Prognose hypotheekrente 2025

Onze hypotheekrente prognose is dat de rente zal blijven stijgen. In ons blog staan dan ook alle redenen waarop onze visie is gebaseerd.

Onze prognoses zijn (10 jaar lang) elke keer uitgekomen!

Dus wilt u binnen nu en 2025 een hypotheek aanvragen? Of voor die tijd uw hypotheek verhogen of oversluiten? De ontwikkeling van de hypotheekrente is van groot belang voor uw plannen. Kom in actie.

Gratis hypotheekrente advies

Plan een adviesgesprek in met de adviseurs van Advies Nederland om te bespreken wat in uw situatie het verstandigst is.

Door hun jarenlange ervaring in de hypotheekmarkt en de dagelijkse expertprognoses over de laatste ontwikkelingen in de rentemarkt, kunnen zij u als geen ander duidelijk en helder advies geven. Zodat u de beste en voordeligste keus kunt maken!

Waarom in gesprek gaan met Advies Nederland?

De voordelen van Advies Nederland op een rij:

  • 100% onafhankelijk
  • Altijd een advies op maat
  • Online of bij u thuis
  • Meer dan 20 jaar ervaring
  • Gratis & vrijblijvend 1ste gesprek!

Hoe werkt Advies Nederland?

Stap 1: Aanmelden

Via het contactformulier kunt u zich opgeven voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Heeft u nog vragen? U mag ons altijd mailen via info@adviesnederland.nl

Stap 2: Het adviesgesprek

Onze adviseur brengt uw mogelijkheden in kaart. Deze bevindingen stuurt hij of zij in een op maat gemaakt adviesrapport naar uw e-mailadres.

Stap 3: Bedenktijd

Na het eerste gesprek met onze adviseur krijgt u alle tijd om na te denken over ons voorstel. Heeft u nog aanvullende vragen? Geen probleem.

Stap 4: Bemiddeling

Bij akkoord gaat onze adviseur voor u aan de slag om uw aanvraag in orde te maken. Onze adviseur helpt u in iedere stap van het proces.

Hoe werkt Advies Nederland?

Stap 1: Aanmelden

Via het contactformulier kunt u zich opgeven voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Heeft u nog vragen? U mag ons altijd mailen via info@adviesnederland.nl

Stap 2: Het adviesgesprek

Onze adviseur brengt uw mogelijkheden in kaart. Deze bevindingen stuurt hij of zij in een op maat gemaakt adviesrapport naar uw e-mailadres.

Stap 3: Bedenktijd

Na het eerste gesprek met onze adviseur krijgt u alle tijd om na te denken over ons voorstel. Heeft u nog aanvullende vragen? Geen probleem.

Stap 4: Bemiddeling

Bij akkoord gaat onze adviseur voor u aan de slag om uw aanvraag in orde te maken. Onze adviseur helpt u in iedere stap van het proces.

Prognose van de hypotheekrente voor het jaar 2025

Een complete uitleg over de prognose hypotheekrente.

Wij raden u aan (omdat de rente stijgt) om snel een gratis adviesgesprek aan te vragen.

Onze adviseurs kunnen u advies geven om te besparen of op welke manier je het beste overwaarde kunt benutten.

De prognose hypotheekrente 2025 geeft in de basis aan dat we rekening moeten houden met een snelle stijging van de hypotheekrente. Wat betekent dit voor jou?

Advies Nederland geeft je inzicht in de prognose van de hypotheekrente en alles wat daarmee te maken heeft. Wil jij ook flink besparen op de maandlasten?

5 manieren om van een lagere hypotheekrente te profiteren

Je kunt zelf ook de hypotheekrente verlagen in bepaalde situaties.

Wij geven je 5 manieren om van een lagere hypotheekrente te profiteren.

  • Door middel van het oversluiten van je huidige hypotheek
  • Bij een verlaging van de risico-opslag
  • Door een verkorting van de rentevaste periode
  • Middels boetevrij extra aflossen op je hypotheek
  • Door je hypotheekrente bij overwaarde van je huis te verlagen

We hebben te maken met verschillende prognoses

Nu de hypotheekrente historisch laag staat gaat iedereen natuurlijk speculeren. We hebben hierdoor niet alleen te maken met de prognose hypotheekrente 2025.

Er is bijvoorbeeld ook een prognose hypotheekrente 2020, welke een duidelijker beeld geeft van wat de hypotheekrente mogelijk gaat doen in de zeer nabije toekomst.

Voor welke looptijd zal ik kiezen?

Je kunt bij een hypotheek afsluiten kiezen voor een relatief korte of juist een lange rentevaste periode. Kies je voor een lange rentevaste periode, dan heb je een prognose voor later nodig.

Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar de hypotheekrente verwachting.

Dit kan handig zijn wanneer je twijfelt of je de hypotheekrente voor 20 jaar moet vastzetten.

Laten we eerst eens kijken naar 2023

Alles wat er nu gebeurt heeft effect op de toekomst. Dit geldt natuurlijk ook voor de hypotheekrente. De hypotheekrente ontwikkeling is daarom ook heel belangrijk.

Je hebt het wellicht al op het nieuws gehoord, maar op dit moment staat de hypotheekrente historisch laag. We hebben het dan over rentestanden lager dan 2 procent.

Veel lager dan voorgaande jaren

In de praktijk betekent dit dat de hypotheekrente op dit moment, in 2019, veel lager ligt dan in voorgaande jaren. In de afgelopen 30 jaar hadden we te maken met gemiddeld 5 procent rente.

De hypotheekrente ontwikkeling grafiek van de afgelopen jaren laat dan ook een gestaag dalende lijn zien. De vraag is natuurlijk vooral of deze trend zich voort gaat zetten of niet.

Waarom zo’n lage hypotheekrente?

Een historisch lage hypotheekrente.. Hoe komt dat eigenlijk? De oorzaak ligt voor het grootste deel bij de ECB, ofwel de Europese Centrale Bank.

De ECB is al langere tijd flink bezig om de Europese economie te stimuleren. Om deze reden zorgt de ECB ervoor dat de kapitaalmarktrente zo laag mogelijk blijft.

Onze hypotheekrente prognose 2025 geeft alle ontwikkelingen aan die invloed zullen hebben op de rentestand.

Wat betekent dit in de praktijk?

Door de lage kapitaalmarktrente kunnen de Europese banken, waaronder dus ook de Nederlandse banken, heel goedkoop aan geld komen.

De banken lenen dit geld vervolgens weer uit aan mensen die een woning willen kopen.

Omdat de banken het geld zelf goedkoop hebben gekregen betaal jij dus nu een historisch lage hypotheekrente.

Mocht de rente verder dalen dan kunt u overwaarde opnemen voor te verbouwen.

De prognose hypotheekrente 2025 laat stijging zien

De prognose hypotheekrente 2025 laat zien dat de lijn weer wat gaat stijgen in de komende jaren. Dit betekent dat de hypotheekrente bij alle hypotheekverstrekkers omhoog zal gaan.

De hypotheekrenteverwachting Rabobank laat deze stijging dus zien, maar ditzelfde geldt voor andere hypotheekverstrekkers, zoals de ABN AMRO en de ING.

Het is dan ook zo dat de prognose hypotheekrente 2025 betrekking heeft op de hele hypothekenmarkt en niet alleen op de hypotheken van één hypotheekverstrekker.

Wat is de verwachting voor de nabije toekomst?

Niet alleen de prognose hypotheekrente 2025 is belangrijk. Ook de hypotheekrente ontwikkelingen op de kortere termijn zijn belangrijk, zeker bij een korte rentevaste periode.

Wanneer we kijken naar de verwachting hypotheekrente komende 5 jaar, dan zien we al een lichte stijging ontstaan.

Naar alle waarschijnlijkheid start de renteverhoging in het najaar van 2023 of het voorjaar van 2024.

Gaat de hypotheekrente daarna verder stijgen?

We kunnen eens kijken naar de prognose hypotheekrente komende 10 jaar in plaats van de prognose hypotheekrente 2030. Over 10 jaar zijn we toch weer een stukje verder in de toekomst.

Deze grafiek laat ook een stijging van de hypotheekrente zien. Dit betekent dat de kans groter is dat de hypotheekrente blijft stijgen dan dat deze weer zal gaan dalen.

De grenzen worden steeds opnieuw verlegd

Steeds wanneer we denken de bodem bereikt te hebben blijkt het tegendeel waar. Dit laat zien dat de grenzen makkelijk verlegd kunnen worden in de wereld van hypotheekrente.

Zo werd gedacht dat de bodem van de hypotheekrente bereikt was in mei 2010. Op dat moment was de hypotheekrente 4,49 procent. Lager kon het niet, volgens kenners.

Dit rentetarief gold toen voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Nu duiken we onder de 2 procent aan hypotheekrente. Lager kan dus zeker wel!

Hypotheekrente kan sterk wisselen

De prognose hypotheekrente 2025 laat stijging zien, maar hoe snel zal de stijging daadwerkelijk plaatsvinden? Gaat het om een stijging van 0,5 procent of misschien wel 3 procent?

Ook op dit vlak moeten we een beetje leren uit het verleden. Dat leert ons namelijk dat de hypotheekrente binnen enkele jaren flink kan veranderen.

Bijna 10 procent verschil in 30 jaar

Laten we als voorbeeld de hypotheekrente uit 1981 nemen. Toen werd het record bereikt in de maand september. Sloot je toen een hypotheek af, dan betaalde je 13,4 procent rente.

Zo’n 30 jaar later werd de 4,5 procent al niet meer gehaald. De hypotheekrente bleef dalen, tot het punt waarop we nu dus op het historisch lage 2 procent rentetarief zitten, of lager.

Hieruit kunnen we opmaken dat er in ongeveer 30 jaar een verschil in hypotheekrente kan worden bereikt van bijna 10 procent.

Ja, maar 30 jaar is een lange periode!

We horen het sommige mensen denken: ‘Ja, maar 30 jaar is een lange periode!’. Dat is zeker waar, maar bedenk je ook dat er mogelijkheden zijn om de rente voor 30 jaar vast te zetten.

Stel je eens voor dat iemand in 1981 een hypotheek afsloot tegen een rentetarief van ruim 13 procent en er werd gekozen voor een rentevaste periode van 30 jaar..

Je kunt je voorstellen dat deze mensen er flink ziek van zijn geweest dat zij de rente zo lang hadden laten vastzetten. Zij hadden wel 10 procent op de hypotheekrente kunnen besparen.

Andersom geldt dit natuurlijk ook zo

Nu heb jij de keuze om een rentevaste periode te kiezen. De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar?

Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.

In dit geval zit jij er natuurlijk over 30 jaar lekker warmpjes bij, in tegenstelling tot de mensen die de rente niet hebben laten vastzetten voor lange tijd.

Wat is de verwachting dan precies?

We kunnen kijken naar de rente verwachting lange termijn en korte termijn.

Hier is natuurlijk ook nog een verschil in te vinden op de prognose hypotheekrente 2025.

Hieruit blijkt ook hoe sterk onze hypotheekrentetarieven worden beïnvloed door de Amerikaanse Centrale Bank en door wat de Amerikaanse economie doet.

De korte rente verwachting

De prognose hypotheekrente 2015 laat niet direct de korte rente verwachting zien. Deze ligt namelijk al in de nabijere toekomt. Je moet dan denken aan de komende twee jaar.

De Federal Reserve laat een rentetarief (basis) zien van op dit moment 2 procent. Afgelopen zomer werd er voor de zevende keer sinds 2015 een verhoging doorgevoerd van 25 basispunten.

Waarom die renteverhogingen?

In Amerika heeft men te maken met een werkloosheidspercentage dat de laatste tijd sterk aan het dalen is. Daartegenover staat dat de prijs van ruwe olie juist sterk is gestegen.

Hier komt nog bij dat er meer overheidsuitgaven zijn, waardoor de inflatiedruk flink toe dreigt te nemen. Dit alles zorgt ervoor dat de rentetarieven steeds moeten worden verhoogd.

Europa loopt iets achter op Amerika

In Europa worden de rentetarieven op dit moment nog niet verhoogd. In de BBP-groei is een tijdelijke matiging te zien. Het economisch herstel gaat niet zo snel als in de VS.

De kerninflatie in Europa staat volgens de laatste cijfers op 1 procent. Dit mag nog verdubbelen tot de inflatie met 2 procent op de streefwaarde staat van de ECB.

Rentestijgingen blijven dus nog even uit

De prognose hypotheekrente 2025 zegt niets over 2023/2024 natuurlijk, maar we kunnen ons wel voorstellen dat je toch ook wilt weten wat het in de komende tijd gaat doen.

Doordat de ECB de rentetarieven laag houdt mogen we er wel vanuit gaan dat de hypotheekrente nog niet gaat stijgen in 2018. Ook het grootste deel van 2019 nog niet.

De rentetarieven zullen naar verwachting redelijk stabiel blijven. Mogelijk zullen de rentetarieven in het najaar van 2019 of het voorjaar van 2020 voor het eerst gaan stijgen.

In de toekomst kijken met de prognose hypotheekrente 2025

De prognose hypotheekrente 2025 is en blijft natuurlijk slechts een prognose. Er is niemand die met zekerheid kan zeggen hoe hoog of hoe laag de hypotheekrente in 2025 is.

Wel zijn het natuurlijk de kenners van de markt die de prognoses opstellen. Wij hebben er zelf ook nooit naast gezeten met onze voorspellingen. Dit is toch iets om aan vast te houden.

Advies Nederland adviseert ook volgens prognoses

Bij Advies Nederland werken we met onafhankelijke adviseurs die graag rekening houden met de toekomst. Jouw toekomst, wel te verstaan. Je wilt immers de voordeligste optie.

Daarom houden wij met ons advies rekening met diverse prognoses, waaronder natuurlijk ook de prognose hypotheekrente 2025. Dit helpt ons in ons advies.

Hypotheekrente prognose 2025

Wij laten de prognose hypotheekrente 2025 meewegen in ons advies, maar zijn ons uiteraard ook bewust van het feit dat er geen garanties zijn.

De laatste jaren hebben wij er met onze voorspellingen nooit naast gezeten, waardoor we zeker zijn dat we jou van het beste hypotheekadvies kunnen voorzien voor nu en later.

Natuurlijk hebben wij hiervoor wel volledig inzicht nodig in jouw persoonlijke situatie. Daarom nodigen wij jou uit voor een gratis hypotheekadviesgesprek.

Voor welke rentevaste periode moet je kiezen?

Met het oog op de prognose hypotheekrente 2025, waarop we zien dat de hypotheekrente gaat stijgen, zou je al snel kunnen besluiten dat het beter is om de rente voor lange tijd vast te zetten.

Toch hoeft dit niet in alle gevallen de beste keuze te zijn. Wij bekijken graag voor welke rentevaste periode jij op dit moment het best kunt kiezen om voordelig uit te zijn.

Voordelig uit zijn over de hele looptijd van je hypotheek

Vanzelfsprekend wil je niet alleen voordelig uit zijn aan het begin van je hypotheek, maar ook tegen het einde van de looptijd van je hypotheek. Dan ben je misschien al met pensioen.

Door je pensioen worden je inkomsten vaak lager, waardoor je zo zeker mogelijk wilt zijn dat je ook tegen die tijd nog profiteert van voordelige hypotheeklasten.

Wij luisteren graag naar jouw wensen en behoeften, welke wij combineren met diverse prognoses, waaronder de prognose hypotheekrente 2025. Zo bieden wij jou het beste advies.

Wat kun jij het best doen volgens de prognose hypotheekrente 2025?

Is het nu verstandig om een hypotheek af te sluiten tegen de historisch lage rente en te kiezen voor een lange rentevaste periode? Of is korter toch een betere optie?

Volgens de prognose hypotheekrente 2025 moeten we toch wel rekening houden met nieuwe stijgingen in de hypotheekrente. Daar kun je nu dus al goed rekening mee houden.

Het is belangrijk dat je jouw persoonlijke situatie laat checken en je laat voorzien van een gedegen advies. Advies Nederland staat dan natuurlijk graag voor je klaar.

Laat je persoonlijk adviseren

Vanzelfsprekend houden wij ons ook bezig met de prognose hypotheekrente 2025, maar ook met die van 2030 en bijvoorbeeld 2035. Wij willen jou namelijk van het beste advies voorzien.

Onze onafhankelijke hypotheekadviseur bekijkt jouw persoonlijke situatie en biedt je een professioneel advies. Interesse? Schrijf je direct online in voor een gratis adviesgesprek!