Rente verwachting lange termijn 2022

De rente verwachting lange termijn is natuurlijk nu al belangrijk. Kies je voor een lange of kortere rentevaste periode bij het afsluiten van je hypotheek?

Advies Nederland geeft je inzicht in de actuele en toekomstige hypotheekrentestanden. Wil je ook gebruik maken van de laagste rente ooit?

Schrijf je dan in voor een gratis adviesgesprek.Rente verwachting lange termijn

Wat is de rente verwachting lange termijn?

De hypotheekrente verlagen willen we natuurlijk allemaal wel! Er zijn meerdere mogelijkheden om dat te doen, waaronder:

 • De huidige risico-opslag verlagen
 • Hypotheekrente bij overwaarde verlagen
 • Je hypotheek gedeeltelijk aflossen (extra aflossing)
 • Je hypotheek oversluiten
 • Rentevaste periode korter maken

Hoe werkt een rente verwachting lange termijn?

Laten we eerst eens kijken naar de hypotheekrente ontwikkeling, want we hebben op dit moment te maken met een historisch lage rente. Wat betekent dit in de praktijk?

Makkelijk gezegd betekent dit toch wel dat nu hét moment is om een hypotheek af te sluiten. Veel mensen kiezen nu voor een extra lange rentevaste periode.Rente verwachting lange termijn

Welke rentevaste periode wordt het meest gekozen?

Nu de hypotheekrente zo laag staat sluiten veel mensen hun hypotheek af of over in combinatie met een lange rentevaste periode om optimaal te profiteren.

De rentevaste periodes van 20 en 30 jaar zijn op dit moment het meest in trek. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de prognose hypotheekrente 2020 en later.

Het spreekt voor zich dat zowel de rente verwachting korte termijn als de rente verwachting lange termijn belangrijk is als het om je hypotheek gaat.

Wat zeggen die korte termijn prognoses dan precies?

De prognose hypotheekrente 2020 laat een lichte stijging zien. Naar verwachting zal de hypotheekrente aan het einde van 2019 of begin 2020 weer wat gaan stijgen.

Als we dan kijken naar de prognose hypotheekrente 2025, dan zien we dat die stijging door gaat zetten. De hypotheekrente gaat dus zeker weer wat omhoog de komende jaren.spaarrente verwachting lange termijn

Hypotheekrente verwachting RabobankDe rente verwachting lange termijn laat een vrijwel gegarandeerde stijging zien. Daarom is dit een rente verwachting lange termijn waar je vandaag al rekening mee moet houden.

Gaat de spaarrente dan ook weer omhoog?

‘Wanneer gaat de spaarrente weer omhoog? Dit is een vraag die wij vaak gesteld krijgen, vooral omdat men snel denkt dat de hypotheekrente en de spaarrente verbonden zijn.

In zekere zin is dit absoluut waar. Beide rentevormen staan namelijk in verband met de rentes op de kapitaalmarkten en die zijn op dit moment al aan het stijgen.

Dit zou betekenen dat we ook een stijging van de spaarrente mogen verwachten, maar de stijging zal niet snel gaan. Ook hier wordt de eerste stijging in 2019/2020 verwacht.

Wat gaat de kapitaalmarktrente doen?

Het is dus zeker belangrijk om te kijken wat de kapitaalmarktrente verwachting is. De rentes op de kapitaalmarkt zijn op dit moment al aan het stijgen en dit zet zeker door in de toekomst.

Deze stijging is ook terug te zien in de hypotheekrente ontwikkeling grafiek voor de komende jaren. Alle gerelateerde rentevormen gaan licht stijgen.hypotheekrente verwachting lange termijn

Bij welke hypotheekverstrekkers stijgt de hypotheekrente?

De hypotheekrente verwachting Rabobank laat de lichte stijging zien. Ditzelfde is het geval bij andere hypotheekverstrekkers, waaronder:Hypotheekrente ontwikkeling 2018

 • ING Bank
 • ABM AMRO
 • SNS Bank
 • Aegon
 • Florius
 • Obvion

Alle hypotheekverstrekkers worden beïnvloed door de kapitaalmarktrente, dus als de hypotheekrente stijgt, dan is dit het geval bij alle hypotheekverstrekkers.

Het stimuleringspakket wordt gestaakt

Als we kijken naar de rente verwachting lange termijn, dan zien we dat de lichte stijging verband houdt met het staken van het stimuleringspakket van de ECB.

De ECB, ofwel de Europese Centrale Bank, staakt dit pakket en dit betekent dat de rentetarieven van (langer dan) 10 jaar vast uiteindelijk zal gaan stijgen.rente voorspelling lange termijn

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de hypotheekrente, waaronder:Lange termijn rente

 • De kapitaalmarktrente
 • Het staken van het stimuleringspakket
 • Het werkloosheidspercentage
 • De tarieven van ruwe olie
 • Het verloop van het herstel van de economie

Rente verwachting lange termijn en korte termijn

Uiteindelijk ontstaat er natuurlijk een bepaalde invloed op de rente verwachting lange termijn en korte termijn. De lange termijn rente wordt het meest beïnvloed.

Advies Nederland geeft je graag inzicht in waar je rekening mee moet houden als het gaat om het verloop van de hypotheekrente.verwachting rente op langere termijn

De korte rente blijft stabiel

We zien dat de korte rentevaste periode volledig stabiel blijft het komende kwartaal. In dit geval hebben we het dan over de NHG-hypotheek van 5 jaar.

De inflatie kan nog oplopen tot 2 procent. Op dit moment is dit iets meer dan 1 procent. Als de 2 procent bereikt is, dan zullen de rentetarieven gaan stijgen.

Wanneer we de stijgingen hierop baseren, dan zullen de eerste stijgingen waarschijnlijk te zien zijn in het najaar van 2019 of uiterlijk in het voorjaar van 2020.

Kapitaalmarktrente verwachtingWat is de rente verwachting lange termijn?

De rentetarieven van minimaal 10 jaar vast zullen uiteindelijk gaan stijgen. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkelingen omtrent de Europese Centrale Bank.

De ECB heeft meerdere zogenaamde koopprogramma’s gestart om de economie nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk worden deze programma’s nu stopgezet.

Hierdoor kan het niet heel lang meer duren voor de rentetarieven weer gaan stijgen. Dit is wel iets om nu rekening mee te houden als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.Hypotheekrente ontwikkeling grafiek

Is kiezen voor een lange rentevaste periode verstandig?

Veel mensen twijfelen of de rente verwachting lange termijn eigenlijk betekent dat het verstandig is om de rente nu voor lange periode vast  te zetten.

In de regel is dit zeker aan te raden. Wel is het zo dat er meer factoren een rol spelen. Geen enkele situatie is immers hetzelfde. Daarom is een persoonlijk advies aan te raden.

Een persoonlijk advies op onafhankelijke basis

Het is belangrijk dat jij zo veel mogelijk profiteert van de historisch lage hypotheekrente, of je nu een nieuwe hypotheek af wilt sluiten of je huidige hypotheek wilt aanpassen.Wanneer gaat de spaarrente weer omhoog

Om zeker te zijn dat je de juiste keuzes maakt, zeker ook met het oog op de rente verwachting lange termijn, is persoonlijk en onafhankelijk advies nodig van een ervaren partij.

Gratis rente advies lange termijn

Bij Advies Nederland werken wij met onafhankelijke hypotheekadviseurs die jou meer  kunnen vertellen over de rente verwachting lange termijn en wat dit voor jou betekent.

Wil jij je persoonlijk laten adviseren? Meld je dan online aan voor een gratis adviesgesprek met onze ervaren hypotheekadviseur.renteverwachting lange termijn