Startershypotheek 2022

Er is geen betere optie in de hele markt dan een startershypotheek. Het is heel simpel de beste manier om starters toch aan een woning te helpen. Het is al vele jaren onze specialiteit!

Elke dag helpen begeleiden wij startende kopers. Bereken hier als starter je hypotheek. Startershypotheken kunnen net het verschik maken waarom de bank wel akkoord gaat.

Er zijn niet iets soepelere regels en kunt ook net even wat meer lenen. Beter wordt het gewoon niet. Wil je meer erover weten?

Schrijf je dan bij ons in voor een gratis starters adviesgesprek!Startershypotheek

Voordelen startershypotheek 2021 

 • Gegarandeerd de laagste hypotheekrenteStartershypotheek
 • Rentekortingen tot wel 0,6 procent
 • Extra bescherming bij gedwongen verkoop
 • Aanvulling SVN starterslening mogelijk

Het wordt gewoon niet veel beter. Bekijk maar eens de grote voordelen van een starterslening.

Met dat betreft wordt er in dit land zeer goed gezorgd voor starters. Maak daar gebruik van!

Voorwaarden startershypotheek

 • Afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie is verplicht
 • De rentevaste periode is minimaal 10 jaar
 • Je mag niet een huis kopen duurder dan de NHG norm
 • Transportakte en hypotheekakte moeten passeren via de notaris

Wat is een startershypotheek?

Een opsomming van de mogelijkheden voor starters. Voor het gemak blijven we de term startershypotheek hanteren:

 • Al enkele jaren komen alleen de annuïtaire en lineaire hypotheek voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking.
 • Verwacht u verhoging van uw salaris? Dan kunt u soms een hogere hypotheek afsluiten.
 • Er zijn banken waar u samen met uw ouders een huis kunt kopen. U kunt hierdoor meer lenen en uw ouders staan garant.
 • Jaarlijks mogen ouders eenmalig een belastingvrij bedrag aan de kinderen schenken. Dit bedrag mag u gebruiken voor de aankoop van uw woning.
 • Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om een starterslening aan te vragen. Een extra lening bovenop uw hypotheek.
 • Er zijn woningcorporaties die “Koop Goedkoop”: aanbieden. U koopt alleen de woning en betaalt maandelijks een vergoeding voor de grond.
 • Koopgarant, u koopt de woning met korting en bij verkoop koopt de woningcorporatie de woning van u terug.

Wat is een startershypotheek

Hoe werkt een startershypotheek berekenen?

Om in aanmerking te komen voor aftrek op de hypotheekrente kunt vanaf 1 januari 2013 alleen kiezen voor de annuïtaire of lineaire hypotheek. In beide gevallen lost u in 30 jaar af. 

Deze regels zijn opgesteld door de overheid ter bescherming van u! Op deze wijze wil de overheid voorkomen dat huiseigenaren worden geconfronteerd met betalingsproblemen of een restschuld. 

Wil je een startershypotheek aanvragen? Neem dan contact met ons op.startershypotheek asr

Hypotheekvormen voor starters

Startershypotheek aanvragen

Bij alle overige hypotheekvormen geldt dat u als starter niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Uw uiteindelijke keuze qua hypotheekvorm is afhankelijk van uw huidige en toekomstige persoonlijke/financiële situatie plus wensen. 

Heeft u al een starterswoning gevonden?

Wij helpen u namelijk graag met de aankoop en hypotheek! Vraag direct een gratis adviesgesprek met onze hypotheekadviseur aan.

Deze kan buiten de hypotheek ook advies geven over de generatiehypotheek.

Laat eerst berekenen of je gebruik kunt maken van de startershypotheek. Schrijf u je vrijblijvend bij ons in voor een persoonlijk gesprek. 

Dit is momenteel de beste hypotheek voor starters.

Startershypotheek als annuïtaire hypotheek 

De annuïtaire hypotheek is de meest populaire startershypotheek. Zolang de hypotheekrente niet wordt aangepast betaald u gedurende de gehele looptijd maandelijks een vast bruto bedrag. Startershypotheek als annuïtaire hypotheek

Dit bedrag bestaat uit: een deel rente en een deel aflossing.

In het begin van de afgesloten looptijd bestaat het maandelijkse aflosbedrag voornamelijk uit rente en aan het einde van de looptijd uit aflossing.

Hypotheekrenteaftrek startershypotheek

Gezien u met deze hypotheekvorm in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, betekent dit dat uw netto maandlasten in de beginperiode laag zijn.

Vandaar dat deze hypotheekvorm ook zo populair bij starters is, u profiteert in de beginperiode maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Looptijd startershypotheek

Gedurende de looptijd wijzigt de samenstelling van het vaste bruto maandbedrag en gaat u steeds meer aflossing en minder rente betalen. Met als gevolg dat uw netto maanlasten dus maandelijks toenemen.

Met een annuïteitenhypotheek is aan het einde van de afgesloten looptijd uw hypotheekschuld volledig afgelost. Wilt u geholpen worden? Schrijf u dan bij ons in voor een gratis hypotheekgesprek.

Startershypotheek als lineaire hypotheek

Een startershypotheek online afsluiten? Over het algemeen is de lineaire hypotheek voor starters niet aantrekkelijk. Afhankelijk van uw huidige persoonlijke en financiële situatie kan deze hypotheekvorm wel een geschikte startershypotheek zijn. 

Ook met een lineaire hypotheek heeft u gedurende de afgesloten looptijd recht op hypotheekrenteaftrek.

Uw vaste maandlast bestaat deels uit aflossing en uit rente. En hier zit dan gelijk het belangrijkste verschil in vergeleken met een annuïtaire hypotheek.startershypotheek gemeente

Startershypotheek aflossen

Hierdoor gaat u maandelijks steeds minder rente betalen waardoor uw maandlast gaat dalen. Aan het eind van de looptijd is uw hypotheekschuld volledig afgelost.

Met een lineaire startershypotheek start u met hoge en eindigt u met lage maandlasten. Kunt u zich als starter hoge maandlasten veroorloven?

Kijkend naar de gehele looptijd is dit de goedkoopste hypotheekvorm dus zeker de moeite waard om te onderzoeken of dit voor u de meest geschikte hypotheekvorm is. 

Startershypotheek als lineaire hypotheek

Inkomensgrens startershypotheek

De overheid heeft met ingang van 1 januari 2013 de hypotheekvoorwaarden voor starters aangepast. 

Dit betekent dat indien u als starter binnen enkele maanden of jaren een stijging van uw salaris verwacht, u bij sommige geldverstrekkers een iets hogere startershypotheek kunt krijgen. 

Wat zijn de startershypotheek voorwaarden?

De meeste geldverstrekkers eisen wel dat u die toekomstige stijging van uw salaris aan kunt tonen. Daarnaast zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden waar u aan moet voldoen.

Denk hierbij aan: uw opleidingsniveau en de verplichting om meerdere producten bij die geldverstrekker af te nemen. Bent u hierin geïnteresseerd?

Vraag uw adviseur om advies, hij kan u precies vertellen bij welke geldverstrekkers dit mogelijk is. Gezien de huidige economische situatie zijn niet alle geldverstrekkers even enthousiast over deze mogelijkheid. startershypotheek rabobank

Startershypotheek, samen met uw ouders kopen

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om samen met uw ouders uw eerste woning te kopen. Via deze weg kunt u soms ook een iets hogere hypotheek afsluiten.

Bij het samen kopen van uw woning staan uw ouders dan garant. Stel dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen dan moeten uw ouders uw maandlasten gaan betalen.

Waarom een startershypotheek afsluiten?

Het afsluiten van een startershypotheek met rentekorting en garantie is bij de keuze “ Samen kopen” niet mogelijk. Lees de uitleg om eventuele fouten te voorkomen. 

Indien u deze optie namelijk overweegt, laat dan vooraf door een adviseur van Advies Nederland goed de fiscale gevolgen voor zowel u als uw ouders uitzoeken.

Dit om te voorkomen dat u of uw ouders na de aankoop worden geconfronteerd met fiscale tegenvallers. Het samen kopen van uw woning heeft namelijk fiscale gevolgen voor beide partijen.

Schenking ouders Schenking ouders

Jaarlijks mogen ouders eenmalig een belastingvrij bedrag aan de kinderen schenken, hiermee kunt u een startershypotheek aanvragen. Deze schenking geldt voor beide ouders.

Voor 2016 is het belastingvrije bedrag: 53.016 Euro waarvan u minimaal 27.567 Euro moet gebruiken voor de aankoop van uw woning. De generatiehypotheek kan echt een uitkomst zijn.

Eenmalige vrijstelling voorwaarden:

 • Uw leeftijd ligt tussen de 18 en 40 jaar.
 • Ligt uw leeftijd boven de 40 jaar maar is uw partner jonger? Dan komt u ook in aanmerking voor deze eenmalige vrijstelling.
 • Het geldbedrag moet voor de aankoop van uw eigen woning worden gebruikt.
 • U moet schriftelijk kunnen aantonen dat de schenking is gebruikt voor de aankoop van uw woning.
 • Zijn uw ouders gescheiden? Dan mogen beide ouders afzonderlijk van elkaar het vastgestelde bedrag schenken.
 • De vrijstelling vervalt wanneer u pas 3 jaar na de aankoop, in de woning gaat wonen. 

startershypotheekonlineStarterslening heet nu combinatielening

Een combinatielening is een extra aanvullende lening die u via uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) bovenop uw startershypotheek kunt afsluiten.

Uw gemeente legt 50% van de lening in en de overheid de andere 50%. Om voor een Starterslening in aanmerking te kunnen komen gelden dan ook andere voorwaarden en afbetalingsregelingen dan voor uw hypotheek.

De eerste drie jaar betaalt u geen aflossing en rente. Dit betekent dus zeer lage maandlasten gedurende deze periode van drie jaar.

Na drie jaar gaat u pas aflossen en rente betalen over de lening

Blijkt na drie jaar uit de hertoets dat uw inkomen helaas niet is gestegen zoals was verwacht, dan gaat u een maandlast passend bij uw inkomen betalen. 

Deze lening kent een ook rentevaste periode van minimaal 15 jaar en een voorwaarde is dat u de lening binnen 30 jaar moet aflossen. De nieuwe naam wordt vanaf oktober 2016 combinatielening.

Een starterswoning kopen 

Er zijn woningcorporaties die met Koop Goedkoop starterswoningen aanbieden waardoor het voor starters met een laag inkomen toch mogelijk wordt om een woning te kopen. Een starterswoning kopen

U koopt alleen de woning, dit betekent dat u alleen voor de woning een startershypotheek moet aanvragen.

Voor de bijbehorende grond betaalt u maandelijks een vergoeding en hier krijgt u de eerste 10 jaar zelfs nog korting op.

Startershypotheek kosten

Eerste jaar betaalt u niets voor de grond, 2e jaar 10%, 3e jaar 20% etc. tot u na 10 jaar op 100% zit. Dit betekent dat u start met lage maandlasten die 10 jaar lang jaarlijks met 10% toenemen. 

Daarnaast komt u met annuïteiten hypotheek in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek en is de maandelijkse vergoeding voor de grond ook fiscaal aftrekbaar. Koop Goedkoop is fiscaal gezien een aantrekkelijke constructie.

Deze constructie is meestal alleen af te sluiten in combinatie met NHG. Wil je binnenkort een eerste huis kopen? Laat je dan begeleiden en helpen door onze adviseur!

Kopen met koopgarant

Koopgarant, met andere woorden: verkoop onder voorwaarden. Er zijn woningcorporaties die voor mensen met lagere- en middeninkomens woningen met Koopgarant aanbieden.

U krijgt minimaal 10% korting op de marktwaarde van uw huis. Bij verkoop van uw huis koopt de woningcorporatie het huis weer van u terug.

Op deze manier blijft het huis ook voor de volgende koper betaalbaar. Sluit u een startershypotheek af die voldoet aan de fiscale regels? Dan komt u voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking.

Startershypotheek voorwaarden

Het kopen van uw eerste huis is een spannende en belangrijke fase in uw leven. U moet vele keuzes maken en beslissingen nemen.

Welke startershypotheek, het rentepercentage, de looptijd, wel of niet een NHG afsluiten etc. ? 

Laat u hierbij adviseren en begeleiden door een erkende adviseur van Advies Nederland om zo tot de juiste keuzes te komen.

Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek, inventariseert de adviseur allereerst uw huidige persoonlijke en financiële situatie. 

Gratis startershypotheek advies

Is uw huidige en toekomstige situatie helder dan ontvangt u van ons een advies op maat. Een advies voor nu maar ook gericht op de toekomst! 

Maak een afspraak voor een adviesgesprek via het formulier rechts op de website. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.startershypotheek nijmegen