Eerste huis kopen?

Een eerste huis kopen, is een spannende onderneming. Er komt een hoop bij kijken en wellicht heeft u geen idee waar u moet beginnen. Om het u makkelijker te maken, geven onze hypotheekadviseurs u graag een overzicht van de belangrijkste zaken.

Het kopen van een woning kan over het algemeen ingedeeld worden in drie fases. Dit zijn de oriëntatiefase, het inwinnen van hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek om uw huis te kopen. U zult op veel zaken tegelijk moeten letten.

Om die reden is het verstandig om al vroeg hypotheekadvies in te winnen. Dit doet u uiteraard bij een adviseur van Advies Nederland. Wij helpen starters graag op weg met onafhankelijk advies op maat.

Aan de hand van een vrijblijvende en kosteloze afspraak kunnen wij u een berekening en advies aanbieden. Verdere dienstverlening bieden wij aan tegen een zeer laag tarief.

Neem dus snel contact met ons op! Schrijf je direct in voor een gratis oriënterend gesprek. Hierin zullen je mogelijkheden direct duidelijk worden.

Kopen eerste huis starter

Wie een eerste woning koopt, wordt vaak een starter genoemd. Over het algemeen zijn dit namelijk jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan. Het inkomen van een starter is daarom meestal wat lager dan gemiddeld.

Ondanks het lagere inkomen kan men toch een starterswoning bemachtigen. Het lenen van genoeg geld voor een hypotheek gaat soms wat minder eenvoudig voor dit soort woningen. Er wordt namelijk gekeken naar het inkomen wanneer bepaald moet worden wat u maximaal kunt lenen.

Toch begint het hele avontuur altijd eerst met een bezichtiging. Op basis van een starters inkomen kan vaak niet genoeg geleend worden om een huis te kopen.

Eerste huis

Om die reden biedt de overheid subsidie aan voor starters. Met behulp van deze speciale regelingen wordt op een eerste huis bieden toch mogelijk.

Hoe het voor starters precies zit, leggen we graag aan u uit. U moet namelijk verder kiezen voor een aflossingsvorm en een rentevorm.

Om in aanmerking te komen voor de starterslening, moet u voldoen aan enkele voorwaarden. Wilt u eerste huis kopen starter?

Vraag een gratis afspraak aan en onze adviseur bekijkt vrijblijvend of je in aanmerking komt de regeling.

Hypotheek eerste huis

Bent u een starter, dan kunt u vaak een startershypotheek afsluiten. Dit is een normale hypotheek waarvoor speciale regelingen en voorwaarden gelden. Het is namelijk mogelijk dat u op basis van uw inkomen niet genoeg kunt lenen.

Op dat moment kunt u wellicht een Starterslening afsluiten of een schenking van uw ouders ontvangen. Daarover later meer. De hypotheekvormen die u als starter kunt afsluiten, zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Alleen met deze vormen kunt u genieten van de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek. U betaalt namelijk hypotheekrente over uw lening. De Belastingdienst ziet deze rente als aftrekpost om woningbezit te stimuleren.

Sluit u deze hypotheekvormen af, dan betaalt u elke maand een deel van uw schuld af. Aan het einde van de looptijd is uw gehele hypotheek afgelost. Een eerste huis aankopen, hangt grotendeels af van datgene wat u kunt lenen. De financiering is dan ook een belangrijk onderdeel.

Ontdek nu ook de mogelijkheden als je met 18 jaar op jezelf wilt wonen.

Financieren eerste huis

In de oriëntatiefase laat u berekenen wat u zult kunnen lenen. U kunt kijken of u in aanmerking komt voor de Starterslening. Deze lening overbrugt het verschil tussen wat u qua hypotheek kunt lenen en wat uw woning kost.

U kunt de lening met onze hypotheekadviseur aanvragen bij uw gemeente. Een belangrijke eis is dat u een hypotheek afsluit met een Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een financieel vangnet die ervoor zorgt dat uw hypotheek past bij uw inkomen.

Ook biedt de garantie hulp wanneer u onverhoopt uw hypotheeklasten niet kunt dragen. Daarnaast kunt u niet meer lenen dan 247.450 euro (101% van de woningwaarde). U hoeft de Starterslening in de eerste drie jaar van de hypotheeklooptijd niet zelf af te lossen.

Dit gebeurt met behulp van de Combinatielening. Beide leningen moeten worden afgelost wanneer uw inkomen dit toelaat. Dankzij de eerste huis subsidie kunt u een bod gaan doen.

Bod eerste huis

Weet u wat u qua hypotheek en Starterslening kunt lenen? Dan kunt u een eerste huis zoeken en vervolgens een bod gaan doen. De voorlopige koopovereenkomst van uw woning moet namelijk getekend zijn voordat u uw hypotheek kunt afsluiten.

Een bod doen, doet u samen met een aankoopmakelaar. Wordt uw bod geaccepteerd, dan wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Belangrijk hierbij is om ontbindende voorwaarden te laten toevoegen.

Met name het ‘onder voorbehoud van financiering’ is essentieel. Deze zorgt ervoor dat u onder de koop uit kunt komen wanneer een bank u geen hypotheek verstrekt.

Het wordt allereerst tijd om hypotheekadvies in te winnen bij onze hypotheekadviseurs. Er wordt gekeken wat u nodig heeft aan de hand van de woningwaarde. Onze adviseur stelt vervolgens een hypotheekaanvraag op en verstuurt deze naar de bank.

Wordt deze geaccepteerd, dan wordt de hypotheek voor u afgesloten en kan de woning gekocht worden. Leer 7 professionele methodes voor het bieden op een huis.

Verzekeringen eerste huis

Naast de kosten voor je eerste huis, moet u rekening op extra kosten. Zo betaalt u bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en notariskosten. Ook het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie brengt kosten met zich mee. De meeste kosten zijn echter fiscaal aftrekbaar.

Dit betekent dat u deze eenmalig kunt aangeven als aftrekposten eigen woning bij uw belastingaangifte. Ook is het mogelijk dat u verplicht wordt door uw verstrekker om een opstalverzekering af te sluiten voor uw woning.Verzekeringen eerste huis

Een opstalverzekering zorgt ervoor dat u gedekt bent wanneer er schade ontstaat aan uw woning. Denk bijvoorbeeld aan schade door een brand of door een storm.

De inboedelverzekering zorgt er daarnaast voor dat de meubels en andere spullen in uw woning verzekerd zijn.

Ook deze verzekering is niet verplicht. Voor beide verzekeringen betaalt u een maandelijkse premie. De hoogte van deze premie is afhankelijk van de waarde van uw woning en inboedel.

Zo zijn er nog een 12 belangrijke punten bij een eerste woning kopen.

Belastingaangifte eerste huis

Wilt u alleen kopen of samen met een partner?  Dit heeft namelijk invloed op de belastingaangifte voor uw eigen woning. U moet immers uw betaalde hypotheekrente als aftrekpost aangeven. Daarnaast betaalt u jaarlijks de eigenwoningforfait voor uw huis.

Uw woning wordt gezien door de Belastingdienst als een vorm van inkomen. Uw hypotheek wordt gedurende de looptijd afbetaald, waardoor u vermogen opbouwt in de vorm van uw woning. Elk jaar moet u daarom belasting betalen over uw huis in box 1.

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. Over het algemeen is dit percentage 0,75% van de waarde. Het bedrag dat hieruit komt, wordt afgetrokken van de hypotheekrente die u heeft betaald.

Uiteraard kunnen de hypotheekadviseurs van Advies Nederland u helpen met het maken van een berekening van uw precieze eerste huis vaste lasten en baten. Wilt u meteen hypotheekadvies inwinnen? Laat dan snel uw gegevens achter voor het maken van een vrijblijvende afspraak!