Beste hypotheek voor starters berekenen?

Wat is de beste hypotheek voor starters? Als je voor het eerst een huis gaat kopen, ben je officieel een starter op de woningmarkt. Een eerste huis, je eerste hypotheek. Als starter heb je een aantal mogelijkheden om zo goed en veilig mogelijk je eerste huis te financieren.

Allereerst een hypotheek, maar wat is nou de beste hypotheek voor een starter? Of wat is nou de beste hypotheekvorm voor jou? Hoe maak je deze keuze, en maak je dan wel de juiste keuze? Begin meteen met een vergelijking. Zo vind je altijd de beste hypotheek voor starters.

Wil je liever geholpen worden in je zoektocht? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met één van onze adviseurs. Hij zal dan naar aanleiding van je wensen de beste hypotheek vinden.

Meer weten? Bekijk dan alle voordelen en nadelen van een startershypotheek.

Welke hypotheek kies ik als starter?

Wat is de beste hypotheek voor starters? Tegenwoordig heb je als starter keuze uit twee hypotheekvormen; annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Alleen bij deze twee hypotheekvormen kun je nog gebruik maken van de renteaftrek.

Dat wilt zeggen dat de rente die je betaald over je hypotheek aftrekbaar is bij de Belastingdienst. Dit maakt de keuze eenvoudiger. Het hangt van een aantal factoren af welke voor jou het meest geschikt is.

Bijvoorbeeld je salaris, hoeveel je op dit moment verdient, en hoeveel je nog gaat verdienen. Als je nu nog niet zoveel verdient en langzaamaan meer wilt gaan betalen, als je meer gaat verdienen, dan kan je kiezen voor de annuïteitenhypotheek.

Maar wat is nu de beste hypotheek voor een starter? Wij leggen hieronder uit wat de verschillen zijn tussen deze twee hypotheekvormen. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden om een hypotheek te financieren en daar leest u verder over in deze tekst.

Kun je geen keuze maken? Via onze adviseur kun je elke hypotheek vergelijken. Hierdoor weet je precies wat het beste in jouw situatie is. Maak daar gebruik van en schrijf je bij ons in voor een kosteloos adviesgesprek.

beste hypotheek voor starters afsluiten

Annuïteitenhypotheek voor starters

Bij een annuïteitenhypotheek lost u het bedrag tijdens de looptijd in zijn geheel af. Je betaalt een bruto maandbedrag aan de bank voor je hypotheek. Deze bestaat uit de som van rente plus aflossing. Je betaalt dus maandelijks de aflossing van je lening plus de rente.

Bij een annuïteitenhypotheek zijn deze bruto maandlasten gedurende de looptijd elke maand hetzelfde. In het begin los je relatief weinig af op je hypotheekschuld, maar betaal je vooral rente.

Dit verandert wanneer je meer gaat aflossen, dan wordt het renteaandeel kleiner en het aflossingsaandeel groter. Je fiscale voordeel wordt geleidelijk aan steeds minder.

Momenteel is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm onder de starters. Dit omdat deze je de zekerheid geeft dat de maandelijkse lasten gedurende de looptijd hetzelfde zijn.

En het brengt de eerste jaren lagere maandlasten dan bij de lineaire hypotheek. Wij hebben een aantal belangrijke kenmerken van een annuïteitenhypotheek op een rij gezet: beste hypotheek voor starters

 • De hypotheek is aan het einde van de looptijd afgelost
 • Het bruto maandbedrag blijft gelijk gedurende looptijd
 • Uw maandlasten, zullen netto gezien gedurende looptijd stijgen
 • Hypotheekrenteaftrek is mogelijk
 • De totale maandlasten bij een annuïteitenhypotheek zijn over de gehele looptijd hoger dan bij een lineaire hypotheek

Wil jij ook de beste startershypotheek afsluiten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen namelijk alle banken met elkaar vergelijken. Dit doen wij onafhankelijk.

Het vinden van de beste hypotheek voor starters wordt op deze manier een stuk eenvoudiger. Deze dienst is kosteloos en helpt starters op weg. Wij raden je dan ook aan om er snel gebruik van te maken. Dit scheelt een hele zoektocht!

Lineaire hypotheek voor starters

De gemakkelijkste hypotheekvorm om te begrijpen is de lineaire hypotheek. Net als bij de annuïteitenhypotheek heb je bij de lineaire hypotheek ook te maken met bruto en netto maandlasten.

De bruto maandlasten bestaan dus uit de vaste aflossing plus een dalende rente die je aan de bank betaald. De netto maandlasten zijn je bruto maandlasten minus de hypotheek aftrek.

De hypotheek is namelijk aftrekbaar bij de Belastingdienst. Je lost elke maand eenzelfde gedeelte af, waarna je hypotheek na 30 jaar volledig is afgelost. De helft van je hypotheek heb je dus na 15 jaar al afgelost.

In verhouding tot de annuïteitenhypotheek zijn bij een lineaire hypotheek de eerste jaren de maandlasten relatief hoog. Maar doordat je bij een lineaire hypotheek sneller aflost, betaal je – over het geheel gezien – een kleiner bedrag aan rente.

Uiteraard kun je bij ons de hypotheek starters berekenen. Daarnaast hebben wij ook voor de lineaire hypotheek een aantal belangrijke kenmerken op een rij gezet:

 • Lagere (bruto) maandlasten tijdens vaste rente periode
 • Lagere totale maandlasten dan bij een annuïteitenhypotheek
 • De maandlasten zijn eerste jaren hoger ten opzichte van andere hypotheekvormen
 • Volledige aflossing na einde looptijd
 • Hypotheekrenteaftrek is mogelijk

Is de beste hypotheek voor starters anders voor alleenstaande? Dat is die zeker. In veel gevallen is het inkomen ook lager. Hierdoor is de maximale hypotheek natuurlijk anders.

Zo zijn er nog een aantal belangrijke zaken die doorgenomen moeten worden. Vind je het enigszins ingewikkeld? Vraag dan om hulp. Wij staan graag voor je klaar. Wij weten alles over de hypotheek voor starters.

Kopen met je ouders als starter

De mogelijkheid bestaat om samen met je ouders een woning te kopen. Ook zou je via deze weg een iets hogere hypotheek kunnen krijgen. Mocht het namelijk zo zijn dat je de maandlasten niet meer kunt betalen, dan is het aan je ouders om deze lasten te betalen.

Hiermee bedoelen we dus dat je ouders garant staan. Bij de keuze “Samen kopen” is het niet mogelijk om een startershypotheek af te sluiten met rentekorting en garantie. Wij zullen je helpen aan de beste hypotheekvorm voor jouw situatie.

Samen kopen van een woning heeft voor beide partijen een aantal fiscale gevolgen. Mocht je de keuze willen maken om samen te kopen, laat dan door een van onze adviseurs de fiscale gevolgen goed uitzoeken voor jou maar ook voor je ouders.

De beste hypotheek voor starters zoeken? Lees dan verder of vraag een hypotheekgesprek aan. Onze adviseur staat graag voor je klaar!

Een schenking van je ouders ontvangen

Ouders mogen jaarlijks eenmalig een belastingvrij bedrag aan hun kinderen schenken. Dit geldt voor beide ouders. Het bedrag zou jij kunnen gebruiken als aankoopbedrag voor je nieuwe woning.

Deze hypotheekvorm wordt ook wel de generatiehypotheek genoemd. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan deze vrijstelling verbonden.

 • Jij of je partner moeten een leeftijd hebben tussen de 18 en 40 jaar;
 • Het geldbedrag moet worden gebruik voor de aankoop van je nieuwe woning;
 • Het moet schriftelijk aantoonbaar zijn dat het bedrag is gebruik voor de aankoop van je woning;
 • Als je ouders gescheiden zijn mogen beide een bedrag schenken;
 • Als je 3 jaar na de aankoop pas in je huis gaat wonen vervalt de vrijstelling.

Afsluiten van de beste hypotheek 

Al een huis gevonden en wil je de beste hypotheek voor starters afsluiten? Er zijn vast nog een aantal vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben. Onze adviseurs kijken graag samen met jou welke kosten je gaat maken om deze financiering aan te gaan.

Ook helpen zij met het vergelijken van hypotheekvormen en hypotheekverstrekkers. We hebben in Nederland namelijk veel banken en verzekeraars die graag een hypotheek voor je willen afsluiten. Welke bank of verzekeraar is nu de beste hypotheekverstrekker?

Dat is nogal een lastige keuze. Dus zou je graag advies willen voor nu maar ook voor je toekomst? Schrijf je dan nu in en maak snel een afspraak met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek.