Hypotheek starters berekenen?

Hoeveel hypotheek starters kunnen lenen, hangt zoals bij iedereen af van het inkomen. Dit is nadelig, aangezien minder inkomen betekent dat er minder geleend kan worden. Toch wil de overheid ook starters stimuleren om een woning te kopen.

Hoe meer er geleend wordt, hoe beter dit is voor de economie. Om die reden zijn er verschillende manieren waarop u als starter bovenop uw hypotheek meer kunt lenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de starterslening.

Om in aanmerking te komen voor deze verschillende regelingen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Samen met een hypotheekadviseur van Advies Nederland kunt u zich oriënteren op de mogelijkheden.

Er is altijd meer mogelijk dan u denkt! Een eerste afspraak is geheel gratis en vrijblijvend. Aan de hand van dit gesprek leveren wij een berekening en advies op maat. Bent u van plan uw eerste woning te kopen?

Of wilt u weten wat de beste hypotheek voor starters is? Laat dan hier snel uw gegevens achter voor een gratis oriëntatiegesprek!

Uitleg hypotheek starters

De startershypotheek is speciaal bedoeld voor mensen die een eerste woning willen kopen. Een starter is vaak jong en heeft nog niet altijd evenveel ervaring op de arbeidsmarkt. Om die reden is het inkomen van een starter ook vaak lager dan die van oudere woningkopers.

De startershypotheek maakt het mogelijk om meer te lenen dan op basis van het inkomen mogelijk zou zijn. Welke hypotheek starters kunnen afsluiten, is daarbij voornamelijk afhankelijk van de voorwaarden die een bank aanbiedt.Hypotheek starters

De starter is hoe dan ook gebonden aan de verplichting om maandelijks een deel van de hypotheek af te lossen.

Dit kan alleen middels een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen heeft u volledig recht op hypotheekrenteaftrek.

Daarnaast kunnen ouders bijstaan wat betreft hypotheeklasten en kunt u eventueel een Starterslening aanvragen.

Wat betekent dit precies voor de hoogte van uw hypotheek en verdere mogelijkheden wat betreft aflossing en rente?

Subsidie hypotheek starters

De gemiddelde hypotheek starters die verkregen kan worden op basis van het inkomen is vaak erg laag. Te laag om daadwerkelijk een woning te kopen. Om die reden heeft de overheid in samenwerking met Nederlandse gemeenten de Starterslening geïntroduceerd.

Dit is een lening die u kunt afsluiten bovenop datgene wat u met uw inkomen kunt lenen. Deze wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

Het is dus afhankelijk van de gemeente waarin u een woning wilt kopen of u een lening kunt afsluiten. Per gemeente kunnen de eisen daarnaast verschillen.

De lening bestaat uit twee delen: de starterslening en de combinatielening. U hoeft namelijk de lening de eerste drie jaar van uw hypotheeklooptijd niet af te lossen.

Omdat u wettelijk toch verplicht wordt om af te lossen, wordt dit gedaan vanuit de Combinatielening. Beide delen van de lening moeten annuïtair of lineair worden afgelost wanneer uw draagkracht dit toelaat.

Hoogte hypotheek starters 

Wilt u een startershypotheek met starterslening afsluiten? Dan moeten uw hypotheek en woning voldoen aan enkele eisen. Zo moet uw hypotheek een Nationale Hypotheek Garantie hebben.

Dit betekent dat de waarde van uw woning niet mag uitkomen boven een maximumprijs. Er wordt verschil gemaakt tussen woningen waarin geen of wel energiebesparende maatregelen zijn genomen. Hoogte hypotheek starters

  • Zonder deze maatregelen mag de waarde maximaal 247.450 euro bedragen (101% van de woningwaarde).
  • Met maatregelen is dit bedrag 259.700 euro (106%).

Op basis van uw inkomen kunt u waarschijnlijk minder hypotheek starters lenen. De Starterslening zorgt er dan voor dat het verschil overbrugd wordt.

Nadat u de eerste drie jaar niet zelf heeft hoeven aflossen, wordt gekeken of uw inkomen dit dan wel toelaat. Is dit niet het geval? Dan wordt uw inkomen na enkele jaren opnieuw getoetst.

Wanneer u begint met aflossen, betaalt u een vaste hypotheekrente gedurende een periode van 15 jaar. Hier kunt u de startershypotheek berekenen. Dit kan simpel en snel. U weet meteen de maximale startershypotheek.

Hypotheek starters ouders

Voor starters is het daarnaast mogelijk om hulp te krijgen van ouders wat betreft het afsluiten van de hypotheek. Ouders mogen tot een maximaal bedrag van 100.000 euro belastingvrij schenken om een woning te kopen.

U mag dit maximumbedrag ook verspreid van meerdere personen ontvangen. Deze mogen dan wel per persoon maar eenmalig een bedrag schenken.

Is dit niet mogelijk? Dan kunt u bij uw ouders een lening afsluiten. De rente die u voor deze lening betaalt, is fiscaal aftrekbaar. Er zijn wel eisen waaraan u moet voldoen wil een hypotheekverstrekker deze lening accepteren.

Bekijk hoe een hypotheek afsluiten als starter werkt. Vraag dus altijd eerst een adviesgesprek aan bij onze hypotheekadviseur. Er zijn genoeg mogelijkheden die u als starter kunt overwegen.

Door dit te doen kunt u dus extra hypotheek starters krijgen. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om uw droomwoning te kopen met de hulp van uw ouders.

Beste hypotheek starters

Voor een starter is alleen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek gunstig om af te sluiten. Dit komt omdat u verplicht moet aflossen. Het grootste verschil zit bij de twee vormen in de maandlasten die u zult hebben.

De annuïteitenhypotheek wordt zowel bruto als netto gezien gedurende de looptijd duurder. Dit komt omdat u steeds minder hypotheekrente kunt aftrekken. De lineaire hypotheek starters blijft bruto gezien per maand hetzelfde.

Netto worden uw maandlasten echter steeds lager. Qua hypotheekrente voor een hypotheek wordt er vaak gekozen voor een vaste rente en rentevaste periode van 10 jaar. Starters wonen namelijk gemiddeld een stuk korter in een eerste woning.

Om die reden is een vaste renteperiode van 10 jaar voordeliger dan bijvoorbeeld 30 jaar. De Nationale Hypotheek Garantie zorgt daarnaast voor rentekorting wat betreft de rente die u moet betalen. Wilt u een berekening laten maken? Neem dan contact met ons op!

Berekenen hypotheek starters

Het afsluiten van een hypotheek begint altijd met een vrijblijvende berekening van de mogelijkheden. Alleen op die manier weet u of u als starter een hypotheek kunt afsluiten en wat u kunt besteden.

Daarnaast zullen onze adviseurs uiteraard kijken of u in aanmerking komt voor een Starterslening. Dit vergroot je kans op een starterswoning enorm. Wellicht zult u wel op zoek moeten gaan naar andere middelen.

De Starterslening en Nationale Hypotheek Garantie kunnen wij natuurlijk voor u aanvragen. Sluit u via Advies Nederland uw hypotheek af?

Dan zullen wij u gedurende de looptijd blijven bijstaan. U kunt dus altijd contact met ons opnemen wanneer u vragen heeft. Zien wij dat uw maandelijkse lasten verlaagd kunnen worden door bijvoorbeeld over te sluiten?

Dan laten we dit natuurlijk aan u weten. Onze diensten bieden wij tegen zeer lage tarieven aan. Daarnaast kunnen wij op onafhankelijke wijze de hypotheek starters vergelijken. Maak dus snel een afspraak met onze adviseurs!