Hoe kun je het beste een hypotheek aflossen?

Een hypotheek aflossen is niet altijd verstandig.

Maar hoe zit het dan precies? Meld u aan voor een gratis adviesgesprek voor informatie over uw situatie.

Waar moet u over nadenken bij een hypotheek aflossen?

 • Wat zijn uw toekomstplannen? Wilt u in uw huidige woning blijven wonen of wilt u nog verhuizen? Bij aflos op uw huidige woning kan het zijn dat de hypotheekrenteaftrek op uw volgende nieuwe woning in gevaar komt, de bijleenregeling.
 • U heeft geld gespaard, wat zijn de gevolgen als u niet meer aan uw spaargeld kunt komen? Welk doel had u met uw spaargeld?
 • Heeft u een financiële buffer voor onvoorziene, grote uitgaven? Bekijk uw financiële situatie en zorg ervoor dat u altijd een financiële buffer passend bij uw persoonlijke situatie heeft.
 • Wat is uw mening over beleggen? Denkt u direct aan negatieve risico’s en beursgrillen? Beleggen kan ook tot positieve resultaten leiden, een positief risico met als gevolg: winst!
 • De hypotheekrente is van de belasting aftrekbaar, de bruto besparing is hierdoor groter dan de netto besparing. Hoe meer is afgelost hoe minder hypotheekrenteaftrek. Bekijk uw (eventuele) besparing dus ook op lange termijn.

Neem vandaag nog contact met ons op.

extra hypotheek aflossen

Voordelen hypotheek aflossen

 • Door het aflossen van de hypotheek heeft u lagere maandlasten.
 • U bent minder gevoelig voor de gevolgen van een hogere hypotheekrente.
 • Door het opbouwen van vermogen zal u bij verkoop minder snel een restschuld overhouden.
 • Uw vermogen in het huis wordt niet fiscaal belast. Dit in tegenstelling tot het vermogen op een spaarrekening.
 • Bij weinig of geen hypotheek heeft u minder tot geen bijtelling meer van het eigenwoningforfait.

mijn hypotheek aflossenHoe werkt een hypotheek aflossen?

Een hypotheek aflossen moet altijd maar het is uw eigen keuze wanneer: tussentijds, vervroegd of aan het einde van de afgesloten looptijd.

De overheid heeft de hypotheekrente beperkt en de spaarrente staat op dit moment extreem laag. Vele hypotheken staan onder water.

Voorkom dat uw huis onder water staat

In 2015 had ongeveer 1/3 van alle woningbezitters een hypotheek die onder water stond. Gelukkig is dit aantal in 2016 geleidelijk afgenomen.

Allemaal factoren die mensen aan het denken zetten over hun huidige of toekomstige hypotheekvorm. Uiteraard zal ik dit zo direct allemaal aan u uitleggen.

Hypotheek aflossen

Is mijn hypotheekvorm wel goed om in af te lossen?

En is het verstandig om meer af te gaan lossen of voor starters: welke hypotheekvorm is voor mij de beste keuze?

Waar moet u op letten bij het extra aflossen van een hypotheek en hoe werkt dat eigenlijk?

Welke keuze u ook maakt, het is altijd verstandig om uw uitgaven en inkomsten eerst eens op een rij te zetten. Vraag daarom meteen een gratis adviesgesprek bij ons aan!

Hypotheek aflossenBoeterente bij hypotheek aflossen

Wat is boeterente?

In uw hypotheekvoorwaarden staat vermeld hoeveel u boetevrij mag aflossen.

Wanneer u (gedeeltelijk) uw hypotheek aflost of oversluit dan moet u meestal boeterente betalen.

Waarom zou ik een boete moeten betalen?

Boeterente is een boete die u aan uw verzekeraar of bank moet betalen. Uw verzekeraar of bank heeft hierdoor renteverlies omdat u de rentevaste periode eerder beëindigt.

De boeterente is meestal 10 à 20 procent van het openstaande hypotheekbedrag dat u per jaar mag aflossen. Bent u van plan te gaan aflossen? Laat ons u dan adviseren.

hypotheek extra aflossen

Hoevaak mag ik een aflossing doen?

U kunt in 1 keer het bedrag van de boeterente betalen en u mag dit bedrag ook aftrekken in uw inkomstenbelasting aangifte.

Is de rente van uw hypotheek gelijk of lager dan bij een andere hypotheekvorm bij uw bank voor de resterende rentevaste periode, dan hoeft u geen boeterente te betalen.

Kan ik mijn hypotheek boetevrij aflossen? Laat ons adviseur het voor u nakijken! Meld u aan via het contactformulier voor een gratis adviesgesprek.

hypotheek aflossen berekenen

Hoe werkt een hypotheek aflossen?

Dat is niet zo ingewikkeld, u neemt contact op met uw bank/geldverstrekker en informeert hoeveel u per jaar op uw hypotheek mag aflossen.

Plus uiteraard op welke rekening u de aflossing moet storten. Alle banken hebben een minimaal en maximaal bedrag dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Het percentage kan verschillen per geldverstrekker

Het percentage verschilt per bank en ligt tussen de 10 à 20 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag wat u jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Lees ook meer over vervroegd aflossen spaarhypotheekof andere hypotheekvormen. Waarom zou ik een aflossing doen op mijn hypotheek?Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Redenen hypotheek aflossen

 • U houdt niet van schulden en uw hypotheek aflossen geeft u gewoon een prettig gevoel.
 • Het grootste deel van uw vaste lasten gaat meestal op aan uw woonlasten. Bij een huurwoning is daar weinig aan te veranderen. Bij een koopwoning kunt u door af te lossen uw maandlast verminderen.
 • Er is geld gespaard en u vindt de spaarrente te laag.
 • U wilt niet gaan beleggen.
 • Tophypotheek, een hypotheek die meer dan 75 procent van de executiewaarde van uw huis is. Aflossen kan zinvol zijn als door de aflossing de renteopslag op uw hypotheek vervalt.
 • Uw hypotheek staat onder water. Bij verkoop houdt u een restschuld over. Verhuizen wordt financieel lastiger.
 • Het hypotheekbedrag op uw woning is zodanig dat u de rente die u over dat bedrag betaalt niet kunt aftrekken van de belasting. Gevolg van het feit dat u minder rente betaalt dan u aan eigenwoningforfait krijgt opgeteld bij u inkomen.

Wilt u een beleggingshypotheek aflossen?

Wacht dan en maak eerst een afspraak met onze adviseur. Hij kan u laten zien dat andere hypotheekvormen beter zijn voor een aflossing.

Extra aflossen hypotheek berekenen? Laat gratis een berekening op maat maken. Vraag direct een vrijblijvende hypotheekafspraak bij ons aan.

hypotheek aflossen blogHypotheek aflossen of sparen?

De spaarrente is op dit moment zo extreem laag dat u na aftrek van de vermogensrendementsheffing in box 1 hier zeer weinig van over houdt.

Is uw hypotheekrente hoger dan 1,7 procent dan is het bij een belastingtarief van 42 procent al financieel interessant om met uw spaargeld uw hypotheek af te gaan lossen.

Ga ik al mijn geld gebruiken om mee af te lossen?

Denk er wel aan, zoals ook al eerder genoemd, dat u altijd een financiële buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven of tegenvallers.

Stel dat u weer geld zou moeten bij lenen, dan is dat vaak financieel ongunstiger en complexer. Misschien is het nu ook voor u het juiste moment om uw maandlasten te verlagen door uw hypotheek over te sluiten!

Ontdek ook hoe het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek werkt.

Hypotheek aflossen of oversluiten

Wanneer is een hypotheek aflossen nog meer voordelig?

Het aflossen van uw hypotheek kan ook voordelig zijn als u in een lager belastingtarief valt. U kunt dan namelijk minder hypotheekrente aftrekken.

Heeft u een hoge WOZ-waarde en een lage hypotheek ook dan kan aflossen van uw hypotheek financieel gunstiger zijn.

Nadelen hypotheek aflossen

Komt uw pensioenleeftijd in zicht?

Gaat u over een jaar of tien met pensioen? Ook in deze situatie is het verstandig om nu alvast met het aflossen van uw hypotheek te gaan beginnen.

U heeft straks als gepensioneerde minder inkomsten en hoe welkom zijn dan lagere maandlasten!

Kun je een annuïteitenhypotheek extra aflossen of niet? Lees meer over deze vernieuwde hypotheekvorm. Uiteraard kunt u zich ook inschrijven voor een gratis adviesgesprek.

Nadelen hypotheek aflossen

Een van de nadelen bij aflossen van de hypotheek is dat u minder geld beschikbaar heeft. Maar er zitten meerdere nadelen aan hypotheek aflossen.

 • Uw verzamelinkomen stijgt, gevolg hiervan is dat u voor minder toeslagen en dergelijke in aanmerking komt.
 • Als u uw hypotheek gaat aflossen heeft u minder vrij geld beschikbaar.
 • Bij verhuizen bent u verplicht de overwaarde in het nieuwe huis te stoppen. Dit wordt ook wel de bijleenregeling genoemd.
 • Geen of minder hypotheekrenteaftrek. Uw schuld wordt kleiner, waardoor u ook minder hypotheekrente betaald.

huis aflossen

Maar mijn vriend, collega en buurvrouw zei….

Luister dus niet alleen naar uw buurman of collega’s maar onderzoek wat verstandig is kijkend naar uw persoonlijke situatie. Laat u goed informeren voordat u tot een beslissing komt.

Het beste advies kunt u uiteraard vragen aan één van onze professionele adviseurs, die samen met u helder en duidelijk de mogelijkheden inclusief de eventuele consequenties kunnen bespreken.

Conclusie » aflossen is niet altijd de beste keuze

Het aflossen van uw hypotheek is niet alleen afhankelijk van de cijfers.

Het is van groot belang om ook eens goed te kijken naar al uw financiële wensen, toekomstplannen en huidige hypotheekvorm.

Iedere financiële en persoonlijke situatie is anders en uniek.

Wat voor de één een prima beslissing is kan voor de ander totaal verkeerd uitpakken met zeer negatieve gevolgen. Laat ons u adviseren.

Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek bij ons aan.