Wat is bouwrente en hoeveel moet ik betalen?

Zodra je een nieuwbouwwoning koopt dan krijg je te maken met bouwrente. Het is de rente die je zult betalen over het bouwproject. Denk aan de aankoop van grond of je bouwmaterialen.

Na het lezen van mijn artikel weet je precies hoe zit. Ook als je geen verstand van hypotheken hebt. Wil je een huis kopen? Dan is de eerste stap om uit te zoeken of je het kunt betalen.

Daar kunnen wij je bij helpen. Schrijf je bij ons in voor een gratis adviesgesprek! Onze adviseur zal je begeleiden en helpen bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

 

Bekijk hier 10 zaken die belangrijk zijn om te weten over nieuwbouw

 

Er zijn 3 vormen van bouwrente

  1. Bouwrente over de tijd voor de aankoop. In deze periode heeft de aannemer al verschillende kosten gemaakt aan materiaal, grond en personeel. Al deze kosten plus een deel rente worden verwerkt in de aankoopprijs van de woning.
  2. De bouwrente na de aankoop en voor het aanvragen van de hypotheek. In al deze maanden heb je een voorlopig koopcontract, je kunt echter de bouw nog niet financieren vanuit de hypotheek.
  3. Rente die je moet betalen tijdens de bouw. De hypotheek die je hebt afgesloten is met een bouwdepot. Hier worden dan alle kosten uit betaald. De aannemer hoeft op dit punt niets meer zelf voor te schieten. Vanaf dit moment betaald u ook rente aan de geldverstrekker.

 

Bouwrente

Hoe hoog is de bouwrente momenteel?

De verschillen tussen het kopen van een bestaande woning en een nieuwbouw zijn aanzienlijk. Voornamelijk de kosten die hierbij komen kijken, maken dat het kopen van een nieuwbouwhuis soms een ingewikkeld proces kan zijn.

Deze moet immers gebouwd en ingericht worden, waardoor het een langdurige onderneming wordt. De woningbouwer zal in de tussentijd betaald moeten worden.

 

Maak een gratis afspraak met onze adviseur over het kopen van een nieuwbouwwoning

 

Op welke kosten moet ik rekenen?

De bouwrente nieuwbouwwoning is een belangrijk onderdeel van de kosten waarop u moet rekenen. De bouw van uw woning moet natuurlijk gefinancierd worden.bouwrente onderhandelen

Wat is een bouwrente en zijn er verschillende vormen te onderscheiden? Advies Nederland helpt u graag door het leveren van onafhankelijke en heldere informatie over de hypotheek.

Ontdek nu de mogelijkheden om bouwrentes mee te financieren!

Hoeveel bouwrente per maand ga ik betalen?

Laat onze adviseur het berekenen! Vraag een gesprek aan met onze adviseurs. Een eerste afspraak is kosteloos en vrijblijvend. 

Benieuwd? Vul uw gegevens in middels het contactformulier. Onze medewerkers nemen contact met u op voor het maken van een gratis afspraak.

Uitleg bouwrente

U wilt een nieuwe woning kopen. Uiteraard neemt dit een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag. De aannemer die voor u de woning zal gaan bouwen, rekent vanzelfsprekend een kostenvergoeding voor de bouw van uw toekomstige huis.  

bouwrente aftrekbaar

U moet daarbij rekenen op bouwrente en grondrente. Deze kosten moet u betalen, terwijl u nog niet in de woning woont.

Wanneer begin je met bouwrente betalen?

Wellicht heeft u de koopovereenkomst getekend, maar is uw hypotheek nog niet rond. Dan heeft u nog geen toegang tot de hypotheeklening en kunt u de aannemer nog niet betalen.

Pas wanneer u de hypotheekakte heeft getekend, kunt u beginnen met het betalen van de facturen. Dit gebeurt vanuit het bouwdepot.

Gedurende de tijd dat u de aannemer niet kunt compenseren, rekent deze rentes over de kosten die hij maakt. Dit gebeurt in de vorm van voorgenoemde rentesoorten.

 

Ontdek hier waarom een voorlopig koopcontract belangrijk is om te hebben

 

Is bouwrente aftrekbaar?

Deze komen voor in verschillende vormen die wel of niet fiscaal aftrekbaar zijn. Lees meer over de verschillende soorten hypotheekrente.

En kun je eigenlijk over bouwrente onderhandelen? We namen de proef op de som. Leer meer over bouwrente en lees verder..

Bouwrente

Soorten bouwrente

Bouwrente, wat is dat? Er zijn verschillende vormen te onderscheiden die fiscaal allemaal iets anders behandeld worden.

Zoals gezegd betaalt u deze rente in de tijd dat u de aannemer van uw woning niet kunt betalen voor de werkzaamheden die gedaan worden. 

 

Ja, ik wil een gratis hypotheekrente check!

 

Welke bouwfases zijn er?

De tijd die wordt gespendeerd aan de bouw van uw woning, wordt in verschillende fases opgedeeld. Grof gezegd is dit de fase voordat u tekent voor het huis kopen, voor het tekenen van de hypotheekakte en de periode na het tekenen van de hypotheekakte tot aan de levering van uw woning.

Gedurende de eerste twee fases moet u bouw- en grondrente betalen. Voor de laatste fase rekent de aannemer hypotheekrente (renteverlies tijdens de bouw).

Het wordt lastig wanneer u overweegt om de rente te laten meefinancieren in de koopsom van uw woning en hypotheek. Dit is niet geschikt voor alle kosten die u maakt.

Bouwrente aftrekbaarhoeveel bouwrente berekenen

Het wel of niet laten financieren van de kosten in uw hypotheek, is voornamelijk afhankelijk van de fiscale aftrekbaarheid van deze kosten.

Gedurende de tijd dat u de koopovereenkomst nog niet heeft getekend, maakt de aannemer kosten. Deze kunt u nog niet betalen omdat u geen toegang heeft tot uw hypotheeklening.

Wanneer begint de aannemer kosten te rekenen?

De aannemer rekent rente over de kosten, welke worden meegefinancierd in de aankoopsom van uw woning.  Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar.

Heeft u de overeenkomst getekend, maar is uw hypotheek nog niet rond? Dan betaalt u nog steeds rente over de kosten die gemaakt worden.

Heb ik dan al beschikking over mijn bouwdepot?

U heeft echter nog steeds geen beschikking tot het bouwdepot waaruit u kosten kunt betalen. De rente die dan gerekend wordt, kunt u beter niet laten meefinancieren in uw hypotheek.

Hiervoor zult u eigen geld moeten gebruiken. Op dat moment is de bouwrente fiscaal aftrekbaar, wat voor u voordeliger is. 

Bouwrente en bouwdepot  Bouwrente en bouwdepot

Gedurende de laatste fase heeft u na het tekenen van de hypotheekakte beschikking tot uw bouwdepot. Het bouwdepot is het deel van uw hypotheeklening dat u nodig heeft om uw woning te bouwen. 

Hoe betaal ik de aannemer?

Daarmee kunt u de aannemer terugbetalen voor de gemaakte kosten. De hoogte van het bedrag in het bouwdepot bepaalt u samen met onze hypotheekadviseur. 

U gaat vanaf dat moment rente betalen aan uw hypotheekverstrekker. Dit is de rente die u verschuldigd bent voor dat gedeelte van de hypotheeklening dat u reeds heeft gebruikt.

Hoe noem je dit verlies aan rente?

Dit wordt ook wel bouwrente renteverlies tijdens de bouw genoemd. Deze rente kunt u laten meefinancieren in uw hypotheek.

U betaalt over dit gedeelte belasting in box 3, waardoor dit niet fiscaal aftrekbaar is. Wanneer het voor u financieel een optie is, is het dus voordeliger om deze rente zelf te betalen. Alleen dan geniet u van fiscale voordelen. 

Kosten bouwrentebouwrente percentage 2017

Hoeveel bouwrente u zult moeten betalen, hangt af van de kosten die gemaakt worden door de aannemer die uw woning bouwt.

Een duidelijke weergave van alle kosten die gemaakt gaan worden is uiterst belangrijk bij een hypotheek aanvragen. 

Wat moet je er allemaal van betalen?

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aankoopsom van de grond, de kosten van de materialen en uiteraard de rente die u moet betalen aan de aannemer.

Een aannemer rekent ongeveer 6% tot 8% aan rente over de kosten die gemaakt worden. Het is daarom belangrijk dat u precies op de hoogte bent van de inschatting van deze kosten die reeds gemaakt zijn en nog gemaakt gaan worden.

Wat is de beste strategie?

U wilt natuurlijk niet inzetten op een te laag bedrag, waarna u de facturen van de aannemer niet zult kunnen betalen.  Uw bouwdepot zal genoeg geld moeten bevatten om u gedurende het hele proces te voorzien. Maak hierover dus duidelijke afspraken met uw aannemer.

bouwrente berekenen voorbeeldBouwrente meefinancieren of zelf betalen

Er zijn verschillende soorten rente die u tijdens de bouw van uw woning zult moeten betalen. Het laten meefinancieren van deze kosten in uw hypotheek is niet altijd gunstig. Dit ligt aan de fiscale aftrekbaarheid van deze rentesoort.

Zijn er kosten fiscaal aftrekbaar?

Dan is het altijd verstandiger om deze zelf te betalen. De renteaftrek bouwrente kan het proces voor u vaak uiteindelijk veel voordeliger maken. U heeft in dit artikel kunnen lezen wanneer u beter wel of niet uw kosten kunt laten meefinancieren.

 

Bekijk de onze 11 gouden regels bij het kopen van een huis

 

Wilt u een helder kostenplaatje voor uw persoonlijke situatie?

Ga in gesprek met een adviseur van Advies Nederland. Al jaren helpen wij mensen zoals u in dergelijke situaties. In een vrijblijvend en kosteloos gesprek kunnen wij uw situatie inschatten. Daarbij zijn wij altijd onafhankelijk.

Klinkt dit goed? Laat dan uw gegevens achter zodat we met u in contact kunnen komen voor het maken van een afspraak!

Hoeveel bouwrentegeen bouwrente betalen

Er moet bouwrente betaald worden bij nieuwbouw. De betaling zal ten gunste komen van de bouwer van de woning. De rente zal bestaan uit uitstelrente en financieringsvergoeding.

Tussen beide wordt het volgende verschil gemaakt:

  • Bij een financieringsvergoeding betaal je rente over de periode voor het afsluiten van een koopovereenkomst. Het gaat van kracht zodra de bouwer kosten heeft gemaakt voor de bouw en grond.
  • Met uitstelrente betaal je alleen over de periode tussen afsluiten van een koopovereenkomst en zodra je eigenaar van de aangekochte woning wordt.

Voor nieuwbouwwoningen kunnen wij de beste hypotheken realiseren! Wij zorgen altijd voor de beste hypotheekvorm en laagste hypotheekrente! Maak gebruik van een gratis adviesgesprek.

Advies bouwrente 

Voor de periode van het ondertekenen van de koopakte, gebruik je de bouwrente. De gevraagde rente wordt meestal opgenomen in de koopovereenkomst en zal deel uitmaken van de koopsom. De rente zal niet vallen onder aftrekposten eigen woning. 

Bouwrente komt namelijk in verschillende vormen voor, en zal daarom op verschillende manier fiscaal behandeld worden.

hoeveel bouwrente per maandStappenplan voor het gebruiken van bouwrente

Bij het aanschaffen van een woning moet je bijna een financieel adviseur zijn. Omdat wij elke dag vragen kregen over de bouwrente en aanvullende regels, hebben wij onze dienstverlening aangepast.

Tegenwoordig bieden wij een complete begeleiding en een deskundig maatadvies. Denk hierbij aan het realiseren van de hypotheek, wet en regelgeving, aankoopbegeleiding en de lijst gaat nog even door.

Voor meer informatie, kunt u gebruik maken van een kosteloos kennismakingsgesprek met onze adviseur.

Bouwrente berekenen

Hoe kun je de bouwrente berekenen? Om meer inzicht te geven gebruiken wij een rekenvoorbeeld: Er wordt een nieuwbouwwoning aangeschaft op 1 januari. De woning is afkomstig van een project, waarvan de bouw op de eerste van november al was gestart.

Een voorbeeld van bouwrente

De hypotheekakte zal op één maart getekend worden terwijl de oplevering op 1 december zal zijn. Bij een koopsom wordt een bedrag een rente opgenomen voor de koopsom.

Het is van toepassing op de periode 1 november tot 1 januari. Op dat moment is er een rente verschuldigd aan de aannemer.

Hoe komt dit?

Dat komt omdat hij al in november is gestart met de bouw, en vanwege de aankoop van grond bij de gemeente. Fiscaal is de bouwrente helaas niet aftrekbaar. 

De rente kan Advies Nederland wel meefinancieren in je hypotheek. Rente die over een lening wordt betaald is wel aftrekbaar!

Bouwrente percentageBouwrente percentage

De aannemer ontvangt ook rente over de periode van 1 januari tot 1 maart. Dat komt omdat hij door bouwt en zijn bouwmaterialen moest voorschieten. 

Op het moment dat deze rekening nog niet is voldaan, zal er rente verschuldigd zijn. In veel gevallen wordt dat bouwrente genoemd. Op deze rente zullen fiscale voordelen zitten.

Kan ik dit rente niet meefinancieren?

Mocht je de rente willen meefinancieren in de hypotheek, dan zal de rente over het te financieren bedrag, fiscaal niet aftrekbaar zijn.

Zodra de hypotheekakte op 1 maart is gepasseerd, moeten de facturen van de aannemer betaald worden. Er wordt dan geen rente meer betaald aan de aannemer, maar aan de hypotheekaanbieder.

Wat betekend dit precies?hoogte bouwrente 2017

Deze rente zul je verschuldigd zijn over het destijds opgenomen hypotheekbedrag. Er is sprake van rente tijdens de bouw. Een uitspraak die men vaak verward met bouwrente.

De rente tijdens het bouwen van de nieuwbouwwoning is fiscaal aftrekbaar. Ik wil geen bouwrente betalen kan dat ook?

Voorwaarden bouwrente

Om te voorkomen dat er een situatie ontstaat van dubbele lasten, kan er een aanvullend bedrag worden meegefinancierd in de hypotheek.

Er is sprake van een bouwrentedepot. Onze hypotheekadviseur kan zorgen dat het soepel en voordelig gerealiseerd wordt.

Staat u aan het begin van een nieuw woningavontuur?

Overleg dan uw plannen in een gratis gesprek met onze adviseur. Bouwrente meefinancieren in een prachtige hypotheekvorm? Neem contact op met Advies Nederland.

 

Aanmelden gratis hypotheekgesprek!