Aflossingsvrije Hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je alleen rente betaalt en niet aflost op de lening. In deze blogpost bespreken we wat een aflossingsvrije hypotheek is, de voor- en nadelen ervan en hoe het zich verhoudt tot andere hypotheekvormen.

Zoek je ook de beste hypotheekvorm voor jouw persoonlijke situatie?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je alleen rente betaalt en niet aflost op de lening. Dit betekent dat aan het einde van de looptijd van de hypotheek het geleende bedrag nog steeds volledig openstaat en terugbetaald moet worden.

Het maandelijkse bedrag dat je betaalt is lager dan bij andere hypotheekvormen, maar je bouwt geen eigen vermogen op in je woning. Dit is de reden waarom veel woningbezitter de aflossingsvrije hypotheek omzetten.

Een afbeelding van een huiseigenaar die zich afvraagt of een aflossingsvrije hypotheek de juiste keuze is, om te illustreren dat het belangrijk is om goed onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt over je hypotheek.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Lagere maandlasten: Doordat je alleen rente betaalt en niet aflost, zijn de maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen, zoals een lineaire of annuïteitenhypotheek.
  • Flexibiliteit: Met een aflossingsvrije hypotheek heb je meer flexibiliteit dan bij andere hypotheekvormen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om extra af te lossen wanneer je financiële situatie het toelaat, of om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.
  • Geen verplichting tot aflossen: Met een aflossingsvrije hypotheek heb je geen verplichting om af te lossen, wat betekent dat je meer financiële ruimte hebt om andere investeringen te doen.

Ontdek ook wanneer moet je een aflossingsvrije hypotheek aflossen.

Wat zijn de nadelen van aflossingsvrije hypotheek?

  • Geen eigen vermogen: Bij een aflossingsvrije hypotheek bouw je geen eigen vermogen op in je woning, waardoor je aan het einde van de looptijd nog steeds het volledige bedrag moet terugbetalen.
  • Hoge rentelasten: Omdat je alleen rente betaalt en niet aflost, betaal je gedurende de hele looptijd van de hypotheek hoge rentelasten. Dit kan op de lange termijn duurder zijn dan andere hypotheekvormen.
  • Geen fiscaal voordeel: De rente is niet aftrekbaar van de belasting, wat betekent dat je geen fiscaal voordeel hebt zoals bij andere hypotheekvormen.

Hoe verhoud aflossingsvrij zich tot andere hypotheekvormen?

Een aflossingsvrije hypotheek is anders dan andere hypotheekvormen zoals de lineaire en annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en een variabel bedrag aan rente.

Hierdoor je elke maand minder rente betaalt naarmate je de lening aflost.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing, waarbij je aan het begin van de looptijd meer rente betaalt dan aflossing en aan het einde van de looptijd meer aflossing dan rente betaalt.

Kan een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten?

Ja, het is nog steeds mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, hoewel de voorwaarden van de hypotheekaanbieder kunnen variëren.

Hypotheekaanbieders kunnen bijvoorbeeld een maximumpercentage van de woningwaarde vaststellen dat geleend kan worden met een aflossingsvrije hypotheek.

Daarnaast zijn er vaak andere voorwaarden waaraan moet worden voldaan, zoals het hebben van voldoende eigen vermogen.

Conclusie: wat kun je het beste doen

Het kan een goede optie zijn voor huiseigenaren die lagere maandlasten willen en meer flexibiliteit in hun financiën willen hebben.

Echter, er zijn ook nadelen, zoals het niet opbouwen van eigen vermogen en het betalen van hoge rentelasten gedurende de hele looptijd van de hypotheek.

Het is belangrijk om alle hypotheekvormen zorgvuldig te overwegen en te bepalen welke het beste bij jouw financiële situatie en doelen past. En vergeet niet om professioneel advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing neemt over je hypotheek.

Voor advies over de aflossingsvrije hypotheek kunt je een gratis adviesgesprek aanvragen. Onze hypotheekadviseur komt dan bij je thuis om alle mogelijkheden te bespreken.