Hypotheek oversluiten2018-08-12T20:17:30+00:00

Hoeveel levert mijn hypotheek oversluiten op?

Hoe werkt een hypotheek oversluiten? Dit kan op verschillende manieren, zowel bij uw eigen bank als naar een andere bank toe. In veel gevallen kan dit zonder boete. Of dit bij u ook het geval is zal berekenend moeten worden.

Wilt u ook onafhankelijk en vrijblijvend geïnformeerd worden? Schrijf u dan gratis in via het contactformulier.

Let op: heeft u een verouderde hypotheek? Oversluiten naar een lagere rente is namelijk altijd gunstig. Ook het aanpassen van een hypotheekvorm kan enorme financiële voordelen opleveren. Laat u er over adviseren door een erkende hypotheekadviseur van Advies Nederland.

De 8 belangrijkste redenen om je hypotheek over te sluiten

 1. U wilt lagere maandlasten. Op dit moment staat de hypotheekrente historisch laag. Betaald u meer dan twee procent aan hypotheekrente? Dan is de kans dat u kunt besparen nog nooit zo groot geweest.
 2. Het verbeteren van een hypotheekvorm. Sommige hypotheekvormen zijn gevaarlijk en vergroten de kans op een restschuld. Een voorbeeld hiervan is de aflossingsvrije hypotheek.
 3. Uw rentevaste periode loopt binnenkort af. Laat het voorstel van uw bank altijd onafhankelijk nakijken. Dit kan u een hoop geld besparen. Het vergelijken van hypotheekrentes (40 geldverstrekkers) is uitermate interessant.
 4. Aan de hypotheek zit een woekerpolis vast. Dit zien wij vaak met de beleggingshypotheek en levenhypotheek. Hier moet iets aan gebeuren. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in het ontwoekeren van hypotheekpolissen.
 5. Een veel te dure overlijdensrisicoverzekering. Dit soort constructies zijn niet meer van deze tijd. Een omzetting zal zeer gunstig zijn. Dit zal ook duidelijk worden in de berekening die wij voor u kunnen maken.
 6. U wilt meer zekerheid over de aflossing. Er zijn bepaalde hypotheken die onzeker zijn. Zorg dat het aflossen zo effectief mogelijk gebeurd. Is uw hypotheekvorm meer dan 2 jaar oud? Vraag dan een gratis check-up aan.
 7. Er zijn verbouwingsplannen. Wil je binnenkort gaan verbouwen? Dan kan het verhogen van je hypotheek zorgen voor extra financiële ruimte. Bekijk de verschillende leenvormen voor meer informatie.
 8. U wilt een persoonlijke lening of krediet inlossen. Door dit te doen kun je lagere maandlasten krijgen.

Hoe groot is de kans dat ik voordeel kan behalen?

Het is in algemene zin goed om de mogelijkheden om te hypotheek over te sluiten regelmatig te onderzoeken. Vooral als de rente daalt kan het de moeite waard zijn om een andere geldverstrekker te kiezen.

Er zal sprake zijn van kosten en het is mogelijk dat de bank een boete berekent. Dat hangt af van de hypotheek die u nu heeft, de rentevaste periode en uw specifieke situatie. Onze adviseurs kunnen u daar goed bij ondersteunen.

Schrijf je bij ons in voor een gratis adviesgesprek. Onze adviseur kan dan kosteloos en vrijblijvend voor je nakijken of er oversluitmogelijkheden zijn!

Onafhankelijk adviesgesprek

Onze adviseurs brengen in kaart of u de hypotheek kunt oversluiten en of u dat het best bij dezelfde bank of bij een andere bank kunt doen. We brengen de kosten in beeld en zorgen ervoor dat u een goed beeld krijgt van de mogelijkheden met of zonder boete.

Op die manier adviseren we u graag over het oversluiten van de hypotheek, zonder dat u in de bekende valkuilen trapt. Dat voorkomt hoge kosten, terwijl u wel kunt profiteren van een lagere rente of betere voorwaarden.Hypotheek oversluiten

Oversluiten: wat zijn de kosten bij dezelfde bank?

Het is mogelijk om uw hypotheek opnieuw af te sluiten bij dezelfde bank. We spreken dan van een ‘hypotheek oversluiten’, ook al hoeft u niet van bank te wisselen.

Toch zullen hier kosten aan verbonden zijn, omdat er een aantal zaken geregeld moet worden. De kosten maakt u voor bijvoorbeeld:

 • De taxatie van de woning
 • De notaris die de hypotheek laat passeren
 • Het afsluiten van de nieuwe hypotheek

Die kosten zijn aftrekbaar, waardoor u daarmee fiscaal voordeel kunt behalen. Dat geldt ook voor de advieskosten die u maakt, waarmee u ervoor zorgt dat u bekende valkuilen voorkomt en de hypotheek oversluit naar een goed alternatief.

Onze adviseurs kijken kritisch naar uw situatie en beoordelen de huidige hypotheek. Ten opzichte van de nieuwe mogelijkheden voor een hypotheek, zowel bij uw huidige geldverstrekker als bij andere geldverstrekkers.

Op die manier wordt goed duidelijk hoe het eventueel anders kan. Voor een lagere rente of op basis van betere voorwaarden, afhankelijk van waar u naar op zoek bent. Kosten oversluiten hypotheek

Tip: staat uw huis op dit moment ‘onder water’? Dan kan het heel voordelig zijn om een hypotheek over te sluiten. Door de maandlasten omlaag te brengen is het mogelijk om af te gaan lossen op de hoofdsom. Met de bedragen die per maand vrijkomen, dankzij de lagere lasten.

Wanneer kies ik voor oversluiten?

Het maakt in veel gevallen voor de kosten niet uit of u de hypotheek wilt oversluiten bij uw huidige bank of naar een andere bank.

Er is altijd sprake van de kosten voor de taxatie, omdat zowel de huidige bank als een nieuwe bank goed wil weten wat de woning op dit moment waard is.

En ook de kosten voor de notaris en de afsluitkosten zal u altijd moeten maken, omdat zowel de notaris als de hypotheekverstrekker er werk aan hebben. Onze adviseurs kunnen u helpen om zowel binnen uw eigen bank als daar buiten te zoeken naar geschikte mogelijkheden.

Hoe kan ik mijn hypotheek oversluiten zonder boete?

Wilt u de hypotheek oversluiten zonder boete? Dat kan! Het is niet altijd nodig om een boete te betalen, al is het wel belangrijk om u al vroeg te oriënteren op de mogelijkheden. Dit lukt het best als u flexibel bent in het moment waarop u de hypotheek graag wilt oversluiten.

U heeft dan namelijk de kans om een timing te kiezen die voorkomt dat u een boete dient te betalen. Iets waar onze adviseurs u uiteraard goed bij kunnen helpen. Want, waarom kunt u te maken krijgen met een boete bij het oversluiten van de hypotheek?

Dat is bijvoorbeeld het geval op het moment dat er nog sprake is van een rentevaste periode. U spreekt bijvoorbeeld af dat u de rente voor 10 jaar vastzet, bij de bank waar u de hypotheek neemt. Die bank gaat er dan vanuit dat u 10 jaar lang die rente blijft betalen.

Ondanks stijgingen of dalingen van de hypotheekrente. Besluit u na 6 jaar dat u de hypotheek wilt oversluiten? Er gaat dan een nieuwe rente gelden. Indien die lager is loopt de bank dus inkomsten mis, waarvoor u al wel een afspraak had gemaakt.

De bank berekent de gemiste inkomsten, die u betaalt in de vorm van een boete.

Kun je oversluiten zonder een boete te betalen?

Wilt u de hypotheek oversluiten zonder boete? Zorg er dan dus voor dat de rentevaste periode afloopt. Indien u de hypotheek na 10 jaar wilt oversluiten is er in het bovenstaande voorbeeld geen sprake van gemiste inkomsten door de bank.

Het is daarom niet nodig om een boete te betalen. U maakt wel de kosten voor het oversluiten, maar zonder de boete waar u anders mee te maken zou kunnen krijgen.

Tip: onze adviseurs kunnen helpen de boeterente te berekenen. Net als de mogelijkheden met rentemiddeling. Op die manier krijgt u een goed beeld van de eventuele boete, in relatie tot de besparing waar u daarmee voor kunt zorgen.

Hypotheek oversluiten: de kosten zijn aftrekbaar

Wilt u de hypotheek oversluiten om die om te zetten, te verlengen of om die mee te nemen? Onze adviseurs kunnen u daar uitstekend meer over vertellen. Op basis van onze uitgebreide expertise en ervaring, zodat u goed weet wat er mogelijk is.

Bij een aflossingsvrije hypotheek, een (bank)spaarhypotheek of een annuïtaire hypotheek, afhankelijk van wat u bij de bank heeft afgesloten.

Om welke vorm het ook gaat en wat het doel ook is, zodra u de hypotheek gaat oversluiten zijn de kosten aftrekbaar. Dat betekent dat u de kosten die u maakt met betrekking tot de hypotheek in mindering mag brengen op het belastbare inkomen.

Er is ook nog een belastingvoordeel te behalen

Uw belastbaar inkomen daalt, waardoor u minder belasting hoeft te betalen over het totale inkomen in het kalenderjaar.

De netto kosten voor het oversluiten van een hypotheek vallen daardoor lager uit dan de bruto lasten daarvoor. Kosten die u maakt kunt u aftrekken, zodat het bedrag aan te betalen belasting omlaag kan en u daar voordeel mee behaalt.

Onze adviseurs kunnen u goed helpen te berekenen welke kosten u maakt als u de hypotheek gaat oversluiten. Voor een duidelijk overzicht, inclusief een eventuele boete die u dient te betalen.

En inclusief de mogelijkheid om de kosten af te trekken, zodat u de netto en bruto lasten naar elkaar kunt zetten. Op die manier kunt u de hypotheek oversluiten op basis van een duidelijk verhaal, waarmee u precies weet waar u aan toe bent en wat er mogelijk is.