Eerste woning kopen als starter?

Een eerste woning kopen, is voor elke starter een hele uitdaging. U bent natuurlijk niet voor niets op zoek gegaan naar meer informatie! Gelukkig bent u bij ons aan het juiste adres. Met behulp van onze kennisbank kunt u alles te weten komen over het proces.

Voor advies dat is aangepast aan uw situatie kunt u het beste een vrijblijvend gesprek aanvragen met Advies Nederland. Onze adviseurs staan elke dag voor u klaar. Daarnaast zit er altijd één bij u in de buurt.

Op die manier zorgen we ervoor dat een persoonlijke afspraak met onze adviseur zo snel mogelijk ingepland kan worden. Waar moet je beginnen bij een eerste huis kopen? Graag vertellen we u allereerst wat meer hierover.

U moet immers denken aan de financiering en belasting, maar ook aan de voorwaarden van uw hypotheek. Lees dus snel verder wanneer u meer te weten wilt komen! Schrijf u direct bij ons in voor een gratis hypotheekgesprek.

Kopen eerste woning Eerste woning

Eerste huis kopen waar moet ik opletten? Je eerste woning kopen, is een proces dat opgedeeld kan worden in drie fases. U begint met de oriëntatiefase.

In deze fase gaat u kijken wat de maximale hypotheek is. Het is als starter verstandig om alvast één van onze hypotheekadviseurs in te schakelen.

Er moet namelijk een berekening gemaakt worden op basis van uw inkomen. Aan de hand van deze berekening weet u hoeveel u zult kunnen betalen voor een woning.

Als starter kan het lastig zijn om voldoende te lenen. Gelukkig zijn hier regelingen voor! Ook daarbij kunnen we u helpen.

Vervolgens gaat u op zoek naar uw droomhuis. Hiervoor schakelt u een aankoopmakelaar in. Deze kan u helpen bij het zoeken en bezichtigen van woningen. Ook het doen van een bod en de eventuele onderhandeling vallen binnen het takenpakket van een makelaar.

Nadat het voorlopige koopcontract is getekend, wint u verdere hypotheekadvies in. Lees meer over een huis kopen in Nederland. Download eerste ons huis kopen stappenplan. Daarin vind u alle informatie om succesvol een woning aan te kopen.

Financieren eerste woning

Over het algemeen wordt u bij het kopen van een eerste huis gezien als starter op de woningmarkt. Starters zijn vaak mensen die daarnaast net beginnen met hun carrière. Tegenwoordig verdienen starters een stuk minder dan voorheen.

Aangezien een hypotheeklening wordt gebaseerd op uw inkomen, is het mogelijk dat u als starter een stuk minder kunt lenen. Het inkomen is belangrijk, aangezien de hypotheekverstrekker zekerheid wil wat betreft aflossing.

Toch wil de overheid het voor starters mogelijk maken om een eerste woning hypotheek af te sluiten. Om die reden zijn de startershypotheek en de Starterslening geïntroduceerd. De startershypotheek kan bij elke bank of verzekeraar anders zijn. H

et heeft vooral te maken met de voorwaarden die aangeboden worden. De Starterslening kan verstrekt worden vanuit uw gemeente. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Uiteraard kunt u kosteloos advies inwinnen bij onze adviseurs wat betreft de aanvraag.

Lees meer over ons eerste woning starter plan of vraag een afspraak aan.

Financieren eerste woning

Lenen eerste woning

Hoe werkt de Starterslening bij het kopen van een eerste huis? U sluit een gewone hypotheek af die qua hoogte wordt gebaseerd op uw inkomen. Daarbij is de kans groot dat u niet genoeg kunt lenen voor de aankoop van uw woning.

De lening eerste woning is bedoeld om het resterende deel dat u nodig heeft te financieren. Deze dient als hypotheeklening bovenop uw normale hypotheek. Daarnaast hoeft als starter de eerste drie jaren van de looptijd niet zelf af te lossen. Hiervoor is de Combinatielening bedoeld.

Door vanuit deze lening af te lossen, heeft u recht op hypotheekrenteaftrek. De Starterslening verplicht u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie als financieel vangnet af te sluiten. Hierbij geldt een maximumwaarde wat betreft uw woning van 247.450 euro (101%).

Zodra uw inkomen dit toelaat na deze eerste drie jaren, begint u met aflossen. Naast de woningwaarde moet u rekenen op extra kosten. Meer weten? Vraag bij ons een onafhankelijk en gratis gesprek aan!

Kosten eerste woning

U kunt maximaal 101% van de woningwaarde als hypotheek lenen van een bank of verzekeraar. Bovenop dit bedrag komen enkele aankoop- en financieringskosten. Een hypotheek voor starters is immers niet kosteloos.

Daarnaast moet u van verschillende partijen hulp inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een notaris en een makelaar. Deze kosten bedragen ongeveer 6% van de totale aankoopsom van uw woning. Graag zetten we de belangrijkste kostenposten voor u op een rij:

Kosten eerste woning

  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur
  • Afsluitkosten hypotheek
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Overdrachtsbelasting van 2%
  • Bereidstellingsprovisie voor een Nationale Hypotheek Garantie
  • Eventueel: bankgarantie en kosten voor bouwtechnische keuring

Veel van deze kosten zijn eerste woning aftrekposten. Dit betekent dat u de desbetreffende kosten als aftrekposten kunt aangeven bij uw belastingaangifte voor dat jaar.

Onze adviseur helpt u graag wanneer u de belastingaangifte moet doen. Op die manier weet u zeker dat alles op de juiste manier wordt aangegeven.

Belasting eerste woning

Eerste huis gekocht en dan? Hoe zit het met bij het kopen van uw eerste woning fiscaal? Allereerst is er de hypotheekrente die u betaalt. Om woningbezitters tegemoet te komen, biedt de overheid hypotheekrenteaftrek aan.

Dit betekent dat een gedeelte van uw betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Het percentage dat u af kunt trekken, wordt per jaar afgebouwd naar 38%. Momenteel staat dit op 50%. Dit deel van uw rente wordt van uw belastbaar inkomen gehaald.

Het gevolg is dat u minder inkomstenbelasting betaalt. U moet daarbij wel rekenen op uw eigenwoningforfait. De belastingdienst ziet uw woning namelijk als inkomen. U betaalt hier dus belasting, het eigenwoningforfait, over.

Dit forfait is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. Deze wordt jaarlijks opnieuw bepaald door uw gemeente. Het is belangrijk de waarde en uw forfait altijd te laten controleren door een expert. Zo zult u nooit teveel betalen.

Tips eerste woning

Een eerste huis kopen kan een spannende onderneming zijn. Vooral als starter weet u niet of u genoeg kunt lenen voor uw droomhuis. Daarnaast komt u niet altijd in aanmerking voor de verschillende regelingen die worden aangeboden voor starters.

Om die reden biedt Advies Nederland u een eerste woning checklist aan. Zo heeft u altijd de kennis en expertise van onze adviseurs achter de hand. Allereerst bieden we u graag een vrijblijvende berekening aan van uw maximale lening. Gaat u vervolgens op zoek naar een woning?

Daarna blijven we u graag adviseren over het proces. Wanneer de voorlopige koopovereenkomst getekend is, gaan we op zoek naar de juiste hypotheek voor uw situatie. Ook de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie en Starterslening kunt u aan onze adviseurs overlaten.

U kunt al van onze diensten gebruik maken tegen lage tarieven. Meteen contact opnemen? Laat dan uw gegevens achter!