Annuïteitenhypotheek 2018-02-10T14:08:42+00:00

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek, wat is dat eigenlijk? Het is sinds de ingrijpende wijziging van de hypotheekregels in 2013 de populairste hypotheekvorm. Dat heeft te maken met een paar belangrijke voordelen:

  • De hypotheek is overzichtelijk
  • De netto maandlasten starten relatief laag
  • Het biedt de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek

Een hypotheeklening op basis van annuïteiten is zeer overzichtelijk, omdat het bruto maandbedrag gedurende de gehele looptijd gelijk is. De maandlast tijdens de eerste maand is gelijk aan die van de laatste maand, zodat het te betalen bedrag aan de bank iedere maand hetzelfde is. Jaar in, jaar uit. Dat betekent dat u goed weet waar u aan toe bent en niet zomaar voor verrassingen komt te staan. Wilt een gratis advies over alle hypotheekvormen? Meldt u dan meteen bij ons aan voor een gesprek!

Is de annuïteitenhypotheek ook geschikt voor starters?

Een tweede voordeel van deze hypotheekvorm is dat de netto maandlasten relatief laag beginnen. Lager dan Annuïteitenhypotheekbijvoorbeeld bij een lineaire hypotheek, die juist ‘duur’ begint. Op die manier is de ontwikkeling van de annuïteitenhypotheek goed in lijn met de manier waarop het inkomen van de meeste mensen zich ontwikkelt.

Die verdienen eerst relatief weinig, omdat ze een startersfunctie hebben. Gaandeweg gaan zij meer verdienen, bijvoorbeeld dankzij een promotie of op het moment dat ze overstappen naar een andere baan. De netto maandlasten van de hypotheek nemen steeds een beetje toe, zodat die zich ontwikkelen zijn lijn met de stijging van het inkomen van de hypotheeknemer. Wilt u een annuïteitenhypotheek afsluiten? Neem dan contact met ons op.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek

Ten derde biedt de annuïteitenhypotheek de mogelijkheid om ook sinds 2013 gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek. De regels voor nieuwe hypotheken zijn toen ingrijpend veranderd. Vanaf dat moment is het verplicht om de hypotheek in maximaal 30 jaar helemaal af te lossen, om in aanmerking te komen voor de aftrek.

Dat lukt met dergelijke hypotheken, omdat er vanaf de eerste maand sprake is van aflossingen. Die bovendien steeds een beetje groter worden, omdat u aan de andere kant maandelijks iets minder hypotheekrente gaat betalen. Let op: met een annuïteitenhypotheek lost u vanaf het begin automatisch af op de hypotheek. De hoofdsom wordt kleiner, waardoor u in absolute zin minder rente gaat betalen. Dat betekent ook dat u steeds minder voordeel heeft van de hypotheekrenteaftrek, waardoor de netto maandlasten gaandeweg stijgen.

Annuïteitenhypotheek berekenen

Benieuwd of de annuïteitenhypotheek iets voor u is en wat de maandlasten daarvan zullen zijn? Dat kunt u door onze adviseur laten berekenen. Wij gaan dan aan de slag met de hypotheeksom die u wenst, de rente die u zal gaan betalen en uiteraard de looptijd. Dit zal vaak 30 jaar zijn, maar het is mogelijk om daarvan af te wijken. Bijvoorbeeld als u al een hypotheek had en u een nieuwe (grotere) wilt afsluiten.

U kunt er in dat geval voor kiezen om opnieuw een looptijd van 30 jaar te hanteren. Of om de looptijd te beperken, zodat u binnen de 30 jaar van de eerste hypotheek blijft. Uiteraard heeft dat invloed op de maandlasten die u bruto en netto betaalt, waardoor het de moeite waard is om dit te laten berekenen. Wilt u een annuïteitenhypotheek berekenen? Via online tools is dit vaak niet nauwkeurig. Schrijf u bij ons in. Onze adviseur maakt dan gratis voor de berekening. Annuïteitenhypotheek aanvragen

Wij kunnen de hypotheek berekenen en aangeven wat de annuïteit zal zijn die u betaalt. Dit is het bedrag dat u maandelijks aan de bank betaalt, dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin gaat het vooral om rente, omdat er binnen het vaste bedrag per maand nog weinig ruimte is voor aflossingen. Gaandeweg neemt de hypotheeksom af, waardoor de rentebetalingen lager worden. Er komt dan meer ruimte voor aflossingen. Op die manier zal u de hypotheek steeds een beetje sneller gaan aflossen.

We kunnen de annuïteitenhypotheek berekenen en op basis daarvan aangeven wat het vaste bedrag per maand zal zijn dat u betaalt. Voor een goed beeld van de kosten die u kunt verwachten. Houd er rekening mee dat het gaat om een bruto bedrag per maand. Zoals u dat overmaakt naar de bank, om de hypotheek te betalen. Aan de andere kant kunt u rekenen op hypotheekrenteaftrek, waardoor de netto lasten lager uitvallen. Onze adviseurs kunnen precies aangeven wat dat in de praktijk oplevert.

Kiezen: de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheekHypotheekrenteaftrek annuïteitenhypotheek

Twijfelt u over de annuïteitenhypotheek of een andere hypotheekvorm? U zou gebruik kunnen maken van een aflossingsvrije hypotheek, maar daarmee is het voor nieuwe hypotheken sinds 2013 helaas niet meer mogelijk om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek.

U voldoet dan niet aan de verplichtingen, omdat u de hypotheekschuld binnen 30 jaar af dient te lossen. Met een aflossingsvrije financiering gebeurt dit pas na die 30 jaar, omdat het tijdens de looptijd nog niet nodig is om aflossingen te doen. Aan de andere kant is er gelukkig wel een alternatief beschikbaar voor hypotheken op basis van annuïteiten.

Het gaat om de lineaire hypotheek. Er is net als bij een annuïteitenhypotheek sprake van een financiering met automatische aflossingen, zodat u de hypotheekschuld in maximaal 30 jaar volledig zal aflossen. Dat betekent dat u ook met de lineaire variant gebruik kunt maken van de renteaftrek. Toch zit de hypotheek op een paar punten net iets anders in elkaar, waardoor het verstandig is om die onderling goed te vergelijken. Onze adviseurs kunnen u daarbij helpen, door de verschillen tussen de beiden op een rij te zetten.

Maandlasten van een annuïteitenhypotheek

Daar waar de annuïteiten ervoor zorgen dat de maandlasten relatief laag starten is daar bij lineair geen sprake van. In plaats daarvan zijn de hypotheeklasten tijdens de eerste jaren juist relatief hoog. U betaalt een hoog bedrag per maand, vanwege de hoge aflossingen die u doet. Er is bij lineaire hypotheken namelijk sprake van een vast bedrag per maand dat u betaalt aan aflossingen. Stel dat u €250.000 leent voor de woning. Bij een looptijd van 30 jaar vraagt dat om een maandelijkse aflossing van €694. Iedere maand, vanaf de eerste tot en met de laatste binnen de looptijd. Aan het van de looptijd zou u daar op basis van de annuïteit ook aan komen, maar dat is in het begin nog niet het geval.

Voordelen annuïteitenhypotheek

Kiezen uit een annuïtaire of lineair? Houd er rekening mee dat die tweede de eerste periode duurder is. Uiteindelijk bent u onder de streep voordeliger uit. Zorg ervoor dat u de maandlasten tijdens de eerste jaren goed kunt dragen. Die zullen gaandeweg afnemen, waardoor de hypotheek na het omslagpunt voordeliger is dan de financiering op basis van annuïteiten.

Extra aflossen op de hypotheek: waarom is dat handig?

Heeft u een annuïteitenhypotheek en wilt u extra aflossen? Dat kan de moeite waard zijn, om een paar verschillende redenen. U kunt er daarmee voor zorgen dat u, indien mogelijk, de hypotheeklening lineair kunt aflossen. Of dat u extra aflossingen kunt doen, om de maandlasten verder omlaag te brengen. Aflossingen die u doet op de hoofdsom zorgen er meteen voor dat de schuld afneemt, waardoor u minder rente gaat betalen.

Tip: kijk goed naar de schuld-waardeverhouding, indien u een hypotheek zonder NHG hebt. Daalt die onder de 80%, 75% of een ander specifiek percentage? Dan bestaat de kans dat dit leidt tot een lagere risico-opslag, waardoor extra aflossingen kunnen helpen de rente omlaag te brengen.

Onze adviseurs kijken graag met u mee naar de mogelijkheden en voordelen van extra aflossen op een annuïteitenhypotheek. Of op een ander type hypotheek, zodat u een goed beeld krijgt van de voordelen en fiscale gevolgen.