Zonnepanelen kopen

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen en wil je weten hoe je ze het beste kunt onderhouden? Bij ons kun je terecht voor advies over het aanschaffen en optimaal benutten van zonnepanelen.

zonnepanelen

Waar op letten bij zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, wat verklaart waarom ze inmiddels op 1,5 miljoen Nederlandse huizen te vinden zijn.

Gemiddeld kun je je investering binnen 5 jaar terugverdienen en geniet je daarna van gratis stroom vanaf je eigen dak. Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, waar moet je dan op letten?

Salderingsregeling

Zonnepanelen zijn inderdaad een investering in een duurzame toekomst, waarmee je vanaf de eerste dag al aanzienlijk kunt besparen op je energiekosten.

Het is echter belangrijk om te weten dat vanaf 2025 de vergoeding voor de opgewekte stroom waarschijnlijk lager zal zijn. Daarom is het verstandig om niet te lang te wachten als je maximaal wilt profiteren.

Wijziging salderingsregeling 2025

De huidige salderingsregeling zal naar verwachting worden afgebouwd vanaf 2025. Gedurende de afbouwperiode tot 2031 wordt gestreefd naar een vergelijkbare terugverdientijd.

We blijven de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgen en dringen aan op goede voorwaarden binnen de nieuwe regeling.

Terugleververgoeding

Veel energieleveranciers zijn bereid om je maandelijkse kosten direct te verlagen zodra je zonnepanelen installeert. In het geval dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kan je jaarlijkse elektriciteitsrekening zelfs negatief zijn.

Het is echter belangrijk om te weten dat de terugleververgoeding voor dit ‘overschot’ sterk kan variëren per energieleverancier. Vooral nu de stroomprijzen aanzienlijk hoger liggen dan voorheen, zijn deze verschillen nog groter.

Het is raadzaam om goed te informeren bij verschillende energieleveranciers naar de terugleververgoeding die zij bieden.

Vergelijk de opties zorgvuldig om de beste regeling te vinden die aansluit bij jouw behoeften en omstandigheden.

Op die manier kun je maximaal profiteren van je zonnepanelen en de opgewekte stroom efficiënt benutten, zowel voor het milieu als voor je eigen financiën.

Prijs zonnepanelen

Een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen kost ongeveer €6.000. Dit bedrag verdien je in ongeveer 5 jaar terug. Hieronder vind je een berekening van de terugverdientijd:

  • Prijs van de installatie: €6.000
  • Gemiddelde jaarlijkse besparing op energiekosten: €1.200
  • Terugverdientijd: €6.000 / €1.200 = 5 jaar

De uiteindelijke prijs van zonnepanelen kan variëren op basis van de grootte van de installatie en het type omvormer(s) dat je kiest. Houd er rekening mee dat het installeren van minder dan 5 panelen relatief duur kan zijn.

Waar bestaat een zonne-installatie uit?

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te letten op de garantievoorwaarden van zowel de zonnepanelen als de omvormer.

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de installatiegarantie en de ondersteuning die de leverancier biedt bij eventuele problemen. Kies een betrouwbare leverancier waar je vertrouwen in hebt, omdat het soms lastig kan zijn om garantieclaims bij een fabrikant in China neer te leggen.

Ook is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheid van een monitoringssysteem om de opbrengst van de zonnepanelen bij te houden. Dit systeem wordt vaak standaard meegeleverd met de omvormer.

Let goed op deze aspecten bij de aanschaf van zonnepanelen, zodat je kunt profiteren van een goede garantie en ondersteuning, en een optimale opbrengst uit je zonne-installatie kunt halen.

Subsidie zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie beschikbaar. Sommige gemeenten bieden echter wel hun eigen subsidieregelingen aan.

Sinds 2023 geldt er een nultarief voor de btw op zonnepanelen, waardoor je 21% bespaart. Voorheen moest je dit op een ingewikkelde manier terugvragen.

Naast subsidies zijn er ook landelijke en gemeentelijke leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineren lage rentetarieven met aantrekkelijke voorwaarden.

Veel banken bieden ook speciale hypotheken aan om investeringen in duurzaamheid te financieren. Met deze hypotheken kun je bijvoorbeeld de kosten van zonnepanelen meefinancieren en profiteren van gunstige voorwaarden.

Het is verstandig om bij je gemeente, belastingdienst en bank te informeren naar de beschikbare subsidies, leningen en speciale hypotheken voor zonnepanelen.

Op die manier kun je de financiële aspecten van de aanschaf van zonnepanelen beter begrijpen en mogelijk gebruikmaken van gunstige regelingen om de investering nog aantrekkelijker te maken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken, heb je ongeveer 8 zonnepanelen van 420 wattpiek nodig. Het is belangrijk op te merken dat dit een gemiddelde is en dat jouw specifieke situatie mogelijk aanzienlijk kan verschillen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je letten op het vermogen van de panelen, aangezien panelen met een hoger vermogen minder in aantal nodig zijn dan panelen met een lager vermogen.

Het is momenteel financieel minder aantrekkelijk om een installatie te hebben die groter is dan nodig om je jaarverbruik te dekken, vanwege de huidige salderingsregeling.

Voor het overschot aan opgewekte energie ontvang je namelijk minder geld terug. Echter, vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd, wat de situatie verandert.

Stijging in gebruik

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je toekomstige situatie.

Veel mensen verwachten een stijging in hun elektriciteitsverbruik, bijvoorbeeld door de aanschaf van een plug-in hybride of volledig elektrische auto, of door de vervanging van een cv-ketel door een (hybride) warmtepomp.

In dergelijke gevallen is het raadzaam om te kiezen voor een grotere installatie. Het is namelijk relatief duur om later extra zonnepanelen toe te voegen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om te kijken naar je specifieke energiebehoeften en mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

Dit helpt je bij het bepalen van de optimale omvang van je zonne-installatie en voorkomt onnodige kosten in de toekomst.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele zonnepaneleninstallateur om de juiste keuzes te maken op basis van jouw individuele behoeften.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waarvan de meest voorkomende polykristallijne (‘poly’) en monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen zijn. Over het algemeen zijn de kwaliteitsverschillen tussen deze twee soorten klein.

Polykristallijne panelen zijn meestal blauw van kleur en over het algemeen iets goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen.

Monokristallijne panelen bieden daarentegen de hoogste vermogens.

Hoewel polykristallijne zonnepanelen ooit meer waar voor hun geld boden, zijn monokristallijne panelen inmiddels ook steeds betaalbaarder geworden. Daarom zijn monokristallijne panelen momenteel het meest gangbaar.

Veel mensen geven de voorkeur aan monokristallijne panelen vanwege hun esthetiek. Ze hebben een rustigere uitstraling en zijn meestal zwart, waardoor ze minder opvallen.

Mooie zonnepanelen

Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn zelfs de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Veel mensen vinden dit de mooiste oplossing, maar dit gaat wel iets ten koste van het rendement.

Zonnepanelen zonder rand (frame) hebben een strakkere uitstraling en bovendien kan er geen vuil ophopen tegen het frame. Dit type zonnepanelen is over het algemeen wel iets duurder.

Daarnaast zijn er zonnepanelen waarbij zowel de voor- als achterzijde zijn ingebed in glas. Deze panelen zijn doorgaans prijziger, maar ze zijn ook beter bestand tegen weersinvloeden, waardoor er vaak een langere garantie op wordt gegeven.

Bij het kiezen van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren en budget, evenals met de technische specificaties en garantievoorwaarden van de verschillende panelen.

Een professionele zonnepaneleninstallateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw individuele behoeften en wensen.

Levensduur zonnepanelen

Je verwacht bij een lange levensduur zonder defecten van zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de zonnepanelen bij je keuze.

Bij het maken van je keuze is het essentieel om goed te letten op de garantievoorwaarden voor zowel de zonnepanelen als de omvormers. Een degelijke garantie biedt gemoedsrust en zekerheid voor het geval er zich onverhoopt problemen voordoen.

Naast het besparen van energie is het ook belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van zonnepaneelfabrikanten.

Het is gunstig als de panelen op een duurzame manier zijn geproduceerd, met respect voor het milieu en de werknemers van de fabrikant en de toeleveranciers.

Welk merk zonnepanelen

Door te kiezen voor fabrikanten met een sterke focus op duurzaamheid, draag je bij aan een meer verantwoorde en milieuvriendelijke energieopwekking.

Bij het beoordelen van de duurzaamheid van zonnepaneelfabrikanten kun je letten op factoren zoals de gebruikte materialen, de productieprocessen, eventuele certificeringen en de inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Door aandacht te besteden aan de garantievoorwaarden en duurzaamheidsaspecten bij je keuze voor zonnepanelen, kun je niet alleen profiteren van een langere levensduur en betrouwbare prestaties, maar ook bijdragen aan een duurzamere energievoorziening.

Zonnepanelen op een plat dak en een schuin dak

Met de volgende richtlijnen kun je bepalen of jouw platte of schuine dak geschikt is voor zonnepanelen:

Hellingshoek: De hellingshoek van de panelen heeft invloed op de opbrengst.

Een hoek van ongeveer 35 graden is optimaal, maar het rendementsverlies bij steilere of minder steile plaatsing is over het algemeen klein (meestal minder dan 10%).

Een hoek van 60 graden (voor een schuin dak) of 20 graden (voor een plat dak) is nog steeds rendabel.

Richting

Het is het beste om zonnepanelen naar het zuiden te richten voor de hoogste jaaropbrengst. Echter, zonnepanelen gericht op (zuid-)oost en (zuid-)west leveren nog steeds een rendement van gemiddeld 5-15% lager.

Het plaatsen van zonnepanelen in een oost-westrichting kan zelfs voordelen bieden. We raden het echter af om zonnepanelen op een schuin dak te plaatsen die gericht is op het noorden, tenzij de terugverdientijd niet belangrijk voor je is.

Ruimte

Op een schuin dak kunnen panelen dichter bij elkaar worden geplaatst dan op een plat dak. Op een plat dak passen meer panelen als je een kleinere hellingshoek kiest of als je de panelen in een oost-westrichting plaatst.

Hierdoor werpt de ene rij panelen minder snel schaduw op de volgende rij. Minder helling betekent ook minder ballast op het platte dak. Soms is het handig om te kiezen voor zonnepanelen met afwijkende afmetingen dan de standaardmaten.

Schaduw

Voor daken die deels in de schaduw liggen, raden we aan om je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Hiermee hebben de gedeeltelijk beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.

Heb je zelf geen geschikt dak?

Ook dan zijn er mogelijkheden om te profiteren van zonnepanelen en bij te dragen aan een duurzame energievoorziening.

Er zijn alternatieve opties zoals het huren van zonnepanelen, het deelnemen aan een collectief zonne-energieproject of het investeren in zonnepanelen op een ander geschikt dak.

Informeer bij lokale initiatieven of energiecoöperaties naar de mogelijkheden in jouw regio. Voor hulp bij het investeren in zonnepanelen kun je Advies Nederland inschakelen.

Zonnepanelen installeren

Bij het installeren van zonnepanelen is het van belang om te bepalen waar precies de panelen worden geplaatst en hoeveel panelen er in de beschikbare ruimte passen.

Een professionele leverancier of installatiebedrijf kan op twee manieren het optimale ‘legplan’ bepalen: op afstand met behulp van computermodellen of ter plaatse door de situatie te bekijken.

Bij het vergelijken van offertes is het niet verstandig om je uitsluitend te richten op de prijs. Het is belangrijk om te achterhalen welk voorstel het meest doordacht is en op welke aannames de aanbieder zich baseert.

Let ook op of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs zijn opgenomen. Aarding van de zonnepanelen is eveneens van groot belang.

Om gevaarlijke situaties en verminderde opbrengsten te voorkomen, is het noodzakelijk om de zonnepanelen te laten plaatsen door een vakkundige installateur.

Het is aan te raden om meer te lezen over de installatie van zonnepanelen en het selecteren van een betrouwbare installateur. Zo kun je goed geïnformeerd de juiste keuze maken en zorgdragen voor een veilige en efficiënte installatie van je zonnepanelen.

Advies over zonnepanelen kopen

Bij Advies Nederland bieden we gratis advies over zonnepanelen. Onze experts staan klaar om al je vragen te beantwoorden en deskundig advies op maat te geven. O

f het nu gaat om de geschiktheid van je dak, het juiste aantal panelen, financiële regelingen of het vergelijken van offertes, wij helpen je graag.

We houden rekening met je specifieke situatie en wensen om een persoonlijk advies op te stellen.

Bij Advies Nederland begeleiden we je door het hele proces, zodat je kunt profiteren van duurzame energie en kostenbesparingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor gratis zonnepanelenadvies.