Startershypotheek berekenen?

Simpel en snel een startershypotheek berekenen. Het kan met de gratis hulp van onze hypotheekadviseur. Op zoek naar uw eerste eigen woning. Een spannende periode! Het zoeken op Funda en de vele bezichtigingen. Er komt veel op u af.

U moet keuzes maken en beslissingen nemen. Uw persoonlijke wensen! Aan welke eisen moet uw nieuwe starterswoning voldoen? In welke woonplaats en wijk wilt u graag wonen? Maar ook, wat zijn uw financiële mogelijkheden?

Voor welke hypotheekvorm en rentevaste periode kiest u? Wij hebben goed nieuws voor u! Voor starters op de woningmarkt bestaat er de startershypotheek regeling. Laat onze adviseur gratis voor je de startershypotheek berekenen! Vraag direct een kosteloos adviesgesprek aan. 

Ontdek nu alle 14 voordelen van de startershypotheek in 2018.

Hoe werkt een startershypotheek berekenen?Startershypotheek berekenen

Met een starterslening kunt u extra geld lenen. Een lening bovenop uw eerste hypotheek met NHG. De eerste drie jaar betaalt u geen aflos en rente.

Met ingang van 1 januari 2017 is hier de combinatielening aan toegevoegd. Een creatieve oplossing om te voldoen aan de verplichte aflossingseis vanuit de overheid.

Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk wanneer men maandelijks annuïtair aflost. Tot 2017 werd er voor deze lening een uitzondering gemaakt. Helaas raakte de subsidiepot leeg.

Door het toevoegen van de combinatielening kan deze lening blijven bestaan. De verplichte aflos wordt betaald vanuit de nieuwe lening. U voldoet aan de wettelijke aflossingsverplichting. Ook in 2017 kunt u op een verantwoorde wijze extra geld lenen.

De starterslening hypotheek, het kopen van uw droomhuis komt dichterbij! Het begint allemaal bij een startershypotheek check. Zo weet je precies wat er geleend kan worden.

Startershypotheek voor wie

Online startershypotheek berekenen

Wilt u weten wat is een startershypotheek? En koopt u voor het eerst een woning? Dan komt u misschien in aanmerking voor een starterslening. Krijgt u net niet de benodigde lening voor het huis van uw dromen?

Dan kunt u deze extra lening aanvragen bij de gemeente. Een lening bovenop uw hypotheek. U kunt dus meer lenen! Het maximale financieringsbedrag is € 245.000. U moet uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De NHG, gemeente en de voorwaarden van uw geldverstrekker. Hier komen we later uitgebreid op terug. Conclusie: dit is een hypotheekvorm speciaal voor starters op de woningmarkt. Een hypotheek met daar bovenop een extra lening.

Ofwel, voor starters die de financiering niet rond krijgen. Lees verder de stap voor stap startershypotheek uitleg. Een hypotheek berekenen voor starters? Schrijf je bij ons in. Onze adviseur neemt ook de startershypotheek voorwaarden met u door.

Voordelen startershypotheek berekenenStartershypotheek voordelen

Een goede lezer heeft al een aantal voordelen gelezen! Een korte samenvatting:

 • Een extra lening voor starters bovenop uw hypotheek. Aan te vragen bij de gemeente waar u de woning gaat kopen;
 • Eerste drie jaar geen maandlasten;
 • De rente is fiscaal aftrekbaar;
 • Een verantwoorde lening met NHG;
 • U voldoet aan de wettelijke aflossingsverplichting;
 • Na drie jaar onvoldoende inkomen om de maanlast te betalen? Dan kunt u een hertoets aanvragen.

Zijn er ook startershypotheek nadelen? Uiteraard, ieder voordeel heeft zijn nadeel!

 • De hypotheekrente ligt waarschijnlijk hoger;
 • Niet iedere gemeente biedt deze mogelijkheid aan;
 • De regeling is alleen voor starters op de woningmarkt;
 • Een maximum qua financieringsbedrag.

Ontdek nu de maximale startershypotheek die u kunt afsluiten.

Startershypotheek voorwaarden

Wie hier misschien voor in aanmerking komt is duidelijk. U moet een starter zijn. U koopt uw eerste woning. Maar aan welke voorwaarden moet u nog meer voldoen? Er zijn drie soorten voorwaarden:

 • Voor het afsluiten van uw hypotheek;
 • NHG;
 • Voorwaarden gemeente aanvraag extra lening.

Waar moet u aan voldoen voor het afsluiten van uw hypotheek? Iedere geldverstrekker gaat hier anders mee om. Over het algemeen komen de voorwaarden redelijk overeen.

Algemene voorwaarde is dat uw huidige en toekomstige inkomen voldoende moet zijn. Men kijkt naar uw opleidingsniveau. Wij gaan verder dan alleen de startershypotheek berekenen. Wij zullen ook naar je hypotheekwensen kijken.

Een geldverstrekker wil zo veel mogelijk zekerheid. Hoe hoger opgeleid hoe meer kans op een stijging van inkomen. Bovendien kijkt men of u studieschulden heeft en/of een BKR-registratie.

U moet aan de NHG-voorwaarden voldoen en mag niet ouder zijn dan 35 jaar. Twijfelt u of u voldoet aan de startershypotheek eisen? Meld u aan voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Wij kunnen u helpen aan de beste hypotheek voor starters. Neem dus snel contact met ons op.

Startershypotheek berekenen met NHG 

Zoals hierboven al staat beschreven. U moet ook aan de NHG-voorwaarden voldoen. De Nationale Hypotheek Garantie, de basis voor het verkrijgen van een extra lening. U moet uw hypotheek dus met deze garantie afsluiten.

Een garantie en zekerheid voor beide partijen. Voor u de koper en voor de geldverstrekker. Wat zijn de voorwaarden:

 • Maximale financiering is € 245.000 (2017);
 • Uw maximale hypotheek is 101% van de woningwaarde. Maximaal € 245.450 (2017).

Het gevolg? U krijgt te maken met extra kosten. Denk aan de notaris, taxatie en advieskosten. Maar ook de NHG-aanvraagkosten. U kunt maar 101% lenen. Heeft u meer nodig? Dan moet u voor een startershypotheek eigen geld investeren.

Vraag daarom altijd een onafhankelijk adviesgesprek aan. U krijgt direct duidelijkheid over uw financiële mogelijkheden. Al uw vragen worden beantwoord. En u kunt met een gerust hart op zoek naar het huis van uw dromen.

Via ons kunt u ook de startershypotheek online berekenen. Hiervoor hebben wij een speciaal platform. Wilt u een gratis berekening ontvangen? Meld u dan bij ons aan.

Startershypotheek gemeente

Niet alle gemeentes bieden een starterslening aan. Check eerst of de gemeente waar u uw woning koopt dit wel aanbiedt. Dit kunt u controleren op de website van het SVn.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Biedt de gemeente de lening aan? Dan wordt eerst vastgesteld of u voldoet aan de voorwaarden. Die kunnen per gemeente verschillen.

Iedere gemeente stemt de voorwaarden af op het eigen beleid. De gemeente bepaalt ook de uiteindelijke hoogte van de lening. Na aanvraag ontvangt u binnen twee weken bericht. U wilt een startershypotheek aanvragen? Informeer eerst bij de gemeente naar de voorwaarden.

Startershypotheek mogelijkheden

De voordelen en voorwaarden zijn helder. Als starter kunt u iets meer lenen. Via ons kunt u de startershypotheek berekenen. Bovendien is er veel financieel voordeel de eerste drie jaar. Ten slotte, u bent verzekerd van een verantwoorde lening.

U heeft financiële zekerheid! Dan de voorwaarden. Het lijkt veel op het eerste gezicht. Maar de hypotheek en NHG voorwaarden zijn hetzelfde als voor niet starters.

Het enige verschil is dat u een starter moet zijn. Dan de gemeente voorwaarden. Uw financiële situatie, leeftijd en de specifieke voorwaarden. Dat is met name het verschil. Conclusie: laat u dus niet afschrikken door de voorwaarden. Kijk naar de startershypotheek voordelen en ga ervoor!

Startershypotheek online berekenen

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Op Internet kunt u direct uw startershypotheek online berekenen. U heeft de volgende gegevens hierbij nodig:

 • Bruto jaarinkomen; Startershypotheek berekenen
 • Vast/ tijdelijk dienstverband;
 • Eigen vermogen;
 • Jaarinkomen van uw partner;
 • Koopprijs van de woning;
 • Bestaande of nieuwbouw;
 • Rentevaste periode;
 • Hypotheekvorm;
 • Lopende leningen/schulden en/of alimentatie.

Op de website van de SVn kunt u berekenen hoeveel u extra kunt lenen. Hier vraagt men om de volgende gegevens:

 • Datum aanvraag;
 • Welke gemeente;
 • Bestedingsdoel;
 • Koopsom;
 • Verbeterkosten;
 • Erfpacht;
 • Koopt u alleen of samen met uw partner?
 • Bruto jaarinkomen van u en uw partner;
 • Belastbaar inkomen box 3 van u en uw partner;

Let op! Zowel de berekening voor uw hypotheek als de extra lening geeft een indicatie. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de extra kosten. Hier komen we op terug. Om een tegen- of misschien wel een meevaller te voorkomen. Laat u hierbij altijd adviseren door een erkende hypotheekadviseur. 

Startershypotheek rente

Het is al even kort genoemd in de alinea voordelen. Er zijn voordelen maar uiteraard ook nadelen. U sluit een hypotheek af met een daaraan gekoppelde combinatielening. De rente van de startershypotheek moet minimaal 10 jaar vast staan.

De rente voor de combinatielening staat 15 jaar vast. De eerste drie jaar lost u af vanuit de combinatie lening. Dat betekent: lage maandlasten. Na drie jaar gaat u dus pas rente en aflossing betalen. Uiteraard is de rente dan ook fiscaal aftrekbaar.

Wat een nadeel Het rentepercentage kan misschien iets hoger liggen. Dit verschilt per geldverstrekker. Uw hypotheekadviseur kan onafhankelijk alle aanbieders met elkaar vergelijken.

Maak hiervoor een gratis en vrijblijvende afspraak. Op deze wijze ontvangt u een gunstig en passend maatwerkadvies. Zowel qua rente als voorwaarden!

Startershypotheek kosten

U heeft het al eerder kunnen lezen. De maximale hypotheek in 2017 is 101% van de woningwaarde. Maar dan bent u er nog niet. U krijgt ook met extra kosten te maken. Reken gemiddeld op 6%. Het exacte bedrag is afhankelijk van een aantal factoren.

Allereerst het verschil tussen: kosten koper (k.k.,) en vrij op naam (v.o.n.):

 • Bestaande woning k.k. Dit betekent dat u de overdrachtsbelasting en notariskosten moet betalen.
 • Nieuwbouw woning v.o.n. U betaalt geen overdrachtsbelasting en notariskosten. Startershypotheek kosten

Alle bijkomende kosten (afhankelijk van uw situatie) op een rij:

 • Overdrachtsbelasting, 2% van de koopsom;
 • Notariskosten, gemiddeld € 500;
 • Advies- en afsluitkosten, € 1500 à € 3000;
 • Aanvraag NHG, 1% van de koopsom;
 • Taxatie;
 • Bovendien bij een startershypotheek nieuwbouw: meerwerk en/of bouwrente en renteverlies.

Hoe moet u die extra kosten betalen? Niet meer vanuit uw hypotheek. In 2017 kunt u 101% van de woningwaarde lenen! Lees meer over de startershypotheek berekenen ING. Voor alle geldverstrekkers kunnen wij een berekening maken.

Startershypotheek eigen geld

Helaas, de tijden dat alles kon zijn voorbij. Ooit kon men al het benodigde geld nog lenen. De koopsom, alle bijkomende kosten etc. Ieder jaar scherpt de overheid de hypotheekregels aan. Eén van die regels is al een aantal keer ter sprake gekomen.

De maximale hypotheek is niet meer voldoende om alles te betalen. Voor 2017 mag u maar 101% van de waarde van uw woning lenen. Vandaar dat u een deel van de kosten zelf moet financieren.

Dit percentage daalt jaarlijks met 1%. In 2018 is dit dus 100%. Wat is het gevolg? U heeft waarschijnlijk voor een startershypotheek eigen vermogen nodig. Bespreek dit met uw hypotheekadviseur.

Startershypotheek berekenen 2018 / 2019

Conclusie: ook in 2017 blijven er mogelijkheden voor starters! Door het koppelen van de combinatielening voldoet men aan de aflossingseis. De hypotheeklening wordt annuïtair afgelost vanuit de combinatielening.

Wilt u ook de eerste drie jaar lage maandlasten? Heeft u net iets meer geld nodig om “die” woning te kopen? Voldoet u aan de voorwaarden? Biedt de gemeente een starterslening aan? Wacht niet langer!

Meld u aan voor een vrijblijvend gesprek. Onze adviseurs zijn op de hoogte van het laatste startershypotheek nieuws. In alle rust wordt uw huidige situatie besproken. Uiteraard ook uw toekomstwensen. Alle mogelijkheden, gevolgen en risico’s worden onderzocht en geanalyseerd.

Door onze onafhankelijkheid kunnen wij alle aanbieders met elkaar vergelijken. Tot slot ontvangt u een gratis maatwerkadvies. Een advies wat optimaal past bij uw huidige en toekomstige situatie. Wacht niet langer en meld u aan voor een adviesgesprek!