Starterslening 2023

Wat is een starterslening? U gaat voor het eerst een huis kopen en heeft uw droomhuis gevonden.

Onze hypotheekadviseur berekent op basis van uw huidige inkomen de maximale hypotheek die u op dit moment kunt krijgen.

Helaas blijkt die maximale hypotheek net iets te laag te zijn om uw droomhuis te kunnen kopen.

Maak gebruik van een gratis adviesgesprek.

Heeft u als starter wel positieve financiële toekomst verwachtingen?

Dan kunnen wij veel voor u betekenen. Er is geen starter die zich zorgen hoeft te maken. Onze hypotheekadviseur zal je namelijk op alle vlakken helpen.

Het afsluiten van een Starterslening met combinatielening is misschien wel de manier waardoor u toch als starter uw droomhuis wel kunt kopen.

Door deze hypotheeklening is het mogelijk om het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die u kunt krijgen te overbruggen.

Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken of u voor deze lening in aanmerking komt.

Advies Nederland helpt alle starters met de aanvraag. Wilt u de starterslening berekenen?

Vraag via het contactformulier meteen een gratis hypotheekgesprek aan!

Hoe werkt een Starterslening met combinatielening?Starterslening

Dit is een extra aanvullende hypotheeklening die u via uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) bovenop uw (starters) hypotheek kunt afsluiten.

Uw gemeente legt 50% van het bedrag in en de overheid de andere 50%.

Er zijn meerdere voordelen aan een hypotheek voor starters.

Om voor een Starterslening in aanmerking te kunnen komen gelden dan ook andere voorwaarden en afbetalingsregelingen dan voor uw hypotheek.

De eerste drie jaar betaalt u geen aflossing en rente. Dit betekent dus zeer lage maandlasten gedurende deze periode van drie jaar.

Na drie jaar gaat u pas aflossen en hypotheekrente betalen over de lening. Blijkt na drie jaar uit de hertoets dat uw inkomen helaas niet is gestegen zoals was verwacht, dan gaat u een maandlast passend bij uw inkomen betalen.

Deze lening kent een ook rentevaste periode van minimaal vijftien jaar en een voorwaarde is dat u de lening binnen 30 jaar moet aflossen.

Wil je weten welke bedragen jij gaat betalen voor je eerste huis?

Schrijf je dan bij ons in voor een gratis adviesgesprek.

Starterslening met combinatielening

Rentevaste periode kiezen

Zoals al eerder aangegeven kent de Starterslening een rentevaste periode van minimaal 15 jaar. De eerste drie jaar betaalt u alleen rente en aflossing over de afgesloten startershypotheek en niet over de lening.

Is na drie jaar uw maandinkomen voldoende gestegen?

Pas dan gaat u over de afgesloten lening rente en aflossing betalen.

Helaas kunt u ook met situaties te maken krijgen waardoor uw inkomen gedurende die eerste drie jaar minder of niet is gestegen zoals verwacht. In dat geval kunt u tegen betaling een hertoetsing aanvragen.

Deze hertoetsing berekent en bepaalt dan vanaf het vierde jaar wat uw nieuwe maandlast passend bij uw inkomen gaat worden.

Aflossen starterslening

Indien uw inkomen veel sneller stijgt dan u tijdens het afsluiten van een starterslening had verwacht dan kan/mag u altijd tussentijds extra hypotheek aflossen. Het is zelfs toegestaan om het bedrag in zijn geheel vervroegd af te lossen.

Voor het extra en/of vervroegd aflossen worden geen kosten in rekening gebracht en gaat u uiteraard minder rente betalen. Heeft u vragen vragen over de starterslening voorwaarden? Stel ze dan in een persoonlijk gesprek met onze startersadviseur.

Hoeveel kunt u lenen?

Met behulp van een starterslening kunt u het verschil tussen het maximale hypotheek dat u bij uw bank kunt lenen en de verwervingskosten van uw nieuwe woning overbruggen. Onze adviseur zal voor de hypotheek berekenen.

De verwervingskosten zijn alle bijkomende kosten die u maakt tijdens de aankoop van een huis buiten de aankoopprijs om. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de overdrachtsbelasting, notariskosten en financieringskosten.

Het maximale bedrag dat u bij uw bank kunt lenen wordt vastgesteld volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) bieden deze starterslening aan. De uiteindelijke hoogte van de lening hangt af van de volgende factoren:

 • De voorwaarden van de gemeente waar u woont of de lening aanvraagt.
 • Uw eigen vermogen.
 • Uw inkomen.

Wanneer starterslening aanvragen?

U kunt deze lening aanvragen bij uw gemeente. Check eerst of de gemeente waar u een huis wilt kopen wel een starterslening verstrekt, niet iedere gemeente biedt dit namelijk aan voor de hypotheek.

U kunt dit controleren op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). Gemeentes zijn er, kijkend naar de lokale woningmarkt vrij in om zelf te bepalen of men deze lening wel of niet aanbiedt.

Dit betekent dat indien een gemeente de lening aanbiedt, men ook zelf (naast de minimale NHG voorwaarden) de voorwaarden waar u aan moet voldoen bepaalt.

Indien uw gemeente deze lening aanbiedt, dan kunt u informeren welke gegevens er nodig zijn om de lening aan te kunnen vragen.

De hoogte van de maximale lening is pas te berekenen nadat duidelijk is wat de hoogte van uw maximale hypotheek is. Laat u hierbij adviseren door één van onze deskundige adviseurs!

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

De voorwaarden verschillen per gemeente maar iedere gemeente die een starterslening aanbiedt houdt de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie aan.

Een hypotheek met NHG biedt zekerheid op uw hypotheek en soms rekenen banken met een lagere rente.

Stel dat u uw woning moet verkopen, bijvoorbeeld door een overlijden of als u arbeidsongeschikt raakt, dan wordt de restschuld vanuit NHG betaald.

De voorwaarden, bedoelt om ervoor te zorgen dat u een hypotheek afsluit die kijkend naar uw financiële situatie passend en verantwoord is:

 • Grens aan de hypotheekhoogte.
 • In maximaal 30 jaar aflossen
 • Grens aan de kosten die u mee financiert.
 • Grens aan de maximale hoogte aankoopprijs

Naast de financiële (NHG) voorwaarden moet u ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Geldig legitimatiebewijs of een verblijfsvergunning.
 • Taxatierapport van de woning.
 • Bij een oudere woning moet u een bouwkundig rapport op laten stellen.

Voorwaarden gemeenten

Op dit moment zijn er ongeveer 250 gemeenten die een starterslening aanbieden. Indien uw gemeente dit aanbiedt kunt u de lening aanvragen en bepaalt de gemeente of u hiervoor in aanmerking komt.

Naast de NHG voorwaarden, die iedere gemeente maximaal hanteert moet u ook voldoen aan de voorwaarden die de gemeente heeft opgesteld. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen gezien men dit afstemt op het gevoerde beleid.

De voorwaarden die voor bijna alle gemeenten gelijk zijn:

 • Minimaal 18 jaar.
 • Het betreft een eerste eigen woning.
 • U gaat zelf in de woning wonen.
 • De maximale aankoopprijs van de woning.
 • Het maximale hypotheekbedrag.
 • U sluit de hypotheek af met een NHG.
 • De minimale en maximale lening die de gemeente verstrekt.
 • Eventuele andere voorwaarden of combinaties van.

Welke specifieke voorwaarden de gemeente waar u een huis wilt kopen stelt, kunt u bij de betreffende gemeente opvragen.

Hypotheekrente starterslening

Vanaf de nieuwe belastingregels ingegaan op januari 2013 is de hypotheekrente voor nieuw afgesloten hypotheken waarbij men niet aflost niet meer fiscaal aftrekbaar.

Dit geldt echter niet voor een starterslening, de betaalde hypotheekrente voor deze lening is wel fiscaal aftrekbaar.

De starterslening is een verantwoorde lening die bij een aantal Nederlandse gemeenten kan worden aangevraagd en waar de overheid qua financieringskosten aan meebetaald. Dit in combinatie met een laagste hypotheekrente maakt het de perfecte hypotheekvorm.

Advies Nederland helpt je graag om alles in werking te zetten

Wij berekenen pas kosten als de hypotheek daadwerkelijk is afgesloten. Je kunt dus vrijblijvend bij ons een aanvraag doen! Maak zo snel mogelijk gebruik van deze gratis dienstverlening.

Starterslening en de fiscus Starterslening en de fiscus

In 2013 zijn de regels voor de renteaftrek van de eigenwoningschuld (hypotheekrenteaftrek of aftrek van een lening) veranderd.

De belangrijkste wijziging is dat voor nieuwe leningen alleen maar rente mag worden afgetrokken als u aan de aflossingsverplichting voldoet.

Met andere woorden, als u binnen een vastgestelde periode aflost en een minimumbedrag per jaar. Maar er is gelukkig een uitzondering bij hypotheek starters waarbij u niet verplicht hoeft af te lossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek!

Waarom starterslening afsluiten?

Heeft u naast uw hypotheek een starterslening afgesloten voor 1 januari 2017 dan hoeft u de eerste drie jaar de lening niet af te lossen en ook geen rente te betalen.

De lening mag u optellen bij uw eigenwoningschuld, dat wil zeggen: dat deel van uw hypotheek of lening waarover u dus wel de rente mag aftrekken.

U gaat dus pas aflossen na die eerste drie jaar. Lukt het niet met de starterslening? Dan is er altijd nog de optie tot een startershypotheek of generatiehypotheek. Welke weg wij ook moeten bewandelen alles zullen wij er aan doen om jou te helpen aan een woning!

Fiscale uitzonderingspositie starterslening stopt

Deze lening is de eerste drie jaar dus aflossings- en rentevrij. U hoeft dus niet te voldoen aan de minimale aflossing om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Dit is het gevolg van de uitzondering die is gemaakt in de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014.

Op dit moment is de subsidiepot van de overheid leeg en is deze uitzondering geldig tot 31 december 2016. Op dit moment wordt onderzocht of deze fiscale uitzondering na 2016 misschien nog kan blijven bestaan.

Wilt u een starterslening aanvragen, dan moet dit uiterlijk op 31 december 2016 bij de notaris passeren.

Houd hierbij rekening dat de hele aanvraagprocedure ongeveer 3 maanden duurt.

Wilt u geholpen worden? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Onze adviseur zal je helpen om die droomwoning te krijgen!

Voordelen Starterslening

 • De eerste drie jaar lage maandlasten, dit is het gevolg van het feit dat u gedurende drie jaar geen rente en aflossing betaalt.
 • Na drie jaar een hertoets en wordt uw nieuwe maandbedrag berekend.
 • (extra) Aflossen is altijd boetevrij.
 • Een verantwoorde lening, u leent nooit teveel.
 • Een veilige hypotheeklening, bijvoorbeeld bij overlijden of daling van uw inkomen.
 • Een extra bescherming bij gedwongen verkoop van uw woning.
 • Lagere hypotheekrente.
 • Door korting op de hypotheekrente, komt u in aanmerking voor een hogere hypotheek.
 • Je kunt bij Advies Nederland de hypotheek afsluiten tegen een laag tarief!

Nadelen Starterslening

 • Alleen beschikbaar voor starters op de woningmarkt.
 • De starsterslening is niet bij alle gemeenten beschikbaar.
 • Startersleningen hebben een maximum en dat geldt ook voor het totaal te verstrekken aantal subsidies per jaar.
 • De hypotheekrente van de lening ligt hoger dan de actuele hypotheekrente op dit moment.

Wil je de Starterslening berekenen?

Bent u een starter op de woningmarkt en na het lezen enthousiast geworden over de mogelijkheid van het aanvragen van een starterslening?

Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs om met elkaar de mogelijkheden te bekijken en bespreken.

Hij kan je kansen op een starterswoning enorm vergroten. Maak het jezelf makkelijk en maak een afspraak met Advies Nederland. Onafhankelijk hypotheekadvies voor iedereen die een eerste woning wil kopen.

Vragen? Neem direct contact met ons op. Al uw vragen worden beantwoord in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs.

Schrijf je in voor een gratis startersadvies.