Hypotheek 2017-09-12T13:26:25+00:00

Hypotheek

Weet u wat een hypotheek eigenlijk precies is? De meeste mensen weten dit wel globaal maar wat het nu exact betekend en/of inhoudt wordt lastiger! Het woord hypotheek komt van het Griekse woord hupothèkè wat onderpand betekent.

Bij het afsluiten van een hypotheek om een woning te kopen is uw woning dus het onderpand. Een hypotheeklening is dus eigenlijk een zekerheidsrecht. U leent een bedrag en geeft uw huis als zekerheid/onderpand aan de geldverstrekker. Je kunt tegenwoordig via Advies Nederland goedkoop een hypotheek afsluiten. Dat kan met of zonder de hulp van een hypotheekadviseur.

De goedkoopste manier is natuurlijk online. Daar hebben wij een portaal voor gebouwd die door iedereen te gebruiken is.

Zelfs als u geen financiële achtergrond of opleiding heeft genoten. Een andere optie is een persoonlijk gesprek met onze adviseur. Deze zal u kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Vraag direct een onafhankelijk en gratis hypotheekadvies bij ons aan!

Inhoudsopgave ‘Hypotheek’                                            Hypotheek

– Wat is een hypotheek
– Hypotheek maandlasten berekenen 
– Hypotheeklening
– Hypotheekrente
– Hypotheek aflossing
– Hypotheek verzekering

Wat is een hypotheek?

Officieel heeft men het over een hypothecaire lening en in de volksmond wordt gezegd “ik neem een hypotheek op mijn woning”. Zo zijn er nog wel wat uitspraken en ontwikkelingen binnen de huizenmarkt

Met andere woorden, een geldlening waarbij bijvoorbeeld onroerend goed (in dit geval uw woning) als onderpand dient. Leent u geld voor de aankoop van een woning en geeft u de woning als onderpand dan bent u de eigenaar van de woning, ook wel geldnemer of hypotheekgever genoemd.

De geldgever, meestal een financiële instelling (de bank, een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij) is de hypotheeknemer of hypotheekhouder. De hypotheeknemer krijgt het recht van hypotheek (het zekerheidsrecht), dat wil zeggen: de zekerheid dat u de lening terugbetaalt waarbij uw woning als onderpand dient.

In het meest negatieve geval wanneer u de aflossing niet meer kunt betalen heeft de geldverstrekker het eerste recht om uw woning te verkopen. In dit blog nemen wij alle soorten hypotheken door. Veel leesplezier!

Hypotheek maandlasten berekenen

Een nieuwe woning kopen en de financiering daarvan is altijd een grote financiële beslissing. Met dit eenmaal genomen besluit zal u over het algemeen 30 jaar lang maandelijks mee worden geconfronteerd. Neem de tijd voor een hypotheek aanvragen!

Begin zo vroeg mogelijk met u te verdiepen in alle onderdelen en de daar bijbehorende mogelijkheden, waar u gedurende het traject van het afsluiten van een hypotheek mee te maken zal gaan krijgen. Laat u niet te snel verleiden door alleen naar de lage rente stand van dit moment te kijken. De diverse onderdelen van een hypotheek staan niet los van elkaar en bepalen uiteindelijk gezamenlijk uw uiteindelijke maandlasten.

Het kan ook zijn dat je een “slechte” hypotheeklening hebt. Deze kun je het goedkoopst omzetten via hypotheek online oversluiten. Lees, informeer en vraag advies zodat u gedurende het traject goed beslagen ten ijs komt en later niet voor verrassingen komt te staan.

Hypotheeklening

Het bedrag dat u leent bij een geldverstrekker om uw woning te kopen. Over dit bedrag betaalt u maandelijks rente, de hypotheekrente totdat de lening is afgelost. De looptijd van een lening kan 15, 20, 25 of 30 jaar zijn.

Over het algemeen kiest men voor een looptijd van 30 jaar. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op het verkrijgen van een lening en het maximale bedrag wat u kan lenen. Vanuit een vaste aanstelling verkeert u in een betere onderhandelingspositie dan wanneer u in het bezit bent van een tijdelijk contract. Bent u korter dan 3 jaar ondernemer, dan zal het erg lastig worden om een lening te krijgen.

Het uiteindelijke maximale bedrag wat u kan lenen wordt mede bepaald door eventuele lopende verplichtingen die uw besteedbare inkomen beïnvloeden, denk hierbij bijvoorbeeld aan andere leningen die u heeft lopen of alimentatie die u moet betalen. Meer over hypotheken leren? Bekijk dan alle hypotheekbegrippenhypotheek nederland

Hypotheekrente

U betaalt maandelijks rente over het bedrag wat u heeft geleend. Indien u voor een vaste hypotheekrente kiest dan kiest u voor zekerheid.

U weet exact gedurende de looptijd van uw lening welk bedrag u maandelijks aan rente moet betalen.

Kiest u voor een variabele rente, dan kan het maandbedrag iedere maand veranderen, dit is namelijk afhankelijk van het rentepercentage dat iedere maand kan stijgen of dalen.

Hoe korter de rentevaste periode hoe lager de rente maar hoe groter de variatie in rente.

Met een langlopende rentevaste periode loopt u niet het risico van onverwachte rentestijgingen. De prijs die u daarvoor betaald is uiteraard wel een hogere rente! Een rentevaste periode van 10  jaar komt het meeste voor. Lees meer over de beste hypotheekgever van dit jaar. 

Hypotheek aflossing

De wijze waarop u de lening gaat terugbetalen, de hypotheekvorm. Er zijn een aantal vormen waar u afhankelijk van uw persoonlijke wensen en mogelijkheden een keuze uit kunt maken. Kies altijd een vorm, of een combinatie van vormen die goed bij u past!

Starters op de woningmarkt kunnen alleen kiezen uit de volgende twee vormen: een lineaire of annuïteitenhypotheek waarbij u in maximaal 30 jaar maandelijks aflost. Gaat u voor zekerheid? Wilt u zeker weten dat uw lening aan het einde van de looptijd is afbetaald, kies dan voor een vorm die dit mogelijk maakt namelijk: de lineaire, annuïteiten of bankspaarhypotheek

Durft u meer risico te nemen en te kiezen voor een vorm waarvan u niet zeker weet of u uw lening helemaal kunt terugbetalen aan het einde van de looptijd? Neem eens de tijd om te zien wat er allemaal mogelijk is. Maak een afspraak. 

Hypotheek verzekeringen

De verzekeringen die u aanvullend kunt afsluiten en soms ook verplicht bent om af te sluiten: de levensverzekering, de woonlastenverzekering en de opstalverzekering. Een levensverzekering geeft een uitkering na overlijden zodat de bank of hypotheekverstrekker de zekerheid heeft dat de lening ook na overlijden gewoon wordt afbetaald. 

Met de woonlastenverzekering kunt u zich in bepaalde gevallen verzekeren tegen het risico van werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid. Stel dat, dan kunt u in ieder geval tijdelijk uw hypotheek en andere kosten blijven betalen. 

Een levensverzekering is meestal verplicht in tegenstelling tot een woonlastenverzekering. Met de opstalverzekering is uw woning verzekerd tegen schade door brand, water, storm, diefstal of inbraak.

De opstalverzekering is wettelijk niet verplicht maar de geldverstrekker verplicht u wel om deze verzekering af te sluiten. Heeft u vragen over een bestaande of nieuwe hypotheek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.