Hypotheekrente

De hypotheekrente wordt vastgesteld op basis van invloed van de financiële markten en de toezichthouders. De rente is een van de belangrijkste elementen van een hypotheek, dit bepaalt immers voor een belangrijk deel uw maandlasten.

Aanmelden Gratis Adviesgesprek
Aanmelden Gratis Adviesgesprek

Logisch dus dat u zoekt naar de laagste rente op de hypotheek voor uw droomwoning. Maar er zijn ook vele rentevoordelen te behalen bij het afsluiten van een hypotheek. Deskundig advies in onontbeerlijk in dit proces.

Neem contact op met de adviseurs van Advies Nederland voor al uw vragen over hypotheekrente, onafhankelijk advies en het beste voorstel voor uw situatie!

Waarom in gesprek gaan met Advies Nederland?

De voordelen van Advies Nederland op een rij:

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd een advies op maat
 • Meer dan 20 jaar ervaring
 • Online of bij u thuis
 • Gratis & vrijblijvend 1ste gesprek!
Aanmelden Gratis Adviesgesprek
Aanmelden Gratis Adviesgesprek

Hoe werkt Advies Nederland?

Stap 1: Aanmelden

Via het contactformulier kunt u zich opgeven voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Heeft u nog vragen? U mag ons altijd mailen via info@adviesnederland.nl

Stap 2: Het adviesgesprek

Onze adviseur brengt uw mogelijkheden in kaart. Deze bevindingen stuurt hij of zij in een op maat gemaakt adviesrapport naar uw e-mailadres.

Stap 3: Bedenktijd

Na het eerste gesprek met onze adviseur krijgt u alle tijd om na te denken over ons voorstel. Heeft u nog aanvullende vragen? Geen probleem.

Stap 4: Bemiddeling

Bij akkoord gaat onze adviseur voor u aan de slag om uw aanvraag in orde te maken. Onze adviseur helpt u in iedere stap van het proces.

Aanmelden GRATIS adviesgesprek
Aanmelden GRATIS adviesgesprek

Hoe werkt Advies Nederland?

Stap 1: Aanmelden

Via het contactformulier kunt u zich opgeven voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Heeft u nog vragen? U mag ons altijd mailen via info@adviesnederland.nl

Stap 2: Het adviesgesprek

Onze adviseur brengt uw mogelijkheden in kaart. Deze bevindingen stuurt hij of zij in een op maat gemaakt adviesrapport naar uw e-mailadres.

Stap 3: Bedenktijd

Na het eerste gesprek met onze adviseur krijgt u alle tijd om na te denken over ons voorstel. Heeft u nog aanvullende vragen? Geen probleem.

Stap 4: Bemiddeling

Bij akkoord gaat onze adviseur voor u aan de slag om uw aanvraag in orde te maken. Onze adviseur helpt u in iedere stap van het proces.

Aanmelden GRATIS adviesgesprek
Aanmelden GRATIS adviesgesprek

Gratis advies

Advies Nederland werkt al meer dan 20 jaar met de beste adviseurs.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies van één van onze hypotheekadviseurs bij u in de buurt. Heeft u nog vragen? U kunt ons altijd contacten of vraag hier een adviesgesprek aan.

Aanmelden GRATIS adviesgesprek
Aanmelden GRATIS adviesgesprek

Hoe zit het met de hypotheekrente in 2023?

Bent u op zoek naar de actuele hypotheekrente? Wilt u weten welke hypotheek het best past bij uw situatie?

Of bent u benieuwd wat uw financiële voordelen zijn als u uw bestaande hypotheek nu oversluit? Of wilt u de overwaarde van uw hypotheek opnemen en bent u benieuwd wat hier de financiële gevolgen van zijn?

Wij van Advies Nederland denken graag met u mee. Plan nu geheel vrijblijvend een afspraak in met één van onze adviseur

Schrijf u hier in voor een gratis adviesgesprek.

HypotheekrenteWaarom een gratis hypotheekrente check?

 1. De hypotheekrente staat momenteel historisch laag
 2. De overheid wil dat de rente weer omhoog gaat
 3. Expert verwachten binnekort een flinke rentestijging
 4. Je kunt nu goedkoop oversluiten / wijzigen
 5. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor rentemiddeling
 6. In veel gevallen kun je boetevrij aanpassen
 7. De hypotheekrente check is onafhankelijk en gratis!

Hypotheekrente oversluiten: 3 manieren

 1. Het kan intern bij je eigen bank. Deze vorm van oversluiten noemen wij rentemiddeling. Het is goedkoop en de bank vraag niet om allerlei documenten.
 2. Oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Dit is over het algemeen financieel de meest voordelige manier van besparen. Dit reden hiervoor is omdat uw huidige bank hoogstwaarschijnlijk niet de laagste rente heeft. Er zijn namelijk meer dan 45 aanbieders. De kans dat je bij de goedkoopste aanbieder zit is 1 op 45 (rondt de 2%).
 3. Kiezen voor een combinatie tussen de hypotheekrente en hypotheekvorm. Lage maandlasten zijn niet alles. Er moet ook gekeken worden naar de lange termijn. Als je een lage rente hebt maar met de verkeerde vorm dan zul je uiteindelijk in de problemen komen. Denk aan een restschuld. Deze manier van omzetten kan bij je eigen of een andere bank.

Hypotheekrente tips

Belangrijke hypotheekrente tips

 1. Teken nooit een rentevoorstel van je eigen bank. Vergelijk eerst alle hypotheekverstrekkers onafhankelijk met elkaar. De besparing die je hiermee kunt behalen is niet te onderschatten. Het gaat al snel om elke honderden euro´s per maand.
 2. Rentemiddeling is vaak duur en minder gunstig dan oversluiten. Kies er niet voor zonder eerst een berekening te maken. Deze zal dan uitwijzen welke van de twee oversluitmogelijkheden uiteindelijk voordeliger voor je is.
 3. Tussentijds een hypotheekrente wijzigen kan zeer gunstig zijn. In de meeste gevallen hoeft u dus helemaal niet te wachten op de einde rentevaste periode.

Het afsluiten van een lage hypotheekrente

De hypotheekrente is een van de belangrijkste elementen van een hypotheek. Want, wat gaat de rente doen en hoe kunt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek? Bekijk ook de rente verwachting.

Kies ik voor een tien, twintig of dertig jaar vast periode?

De hypotheekrente beweegt mee met de ontwikkelingen van de (wereldwijde) economie.

Dat betekent in de praktijk dat het belangrijk is om goed te kijken naar de ontwikkelingen en aan de hand daarvan een looptijd te kiezen.

Hypotheekrente 2018

Welke bank kan mij het beste rentevoorstel doen?

Iets dat soms lastig kan lijken, maar waar onze adviseur u goed bij kan helpen. Hij kan namelijk onafhankelijk alle hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijken.

Wij garanderen u dan ook de laagste rente van Nederland

Wilt u een goedkope hypotheek afsluiten of een hoge hypotheekrente verlagen? Dan adviseren wij u graag onafhankelijk en vrijblijvend over de mogelijkheden!

10, 20 of 30 jaar vast: wat is verstandig?

Veel mensen vragen zich af hoe lang zij de hypotheekrente het best vast kunnen zetten. Dat hangt van een paar verschillende factoren af.

Een lange periode is bijvoorbeeld prettig voor iedereen die niet teveel risico wil nemen.

Een kortere rentevaste periode kan, zelfs bij een lage rentestand, voordeel opleveren.

Hypotheekrente

Wat als de hypotheekrente nog verder daalt?

Indien de rente (verder) daalt is het sneller mogelijk om daar gebruik van te maken, of zal de boeterente bij oversluiten lager uitvallen.

Een adviseur die met u meedenkt over het vastzetten van de rente voor een geschikte periode denkt onder andere na over de volgende elementen:

 • Gewenst risicoprofiel van de klant
 • Financiële zekerheid van de klant: nu en in de toekomst
 • Hoogte van de actuele hypotheekrente
 • Mogelijkheden van financiering bij de bank

Beperkt je risico’s met het uitzoeken van een hypotheekrente

Indien u liever niet teveel risico neemt is het verstandig om de hypotheekrente een langere tijd vast te zetten. U betaalt dan een iets hogere rente dan bij een korte looptijd.

Hier staat tegenover dat u daarmee geen risico loopt op tussentijdse schommelingen. En zou de rente oplopen? Dan bent u dankzij de vaste hypotheekrente voordeliger uit.

Indien de rente daalt profiteert u daar niet automatisch van. Pas op het moment dat u een nieuwe rentevaste periode voor de hypotheekrente afsluit.

Welke rentevoordelen zijn er nog meer?

Ten tweede is het van groot belang om rekening te houden met uw financiële zekerheid, nu en in de toekomst.

Zorg ervoor dat u de rente goed op kunt brengen, in combinatie met eventuele aflossingen.

Hiervoor heeft het Nibud leennormen vastgesteld. De maximale hypotheek mag niet te hoog zijn, om te voorkomen dat de maandlast te hoog oploopt.Hypotheekrente check

Hypotheekrente tips

Denk ook na over de rentelasten en aflossingen in de toekomst. Bij een annuïtaire hypotheek zullen de netto maandlasten steeds een beetje hoger worden.

Het deel hypotheekrente neemt af, terwijl de aflossingen toenemen. En daarover kunt u geen hypotheekrenteaftrek krijgen.

Over de hypotheekrenteaftrek en rentevaste periode

De hypotheekrenteaftrek is voor veel huiseigenaren een belangrijk onderwerp. Het zorgt er, kort door de bocht, voor dat de netto maandlasten een stuk lager uitpakken dan de bruto bedragen.

De overheid heeft de aftrek ooit ingesteld om het kopen van een eigen huis aantrekkelijker te maken.

Wat zijn de plannen van de overheid?

Inmiddels wordt er getornd aan de hoogte van de aftrek, waardoor die voor de hoogste inkomens ieder jaar een beetje lager wordt. Dat neemt niet weg dat de aftrek nog altijd een interessant voordeel oplevert.

Let op: om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek dient u nieuwe hypotheken sinds 2013 in maximaal 30 jaar volledig af te lossen. U komt daarom alleen met een annuïtaire of een lineaire hypotheek nog in aanmerking.

Hypotheekrente advies

Heb ik nog recht op een hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat het bedrag dat u jaarlijks aan rente betaald in mindering mag brengen op uw belastbaar inkomen.

Hierdoor neemt de belastingdruk af, waardoor u netto eigenlijk een lager bedrag aan hypotheek betaalt, dan het bruto bedrag dat de bank berekent.

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en schrijf in voor onze nieuwsbrief. Deze brengen wij 1 keer per maand uit.

Is dat anders wanneer iemand in loondienst is?

Indien u in loondienst bent kan de werkgever dat al meteen verrekenen. Daardoor krijgt u een hoger bedrag per maand uitgekeerd, omdat u minder inkomstenbelasting betaalt dankzij de hypotheekrenteaftrek.

Let op: u betaalt de bank gewoon het brutobedrag aan hypotheekrente. Netto betaalt u een lager bedrag, omdat u van uw werkgever een hoger nettosalaris ontvangt.

hypotheekrente advies nederlandWelke looptijd past bij mij?

En dan de rentevaste periode. Een hypotheek sluit u af voor bijvoorbeeld 30 jaar. Dat is de periode waarin u de lening voor de woning kunt gebruiken.

Tijdens of na de looptijd lost u de financiering volledig af. Of u kiest na afloop van de looptijd voor een herfinanciering. Gedurende die periode kunt u de rente vastzetten.

Dat geeft u meer zekerheid over de maandlasten, terwijl de bank zekerheid krijgt dat u de lasten kunt blijven betalen.

Welke rentevaste periodes zijn er allemaal?

U kunt een hypotheekrente periode kiezen voor 1, 2, 5 of bijvoorbeeld 10 jaar. Net als voor 20 jaar of 30 jaar en alles wat daar tussen ligt. Bij tien, twintig of zelfs dertig jaar vast kiest u voor een bepaalde mate van zekerheid.

De banken en geldverstrekkers doen aanbiedingen met een hypotheekrente voor deze periode, op basis van de verwachting en het verloop dat zij zien.

Hypotheekrente vergelijkenWie of wat bepaalt de hypotheekrente?

Benieuwd naar de hypotheekrente verwachting of het verloop daarvan?

De ontwikkeling van de rente is lastig precies in te schatten. Gelukkig is het wel mogelijk om daar in algemene zin iets over te zeggen.

Met de nodige voorbehouden. Zolang het economisch goed gaat loopt de rente over het algemeen op. Het wordt duurder om geld te lenen, omdat er relatief veel bestedingen zijn.

Wat als het economisch minder gaat?

Dan zal de rente vaak dalen. De (Europese) overheid maakt geld lenen goedkoper, om ervoor te zorgen dat de bestedingen toenemen.

Het is lastig om de hypotheekrente verwachting tot in detail te schatten.

Desalniettemin kan een onafhankelijke adviseur u helpen om een beeld te schetsen van hoe de ontwikkeling er mogelijk uit zal zien. Om aan de hand daarvan een looptijd te kiezen.

Om de hypotheekrente vast te zetten of die juist eerder opnieuw te onderhandelen. Een adviseur kan u alles vertellen over hypotheekrentes, hoe die van invloed is op de maandlasten en hoe u daar een verstandige keuze in maakt.

Hypotheekrente vergelijken
Schrijf u hier gratis in
Hypotheekrente verlagen
Schrijf u hier gratis in

Conclusie: maak nu gebruik van de historisch lage rentestand

De kans dat de hypotheekrente omhoog gaat is groot. Iedereen die een hypotheek wilt afsluiten of oversluiten, kan zich nu maar beter direct opgeven voor een gratis adviesgesprek.