Samen een huis kopen op 1 naam

Samen huis kopen op 1 naam is in sommige gevallen wenselijk, maar is het ook mogelijk? Bekijk hier hoe je samen een huis kunt kopen.

Advies Nederland stelt zich op als onafhankelijk adviserende partij. Wij geven je duidelijkheid. Wil je jouw mogelijkheden vrijblijvend weten?

5 redenen om samen te kopen in plaats van samen te huren

Er zijn veel redenen te noemen om samen een huis te kopen in plaats van samen een huis te huren. Wij benoemen 5 belangrijke redenen:

  • Door te kopen bouwen jullie vermogen op
  • Een koophuis mag je aanpassen of verbouwen
  • Je weet van tevoren precies wat je maandlasten zijn
  • Het is makkelijker om het huis helemaal eigen te maken
  • Je kunt zelf je hypotheekverstrekker kiezen

Samen een hypotheek met 1 inkomen

Er wordt weleens gedacht dat samen huis kopen op 1 naam de enige optie is wanneer maar één van beide partners een inkomen heeft. Dit is niet juist.

Een hypotheek 2 namen 1 inkomen is mogelijk.

Dit wil zeggen, het is mogelijk om op basis van 1 inkomen een hypotheek af te sluiten en gewoon samen een huis te kopen.

Een persoon laten bijschrijven is ook mogelijk

Dit komt in de basis een beetje op hetzelfde neer als iemand laten bijschrijven. De hypotheek is er dan al, maar er komt iemand bij wonen op het adres.

Een bijschrijving op de tenaamstelling is dan mogelijk.

Hiervoor moet een verzoek worden ingediend bij de hypotheekverstrekker. Denk hier wel altijd goed over na.

Denk goed aan de gevolgen

De tenaamstelling heeft betrekking op de hypotheek en niet op de woning. Dit betekent dat de hypotheek op 2 namen komt te staan, maar het eigendom van de woning niet.

Ontstaat er dan een achterstand op de hypotheekbetalingen, dan is de tweede persoon ook aansprakelijk, terwijl deze geen mede-eigenaar van de woning is.

Samen kopen ongelijke inbreng

Sommige mensen willen samen huis kopen op 1 naam omdat zij denken dat een 50/50 verdeling verplicht is. Eén persoon kan dit wel opbrengen, maar de ander niet.

Samen kopen ongelijke inbreng is goed mogelijk. Het is zelfs mogelijk om 99 procent op naam van 1 persoon te zetten en slechts 1 procent op naam van de andere persoon.

De verdeling mag je zelf bepalen

Je krijgt dus te maken met samen huis kopen verdeling. Er mag worden bepaald voor hoeveel procent de personen inbrengen, zolang het samen maar 100 procent is natuurlijk.

De verdeling maak je dus in de basis zelf. Wel is het uiteraard zo dat de hypotheekverstrekker hiermee akkoord moet gaan.

Waarom een huis op 1 naam laten zetten?

Er zijn mensen die willen een huis op 1 naam laten zetten terwijl zij samen in de koopwoning gaan wonen. Waarom is dit? Vaak heeft dit met zekerheid voor de toekomst te maken.

Mensen willen samen huis kopen op 1 naam om iemand weg te houden van aansprakelijkheid, maar het komt ook voor dat mensen gewoon rekening houden met uit elkaar gaan.

Het is vaak de keuze van 1 persoon

Samen huis kopen op 1 naam is vaak de keuze van 1 persoon, namelijk de persoon die de tenaamstelling krijgt. Als de relatie dan over gaat, dan moet de andere persoon vertrekken

Het gebeurt dan ook vaker dat het gaat om een hypotheek op 1 naam samenwonen dan bijvoorbeeld getrouwd huis kopen op 1 naam.

Wat vindt die ander daar dan van?

Vaak wordt er gezegd dat de hypotheek en de woning op 1 naam komen te staan en dat de partner huur kan betalen om in de koopwoning te wonen.

Dergelijke situaties zorgen vaker voor relatieproblemen, vooral omdat de partner geen huur wil betalen aan de eigen partner om in zijn of haar koopwoning te mogen wonen.

Of je nu samen koopt of gaat samenwonen in een koopwoning van één van beide partners, het laten opstellen van een samenlevingscontract is zeker verstandig.

Een samenlevingscontract is verstandig

Samen huis kopen zonder samenlevingscontract is in geen geval verstandig. Een samenlevingscontract biedt namelijk meerdere voordelen, zoals:

  • Het recht op een nabestaandenpensioen
  • Goede afspraken wanneer er sprake is van een scheiding
  • Je kunt van diverse belastingvoordelen profiteren
  • Makkelijk vastleggen van de boedelverdeling
  • Helderheid over de hypotheek en de verdeling
  • Duidelijkheid over het verloop bij een overlijden

Kun je wel samen huis kopen op 1 naam?

Is samen huis kopen op 1 naam wel mogelijk? Dit ligt er een beetje aan op welk vlak je bedoeld. Er kan namelijk onderscheid worden gemaakt tussen hypotheek en woning.

Als de hypotheek wordt verstrekt aan twee personen, en op basis van twee inkomens, dan is het niet mogelijk om de hypotheek op 1 naam te laten zetten.

Kopen jullie samen een woning met een hypotheek van jullie samen? Dan is het in principe niet mogelijk om de woning op 1 naam te laten zetten. Zo werkt het samen met ouders kopen.

Wat zijn dan wel de mogelijkheden?

Sommige mensen willen samen huis kopen met vrienden en de hypotheek op 1 naam laten zetten. Dit kan wanneer de persoon ook zelfstandig de hypotheek draagt.

Deze ene persoon vraagt dus de hypotheek aan op basis van zijn of haar inkomen en moet de hypotheeklasten voldoen. Vrienden mogen dan inwonen en kunnen huur betalen.

Samen huis kopen op 1 naam hoeft dan ook niet altijd betrekking te hebben op levenspartners. Het kan ook gaan om een groep vrienden.

Hypotheekverstrekkers worden hier niet blij van

Wanneer je bij een hypotheekverstrekker aangeeft dat er mensen bij jou komen wonen die huur gaan betalen, waardoor je makkelijk je hypotheeklast kunt dragen, dan wordt de hypotheekverstrekker hier niet blij van.

In het meest vervelende geval krijg je geen hypotheek. Het is namelijk zo dat het risico van de hypotheekverstrekker in dergelijke situaties groter is dan gewoonlijk.

Laat je mogelijkheden controleren door Advies Nederland

Willen jullie samen huis kopen op 1 naam? Dan kan Advies Nederland je alles haarfijn uitleggen tijdens een adviesgesprek. Wij kunnen de hele situatie goed in kaart brengen.

Op basis van de persoonlijke situatie leggen wij je de mogelijkheden voor.

Maak online een afspraak voor een gratis adviesgesprek.