Hypotheek oversluiten 2017-08-29T19:15:55+00:00

Hypotheek oversluiten 

Elke dag helpen wij consumenten met het oversluiten van hun hypotheek. In eerste instantie zullen wij een onafhankelijk advies geven. Dit doen wij zowel via de webcam als door middel van persoonlijke adviesgesprekken. Deze verzorgen wij zelfs landelijk. Iedereen kan zich hiervoor kosteloos aanmelden. Laat goedkoop uw hypotheek oversluiten via Advies Nederland!

Buiten ons lage tarief ligt onze expertise ook op dit vlak. Er is bijna geen hypotheek die wij niet kunnen verbeteren. Er zal gekeken worden naar uw hypotheekvorm, maandlasten en wensen. Van al deze punten zullen wij een combinatie proberen te maken.

Dat zorgt ervoor dat u een nieuwe hypotheek krijgt die jarenlang mee zal gaan. In dit artikel neemt onze hypotheekadviseur Martijn Kool, stap voor stap alle mogelijkheden en beperkingen van oversluiten met u door. Wilt u liever persoonlijk geholpen worden?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek aan via het contactformulier.

Inhoudsopgave ‘Hypotheek oversluiten’ Hypotheek oversluiten

– Wanneer een hypotheek oversluiten?
– Wanneer is het verstandig?
– Wat is het oversluiten van een hypotheek?
– Kosten oversluiten hypotheek
– Boeterente
– Fiscale gevolgen
– Nieuwe manier van aflossen
– Aftrekbare kosten
– Hypotheek oversluiten interessant?
– Onafhankelijk maatadvies
– Voordelen en nadelen: hypotheek oversluiten

Wanneer een hypotheek oversluiten?

Een vraag waar niet zomaar een antwoord op te geven is. De voordelen van het oversluiten, bijvoorbeeld door een lagere en gunstige hypotheekrente of betere hypotheekvorm, moeten natuurlijk wel opwegen tegen de nadelen: de kosten van het oversluiten en de boeterente. Gelukkig vallen boetes vaak in het niets ten opzichte van de voordelen.

Uw hypotheek oversluiten bij dezelfde bank of naar een andere aanbieder, kan u soms een besparing op de maandlasten opleveren of misschien kiest u voor een andere hypotheekvorm die op dit moment beter bij uw persoonlijke situatie past. Het oversluiten van een hypotheek komt uiteraard ook voor bij een verhuizing of aan het einde van de rentevaste periode.

Vaak is de reden: het behalen van financieel voordeel. Gezien iedere persoonlijke situatie anders is en of het voor u persoonlijk ook echt voordeel biedt en verstandig is, is het raadzaam u hierbij te laten adviseren door één van onze adviseurs. Er komt vaak meer kijken bij een hypotheek oversluiten dan men denkt. Toch is het meer dan de moeite waard om de stap te zetten. Dit kunt u zien bij een nieuwe hypotheekvorm kiezen!

Schrijf u direct bij ons in voor een gratis en onafhankelijk adviesgesprek.

Wanneer is het verstandig?

 • Als een rentevaste periode afloopt dan is het verstandig om uit te zoeken of oversluiten voor u financieel gunstig is. Wij zien dat tegenwoordig bijna alle hypotheken verbeterd kunnen worden. De hoofdredenen hiervoor zijn de lage rentestand en vernieuwde hypotheekvormen.
 • U wilt graag uw huis verbouwen en hier geld voor lenen. Door uw hypotheek te verhogen kunt u uw verbouwing hiermee financieren.
 • Uw persoonlijke situatie is veranderd, Een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of misschien een erfenis. Het is verstandig om te bekijken of uw huidige hypotheek nog bij uw persoonlijke situatie past.
 • Uw huis heeft overwaarde, vaak kunt u daardoor een hypotheek met een lagere rente afsluiten. 

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Een hypotheek online oversluiten wil zeggen dat u uw huidige hypotheek aflost met het geld van een andere nieuwe hypotheek. Uw persoonlijke situatie kan veranderen en daar past wellicht een andere hypotheekvorm beter bij? Of het kan zijn dat u een andere hypotheekverstrekker heeft gevonden die betere voorwaarden of hypotheekrentetarieven hanteert?

Advies Nederland zal berekenen of de hypotheek oversluiten financieel interessant voor u is.

Eventuele kosten van een omzetting moeten zo snel mogelijk worden terugverdiend. Uiteraard zullen wij deze transparant met u doornemen. In veel gevallen zullen kosten snel worden terugverdiend aangezien de hypotheekrente super laag staat.

In veel gevallen knallen de maandlasten omlaag. Iets wat voor veel gezinnen gigantisch belangrijk is in deze dure tijd. Wilt u ook besparen of wisselen van hypotheekverstrekker? Vraag dan onze gratis hypotheek check aan.

Kosten oversluiten hypotheek Kosten oversluiten hypotheek

Aan het oversluiten van uw hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker zijn uiteraard kosten verbonden, de boeterente. Dit wordt intern oversluiten genoemd. Een optie die ook te overwegen is!

Indien u kiest voor een andere hypotheekverstrekker dan komen daar, naast de boeterente nog de kosten voor taxatie- en de notaris bij voor het inschrijven van de nieuwe hypotheek.

Vaak moet u voor de nieuwe hypotheek ook nog bemiddelingskosten betalen. Ondanks al deze kosten levert een complete omzetting altijd het meest op. Dit bedrag kan vaak tienduizenden euro’s besparing opleveren.

Loopt uw rentevaste periode bijna af, dan betaalt u een lage of soms helemaal geen boete! De moeite waard om dus te bekijken of dit voor uw persoonlijke situatie financieel aantrekkelijk is.

Wilt u uw hypotheek oversluiten met als belangrijkste doel: het verlagen van uw maandlasten? Kijk en let dan niet alleen op uw maandlasten maar kies ook de juiste hypotheek. Deze bepaald namelijk op welke wijze er wordt afgelost. Via ons kunt u zelfs een annuïteitenhypotheek online oversluiten. Alles om lagere maandlasten voor u te realiseren!

Bereken niet alleen uw huidige maandlasten maar kijk ook vooruit, bereken ook op lange termijn uw maandlasten om later niet in de financiële problemen te komen. Laat u gratis adviseren en helpen door onze medewerkers.

Schrijf u in via het contactformulier voor een kosteloos gesprek.

Boeterente

Bij het afsluiten van een hypotheek is de afspraak met de hypotheekverstrekker (bank) gemaakt dat u hypotheekrente betaald gedurende de looptijd over het hypotheekbedrag. Hier worden nieuwe afspraken over gemaakt gezien de rentewijzigingen. Gevolg is dat de geldverstrekker rente-inkomsten mis loopt en ter compensatie moet u hierdoor de boeterente betalen.

De boeterente verschilt per hypotheek en bank, globaal kan men tussen de 10 à 20 procent van de hypotheek boetevrij aflossen. U betaalt over dat bedrag dus geen boeterente.

Hoe hoger het renteverschil tussen de ooit afgesproken rente en huidige actuele rente is, hoe hoger de boeterente. Veel consumenten vinden boetes eng totdat ze de besparing horen. Eigenlijk maakt iedereen dan de overstap wel.

Wilt u een aflossingsvrije of beleggingshypotheek oversluiten? Vraag dan naar onze speciale oversluitdeals!

Fiscale gevolgen

Heeft u besloten om uw hypotheek over te sluiten? De afsluitdatum van uw oorspronkelijke hypotheek bepaalt of er dan nieuwe hypotheekrenteaftrek regels voor u gelden. Heeft u een hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten en gaat u deze hypotheek oversluiten?

Dan gelden de oude belasting regels voor u: het deel van uw hypotheek waar u de rente van mag aftrekken tot het bedrag van uw eigenwoningschuld en u bent ook niet verplicht om af te lossen. Indien u een extra bedrag leent voor uw eigen woning dan moet u dit bedrag binnen 30 jaar annuïtair aflossen.

Een hypotheekvorm veranderen kan zeer grote gevolgen hebben. Verbeter uw financiële situatie en ontarm eventuele veranderingen. Hier zult u op de korte en lange termijn geen spijt van krijgen!

Nieuwe manier van aflossen

Annuïtair aflossen wil zeggen dat u maandelijks een vast bedrag bestaande uit rente en aflossing moet aflossen. De eerste aflosperiode betaalt u meer rente dan aflossing en aan het einde van de looptijd betaalt u minder rente en lost meer af.

Gevolg is dat de renteaftrek jaarlijks afneemt. Heeft u op 1 januari 2013 of later een hypotheek afgesloten en had u op 31 december 2012 geen eigenwoningschuld? Dan gelden voor uw hypotheek de nieuwe regels en bent u voor de renteaftrek verplicht om af te lossen.

Meer hierover kunt u vinden bij hypotheek aflossen.

Aftrekbare kosten Kosten hypotheek oversluiten

U heeft uw hypotheek overgesloten en deze behoorde tot uw eigenwoningschuld, dan mag u de gemaakte kosten aftrekken. De volgende kosten van het oversluiten van uw hypotheek zijn aftrekbaar:

 • De taxatiekosten om de lening te krijgen
 • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
 • Bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening, zoals advies- en afsluitkosten
 • Kosten van de aanvraag van NGH (Nationale Hypotheek Garantie)
 • Royementsaktekosten
 • De boeterente bij het aflossen van de oude eigen woningschuld 

Hypotheek oversluiten interessant?

Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant als uw maandlast daalt en de bijkomende kosten zich binnen een redelijk termijn terugverdienen door diezelfde lagere maandlasten. Een makkelijke manier om lagere maandlasten te realiseren is uw hypotheekrente online oversluiten via Advies Nederland.

Wilt u uw huis verbouwen en daar geld voor lenen? Onderzoek dan eerst wat voor uw persoonlijke situatie het voordeligste is, het aanpassen van uw huidige hypotheek of uw bestaande hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

Het afsluiten van een tweede hypotheek is bijvoorbeeld ook een optie! Persoonlijke situaties veranderen, wat 10 jaar geleden misschien qua hypotheek perfect bij uw situatie paste kan nu heel anders zijn. Een hypotheek moet zowel bij uw persoonlijke situatie passen als voordelig zijn!

Onafhankelijk maatadvies

Het is heel verstandig om regelmatig even stil te staan bij uw huidige persoonlijke situatie, toekomstplannen en te checken of uw hypotheek voordeliger kan en nog passend is. Een nieuwe hypotheekverstrekker kijkt eerst altijd naar de hoogte van uw hypotheek, in verhouding tot de waarde van uw woning.

Is er sprake van onderwaarde (is uw huis minder waard dan het hypotheekbedrag), dan is het meestal niet mogelijk om uw hypotheek onder te brengen bij een nieuwe hypotheekverstrekker. Advies Nederland informeert u graag over de mogelijkheden hiervan.

Voordelen en nadelen: hypotheek oversluiten Voordelen hypotheek oversluiten

Samengevat, de voor-en nadelen van een hypotheek aanpassen:

De voordelen:

Meer zekerheid van aflossing en een lagere hypotheekrente zijn meestal de voordelen bij het oversluiten.

 • Een lagere hypotheekrente.
 • Lagere maandlasten dus extra financiële ruimte.
 • Meer zekerheid.
 • Mogelijkheid NHG.
 • Een andere hypotheekvorm die beter aansluit bij uw persoonlijke wensen.

De nadelen:

Het grootste nadeel zijn de kosten en de eventuele boeterente die u moet betalen. Mogelijke kosten waar u ook mee te maken kan krijgen zijn:

 • Notariskosten voor de hypotheekakte.
 • Advies en afsluitkosten.
 • NHG kosten.

Laat uw bestaande hypotheek oversluiten door Advies Nederland. U zult daar geen spijt van krijgen!