ZZP hypotheek 2022

Hoe werkt een ZZP hypotheek aanvragen. Dat gaat net iets anders en moeilijker dan bij mensen die in loondienst zijn. Als ZZP-er bent u afhankelijk van uw opdrachtgevers.

De hoeveelheid opdrachten kan per week, maand of jaar verschillen. U bent niet verzekerd van een stabiel inkomen. Raakt u arbeidsongeschikt? Dan heeft u geen recht op een uitkering.

Dit is een risico waar u zich tegen kunt verzekeren. Vanuit de AFM zijn regels opgesteld. Strengere regels voor zelfstandigen om een ZZP hypotheek te krijgen.

Schrijf u hier in voor een gratis adviesgesprek.ZZP hypotheek

ZZP hypotheek aanvragen

Wat is de beste hypotheek voor zzp ers? Op deze pagina kunt u lezen waar u als zelfstandige mee te maken krijgt bij het aanvragen van een hypotheek. Laat ons u helpen!ZZP hypotheek

Tijdens dit gesprek inventariseren en analyseren wij uw huidige financiële situatie. ZZP ers kunnen tegenwoordig namelijk al na een jaar een hypotheek aanvragen. Schrijf u bij ons in.

ZZP hypotheek aanvragen 

Voor ZZP-ers berekent de bank het toetsinkomen. Dat is het inkomen waarmee men de hoogte van uw maximale hypotheek berekend.

De bank wil zoveel mogelijk zekerheid

Men wil de garantie dat u de maandlasten kan betalen, uw hypotheek kan aflossen. U moet hiervoor de jaarverslagen van de laatste drie jaar inleveren.

Het gemiddelde over deze periode is het toetsinkomen. Hiermee berekent men uw maximale hypotheek. Jaarlijks worden de hypotheeknormen aangepast.

Door belastingverlagingen en een lage inflatie is de koopkracht toegenomen, Hierdoor zijn de normen voor 2017 iets verruimd.

Wat betekent dit voor u:

 • Hogere leencapaciteit;
 • Tweeverdieners kunnen meer lenen;
 • Lage rente, meer leencapaciteit;
 • Nieuwe berekening toetsinkomen.

Vooral de hypotheek regels ZZP, de nieuwe berekening van het toetsinkomen is interessant. Het resultaat van het laatste jaar telt nu zwaarder mee.

Een hoog jaarinkomen in het laatste jaar betekent een hogere maximale hypotheek voor ondernemers. Hypotheek berekenen ZZP door onze erkende hypotheekadviseur.

Een zzp hypotheek zelfstandige berekenen? Wacht niet langer, en start er meteen mee. Met dat betreft kunnen wij u meteen duidelijkheid geven. 

ZZP hypotheek mogelijkheden ZZP hypotheek mogelijkheden

Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, als ZZP-er komt u niet zomaar in aanmerking voor een hypotheek.

De bank wil de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar om uw toetsinkomen te berekenen. 

Afhankelijk van de geldverstrekker en uw situatie, kan men soms om de volgende informatie vragen:

 • Prognose;
 • Branche ontwikkelingen;
 • Uw achtergrond;
 • Kunt u weer snel terug in loondienst.

Bent u nog geen drie jaar werkzaam als zelfstandige?

Heeft de bank een positieve indruk van uw mogelijkheden? Afhankelijk van de hypotheekregels ZZP van uw geldverstrekker, kan men besluiten om uw aanvraag in behandeling te nemen. 

Vanaf 1 december 2016 is het soms mogelijk om een hypotheek met NHG aan te vragen. U leest het goed, ook als ZZP-er kunt u voor een hypotheek in aanmerking komen.

Onze hypotheekadviseur kan u hierbij adviseren. Welke hypotheekverstrekkers zzp zijn er in Nederland? Bekijk ons overzicht. Deze is vrij toegankelijk voor iedereen. 

ZZP hypotheek jaarcijfers

Voor het berekenen van het toetsinkomen zijn jaarcijfers van belang. Met het toetsinkomen berekent de bank uw maximale hypotheek. De economie is continue in beweging. De arbeidsmarkt verandert.

De koopkracht neemt toe door een lage inflatie. Dit heeft gevolgen voor u als ondernemer. Bij een hypotheek aanvragen moest u tot voor kort drie positieve jaarrekeningen inleveren.

Vooral voor startende ondernemers een struikelblok. Men heeft nog geen  jaarcijfers van drie jaar. Jaarcijfers in de beginperiode zijn meestal niet positief.zzp hypotheek berekenen

ZZP hypotheek check

Een periode waarin men investeert in het opzetten van het bedrijf. Een ZZP hypotheek na 1 jaar is op dit moment bij sommige banken wel mogelijk. Inclusief een positieve prognose. 

Of u nu een startende ondernemer bent of al jarenlang onderneemt. Niet iedereen krijgt een hypotheek. Dit geldt ook voor mensen in loondienst.

Een hypotheek moet passen bij uw situatie en voldoen aan de regels! Kun je een hypotheek zzp zonder jaarcijfer te overleggen aanvragen? Een bank zal altijd het inkomen willen weten. 

ZZP hypotheek berekenen ZZP hypotheek berekenen

De leennormen 2017 zijn hierboven, in de alinea “ZZP hypotheek 2017” al toegelicht. Maar er is meer.

Er is ook een nieuwe methode om het toetsinkomen te berekenen. Met het toetsinkomen berekent de bank uw maximale hypotheek.

Met de oude berekening nam men het gemiddelde van uw inkomen van de laatste drie jaarcijfers:

 • 2014: € 20.000
 • 2015: € 30.000
 • 2016: € 40.000

Hoeveel ZZP hypotheek kan ik krijgen?

Het totale inkomen van drie jaar: € 90.000. Gemiddeld: € 30.000. Het toets inkomen: € 30.000. Tegenwoordig zijn de regels anders! Er kan al met enkele jaarcijfers een aanvragen worden gedaan. 

Bent u pas ondernemer maar wilt u toch een hypotheekaanvraag doen? Dan is dat met de nieuwe regels geen enkel probleem! Wacht dus niet langer en vraag een kosteloos gesprek bij ons aan.

Uw kansen zijn nog nooit zo groot geweest. Meer weten? Lees alle onafhankelijk hypotheek informatie die Advies Nederland beschikbaar stelt.

ZZP hypotheek voorwaarden

Als ZZP-er kunt u ook zelf online uw maximale hypotheek en maandlasten berekenen. U heeft hiervoor de volgende gegevens nodig:

 • Jaarcijfers laatste drie jaar;
 • Hoeveel jaar ondernemer;
 • Prognose winst 2017;
 • Koopt u de woning alleen of met een partner;
 • Vraagprijs nieuwe woning.

Er zijn niet veel banken die deze mogelijkheid online aanbieden. Bent u korter dan drie jaar als ZZP-er werkzaam? Dan is bij de meeste banken een online berekening niet eens mogelijk.

U krijgt een eenvoudig testje en/of het advies om een afspraak te maken met een ZZP hypotheekadviseur. Realiseer u goed, een online berekening geeft altijd een indicatie.zzp hypotheek 1 jaar

ZZP hypotheek rekentool

Een indicatie die kan tegen- of meevallen. Maak voor uw situatie altijd een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kunt u kosteloos bij ons aanvragen.

Uw huidige en toekomstige situatie wordt geïnventariseerd en geanalyseerd. Een adviseur is op de hoogte van alle mogelijkheden om voor u een passende en de beste hypotheek voor zzp te vinden!

ZZP hypotheekrenteaftrek ZZP hypotheekrenteaftrek

De rente is fiscaal aftrekbaar indien u uw hypotheek gebruikt voor:

 • Het kopen van uw eigen woning;
 • Een verbouwing of onderhoud;
 • Eenmalige financieringskosten.

U mag alleen rente aftrekken indien u voldoet aan de aflossingsverplichting. Dit houdt het volgende in:

 • U lost de lening in maximaal 30 jaar (360 maanden) af;
 • In de hypotheekovereenkomst de einddatum staat vermeld;
 • In de hypotheekovereenkomst het vaste bedrag waarmee u de lening aflost staat vermeld;
 • U de lening annuïtair of lineair aflost.

ZZP hypotheekrente

Met andere woorden, u kunt maximaal 30 jaar rente aftrekken.  En u moet direct met een vast bedrag beginnen met het maandelijks aflossen van uw hypotheek.

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u een vast bedrag aan rente en aflossing. Met een lineaire hypotheek betaalt u een vast bedrag aan aflossing.

Uw hypotheekadviseur kan u alles vertellen over de hypotheekrenteaftrek ZZP. Maar ook over welke hypotheekvorm het beste bij uw situatie past! 

ZZP hypotheek afsluiten

Het aantal ZZP-ers neemt toe. Jaarlijks besluiten gemiddeld 130.000 mensen om als ZZP-er te beginnen. In 2016 waren er ongeveer 1 miljoen ZZP-ers in Nederland werkzaam.

Mensen die hun droom willen verwezenlijken of geen tijdelijke/vaste baan kunnen/willen vinden. Als zelfstandige kunt u goed verdienen maar heeft u ook met wisselende inkomsten te maken.

ZZP hypotheek berekening

Er zijn risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid of geen opdrachten. Banken zijn nog steeds voorzichtig met het afsluiten van een ZZP hypotheek.

Er zijn banken die pretenderen: “uw hypotheek is in één week rond”. De praktijk laat echter iets anders zien. In de bovenstaande tekst heeft u kunnen lezen dat er steeds meer mogelijkheden zijn en komen. Banken gaan met de tijd mee. 

Heeft u zelf invloed op het uiteindelijke besluit van een bank?

Nee en ja, er zijn een aantal aandachtspunten. Punten die positief bijdragen aan het verloop van het traject. Bekijk hier wat je maximaal kunt lenen als ZZP er.zzp hypotheekadviseur

ZZP hypotheek advies en aandachtspunten ZZP hypotheek advies

U heeft de mogelijkheden en aandachtspunten hierboven kunnen lezen. Een samenvatting:

 • Normen en regels veranderen. Een hypotheek voor ZZP-ers is nu mogelijk. Ook met een NHG;
 • De bank wil zekerheid. Houd rekening met een nauwkeurige en uitvoerige check van uw financiële situatie;
 • Zorg dat u al uw financiële gegevens op orde en bij de hand heeft;
 • Maak een goede winstprognose. Laat uw prognose door een deskundige checken of maken;
 • Vergelijk hypotheekverstrekkers. Let hierbij goed op de voorwaarden/eisen voor ZZP-ers;
 • Om uw toetsinkomen te berekenen wil de bank uw jaarcijfers van de laatste drie jaar zien;
 • Enkele hypotheekverstrekkers verstrekken (onder voorwaarden) een ZZP hypotheek na 1 jaar;
 • Hoe meer eigen geld, hoe dichterbij uw hypotheek komt;
 • Banken hanteren diverse rekenmethodes voor het berekenen van uw maximale hypotheek;
 • Hypotheeknormen worden jaarlijks aangepast. Voor 2017 geldt: maximale hypotheek 101% waarde koophuis en tweede inkomen telt voor 60% mee.

zzp hypotheek rabobankZZP hypotheekadvies

Wij hopen dat de bovenstaande informatie met plezier heeft gelezen. Nog belangrijker, dat u wat wijzer bent geworden. De tijden zijn veranderd.

Gelukkig zijn er nu wel ZZP hypotheek mogelijkheden. U kunt op zoek naar het huis van uw dromen. Maak eerst een vrijblijvende en kosteloze afspraak met één van onze adviseurs.

Neem uw jaarcijfers en andere financiële gegevens direct mee. Is een NHG van toepassing, heeft u eigen geld of een schenking? Hoe ziet uw financiële toekomst eruit, wat zijn uw wensen?

Maximale ZZP hypotheek

Na een inventarisatie van uw situatie is alles helder. Uiteraard met de daarbij behorende maandlasten. Zo zijn er vele onderwerpen die tijdens een gesprek met u worden besproken.

Gegevens die nodig zijn om u “de” juiste en voordeligste hypotheek te kunnen adviseren. Wij weten welke banken met een gunstige rekenmethode werken en open staan voor ZZP-ers. 

Maak bij ons een gratis hypotheekafspraak om al uw mogelijkheden vrijblijvend door te nemen!

Wacht niet langer en meld u meteen bij ons aan voor een adviesgesprek.zzp hypotheek ing