Senioren hypotheek

Een senioren hypotheek is een hypotheek die speciaal is ontworpen voor oudere huizenkopers, meestal boven de 60 jaar oud.

Dit type hypotheek houdt rekening met de specifieke financiële en persoonlijke situatie van senioren en biedt hen meer flexibiliteit en zekerheid. Hieronder vindt u meer informatie over hypotheken voor senioren.

Wilt u ook als senior de best mogelijke hypotheek afsluiten voor uw situatie?

Voordelen van een seniorenhypotheek

Een senioren hypotheek heeft verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele hypotheek. Zo biedt het meer flexibiliteit en zekerheid, en kunnen senioren hierdoor langer in hun eigen woning blijven wonen.

Bovendien zijn er vaak lagere maandlasten en kunnen senioren profiteren van de overwaarde op hun woning.

Ook zijn er senioren hypotheken waarbij de aflossing niet verplicht is. Hieronder vindt u de voordelen van een seniorenhypotheek op een rijtje:

 1. Lagere maandlasten: Oudere huizenkopers hebben vaak een lager inkomen dan jongere huizenkopers. Een seniorenhypotheek houdt hier rekening mee, waardoor de maandlasten lager kunnen zijn.
 2. Meer flexibiliteit: Seniorenhypotheken bieden meer flexibiliteit dan traditionele hypotheken. Zo kunt u bijvoorbeeld tussentijds aflossen of de hypotheek oversluiten zonder dat u daarvoor een boete hoeft te betalen.
 3. Geen verplichte aflossing: Bij een aflossingsvrije seniorenhypotheek bent u niet verplicht om af te lossen. Hierdoor heeft u lagere maandlasten, maar moet u wel aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld aflossen.
 4. Profiteren van de overwaarde: Bij een seniorenhypotheek kunt u ook profiteren van de overwaarde op uw woning. Zo kunt u bijvoorbeeld een hogere hypotheek afsluiten of profiteren van lagere maandlasten.

Soorten seniorenhypotheken

De senioren hypotheek is beschikbaar in verschillende soorten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende hypotheekvormen voor ouderen:

 1. Aflossingsvrije hypotheek: Bij een aflossingsvrije seniorenhypotheek bent u niet verplicht om af te lossen. Hierdoor heeft u lagere maandlasten, maar moet u wel aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld aflossen.
 2. Krediethypotheek: Bij een krediethypotheek kunt u geld opnemen wanneer u dat nodig heeft. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en kunt op elk moment aflossen.
 3. Omkeerhypotheek: Bij een omkeerhypotheek wordt de overwaarde van uw woning gebruikt om u een maandelijkse uitkering te geven. Hierdoor kunt u blijven wonen in uw eigen woning, terwijl u toch extra inkomen heeft. Aan het einde van de looptijd wordt de woning verkocht en wordt de hypotheekschuld afgelost.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een seniorenhypotheek

Het afsluiten van een senioren hypotheek vereist meer aandacht en zorgvuldigheid dan bij een traditionele hypotheek. Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten waar u op moet letten bij het afsluiten van een seniorenhypotheek:

 1. De voorwaarden: Lees de voorwaarden van de seniorenhypotheek goed door. Let vooral op de looptijd, de rente, de aflossingstermijn en de mogelijkheden tot tussentijds aflossen.
 2. Uw persoonlijke situatie: Houd rekening met uw persoonlijke situatie en uw toekomstplannen. Hoe ziet uw financiële situatie eruit als u met pensioen gaat? En hoe ziet uw gezondheid eruit? Dit kan invloed hebben op uw mogelijkheden om de hypotheek af te lossen.
 3. Advies van een hypotheekadviseur: Raadpleeg een hypotheekadviseur voordat u een seniorenhypotheek afsluit. Een adviseur kan u helpen bij het vinden van de juiste hypotheek 50+ en u adviseren over de voorwaarden en risico’s.

Risico’s van een seniorenhypotheek

Hoewel een senioren hypotheek veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s aan verbonden. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste risico’s:

 1. Restschuld: De hypotheekschuld kan hoger worden dan de waarde van de woning, waardoor u met een restschuld blijft zitten.
 2. Veranderingen in rentevoet: Veranderingen in de rentevoet kunnen invloed hebben op uw maandlasten. Hierdoor kunt u in de problemen komen als uw inkomen lager wordt.
 3. Kosten: Er kunnen onverwachte kosten optreden, zoals kosten voor onderhoud of reparaties aan uw woning.

Wil je de hypotheek senioren berekenen? Neem dan contact met ons op. We zullen dan voor u de laagst maandlasten berekenen die passend zijn voor de looptijd.

Conclusie voor ouderen en senioren

Een seniorenhypotheek kan een goede optie zijn voor senioren die willen profiteren van de voordelen van een hypotheek, terwijl ze rekening houden met hun specifieke situatie en behoeften.

Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en rekening te houden met de voorwaarden en risico’s. Door goed onderzoek te doen en advies in te winnen bij een hypotheekadviseur, kunt u de juiste keuze maken en genieten van de voordelen van een seniorenhypotheek.