Hybride warmtepomp kosten

Tegenwoordig kun je met subsidie een hybride warmtepomp kopen met overwaarde. Dit is de meest betaalbare optie voor woningeigenaren omdat het niet vanaf de spaarrekening betaald hoeft te worden.

Ook hebben wij een gigantische korting weten te regelen voor al onze lezers. Hierdoor wordt de prijs per pomp inclusief installatie een stuk lager.

Wilt u ook weten wat een hybride warmtepomp kost voor uw eigen woning?

hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp is de toekomst

Hybride warmtepompen maken deel uit van de toekomst van woningverwarming en kunnen uw energie-efficiëntie aanzienlijk verbeteren.

De hybride warmtepompen, vaak bivalente warmtepompen genoemd, bestaan ​​in wezen uit een warmtepomp en een andere warmtebron (zoals een boiler) die in één systeem zijn gecombineerd.

Je kunt de overwaarde huis opnemen om een hybride warmte pomp te kopen. Ga eens in gesprek met ons adviseur voor meer informatie.

De oplossing

Hybride oplossingen maken deel uit van de toekomst van eco-verwarmingssystemen in onze huizen.

Vooral in de richting van netto nul, en naarmate onze verwarmingssystemen veranderen, zullen we waarschijnlijk een snelle toename van het gebruik van deze systemen zien.

Dit is alles wat u moet weten over hybride warmtepompen, inclusief een gedeelte over hoeveel een hybride warmtepomp kost en hoe ze uw huis ten goede kunnen komen.

Wat zijn hybride warmtepompen?

Een hybride warmtepomp kan een enkel product zijn dat door een fabrikant is gemaakt en dat een warmtepomp en een boiler in één doos omvat.

Als alternatief kan het worden ontworpen door een installateur.

Dit zodat het gebruik maakt van uw bestaande ketel, met een warmtepomp die vervolgens in het systeem wordt ingebouwd om op bepaalde tijden of onder bepaalde omstandigheden te werken.

De warmtepomp kan een lucht/water warmtepomp zijn, die zijn warmte onttrekt aan de omringende lucht.

Of het kan een aardwarmtepomp zijn, die zijn warmte uit de grond haalt via een groot gesloten lusnetwerk van leidingen, horizontaal in de grond begraven of in verticale boorgaten geplaatst.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht om het water te verwarmen.

In plaats van te vertrouwen op elektriciteit of gas.

Met andere woorden, ze verplaatsen energie in plaats van deze op te wekken.

Op deze manier gebruiken ze in principe dezelfde technologie als warmtepompen die worden gebruikt voor ruimteverwarming en -koeling.

Uitleg voor dummies

Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast.

Terwijl een koelkast warmte uit een doos haalt en deze in de omringende kamer dumpt.

Haalt een op zichzelf staande hybride warmtepomp warmte uit de omringende lucht en dumpt deze – bij een hogere temperatuur – in een tank om water te verwarmen.

Back-up verwarming

Tegenwoordig bevatten de meeste waterverwarmers met warmtepomp ook een elektrische back-upverwarming voor het geval de omgevingsluchttemperatuur niet warm genoeg is om te gebruiken.

Daarom hoor je misschien mensen naar hen verwijzen als een hybride boiler.

Omdat ze omgevingslucht gebruiken, moeten waterverwarmers met warmtepompen worden geplaatst in een gebied van uw huis dat het hele jaar door 4,4º tot 32,2ºC blijft.

Ze hebben ook minimaal 28,3 kubieke meter luchtruimte rond de hybride warmtepomp nodig om te kunnen werken.

Wat zijn de mogelijkheden?

U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld uw cv-ketel voor het warme water te laten zorgen en de warmtepomp voor de ruimteverwarming.

Of de ketel kan worden ingesteld om zowel de vraag naar ruimteverwarming als de warmwaterbehoefte te dekken.

En de warmtepomp kan worden gebruikt wanneer het rendement hoger is (en het is goedkoper).

Hij kan dan worden overgeschakeld naar de ketel wanneer de buitentemperatuur druppels.

Hoe efficiënt zijn hybride warmtepompen en zijn ze het waard?

Een hybride warmtepompsysteem kan uw huis energiezuiniger maken.

Dit omdat het een andere brandstof selecteert wanneer het rendement of de warmtevraag verandert.

Als u nadenkt over de vraag ‘Moet ik mijn ketel inruilen voor een lucht/water warmtepomp’ of iets dergelijks.

Dan zijn hybride warmtepompen een haalbare overweging.

Wanneer is het het meest efficiënt?

Warmtepompen zijn over het algemeen efficiënter in de zomer.

Terwijl een ketel beter bestand is tegen zeer lage temperaturen, hoewel nieuwe hogetemperatuur-warmtepompen het beste van twee werelden bieden.

Hybride warmtepompen kunnen het gasverbruik tot 70% verminderen en zijn effectief gebleken door de Nederlandse overheid.

Wat is het algemene rendement?

Aangezien er twee verschillende verwarmingsbronnen zijn met aanzienlijk verschillende verwarmingsrendementen, kan het algehele rendement variëren afhankelijk van de installatie en instelling van de bedieningselementen.

Als je ervan uitgaat dat de warmtepomp een rendement heeft van 300% en 80% van de tijd werkt, de ketel op fossiele brandstoffen een rendement van 90% heeft en de rest van de tijd werkt, zou het totale rendement bijna 260 zijn. %.

Hybride warmtepompen: installatiekosten

De kosten voor het plaatsen van een hybride systeem kunnen oplopen tot het plaatsen van een warmtepomp en een ketel, als u twee afzonderlijke systemen gebruikt.

Wat u bespaart op gedeeld leidingwerk, wordt besteed aan besturingen en afsluiters.

Sommige van de voorgefabriceerde hybride producten variëren van ongeveer €5.000 voor de materialen.

Daarna zullen de installatiekosten afhangen van het feit of het bestaande leidingwerk zich in de buurt van de juiste locatie bevindt.

Of dat er significante veranderingen nodig zijn in het leidingwerk en de radiator afmetingen.

Als de warmtepomp een groot percentage van de warmtebelasting van uw huis efficiënt kan leveren.

Dan is de hybride warmtepomp oplossing een goede keuze.

Bedrijfskosten voor hybride warmtepompen

Uiteindelijk zijn er veel variabelen met hybride warmtepompen.

Vanwege de hybride warmtepompmarkt die bestaat uit lucht- en grondwarmtepompen en de verschillende bestaande verwarmingsbrandstoffen zoals aardgas, LPG (tankgas), olie of biomassa (inclusief houtblokken, houtpellets of houtsnippers).

Het brengt verschillende kosten met zich mee

Al deze brandstoffen zullen voor verschillende huizen verschillende kosten met zich meebrengen.

En als zodanig moet een hybride warmtepompsysteem worden ontworpen om rekening te houden met alle variabelen en automatisch te kunnen veranderen als de details veranderen.

Hybride warmtepomp advies

De sleutel tot een goede hybride warmtepomp configuratie is de mogelijkheid om de triggerinformatie op een controller te wijzigen.

Idealiter moet u de brandstofkosten, de CO2-uitstoot van de brandstof en de efficiëntie van de apparatuur bij verschillende bedrijfstemperaturen kunnen berekenen.

De controller kiest vervolgens welk systeem het beste is, afhankelijk van of u prioriteit heeft gegeven aan de bedrijfskosten of emissies.

Veel van deze parameters worden ingesteld wanneer het systeem in gebruik wordt genomen.

Maar er zijn er enkele, zoals de kosten van elektriciteit en de kosten van olie of gas, die de huiseigenaar mogelijk moet wijzigen als de prijzen fluctueren.

Is het rendabel?

Veel warmtepompen zijn momenteel financieel niet dekkend in vergelijking met de exploitatiekosten van aardgas (en soms zelfs stookolie).

En zullen daarom niet opstapelen in vergelijking met slechts een deel van de warmtebelasting.

Voor welke eigenschappen zijn hybride warmtepompen het meest geschikt?

Hybride warmtepompen zijn momenteel het meest geschikt voor oudere eigendommen die mogelijk hogere verwarmingssysteemtemperaturen vereisen voor sommige koudere dagen in de winter.

Of misschien grotere eigendommen waar de vraag naar warmte vrij snel kan veranderen.

De elektriciteitstoevoer naar een groter pand kan te klein zijn voor een warmtepomp die groot genoeg is om de hele jaarlijkse verwarmingsbelasting te dekken.

Dus een secundaire warmtebron zou het tekort dekken.

De ketel fungeert gewoon als back-up voor de warmtepomp wanneer de vraag groot is.

Hybride warmtepomp kan altijd van pas komen

In woningen waar al een verwarmingssysteem is geïnstalleerd, kan het logisch zijn om voor een hybride warmtepomp te gaan.

Zo kan een groot deel van de warmtevraag door de warmtepomp worden geleverd.

Een hybride warmtepomp gebruiken met een combiketel

Hybride warmtepompen kunnen worden ontworpen als aanvulling op nieuwe warmtepompen met een bestaande ketel.

Het kan zo worden opgesteld dat een ketel warm water levert terwijl de warmtepomp de ruimte verwarmt.

Hybride verwarmingssystemen zijn een geweldige aanvulling op een combiketel en voorkomen dat u een locatie voor een warmwaterboiler hoeft te zoeken.

Het kan ook worden ingesteld om beide te dekken en de warmtepomp te gebruiken wanneer het rendement hoger is.

En vervolgens over te schakelen naar de ketel als de buitentemperatuur daalt. deze automatische omschakeling van temperaturen betekent dat u waarschijnlijk kunt besparen op de bedrijfskosten.

Pluspunten van een hybride warmtepomp

  • Energie-efficiëntie – Met uitzondering van zonneboilers zijn warmtepompen het meest energiezuinig. De meeste hebben een energiefactor van minimaal 2 (vergeleken met 0,6-0,98 voor conventionele tanks). Dat betekent dat u elk jaar minder geld aan elektriciteit uitgeeft dan traditionele elektrische boilers.
  • Milieuvriendelijk – Dankzij hun energie-efficiëntie zijn hybride warmtepompen ook de meest milieuvriendelijke. Hun ecologische voetafdruk kan 2 tot 4x lager zijn dan die van een conventionele tank. Daarom houden milieugroepen van hybride warmtepompen.
  • Kortingen en stimulansen – De overheid geeft u een hybride warmtepomp subsidie voor het kopen van een hybride warmtepomp.

Nadelen van een hybride warmtepomp

  • Duurdere kosten vooraf – Als u op een plaats woont die geen prikkels biedt voor waterverwarmers met warmtepomp, zal het waarschijnlijk meer kosten vooraf. Dat komt omdat units vaak duurder zijn dan elektrische boilers en tankless boilers en de installatie complexer is (wat meer tijd van een loodgieter betekent).
  • Wat achtergrondgeluid – Sommige huiseigenaren klagen over een zacht gezoem op de achtergrond wanneer een hybride warmtepomp in bedrijf is. Maar als je het op de juiste plek installeert, hoeft dit geen probleem te zijn.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De initiële kosten van een hybride warmtepomp zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Waaronder welke unit u koopt, hoe lang het duurt om te installeren en voor hoeveel premies u in aanmerking komt.

Een overzicht van de hybride warmtepomp kosten vooraf:

  • Eenheidskosten – Hybride warmtepomp kosten tussen €5000 tot €7000 gemaakt door de beste fabrikanten. De tankgrootte en productkwaliteit beïnvloeden de eenheidskosten het meest.
  • Arbeid om te installeren – Volgens Advies Nederland zou het een loodgieter ongeveer 6 uur moeten kosten en tussen €600 en €800 kosten om een hybride warmtepomp te installeren.
  • Arbeid van elektriciens – Als u een conventionele elektrische tank vervangt, heeft u de elektrische installatie voor een hybride warmtepomp al. Maar als u een gaskachel vervangt, moet u mogelijk een elektricien inschakelen om een ​​220 volt-circuit te laten lopen. Volgens Advies Nederland zou dit tussen €132 €272 moeten kosten.
  • Benodigdheden en gereedschappen – Uw loodgieter heeft een aantal benodigdheden nodig om uw hybride warmtepomp in te stellen. Volgens Advies Nederland zou dit tussen €172 en €218 moeten kosten.
  • Verwijderingskosten – Sommige loodgieters rekenen tussen de €25 tot €75 om oude boilers te verwijderen. Maar velen van hen doen dit gratis.

Vooraf kost het wat meer

Zoals u kunt zien, kost het installeren van een hybride boiler vooraf meer dan kleinere energie-efficiëntieprojecten zoals het installeren van LED-verlichting.

Maar het is nog steeds veel goedkoper dan uw ruimteverwarming en -koeling (HVAC) te vervangen door een warmtepomp.

Jaarlijkse kosten hybride warmtepomp

De bedrijfskosten, of de verwachte jaarlijkse kosten voor het gebruik van uw hybride warmtepomp, zijn afhankelijk van de efficiëntie van uw verwarming.

Maar ook de energiekosten waar u woont en hoeveel warm water u gebruikt.

Dit is wat de bedrijfskosten het meest beïnvloedt:

  • Energiefactor – Dit is een maatstaf voor hoeveel elektriciteit uw hybride warmtepomp nodig heeft om uw water te verwarmen. De meeste warmtepompen hebben een energiefactor van 2, wat ongeveer 2-3 keer zoveel is als conventionele tanks.
  • Energieverbruik / verbruik – Dit is hoeveel energie uw warmtepomp per maand of jaar verbruikt. Volgens Advies Nederland verbruikt de gemiddelde warmtepomp 2.195 kWh per jaar aan elektriciteit (kWh/jr). Hoe groter de tank, hoe meer energie je zou verwachten te gebruiken.
  • Kosten van energie – Dit is hoeveel elektriciteit kost waar je woont. Elektriciteitskosten worden gemeten in centen per kilowattuur (€/kWh).

Gemiddelde kosten hybride warmtepomp

De gemiddelde hybride warmtepomp kost ongeveer €225 per jaar om te werken.

Vergeleken met €400 tot €800 voor veel conventionele boilers voor warm water.

Voor een gezin van vier personen zijn de gemiddelde kosten voor het gebruik van een hybride warmtepomp €300 per jaar.

Vergeleken met €600 voor elektrische boilers.

Maattabel

Om erachter te komen welke maat hybride warmwaterboiler u nodig heeft, moet u kijken naar de “eerste uurwaarde” van elk model dat u evalueert.

De classificatie voor het eerste uur geeft aan hoeveel warm water u in een bepaald uur kunt gebruiken voordat de tank moet worden bijgevuld en meer binnenkomend water moet worden opgewarmd.

Schatting maken

Dan wilt u een schatting maken van het maximale warme water dat u en uw gezin in een bepaald uur zullen gebruiken.

De manier om dit te doen, is door te kijken naar het debiet van al uw eindgebruik (douches, kranen, vaatwassers, enz.).

En vervolgens de hoeveelheden op te tellen die u binnen hetzelfde uur zult gebruiken.

De gemiddelde douche verbruikt 7,5 liter per minuut (met low-flow douchekoppen die minder verbruiken).

Als er twee mensen in je huis wonen en 10 minuten achter elkaar douchen, dan heb je afgerond 150 liter warm water nodig.

Stel dat…

Maar laten we zeggen dat een van jullie zich moet scheren na het douchen.

Het gemiddelde debiet van een gootsteen is 1,9 liter per minuut.

Als het 2 minuten duurt, heb je nog eens 4 liter capaciteit nodig.

Stel nu dat u de vaatwasser wilt laten draaien na het douchen.

De gemiddelde vaatwasser gebruikt 23 liter (met energiezuinige modellen die 15 liter gebruiken).

Als je die allemaal bij elkaar optelt, krijg je 1,9 + 4 + 23, wat 28,9 liter is.

Dat betekent dat je waarschijnlijk een tank van 200 liter wilt hebben.

Grote hybride warmtepomp

Maar onthoud hoe groter de tank, hoe meer hij kost.

Dus als u geld wilt besparen, kunt u ervoor kiezen om de vaatwasser ‘s nachts te laten draaien en’ s ochtends te douchen.

Of u en uw partner kunnen 3 minuten korter douchen en hebben slechts een tank van 150 liter nodig.

Hybride warmtepomp versus elektrisch

Hybride warmtepompen zijn ongeveer €800 duurder dan de goedkoopste conventionele elektrische boilers.

Dat roept de vraag op: is het het extra geld waard?

Veel goedkopere bedrijfskosten hybride warmtepomp

Naast het kijken naar de initiële kosten van een boiler, is het belangrijk om te kijken naar de jaarlijkse bedrijfskosten.

En dit is echt waar hybride warmtepompen uitblinken.

Dat komt omdat waterverwarmers over het algemeen ongeveer 20% van de totale energie van uw huis gebruiken.

Gezien het feit dat de typische huiseigenaar tussen €1.500 en €2.500 per jaar uitgeeft aan energie die optelt.

Hybride warmtepompen zijn over het algemeen 4x efficiënter dan conventionele elektrische boilers.

Dat betekent dat het gemiddelde huishouden ongeveer €300 tot €400 per jaar bespaart.

Met andere woorden, een hybride warmtepomp betaalt zichzelf terug in 2 of 3 jaar.

Over 10 jaar bespaart het u tussen de €3.000 en €4.000.

Niet slecht, toch?

Langere garantie hybride warmtepomp

De meeste modellen hebben een langere garantie dan standaard elektrische boilers.

De garanties zijn ook veel langer dan de beste tankloze boiler die we hebben beoordeeld.

Lagere ecologische voetafdruk

Veruit de beste eigenschap van hybride warmtepompen is hun lage ecologische voetafdruk.

Afgezien van zonneboilers zijn warmtepompen de meest energiezuinige waterverwarmers die er zijn.

Dankzij hun hoge energie-efficiëntie stoot de gemiddelde warmtepompboiler 4x minder uitstoot uit dan traditionele elektrische modellen.

Hybride warmtepomp versus gas

Warmtepompboilers zijn zonder twijfel een betere optie voor de meeste huiseigenaren dan gasboilers (tankloos of conventioneel).

Veiliger en gezonder

Volgens Advies Nederland bezoeken jaarlijks 1000 mensen in Nederland de eerste hulp vanwege accidentele koolmonoxidevergiftiging.

Tragisch genoeg sterven er elk jaar 230 mensen aan.

Een van de belangrijkste oorzaken van CO-vergiftiging zijn gastoestellen zoals boilers en ovens.

Dus als u de installatie ervan kunt vermijden, kunt u een groot deel van het risico op CO-vergiftiging voorkomen.

Energiezuiniger en milieuvriendelijker

Hybride warmtepompen zijn tegenwoordig de meest energiezuinige optie op de markt.

In vergelijking met gasboilers gebruiken ze veel minder energie en stoten ze minder broeikasgassen uit.

Met de recente pieken in aardgas wordt het duidelijk dat de brandstof een onhoudbare brandstof is voor energie in huis.

Experts verwachten dat de aardgasprijzen deze winter maar liefst 50% hoger zullen liggen dan afgelopen winter.

Betere kortingen en incentives

Zoals we hierboven vermeldden, zijn er ook veel kortingsmogelijkheden wanneer u een hybride warmtepomp koopt.

Gasboilers hebben daarentegen zelden kortingen.

Op het moment van schrijven geeft overheid een subsidie voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Subsidie hybride warmtepomp

De Nederlandse overheid heeft beslist een subsidie te ontwikkelen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

In 2023 is er zelfs een verhoogde subsidie van kracht.

Bij deze subsidie krijgt u 20% tot 30% terug van de investeringskosten in de hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp dient ook als airco

Wordt de zomerhitte te heet om aan te kunnen?

Het warme zomerweer dwingt eigenaren van grote panden om na te denken over koeling.

Hoe kunnen de woon- en werkomstandigheden worden verbeterd door het gebouw af te koelen?

Een hybride warmtepomp is daarvoor een perfecte oplossing.

Warme zomerdagen

Ook in Noord-Europa komen warme zomerdagen en tropische nachten steeds vaker voor.

Voor anderen zijn de hittegolven de beste tijd van de zomer.

Terwijl voor sommigen van ons alleen al de gedachte aan de komende hittegolf en slapeloze nachten ons doet zweten.

Het steeds vaker voorkomende warme weer heeft eigenaren van grote panden ook gedwongen na te denken over het koelen van hun gebouwen.

Terwijl vrijstaande huizen het koelingsprobleem kunnen oplossen met een hybride warmtepomp, kan de situatie iets gecompliceerder zijn in een flatgebouw.

Een hybride warmtepomp zorgt ook voor verkoeling

Als het een warmtepomp heeft, kan het ook voor koeling zorgen.

Een hybride systeem werkt twee kanten op

Steeds meer woningen kiezen voor moderne hybride verwarming als verwarmingssysteem.

Hybride verwarming combineert verschillende energiebronnen onder één naadloos systeem.

Het sterkste punt

De sterke punten van hybride warmtepompen zijn echter niet beperkt tot alleen verwarming.

Aangezien hetzelfde systeem ook kan worden uitgerust voor koelingsdoeleinden.

Een hybride warmtepomp is dus ideaal voor je appartement!

De meest populaire warmtebronnen in een hybride verwarmingssysteem zijn stadsverwarming, warmteterugwinning uit afvoerlucht of aardwarmte.

Bij systemen met warmteterugwinning of aardwarmte is een hybride warmtepomp vereist.

En als het systeem een ​​warmtepomp heeft, kan deze ook voor koeling worden gebruikt!

Advies hybride warmtepomp

Bent u nog niet overtuigd van de voordelen? Of weet u niet hoe u de financiering rond krijgt? Laat ons u vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.