Hypotheek berekenen looptijd 15 jaar
Een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar kan voor jou de beste optie zijn, maar dit hoeft zeker niet. Er zijn veel mogelijkheden en er is er maar één die het best bij jou past.
Laat hier onafhankelijk en gratis berekenen welke dat is.
Advies Nederland helpt je om deze ene mogelijkheid te vinden. Wil jij de hypotheek afsluiten die jou op het lijf geschreven is?
Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek.
Hoe werkt een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar?
In de basis heb je de keuze uit een korte, gemiddelde of lange looptijd.
Hieronder vind je 5 redenen om voor een langere looptijd te kiezen:
- Je bent niet verplicht om extra af te lossen
- De maandlasten zijn lager
- Je hebt meer financiële zekerheid
- Er zijn meer hypotheekverstrekkers beschikbaar
- De maximale hypotheek is een stuk hoger
Een hypotheek met een korte looptijd
Het is mogelijk om een hypotheek, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek, af te sluiten met een korte looptijd. Dit betekent dat je bewust kiest voor hoge maandlasten.
Je kunt de maandlasten hypotheek berekenen met een korte looptijd om te zien of je deze hoge lasten daadwerkelijk kunt dragen. In veel gevallen is een langere looptijd beter.
Een hypotheek met een gemiddelde looptijd
Een hypotheek afsluiten voor slechts een paar jaar is mogelijk, maar je kunt ook kiezen voor een looptijd van 30 jaar. Starters kunnen soms zelfs kiezen voor 35 of 40 jaar.
Een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar kan dus goed worden gezien als een hypotheek met een gemiddelde looptijd. Deze looptijd wordt in Nederland niet erg vaak gekozen.
Het kan in jouw situatie juist wel een uitstekende keuze zijn.
Wat voor hypotheek kies je?
Met een lineaire en een annuïtaire hypotheek heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor de duur van maximaal 30 jaar. Bereken hypotheek aflossing eens voor beide opties.
Je ziet dan voornamelijk ook het verschil in snelheid van aflossen, maar je kunt ook zien dat de maandlasten van beide vormen anders in elkaar steken.
Maandlasten worden hoger of lager
In de basis is het verschil goed uit te leggen. Ga je een annuïteitenhypotheek berekenen looptijd 15 jaar, dan zie je dat de maandlasten elke maand iets hoger worden.
Ga je een lineaire hypotheek berekenen looptijd 15 jaar, dan zie je dat de maandlasten iedere maand juist iets lager worden.
Maandlasten berekenen met diverse looptijden
Je kunt de maandlasten berekenen eigen huis wanneer je weet welke woning je wilt kopen.
Dan weet je namelijk precies hoeveel je nodig hebt aan hypotheek.
Vervolgens kun je de maandlasten eens berekenen voor verschillende looptijden, zoals 10, 15, 20 en 30 jaar.
Je hebt dan een duidelijk overzicht van de maandlasten die je moet dragen.
Waarom zou je kiezen voor een korte of gemiddelde looptijd?
Je kunt eens de maandlasten hypotheek berekenen Rabobank of ING, bijvoorbeeld, om de maandlasten per looptijd te zien. De maandlasten worden hoger bij een korte looptijd.
Waarom zou je dan toch voor een korte looptijd gaan of een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar? Hier zijn meerdere redenen voor te noemen.
Je hoeft minder lang terug te betalen, dus de financiële verplichting duurt korter. Bij een korte of gemiddelde looptijd ben je weer sneller vrij van schulden.
Vaker gekozen door de oudere huizenkopers
De kortere en gemiddelde looptijd worden vaker gekozen door oudere huizenkopers. Deze kopers hebben vaker een wat groter vermogen en willen vóór het pensioen schuldenvrij zijn.
Met het pensioen gaat het inkomen vaak omlaag, waardoor het in veel gevallen een verstandige keuze is om een kortere of gemiddelde looptijd voor de hypotheek te kiezen.
Het hoeft niet de beste keuze te zijn
In alle gevallen geldt dat een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar of korter niet altijd de beste keuze is. Dit geldt voor zowel jongere als oudere huizenkopers.
Je kunt wel de maandlasten hypotheek berekenen ABN, SNS, of bijvoorbeeld Lloyds, maar alleen een berekening geeft niet aan wat het beste is. Je kunt je dan beter wenden tot een adviseur.
In dit geval ben je natuurlijk welkom bij de onafhankelijke hypotheekadviseur van Advies Nederland. Wij bekijken graag voor je wat jouw beste opties zijn.
Hypotheek berekenen looptijd 15 jaar en extra aflossen
Wanneer je kiest voor een looptijd van 30 jaar, dan is de lineaire of annuïtaire hypotheek afgelost aan het einde van de looptijd, ook zonder extra aflossen.
Ga je een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar of korter, dan kan er worden geëist dat je tussentijds extra aflost om ervoor te zorgen dat de hypotheek volledig afgelost wordt binnen de looptijd.
Hier kunt u ook een hypotheek berekenen voor een looptijd van 20 jaar of langer.
Waarom hypotheek berekenen looptijd 15 jaar?
Een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar klinkt vaak aantrekkelijk, omdat je relatief snel van je hypotheekschuld af bent. Toch wil je ook nog wel leuke dingen blijven doen.
Veel mensen berekenen de maandlasten en kijken naar de overige vaste lasten. Als zij het nét aan kunnen betalen, dan doen zij het. Dit is niet verstandig.
In dit geval kun je nauwelijks nog leuke dingen doen. Vakanties moet je schrappen en een goede financiële buffer opbouwen zit er ook niet in.
Dan zijn er ook nog de reparaties
Het is in geen geval verstandig om al je maandgeld op te maken aan je woning. Je krijgt namelijk ook nog te maken met bijvoorbeeld kosten voor onderhoud en reparaties.
Uiteindelijk moet je wel nog leuk kunnen leven met een hypotheek en moeten gebreken aan de woning gewoon verholpen kunnen worden.
Advies Nederland adviseert je graag
Wij kunnen een hypotheek berekenen looptijd 15 jaar, maar even goed berekenen we een korte of een lange looptijd voor je. Het gaat ons vooral om jouw voordeel en jouw toekomst.
Onze onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je graag om voor jou de beste hypotheek met de meest voordelige looptijd te vinden.
Heb jij interesse in een persoonlijk advies?
Het eerste adviesgesprek is gratis en vrijblijvend. Je kunt je online al binnen 60 seconden aanmelden.