Wat is de beste hypothecaire lening?

De hypothecaire lening wekt nogal eens wat vragen op.

Wij beantwoorden graag uw vragen tijdens een gratis adviesgesprek, vraag deze hier aan.

Hypothecaire lening wat is dat?

De hypothecaire lening betekenis is natuurlijk heel belangrijk. Als je een leenvorm af wilt sluiten, dan moet het je goed duidelijk zijn wat die leenvorm precies inhoudt.

Wij geven je dan ook op de eerste plaats de nodige hypothecaire lening uitleg. Deze lening wordt ook wel aangeduid met de volgende begrippen:

 • Lening met hypothecaire zekerheid
 • Hypothecair krediet genoemd
 • Hypotheeklening
 • Hypotheek

Dit betekent dat de hypothecaire lening een geldlening is die je afsluit wanneer je een woning wilt kopen. Natuurlijk betekent dit ook dat er niet maar één soort van is.

Er zijn immers meerdere soorten hypotheken die je kunt afsluiten voor het kopen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de lineaire hypotheek en de annuïtaire hypotheek.

Neem vandaag nog contact met ons op.

Hypothecaire leningHypothecaire lening economie: wat heeft dat met elkaar te maken?

Wat heeft deze lening nu precies met de economie te maken? Hypotheken worden vaker in één adem genoemd met de economie, maar het is lang niet altijd duidelijk waarom dit zo is.

Wij zullen een belangrijk voorbeeld noemen

Hypothecaire lening

De Europese Centrale Bank heeft de economie middels een koopprogramma volgestopt met een bedrag van 2535 miljard euro.

Dit koopprogramma wordt aan het einde van 2018 stopgezet en dit heeft, zoals je je kunt voorstellen, een grote impact op de economie.

De verwachting is dat hypotheekrentes zullen gaan stijgen door het stoppen van geld pompen in de economie. Wacht dit niet af en schrijf je direct in voor een afspraak.

Bij wie kun jij het beste een hypothecaire lening afsluiten?

Gaan de hypotheekrentes gegarandeerd stijgen? Veranderingen in de economie hebben dus invloed op de rentetarieven van hypotheken.

Betekent dit dat de rentetarieven gegarandeerd zullen stijgen tegen het einde van 2018? Nee, deze garantie heb je niet.

Er wordt namelijk ook een daling verwacht van de kapitaalmarktrente, doordat beleggers sneller in Nederland terecht zullen komen.hypothecaire lening betekenis

Wat kan er dan gebeuren?

Als dit gebeurt, dan zou het zelfs zo kunnen zijn dat de rente juist gaat dalen. Uiteindelijk zijn er altijd veel verwachtingen en prognoses, maar het blijft een gok.

Je kunt eenvoudigweg niet voorspellen wat de rentetarieven van hypotheken gaan doen in de toekomst. Maak dus nu gebruik van de lage rentestand. Meld je aan.

Hypothecaire lening voordelen

Het afsluiten van een hypotheek brengt natuurlijk diverse interessante voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij de belangrijkste voordelen voor je opgesomd:

 • De rentetarieven van deze lening liggen lager dan de rentetarieven van andere leningen, zoals het doorlopend krediet of de persoonlijke lening
 • Het gaat om een grote geldlening waarmee je een woning kunt kopen die goed bij je past
 • Je kunt in je droomhuis gaan wonen en de lening in een vastgestelde looptijd terugbetalen
 • Starters kunnen met een hypotheek sneller zelfstandig gaan wonen dan wanneer zij wachten op een huurwoning. De wachtlijsten voor huurwoningen zijn in deze tijd namelijk erg lang
 • De maandlasten van een koophuis liggen in deze tijd vaak onder de maandlasten van een huurwoning

Hypothecaire lening nadelen Hypothecaire lening afsluiten

Natuurlijk zijn er zeker ook enkele nadelen te noemen van een hypothecair krediet. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen:

 • Woningprijzen fluctueren sterk, waardoor je gemakkelijk met risico’s te maken krijgt
 • Je gaat een financiële verplichting voor lange tijd aan
 • Als je de hypotheeklasten niet (meer) kunt dragen, dan heeft de hypotheekverstrekker het recht de woning te verkopen
 • Wanneer je woning moet worden verkocht door een hypotheekverstrekker, dan blijf je vaak met een grote restschuld zitten
 • Alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan de woning moet je zelf bekostigen, in tegenstelling tot de reparatie- en onderhoudskosten van een huurwoning

Waar kun je een hypothecaire lening afsluiten?

Voor een hypothecaire lening kun je bij een bank of een hypotheekverstrekker terecht. Je kunt bijvoorbeeld een hypothecaire lening Rabobank afsluiten of een hypotheek nemen bij de ING of ABN AMRO.

Maar je kunt natuurlijk ook naar de Hypotheker of bijvoorbeeld Aegon. Er zijn dus genoeg mogelijkheden. Welke het beste bij jou past kan onze adviseur voor u nakijken.

Onafhankelijk hypothecaire lening advieshypothecaire lening uitleg

In bepaalde gevallen levert het je voordelen op om de hypotheek af te sluiten bij je eigen bank, maar dit hoeft zeker niet de meest voordelige optie te zijn.

Als je een hypothecaire lening wilt afsluiten om een woning te kopen, dan is het heel belangrijk om goed te vergelijken. Er zijn veel mogelijkheden en je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn.

Je wilt de juiste keuze maken voor nu én voor in de toekomst. Natuurlijk kan onze hypotheekadviseur je helpen tijdens een gratis hypotheekgesprek.

Kun je een hypothecaire lening België afsluiten?

Er wordt weleens gezegd dat het voordeliger is om een hypothecaire lening in België af te sluiten. Is dit ook echt zo? Dit kan voordeliger zijn, maar het mag natuurlijk niet zomaar.

Een Belgische bank geeft niet zomaar een hypotheek aan een Nederlands huishouden dat in Nederland een huis wil kopen. Banken in België eisen dan in de meeste gevallen dat er een eigen woning in België aanwezig is die als onderpand kan dienen.

hypothecaire lening wat is datHoe kun je je maximale hypothecaire lening berekenen?

Bij verreweg de meeste Nederlandse banken en hypotheekverstrekkers kun je online een tool vinden om je maximale hypotheek te berekenen.

Dit is een manier om een grove indicatie te krijgen van wat je kunt lenen voor de aanschaf van een woning. Het berekende bedrag is in geen enkele situatie een garantie op wat je werkelijk kunt krijgen.

Maak vandaag nog een weloverwogen keuze

hypothecaire lening soortenWil jij je maximale hypotheek niet berekenen met een standaard online tool, maar wil je het advies en de ondersteuning van een onafhankelijke partij?

Advies Nederland kan niet alleen je maximale hypotheek berekenen, maar geeft je ook alle nodige informatie en persoonlijk advies over de hypothecaire lening.

Maak gerust een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek. Hier zult u geen spijt van krijgen. Bekijk maar eens onze beoordelingen.

Goedkope hypothecaire lening afsluiten?

Een goedkope hypothecaire lening willen we natuurlijk allemaal, maar hoe vind je die? Laat de hypothecaire leningen vergelijken door Lening Nederland en je weet zeker dat jij de goedkoopste hypotheek afsluit.

Wij kunnen niet alleen een hypothecaire lening berekenen. Lening Nederland kan diverse betrouwbare systemen aanspreken om gegarandeerd de goedkoopste hypothecaire lening voor jou te vinden.

In dit artikel vind je alle uitleg over de hypothecaire lening, van onderzoek naar de laagste rente tot de hypothecaire lening aanvragen, afsluiten of oversluiten. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

5 feiten over de hypothecaire lening

 • Het wordt duurder om klussen in je woning te laten doen
 • Er is een kleiner aantal belastingschijven
 • De WOZ-waarde van woningen stijgt, dus belastingen stijgen ook
 • De NHG-grens wordt verhoogd
 • De loan to value 2019 blijft hetzelfde die van 2018

Hoe kun je een hypothecaire lening berekenen?

Je kunt op meerdere manieren een lening voor een woning berekenen. Hierbij is het vooral belangrijk waarom je de berekening wilt maken. Er zijn hier namelijk meerdere mogelijkheden in.

Wil je bijvoorbeeld een hypothecaire lening oversluiten of een bestaande hypothecaire lening omzetten? Dan is dit anders dan wanneer je voor het eerst een hypotheek wilt afsluiten.

Dan is er ook nog de mogelijkheid tot een hypothecaire lening wijzigen. Bij een hypothecaire lening aanpassen komen ook weer andere zaken kijken. Uiteindelijk kun je het best naar een adviseur.

5 redenen om aflossingsvrij om te zetten in annuïtair

 • Met de annuïtaire hypotheek ga je direct aflossen
 • Het risico op een restschuld wordt beperkt of weggenomen
 • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek
 • De risico’s zijn kleiner wanneer je inkomen lager wordt
 • De laagste maandlasten aan het begin van de looptijd

Bestaande hypothecaire leningen aanpassen

Het kan zeker goed zijn om de hypotheek eens in de zo veel tijd eens na te lopen om te zien of een wijziging voordelen biedt. Zo staat de hypotheekrente nu bijvoorbeeld extreem laag.

Soms is er een goede reden om de hypotheek eens onder de loep te nemen, bijvoorbeeld wanneer je denkt een de hypothecaire lening verhogen of aan 2 hypothecaire leningen samenvoegen.

Kun je wel 2 hypothecaire leningen inbrengen als het bijvoorbeeld gaat om 2 soorten hypothecaire leningen? Het is verstandig om dit na te laten kijken door onze adviseur.

5 meest bekende hypotheekvormen

 • Lineaire hypotheek
 • Annuïtaire hypotheek
 • Beleggingshypotheek
 • Aflossingsvrije hypotheek
 • (Bank)spaarhypotheek

Meerdere hypothecaire leningen

In de praktijk komt het voor dat er meerdere hypotheken zijn betrokken. Je kunt 2 hypothecaire leningen inbrengen, maar dat moet de situatie natuurlijk wel toelaten.

Gaat het bijvoorbeeld om 2 hypothecaire leningen op 1 huis of om 2 hypothecaire leningen op 2 huizen? Voor de aankoop van een tweede woning gelden weer heel andere regels.

De hypothecaire lening 2de woning wordt weer populairder. Dit komt vooral door de economie. Een hypothecaire lening 2de verblijf wordt weer beter betaalbaar voor woningeigenaren.

4 meest voorkomende financieringsopties voor 2de woningen

 • Een lening uit eigen vennootschap
 • De persoonlijke lening
 • Eigen middelen, zoals een aandelenportefeuille of spaargeld
 • Het afsluiten van een hypotheek vakantiewoning

Hoe lang zet je de hypothecaire lening 2019 vast?

Een vraag waar veel mensen mee zitten is: hoe lang zet je de hypotheek vast? Deze vraag leeft nu vooral omdat de hypotheekrente extreem laag staat. Wat betekent dit?

Snijd je jezelf in de vingers als je een hypothecaire lening 10 jaar vast zet? Kun je beter kiezen voor een hypothecaire lening 25 jaar vast of misschien wel 30 jaar?

Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Een hypothecaire lening aangaan is een hele uitzoekerij als je het echt goed wil doen. Hier helpen wij je natuurlijk graag bij.

5 factoren bij het berekenen van de maximale hypotheek

 • De actuele woonquote
 • Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Het bruto jaarinkomen
 • De actuele hypotheekrente
 • De waarde van de koopwoning

Hoe werkt de hypothecaire lening 1/3 regel?

Wie een hypothecaire lening afsluit moet uiteindelijk natuurlijk ook de hypothecaire lening aflossen. Banken kijken daarom naar je besteedbare inkomen. Wat kun jij missen per maand?

Hiervoor is de zogenaamde 1/3 regeling ontwikkeld. Dit betekent dat maximaal 1/3 van je totale nettoloon aan je hypotheek mag worden besteed. Zo kan de maximale hypotheek worden berekend.

Een hypothecaire lening 30 jaar wordt zo direct hoger dan bijvoorbeeld een hypothecaire lening 80 jaar of ouder, al wordt dat toch al lastig. Hoe ouder je bent, hoe lager de hypotheek in veel gevallen.

Waar kun je een hypothecaire lening afsluiten?

 • ING
 • Rabobank
 • SNS Bank
 • ABN Amro
 • Argenta
 • Florius
 • Obvion

Hypothecaire lening korte looptijd

Je kunt een hypothecaire lening aanvragen met een looptijd die bij je past. Voor de ene persoon is een hypothecaire lening 5 jaar looptijd een goede optie, maar voor de meesten niet.

De hypotheek wordt vaker met een relatief korte looptijd afgesloten door mensen die zelf een ruim inkomen of een groter eigen vermogen hebben. Veel mensen hebben dit niet.

Je kunt kiezen voor een maximale looptijd van 30 jaar. In bepaalde gevallen kunnen jonge starters ook een hypothecaire lening 40 jaar afsluiten.

Waar kun je een hypothecaire lening berekenen?

 • Bereken Het
 • Ik ben Frits
 • Hypotheker
 • Huis & Hypotheek

Kun je op elke leeftijd een hypothecaire lening afsluiten?

Het spreekt voor zich dat een hypothecaire lening 35 jaar makkelijker af te sluiten is dan een hypothecaire lening 50+. Je leeftijd speelt bij de aanvraag dus wel degelijk een rol.

Meestal wordt de hypothecaire lening afgesloten voor 30 jaar. Hoe groot is de kans dat je overlijdt binnen die tijd? Bij een hypothecaire lening 60 jaar is de kans kleiner dan wanneer je 20 bent.

Bij de aanvraag van een hypothecaire lening consumptief krediet of wat voor lening ook zal de geldverstrekker eigenlijk altijd kijken naar je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer risico.

Waarvoor mag je de hypotheek gebruiken?

Kun je met een hypothecaire lening bedrijfspand kopen of is het toegestaan om een hypothecaire lening boot af te sluiten? In principe is dit allemaal niet mogelijk.

Er zijn mensen die een hypothecaire lening bij eigen bv proberen te realiseren. Hiervoor zijn er bijvoorbeeld ook zakelijke leningen. Met een hypotheek koop je een huis, punt.

In de hypothecaire lening betekenis valt te lezen dat het hier gaat om een lening voor het kopen van een huis dat daadwerkelijk bewoond gaat worden door de afsluitende partij.

Wat voor huis mag je kopen van een hypothecaire lening?

 • Rijtjeshuis
 • Vrijstaand huis
 • 2 onder 1 kap
 • Woonboerderij
 • Appartement of flat
 • Portiekwoning
 • Tweegezinswoning
 • Eengezinswoning
 • Landhuis
 • Hoekwoning
 • Grachtenpand

Hypothecaire lening bij ouders afsluiten

Er zijn ouders die een hypothecaire lening aan kind willen bieden. De vraag is natuurlijk of dit wel verstandig is, zeker ook met het oog op de belasting. Hoe zit het dan met het voordeel?

Wanneer je een lineaire of annuïtaire hypotheek afsluit, dan heb je 30 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek. Je hebt dus een hypothecaire lening en belastingvoordeel.

Dit voordeel heb je natuurlijk niet wanneer je een hypothecaire lening fiscaal niet mee laat wegen, dus door het geldbedrag particulier te lenen, zoals bij je ouders.

Hypothecaire lening kosten en baten

Sluit je een reguliere hypotheek af? Dan heb je te maken met hypothecaire lening box 3. Bij lineair of annuïtair lenen heb je recht op belastingvoordeel, maar je hebt ook met kosten te maken.

Het is goed om een hypothecaire lening calculator te gebruiken voor het berekenen van alle kosten waar je mee te maken krijgt. Hiervoor heb je bepaalde hypothecaire lening documenten nodig.

Wil je de hypothecaire lening all-in berekenen? Dan heb je diverse documenten nodig. Op basis van deze specifieke papieren kan je maximale hypotheek worden berekend.

Welke documenten heb je nodig?

 • Kopie bankafschrift
 • Kopie salarisstrook
 • Overzicht van overige financiële verplichtingen
 • Arbeidsovereenkomst

Hypothecaire lening afsluiten en de arbeidsovereenkomst

Je kunt wel een hypothecaire lening contract bepaalde duur afsluiten, maar het is natuurlijk altijd beter wanneer je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt.

Hierbij maakt het niet uit of je een hypothecaire lening chalet, voor een vakantiewoning of een eerste verblijf (koopwoning) af wilt sluiten. Je contract telt altijd mee.

In de praktijk is het makkelijker om een hogere hypotheek te krijgen wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Dit biedt de geldverstrekker namelijk meer zekerheid.

Tips voor een hypothecaire lening

De hypothecaire lening definitie is de laatste jaren wel veranderd. Dit heeft vooral te maken met de wijziging van hypotheekvormen. De aflossingsvrije hypotheekvormen zijn afgeschaft.

Wat overblijft is lineair of annuïtair lenen. In beide gevallen start je direct met de hypothecaire lening deels terugbetalen. Je betaalt elke maand een stukje aflossing.

Je hypothecaire lening maandlasten worden gevormd door 1 deel hypotheekrente en 1 deel hypotheekaflossing. De hypothecaire lening eigen inbreng maakt hierin geen verschil.

Welke hypothecaire lening factoren horen bij het bruto inkomen?

 • Dertiende maand
 • Eindejaar uitkering
 • Onkostenvergoedingen
 • Sociale uitkeringen
 • Structurele toeslagen
 • Vakantietoeslag
 • VEB-toeslag
 • Winstuitkeringen

Kan iedereen een hypotheek aanvragen?

Is een hypothecaire lening domicilie voor iedereen weggelegd of zijn er ook beperkingen? Kun je bijvoorbeeld een hypothecaire lening degressief afsluiten als ZZP’er of freelancer?

Een hypotheek afsluiten kan iedereen in de basis, maar er zijn veel factoren die roet in het eten kunnen gooien. Denk aan de hypothecaire lening leeftijd of natuurlijk je inkomen.

Een hypothecaire lening eigen bv afsluiten is vaak beter mogelijk dan wanneer je een eenmanszaak hebt die matig loopt. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld.

De hypothecaire lening economie is wel verbeterd

De economie trekt aan en dit heeft een positief effect op hypotheken en mogelijkheden. De hypothecaire lening formule pakt voor velen een stuk voordeliger uit. Er zijn meer opties.

Veel mensen willen de hypothecaire lening en langetermijnsparen combineren of kijken uit naar een combinatie van hypothecaire lening en renovatielening. Zijn er dan mogelijkheden?

Dit is volledig afhankelijk van de specifieke situatie. Meld je bij ons aan voor een gratis telefonisch consult en wij checken graag jouw persoonlijke opties.

De meest voorkomende vragen over hypothecaire leningen

 • Wat heb je allemaal nodig voor een hypothecaire lening goedkeuring?
 • Kan een hypothecaire lening geen eigenaar hebben?
 • Mag ik van een hypothecaire lening handelspand kopen?
 • Is een hypothecaire lening heropnemen mogelijk?
 • Kun je een hypothecaire lening herschrijven?
 • Kun je een hypothecaire lening herzien en bijlenen?
 • Hypothecaire lening hoeveel eigen inbreng heb ik nodig?
 • Hypothecaire lening hoeveel jaar vast leggen met deze rente?
 • Moet ik een hypothecaire lening in Nederland afsluiten?
 • Hypothecaire lening hoeveel kan ik lenen?
 • Wat is een hypothecaire lening hypothecaire volmacht?
 • Is een hypothecaire lening jaarlijks herzienbaar?

De laagste rente vinden

Als je een hypothecaire lening huis wilt afsluiten, dan wil je de hypothecaire lening goedkoop kunnen krijgen. De uiteindelijk kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van de hypotheekrente.

Bij een hypothecaire lening inbrengen van eigen geld kan voordelen hebben. Je hebt dan minder geld nodig aan hypotheek, waardoor de maandlasten vanzelfsprekend lager zijn.

Houd wel altijd rekening met de hypothecaire lening inbrengen belastingen en belastingvoordeel. Een lagere hypotheek betekent natuurlijk ook minder hypotheekrenteaftrek.

Kosten bij een hypothecaire lening langer dan 30 jaar

Of je nu een hypothecaire lening landbouwgrond af wilt sluiten of een hypothecaire lening recreatiewoning, je krijgt altijd met extra kosten te maken bovenop de koopprijs.

Wel is dit natuurlijk in elke situatie verschillend. De bijkomende kosten bij een hypotheek voor 30 jaar moet je zelf betalen. De hypothecaire lening kosten berekenen is dus verstandig.

Het is niet mogelijk om een hypothecaire lening inclusief notariskosten, taxatiekosten en andere bijkomende kostenposten af te sluiten. Dit is volledig afgeschaft sinds 2018.

Wat zijn de bijkomende kosten?

 • Aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten bankgarantie
 • Rente en eventuele kosten overbruggingskrediet
 • Taxatiekosten
 • Kosten koper
 • Makelaarskosten
 • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
 • Bouwtechnische keuring kosten
 • Notariskosten

Check altijd alle hypothecaire lening informatie

De hypothecaire lening wat is dat toch een lastig verhaal! Veel mensen hebben moeite met het uitpluizen van alle informatie, ook over de hypothecaire lening huis verkopen en nieuw huis kopen.

Een hypothecaire lening wat is het probleem precies met die informatie? Heel eenvoudig. Het staat vaak in onbegrijpelijke taal of er missen belangrijke stukjes informatie.

Wil jij precies weten waar je aan toe bent als het om een hypothecair krediet gaat? Meld je dan direct aan voor een gratis en vrijblijvend telefonisch consult.

Hypothecaire lening kenmerken

De hypothecaire lening kent kenmerken die andere leningen niet hebben. Denk aan de hypothecaire lening met mandaat of een hypothecaire lening met borgstelling.

De wereld van hypotheken is anders dan die van andere leenvormen. Zo wordt wel eens gedacht dat een hypothecaire lening kapitaal opnieuw opnemen heel eenvoudig is.

In werkelijkheid is dit niet het geval. Het gaat namelijk niet om een doorlopend krediet, waarbij het opnieuw opnemen van aflossingen wel mogelijk is.

Welke hypotheekkosten zijn fiscaal aftrekbaar?

 • De afsluitkosten
 • Kosten voor de taxatie
 • Notariskosten
 • Bouwrentekosten
 • Kosten voor NHG-aanvraag

Een hypothecaire lening laagste rentevoet vinden

Je moet altijd de nodige zaken vergelijken als het om hypotheken gaat. Denk niet alleen aan de hypothecaire lening kredietopening, maar ook aan de rentestanden en de voorwaarden.

Een hypothecaire lening krediet vergelijken is niet eenvoudig. Zo moet je de hypothecaire lening maandelijkse aflossing berekenen, maar bijvoorbeeld ook de bijkomende kosten.

Heb je al een hypotheek? Dan kun je de hypothecaire lening laten herzien of de hypothecaire lening laten overnemen als dit voordeel biedt. Ook dit kun je vergelijken.

Berekeningen van de hypothecaire lening online

Kosten voor de hypothecaire lening notaris, taxateur, makelaar.. Je krijgt met veel verschillende partijen te maken. De hypothecaire lening notariskosten moet je zelf betalen.

Je kunt maar 100 procent van de woningprijs lenen. Dit betekent dat alle kosten die je maakt bij het kopen van het huis voor jouw eigen rekening komen.

Je kunt dus geen hypothecaire lening met notariskosten erbij afsluiten. Wel is het mogelijk om een andere lening voor de bijkomende kosten af te sluiten.

Welke factoren hebben invloed op de maandlast?

 • Het recht op hypotheekrenteaftrek
 • Het aflossingsdeel
 • Het hypotheekrentedeel
 • De looptijd van je hypotheek
 • De kosten die je moet betalen aan verzekeringen voor je koopwoning
 • Gekozen hypotheekvorm

De hypothecaire lening op balans zetten

Het is goed om van tevoren een balans van je inkomsten en uitgaven te maken. Dat een hypothecaire lening meer dan 100 euro in de maand kost is wel duidelijk

De vraag is vooral hoeveel het je werkelijk gaat kosten in de maand. Wil je bijvoorbeeld een hypothecaire lening nieuwbouw? Bereken dan de precieze maandlast voor op je balans.

Vervolgens kijk je naar je overige uitgaven en bijkomende kosten. Wat zegt je balans dan? Kun je de hypotheek wel betalen? Je wilt niet aan een hypothecaire lening met uitstel van betaling.

Wat als je de hypotheek niet meer kunt betalen?

Een hypothecaire lening Nederland afsluiten kan niet altijd. Een hypothecaire lening met vermelding zwarte lijst, bijvoorbeeld als wanbetaler, is in veel gevallen niet mogelijk.

Er is een verschil tussen een hypothecaire lening niet eigen woning en wanneer je wel al een eigen woning hebt. Zo zijn er meerdere factoren die meewegen.

Uiteindelijk moet je de hypotheek altijd terugbetalen. Kun je dit niet meer, om welke reden ook? Dan moet je de woning in de meeste gevallen verkopen. De hypotheekverstrekker wil geld zien.

Welke verzekeringen heb je nodig als je een huis koopt?

 • De kapitaalverzekering
 • Een overlijdensrisicoverzekering
 • De aansprakelijkheidsverzekering
 • Een rechtsbijstandverzekering
 • De inboedel- en opstalverzekering
 • Een woonlastenverzekering

De hypothecaire lening regels

Wanneer een hypotheekverstrekker van tevoren al weet dat je de hypotheek niet kunt betalen, dan krijg je de hypotheek niet. Er wordt dan ook sterk naar risico gekeken.

Je krijgt in geen geval een hypothecaire lening overeenkomst wanneer de risico’s te groot zijn dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Er worden strenge regels gehanteerd.

Zo is een hypothecaire lening pensioen afsluiten vaak lastiger dan wanneer je jonger bent. Pensioen zorgt immers vaak voor een afname van het inkomen.

Verschillende regels in meerdere situaties

Je hypothecaire lening loopt af en je wilt de hypothecaire lening looptijd verlengen. Dan krijg je met regels te maken. Wil je een hypothecaire lening overnemen van partner? Dan gelden andere regels.

Een hypothecaire lening op 30 jaar of een hypothecaire lening op 35 jaar brengt weer andere zaken met zich mee dan een hypothecaire lening na 65 jaar, bijvoorbeeld.

Een hypothecaire lening na 55 jaar is goed mogelijk. De hypothecaire lening tot 70 jaar is niet altijd een probleem, maar er geldt vaak wel een hypothecaire lening maximum leeftijd.

Wanneer gelden er specifieke regels voor de hypotheek?

 • Wanneer er sprake is van een hypothecaire lening pandwissel
 • In het geval van een hypothecaire lening particulier grondbezit (erfpacht)
 • Bij een hypothecaire lening renovatie of verbouwingsdoeleinden
 • Voor een hypothecaire lening samen met ouders
 • In het geval van een hypothecaire lening tussen particulieren
 • Bij een hypothecaire lening tweede eigendom
 • Wanneer er een woonboot wordt gekocht met de lening
 • Bij een hypothecaire lening woonbonus

Hypothecaire lening soorten en regels

Uiteindelijk is iedere hypotheek anders. Een hypothecaire lening na scheiding of een hypothecaire lening uit elkaar moet goed worden geregeld. Daar gelden ook weer regels voor.

De hypothecaire lening tarieven liggen bij iedere hypotheekvorm anders, maar ook bij iedere hypotheekverstrekker. Het hypothecaire lening rentepercentage is daarom heel belangrijk.

Hoe lager dit hypothecaire lening percentage aan rente, hoe lager de kosten. Je moet dus altijd de hypothecaire lening rente berekenen voor je een hypotheek gaat afsluiten. Dit geldt voor alle hypotheeksoorten.

Je moet de hypothecaire lening terugbetalen

Een hypothecaire lening tijdelijk stopzetten of een hypothecaire lening uitstel van betaling.. Je kunt je in veel bochten wringen, maar uiteindelijk moet de lening worden terugbetaald.

Zijn er problemen omdat jullie uit elkaar zijn? Dan moet er worden nagedacht over de hypothecaire lening uitkopen, waarbij er een partner moet worden uitgekocht.

Kun je de hypotheek dan nog wel in je eentje betalen? Mag je bijvoorbeeld een hypothecaire lening uit stamrecht bv of een hypothecaire lening uit bv terugbetalen aan de verstrekker?

Waar lopen professionals tegenaan bij de persoonlijke hypotheek?

 • Kun je de hypothecaire lening uitbreiden met zakelijk vermogen?
 • Mag je een hypothecaire lening van eigen bv aftrekken?
 • Hoe zit het precies met de combinatie hypothecaire lening vennootschap?
 • Is een hypothecaire lening wederopname mogelijk met eigen bedrijf?
 • Mag een hypothecaire lening tweede woning van de zaak worden betaald?
 • Is een hypothecaire lening woning buitenland mogelijk voor expats?
 • Kan ik een hypothecaire lening zelfstandige afsluiten?

Hypothecaire lening tot welke leeftijd kan dat?

Een hypotheek afsluiten met 60 jaar is even goed mogelijk als een hypothecaire lening op 40 jaar, maar hoe ouder je bent hoe lastiger het uiteindelijk wel wordt.

Een maximale leeftijd is er niet echt, volgens de hypothecaire lening uitleg. Er is zelfs een hypothecaire lening voorbeeld van iemand van 75 jaar.Vaak is het dus soms wel mogelijk.

Het afsluiten van een hypothecaire lening zonder eigen inbreng wordt wel lastiger naar mate je ouder bent, zeker wanneer je bijvoorbeeld al met pensioen bent.

Afsluiten van een ORV moet mogelijk zijn

Een hypothecaire lening zonder inbreng wordt lastiger op oudere leeftijd, maar dat is niet het enige probleem. Het moet namelijk ook mogelijk zijn om een ORV af te sluiten.

Een OVR is een overlijdensrisicoverzekering. Er worden meerdere hypothecaire leningen uiteindelijk niet goedgekeurd omdat er geen ORV meer kan worden afgesloten.

Voor het afsluiten van een overlijdensrisico geldt wel een maximale leeftijd. Gemiddeld ligt deze leeftijd bij verzekeraars op de 72 jaar. Zonder ORV is een hypotheek krijgen erg lastig.

Waar kun je terecht voor een ORV voor je hypotheeklening?

 • Centraal Beheer
 • Aegon
 • FBTO
 • Dela
 • MoneyWise

Heb je echt werk nodig voor een hypotheeklening?

Mensen die willen gaan voor een hypothecaire lening welke werken en allebei een vast contract hebben zullen minder moeite ervaren dan mensen zonder vast werk.

Een hypothecaire lening zonder vast contract is wel mogelijk, maar de opties worden wel meer beperkt. Een intentieverklaring van een werkgever kan in dit geval helpen.

Voor een hypothecaire lening wettelijk samenwonen is natuurlijk mooi, maar zonder vast werk is het in de meeste gevallen niet voldoende om een hypotheek te kunnen krijgen.

Speciale doeleinden van de hypotheek

Je kunt natuurlijk ook speciale doeleinden hebben. Misschien wil je een hypothecaire lening verbouwing aanvragen of een hypothecaire lening zwembad. Niet alles is mogelijk.

Voor bepaalde zaken dien je een andere lening af te sluiten. Een hypothecaire lening woonboot kan ook lastig worden. Niet iedere hypotheekverstrekker is hiertoe bereid.

Je kunt dan natuurlijk altijd verder kijken voor een hypothecaire lening zonder bank, maar in de praktijk blijkt dit niet eenvoudig. Wij helpen je graag verder als je duidelijkheid wilt.

Welke betalingen moet ik zelf nog doen, naast de hypotheek?

 • Eigen woning forfait
 • Gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Onroerende zaak belasting
 • Waterschapbelastingen

Kun je een hypothecaire lening zonder rente afsluiten?

Bovenstaande kostenposten krijg je ook nog mee te maken. De kosten kunnen behoorlijk oplopen. Je kunt dan wel besparen op de rente, maar een hypotheek zonder rente kan niet.

Dit zegt alle informatie, zoals ook de hypothecaire lening wiki, je over de rentestanden. Lage rente kan, maar geen rente is onmogelijk. In de praktijk zijn er wel opties.

Zo zijn er mensen die zoeken naar een hypothecaire lening bij familie. Vraag je altijd af of dit wel verstandig is. Persoonlijk raden wij het af om te lenen van familie of bekenden.

Van wie kun je een hypothecaire lening krijgen?

 • Ouders
 • Broer of zus
 • Goede vriend
 • Oom of tante
 • Opa of oma
 • Collega

Liever niet lenen zonder bank of hypotheekverstrekker

Je wilt een hypothecaire lening zonder schuldsaldoverzekering afsluiten en je wordt overal afgewezen. Een hypothecaire lening zonder spaargeld afsluiten valt ook niet mee.

Toch wil je wel een hypotheek. Dan kom je al snel bij bekenden uit, zoals in het bovenstaande lijstje. Wij raden iedereen af om bij bekenden grote bedragen te gaan lenen.

Het risico op ruzies over de lening is groot en het kan je daadwerkelijk een goede band kosten. Dit is zonde. Laat ons liever kijken naar andere mogelijkheden in de hypotheekwereld.

Welke kosten moet je van tevoren al voldoen?

Veel mensen vragen zich af wanneer zij bepaalde bedragen moeten voldoen, zoals de hypothecaire lening waarborg, de notariskosten en kosten koper.

De reden hiervoor is vaak dat zij het spaargeld nog niet hebben om de bedragen daadwerkelijk te kunnen betalen. Neem op dit vlak nooit een gokje.

Wanneer je aan het begin al bepaalde kosten niet kunt voldoen, dan leidt dit vaak tot grotere problemen met betalingen. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn.

Waar moet je op letten bij een hypotheeklening kiezen?

 • De rentestanden
 • De specifieke hypotheekvoorwaarden
 • Hypotheekvorm van jouw voorkeur
 • Mogelijke looptijden van de hypotheek
 • De betrouwbaarheid van de hypotheekverstrekker

Een hypothecaire lening vergelijken op alle punten

Je wilt een goedkope hypothecaire lening, maar je wilt natuurlijk ook de juiste hypotheekvoorwaarden. Uiteindelijk moet gewoon alles kloppen voor jou.

Misschien heb je al de hypothecaire lening Spaargids geraadpleegd en ben je er al uit welke hypotheekvorm bij je past. Zo niet, dan is het verstandig om daar ook eerst een keuze uit te maken.

In de basis kun je kiezen uit twee hypotheekvormen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïtaire hypotheek, ook wel de annuïteitenhypotheek genoemd.

Check de hypothecaire lening voordelen en nadelen

De lineaire hypotheek kent andere kenmerken dan de annuïtaire hypotheek. Het is belangrijk om de verschillen goed te kennen voordat je een keuze maakt.

Dit betekent dat je goed kijkt naar de voor- en nadelen van beide vormen in combinatie met je eigen wensen en toekomstverwachtingen.

Zo start je bij annuïtair lenen met lage maandlasten en eindig je met hoge maandlasten, terwijl dit bij de lineaire lening precies anders om is. Start nu met de hypothecaire lening berekenen.

Voordelen van de lineaire hypotheeklening

 • De bruto en netto hypotheeklasten worden elke maand steeds kleiner.
 • Je lost elke maand 1/360 deel van je hypotheek af.
 • De hypotheekschuld wordt dus elke maand met 1/360 deel kleiner.
 • Het risico op een restschuld bij woningverkoop is kleiner dan bij de annuïteitenhypotheek, omdat je sneller aflost.
 • Je betaalt op de lange termijn minder rente bij lineair dan bij annuïtair.

Is lineair wel de juiste keuze voor jou?

Het hoeft niet direct te gaan om je eerste hypotheek. Misschien wil jij wel je hypothecaire lening verlengen of je hypothecaire lening oversluiten aan het einde van de looptijd.

Wil jij jouw hypothecaire lening omzetten naar lineair? Zorg dan dat je zeker weet dat dit de juiste keuze is voor jou. Je wilt niet je hypothecaire lening wijzigen en benadeeld worden.

Natuurlijk kunnen wij alles goed voor je bekijken en je een gedegen advies geven. Meld je online aan voor een gratis consult met onze hypotheekexpert.

Voordelen van annuïtair lenen

 • De hypotheekschuld wordt elke maand lager
 • De nettolasten zijn aan het begin van je hypotheek het laagst
 • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek
 • Je lost de hypotheekschuld volledig af tijdens de looptijd

Is annuïtair lenen de juiste keuze voor jou?

Een hypothecaire lening aanpassen, een hypothecaire lening verhogen of voor het eerst een hypotheek afsluiten.. uiteindelijk gaat het er altijd om dat de hypotheek optimaal bij je past.

Of de annuïtaire hypotheek dan voor jou de juiste keuze is, dat is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe ziet jouw financiële toekomst er bijvoorbeeld uit?

Ga je steeds meer verdienen, naar verwachting? Dan kan annuïtair de juiste keuze zijn. Ga je binnen de looptijd met pensioen? Dan kan lineair juist een betere optie zijn.

Zijn er dan geen andere hypotheekvormen meer?

Voorheen was er ook nog de aflossingsvrije hypotheek, in meerdere vormen. Zo is de beleggingshypotheek bijvoorbeeld ook aflossingsvrij. Deze vormen zijn afgeschaft.

Sinds 2013 is het niet meer toegestaan aan hypotheekverstrekkers om aflossingsvrije hypotheken aan te bieden. Hier zijn belangrijke redenen voor geweest.

De belangrijkste reden was wel dat het hebben van een aflossingsvrije hypotheek makkelijk leidt tot (te) grote financiële risico’s wanneer er daadwerkelijk niet wordt afgelost.

Belangrijkste nadelen van de aflossingsvrije hypotheekvormen

 • Je hebt geen hypotheekrenteaftrek om van te profiteren
 • Velen kunnen geen nieuwe hypotheek afsluiten aan het einde van de looptijd
 • De aflossingsvrije hypotheek is financieel zeer onvoordelig
 • Er bestaat een groot risico op een restschuld
 • Het aflossingsvrije hypotheek probleem kan leiden tot gedwongen woningverkoop

Waarom dan toch een hypothecaire lening afsluiten?

Je sluit natuurlijk niet zomaar een hypothecaire lening af. Je wilt een mooi huis kopen, voor het eerst of als doorstromer. Daar heb je een goede hypotheek voor nodig.

De hypothecaire lening in het algemeen is dan ook zeker niet nadelig, maar de keuze voor een verkeerde hypotheeklening kan wel nadelig voor je uitpakken. Overweeg alles daarom goed.

Wij helpen je graag en zorgen ervoor dat jij de goedkoopste hypothecaire lening af kunt sluiten. Meld je direct online aan voor een gratis en vrijblijvend telefonisch consult.

Voordelen van de hypothecaire lening

 • De hypotheekrente staat op dit moment extreem laag
 • Hypotheekrente ligt veel lager dan rente van andere soorten leningen
 • Je kunt een woning kopen die helemaal aan jouw wensen voldoet
 • Starters kunnen met een hypotheek eerder zelfstandig wonen
 • Hypotheeklasten zijn per maand vaak lager dan huurlasten
 • Je hebt belastingvoordeel door de hypotheekrenteaftrek

Online hypothecaire lening berekenen

Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Wanneer je een hypothecaire lening ABN Amro wilt afsluiten, bijvoorbeeld, dan kun je een hypothecaire lening 200.000 euro kiezen voor een appartement.

Gaat je voorkeur uit naar een hypothecaire lening garage? Dan heb je een lager bedrag nodig. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een hypothecaire lening 50000 euro.

Alles wat hiertussen zit is mogelijk, zoals een hypothecaire lening 80000 euro, maar veel hoger kan ook. Er worden wel eens hypotheken van miljoenen afgesloten. Het kan allemaal.

Alles hangt af van je inkomen

Of je nu een hypothecaire lening Argenta aan gaat vragen of liever voor een hypothecaire lening Axa kiest; uiteindelijk blijft het principe altijd hetzelfde. Het gaat om je inkomen.

Ga je een hypothecaire lening Cofidis berekenen en maak je vervolgens een berekening van een maximale hypothecaire lening Creafin? Dan kan er wel verschil in zitten. Hoe komt dit?

Dit kan te maken hebben met meerdere factoren. Zo kan een hypothecaire lening Crelan bijvoorbeeld een hogere of lagere hypotheekrente hebben dan een hypothecaire lening Demetris.

Minder bekende partijen voor een hypotheek

 • Creafin
 • KBC
 • DVV
 • DSB Bank
 • Leemans
 • Munt
 • Fintro

Moet ik naar een bank voor een hypotheek?

Je kunt een hypothecaire lening Rabobank afsluiten of een hypothecaire lening ING simulatie gebruiken voor een berekening. Dit kan, maar het hoeft niet. Er zijn meer mogelijkheden.

Er zijn tal van minder bekende partijen voor het afsluiten van een hypotheek. Denk aan de hypothecaire lening DVV of een hypothecaire lening Fintro. Het kán voordeliger zijn.

Het belangrijkst is wel dat je gaat vergelijken. Is een hypothecaire lening Record Bank bijvoorbeeld goedkoper of duurder dan een hypothecaire lening PNB Paribas?

Maximale hypothecaire hypotheek berekenen

Natuurlijk, je kunt makkelijk online een hypothecaire lening DSB Bank of bijvoorbeeld een hypothecaire lening Hello Bank berekenen met een rekentool. Waarom is dit niet slim?

Dit heeft vooral te maken met de betrouwbaarheid en actualiteit. Als jij een hypothecaire lening KBC gaat berekenen, kijkt de tool dan bijvoorbeeld ook naar rentetarieven van andere hypotheekverstrekkers?

Dit geldt natuurlijk voor alle hypotheekverstrekkers, van de Rabobank tot de hypothecaire lening Leemans. Je hebt zekerheid nodig dat de berekening onafhankelijk wordt gemaakt.

10 redenen voor een telefonisch consult

 1. Alle Nederlandse hypotheekverstrekkers zijn aangesloten
 2. Altijd de garantie op de laagste rente voor je lening
 3. Hypotheken vergelijken wij onafhankelijk
 4. Consumenten geven ons al 5 jaar op rij een 9+
 5. Garantie op de laagste maandlasten bij je hypotheek
 6. Geen bemiddelingskosten voor een hypothecaire lening vergelijken
 7. Het telefonisch consult is geheel vrijblijvend
 8. Jaarlijks checken wij op bespaaropties voor jou
 9. Je hoeft geen advieskosten aan ons te betalen
 10. Wij bekijken of oversluiten bespaart

Gratis adviesgesprek voor hypothecaire lening

Wil jij ook de goedkoopste hypothecaire lening? Meld je dan direct aan voor een gratis en vrijblijvend telefonisch consult met de hypotheekexpert van advies Nederland.

Wij garanderen je dat wij jou helpen aan de meest goedkope hypothecaire lening binnen korte tijd.

Schrijf je in en ontdek zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.