Hypotheekvoorstel 2022

Wanneer de looptijd van uw hypotheek binnenkort ten einde loopt, krijgt u te maken met een nieuw hypotheekvoorstel van de hypotheekverstrekker.

Hier komen een aantal zaken bij kijken waar op u moet letten.

Advies Nederland kan u helpen en begeleiden om het voorstel kritisch onder de loep te nemen.

Ook kan een van onze hypotheekadviseurs elke hypotheekofferte vergelijken.

Zo betaalt u nooit te veel en wordt het beste hypotheekvoorstel samen gekozen.

Op maat en specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Maak nu gratis een afspraak en laat u adviseren!

Besparen? Vraag direct een gratis voorstel bij ons aan voor een betere hypotheek.Hypotheekvoorstel

Bericht over het hypotheekvoorstel

Tegenwoordig krijgt iedereen met een bestaande hypotheek uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de rentevaste periode, bericht van de hypotheekverstrekker met een nieuw hypotheekvoorstel.

Die periode duurde voorheen maar een maand. Te kort om een vergelijking te maken met andere aanbieders van een hypotheekvoorstel.

En dus heeft de overheid die periode verlengd van één naar drie maanden. Zodoende krijgt een huiseigenaar meer tijd om vergelijkingen met hypotheekvoorstellen van andere banken te maken.

Prijzen en voorwaarden verschillen namelijk aanzienlijk in de wereld van hypotheekleningen. Het gebeurde in het verleden nogal eens dat een hypotheekverstrekker met een zeer lage rente, klanten probeerde te ‘lokken’.

Maar zodra de klant was binnengehaald bleek het slechts een loze belofte; nadat de renteperiode was verstreken, werd de rente in het volgende voorstel aanzienlijk verhoogd.

Met maar een maand bedenktijd werden klanten als het ware gedwongen met het nieuwe hypotheekvoorstel akkoord te gaan. Dat werd door nieuwe wetgeving tegengegaan.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond dat bestaande klanten evenveel recht moeten hebben om te kunnen kiezen voor het meest geschikte rentepercentage als nieuwe klanten. Zit u aan einde rentevaste periode aflossingsvrije hypotheek?

Vraag dan snel een gesprek bij ons aan. Wij kunnen namelijk alle oude hypotheekvormen verbeteren en uw maandlasten aanzienlijk verlagen.hypotheekofferte verlengen

De rente in het (nieuwe) hypotheekvoorstel

Een van de belangrijkste factoren die de  hoogte van de rente in het hypotheekvoorstel bepalen zijn: de looptijd van de hypotheeklening in het hypotheekvoorstel en de verhouding tussen de marktwaarde en de hoogte van de hypotheeklening.

Die verhouding wordt vaak de de Loan To Value (LTV) genoemd. Hoe hoger het bedrag van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, des te hoger de rente. De hypotheekverstrekker wil betaald worden voor het extra risico.

Maar in hypotheekvoorstellen op basis van aflopende, bestaande hypotheekleningen, wordt bij het opnieuw vaststellen van de rente niet gekeken naar de hoogte van de lening ten opzichte van de woningwaarde.

En dus zou de rente in het hypotheekvoorstel niet hoger moeten uitvallen wanneer de woning in waarde is verminderd. Tenzij de hypotheekverstrekker om een hertaxatie vraagt. Die is namelijk nodig om de marktwaarde van de woning vast te stellen.

Zolang dat achterwege blijft moet u ervan uit kunnen gaan dat de rente op basis daarvan niet wordt verhoogd. Wanneer uw woning daarentegen in waarde is gestegen wilt u natuurlijk een hypotheekrente verlaging in uw hypotheekvoorstel ontvangen.

Wanneer de LTV is gedaald doordat de woning in waarde is gestegen óf omdat er meer is afgelost dan verplicht was, kunt u een hertaxatie aanvragen om een lagere rente te bewerkstelligen.

Mijn rentevaste periode hypotheek loopt af. Wat kan ik het beste doen? Laat u onafhankelijk informeren door onze hypotheekadviseur. Dit doen wij kosteloos!hypotheekofferte geldigheid

Overstappen op basis van het hypotheekvoorstel

Wanneer u niet tevreden bent met het rentevoorstel van uw bestaande hypotheekverstrekker, krijgt u dus tegenwoordig drie maanden de tijd om elders rond te kijken.

Wanneer u nog een oude spaar-  of beleggingshypotheek heeft kunt u ook te allen tijde overstappen naar een andere bank. Waar voor nieuw af te sluiten hypotheekvormen als net genoemd geldt dat de hypotheekrenteaftrek niet mogelijk is, geldt dit niet voor het oversluiten van al bestaande dergelijke hypotheken. Nieuw hypotheekvoorstel

U kunt dus een spaar- of beleggingshypotheek oversluiten met behoud van renteaftrek bij de belasting.

Wanneer u meer leent dan voorheen, moet het extra bedrag wel binnen maximaal 30 jaar én ten minste annuïtair worden afgelost om ook voor dat gedeelte voor renteaftrek in aanmerking te komen.

U kunt uw hypotheek dus oversluiten wanneer het voorstel van de bestaande bank u niet bevalt. Maar, bij volle tevredenheid met een hypotheekvoorstel van een andere hypotheekverstrekker, hóeft deze u niet als nieuwe klant te accepteren.

Die keuze is uiteindelijk volledig aan de nieuwe instantie die de hypotheek verleent. Vooral bij aanzienlijke waardedalingen van een woning is een aanbieder van hypotheekleningen niet zo happig om het hypotheekvoorstel aantrekkelijk te maken.

Vooral niet wanneer de hypotheek op dat moment boven de marktwaarde van de woning uitkomt en er geen sprake is van eigen inbreng. De voorwaarden in het hypotheekvoorstel zullen dan aanzienlijk verscherpt worden. Een rentevaste periode loopt af overstappen of blijven? Laat het berekenen door onze adviseur.beheernormen hypotheek

Hypotheekvoorstel en De Nederlandse Bank

Vaak wordt de term hypotheekvoorstel ook in één adem genoemd met De Nederlandse Bank (DNB). Voor toekomstige woningbezitters zijn de gedachten van DNB met betrekking tot het voorstel niet positief.

DNB verwoordt regelmatig de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde lager te willen zien dan de huidige 101%. In 2018 zal de LTV al naar 100 zakken, maar DNB ziet op termijn een niveau van 90% van de waarde van een woning als wenselijk voor de maximale hypotheek.

De gedachtegang van DNB is hierin niet vreemd: de wens om de Nederlandse gezamenlijke hypotheekschuld te verlagen. En daarmee de risico’s op kredietproblemen voor veel huishoudens. Maar voor starters, vooral net afgestudeerden, zorgt dit voor problemen.

Er is eerder sprake van schulden dan van spaargeld bij een grote groep starters. Die hebben eerst geïnvesteerd in een gedegen opleiding voor een goede baan. Maar lijken daar met de intenties van DNB voor te worden gestraft. Met een LTV van 90 móet er eigen geld in een woning.

En dat kapitaal is bij vele starters op de woningmarkt simpelweg (nog) niet aanwezig. Dus ondanks dat DNB de risico’s bij de financiering van eigen woningen wil verminderen, daalt tegelijkertijd de toegang tot de woningmarkt voor velen.

Kan je aan een einde rentevaste periode aflossen? Alle aflossen hypotheek voorwaarden hebben wij voor u in een overzicht verwerkt. Zo kunt u precies waarom het aflossen van een hypotheek soms onverstandig kan zijn.aflosplicht hypotheek

Advies Nederland helpt u met het hypotheekvoorstel

De vele zaken die in een hypotheekvoorstel aan de orde komen, kunnen leiden tot veel vragen. Stelt u die gerust aan een van onze adviseurs! Met kennis van zaken en ervaring in het begrijpen van hypotheekoffertes staan zij bij.

Soms moet ook tussen de regels door worden gelezen. En dat doet Advies Nederland samen met u. Op vagen of de voorgestelde rente wel aantrekkelijk is en of de looptijd in het hypotheekvoorstel wel geschikt voor u is, hebben wij antwoord. Maak nu vrijblijvend een afspraak.achteraf hypotheek afsluiten