Samen een huis kopen met je ouders en samenwonen

Samen een huis kopen met je ouders en samenwonen is niet standaard in Nederland. Daarom kun je tegen bepaalde moeilijkheden aanlopen voor je hypotheek.

Advies Nederland helpt je graag wanneer jij samen met je ouders in een koophuis wilt gaan wonen. Wil je advies over de nieuwe mogelijkheden?

Hoe werkt samen een huis kopen en bewonen met ouders?

Wil jij samen een huis kopen met je ouders en samenwonen? Dan is een hypotheekadvies aan te raden. Wij geven je 5 redenen om voor hypotheekadvies van Advies Nederland te kiezen:

  • Wij zoeken voor je uit wat de mogelijkheden zijn
  • Al onze adviseurs werken volledig onafhankelijk
  • We kunnen voor je uitzoeken bij welke hypotheekverstrekker(s) je terecht kunt
  • Ons doel is om voor jou de beste hypotheek te vinden voor jouw situatie
  • Het eerste adviesgesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend

Samen een huis kopen met je ouders en samenwonenSamen met ouders 1 huis kopen

Samen met ouders 1 huis kopen gebeurt in ons land niet dagelijks. Natuurlijk komt het wel voor dat kinderen met de ouders in één woning wonen.

In dat geval gaat het vaak om een kind dat gewoonweg nooit het ouderlijk huis heeft verlaten. Wanneer het om een koopwoning gaat is dat meestal de koopwoning van de ouders.

Samen met je ouders in een huis wonen

Samen met je ouders in een huis wonen is dan niet standaard, maar het kan natuurlijk wel wenselijk zijn. Je kunt dan samen een huis kopen met je ouders en samenwonen.

Je zou denken dat het makkelijk is om een hypotheek af te sluiten, vooral omdat de last door meerdere mensen gedragen wordt. Niets is minder waar. Het kan best moeilijk zijn.

Moeilijkheden bij een huis kopen met ouders

Veel mensen lopen tegen moeilijkheden aan bij een huis kopen met inwonende ouders.

Het is namelijk zo dat er in dit geval een gezamenlijke financiële verplichting wordt aangegaan.

Wil je samen een huis kopen met je ouders en samenwonen, dan moet de hypotheek dus op naam van alle inwonende personen komen te staan, dus op die van jou en die van je ouders.

Dit lijkt heel eenvoudig te regelen zijn, maar in de praktijk blijkt dit helemaal niet zo makkelijk als het lijkt.samen met ouders 1 huis kopen

Waarom is dit in de praktijk zo lastig?

Het grootste probleem dat hypotheekverstrekkers hebben met samen een huis kopen met je ouders en samenwonen is het leeftijdsverschil tussen jou en je ouders.

De hypotheek wordt niet verstrekt aan personen in dezelfde leeftijdscategorie, maar er zit een hele generatie tussen de personen aan wie de hypotheek moet worden verstrekt.

Maximale hypotheek op basis van leeftijd

De maximale hypotheek wordt onder meer berekend op basis van leeftijd. Je gaat een hypotheek aan voor misschien wel 30 jaar. Hoe ouder je bent bij afsluiten, hoe groter het risico voor de hypotheekverstrekker.

Wil je samen een huis kopen met je ouders en samenwonen, dan moet er rekening gehouden worden met twee verschillende generaties en dit maakt het lastiger.

huis kopen met inwonende ouders

Het risico dat de ouders overlijden tijdens de 30-jarige looptijd is namelijk veel groter dan het risico dat jij als kind in deze periode komt te overlijden.

Inwonen is een ander verhaal dan samen kopen

Waarom is inwonen zo veel makkelijker dan samen kopen?

Je ouders in huis nemen 2019 of 2020 is makkelijker, omdat de woning gewoon van jou blijft.

Je kunt besluiten om je ouders om huur te vragen, bijvoorbeeld, als zij bij jou in huis komen wonen. In dit geval hoeven zij niet te worden geregistreerd op het koopcontract bij aankoop van de woning.

Er is in dit geval sprake van een eigen woning en inwonende ouders. Hiervoor gelden andere regels dan wanneer de woning daadwerkelijk samen wordt gekocht voor samenwonen.

Samen een huis kopen met je ouders en samenwonen is anders

Samen een huis kopen met je ouders en samenwonen komt in de basis op hetzelfde neer als 1 huis kopen met 2 gezinnen. In Nederland komt dit gewoonweg niet al te vaak voor.samen met je ouders in een huis wonen

Er zijn nog enkele zaken waar hypotheekverstrekkers moeite mee hebben bij het verstrekken van een hypotheek in deze situatie. Denk aan de volgende zaken:

  • Het kind kan op den duur toch een eigen gezin willen stichten
  • De ouders kunnen tijdens de looptijd beiden komen te overlijden
  • Kan het kind in dit geval de hypotheeklast wel dragen?
  • Bij meerdere kinderen kunnen er problemen met de erfenis ontstaan
  • Er bestaat een verhoogd risico op financiële belangenverstrengeling

Problemen met de erfenis tijdens de looptijd

Een huis kopen en bewonen met ouders is iets makkelijker wanneer jij enig kind bent.

Het wordt een stuk lastiger als je broers of zussen hebt die niet in de woning gaan wonen.

Jij kunt in dit geval samen een huis kopen met je ouders en samenwonen en met zijn drieën sluiten jullie een hypotheek af voor 30 jaar. Uiteindelijk overlijden allebei de ouders binnen die 30 jaar.

Dit betekent dat de woning gedeeltelijk behoort tot de erfenis. Het regelen van de erfenis wordt dan erg lastig als jij gewoon in de betreffende woning wilt blijven wonen.

huis kopen en bewonen met oudersIs samen een huis kopen met je ouders en samenwonen wel mogelijk?

Een hypotheek afsluiten samen met ouders om vervolgens samen in die woning te gaan wonen is in de praktijk wel mogelijk, maar je moet rekening houden met heel wat obstakels.

Het kan allemaal niet zo makkelijk geregeld worden dan wanneer je alleen of met een partner een woning wilt kopen. Niet iedere hypotheekverstrekker zal je een hypotheek willen verstrekken.

Mocht u nieuwbouw gaan kopen kijken dan even bij renovlies behang en glasvezelbehang kopen.

Check ook de nieuwe website van www.renovliesbehang.com.

Samen een huis kopen met inwonende ouders

eigen woning en inwonende oudersWil jij samen een huis kopen met je ouders en samenwonen in de betreffende koopwoning? Dan kunnen wij je verder helpen. Advies Nederland adviseert op onafhankelijke basis.

Wij kunnen de mogelijkheden voor jullie bekijken en zoeken uit wat de beste opties zijn in jullie specifieke situatie. Ook adviseren wij op het vlak van hypotheekverstrekkers.

Ben jij benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn en wil je een persoonlijk advies van onze hypotheekadviseur? Meld je dan online aan voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.