Willen jullie gezamenlijk een huis kopen?

Gezamenlijk een huis kopen kan natuurlijk op meerdere manieren, zoals met ouders, met een vriend of met een heel gezelschap. Het is vaak niet duidelijk wat er mogelijk is, wilt u wel de opties weten?

Wat zijn de regels bij gezamenlijk een huis kopen?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als je gezamenlijk een woning wilt kopen. Hieronder vind je de 5 meest voorkomende opties:

  • Een woning kopen met een ouder of beide ouders
  • Samen met een broer of zus een woning kopen
  • Een huis kopen met een levenspartner
  • Met een goede vriend of vriendin een huis kopen
  • Een woning kopen met meerdere personen

Neem contact op met de adviseurs van Advies Nederland.

Hoe werkt gezamenlijk een huis kopen?

Het is vooral de verdeling die veel vragen oplevert. Kun je bijvoorbeeld samen huis kopen op 1 naam en vervolgens de tweede persoon laten huren?

Is het mogelijk om met 4 personen een huis te kopen, waarbij 1 persoon meer dan de helft van de hypotheek draagt? Advies Nederland kan je hier goed over adviseren.

Samen een huis kopen ongelijke inbreng

Wanneer er met twee of meer personen een huis wordt gekocht, en de personen op zich hebben geen gelijk aandeel in de hypotheek, dan gaat het om samen een huis kopen ongelijke inbreng.

Dit is goed mogelijk en de verhoudingen mag je in principe zelf bepalen. Met twee personen kan het gaan om 45 en 55 procent, maar bijvoorbeeld ook om 99 en 1 procent.

Hoe dit verdeeld wordt mag zelf worden bekeken, in combinatie met de mogelijkheden. Een gedegen hypotheekadvies, bijvoorbeeld door Advies Nederland, is hierbij wel aan te raden.

Je kunt met meerdere mensen een huis kopen

Met meerdere mensen een huis kopen is wel mogelijk, maar lang niet altijd eenvoudig. De hypotheekverstrekker loopt namelijk meer risico dan gewoonlijk.

Stel, je wilt een huis kopen met 4 personen en na een jaar krijgt 1 persoon een vaste relatie en deze vertrekt zonder nog om te kijken. Wat dan?

Dan moeten de overige 3 de lasten dragen

Ja gaat samen huis kopen met vrienden en bovenstaande situatie valt daadwerkelijk voor. De vriendschap is dan waarschijnlijk kapot. Dat is al vervelend genoeg natuurlijk.

Hier komt nog bij dat de hypotheekverstrekker niet geeft om de omstandigheden. Deze geeft alleen om het ontvangen van de hypotheekbetalingen.

Dit betekent dat de overgebleven 3 personen de hypotheeklast moeten gaan dragen. De overige 3 personen zijn namelijk in dit geval volledig aansprakelijk.

Je krijgt met de nodige risico’s te maken

Wil je gezamenlijk een huis kopen met een groepje vrienden, dan koop je de woning in onverdeeldheid, zoals dat heet. Hier kan iemand altijd een einde aan maken.

Dit kan natuurlijk ook anders dan gewoon weglopen. Er kan namelijk ook een verzoek worden ingediend bij de rechter om een einde te laten maken aan de onverdeeldheid.

Wat gebeurt er dan?

Gezamenlijk een huis kopen en vervolgens naar de rechter stappen om een einde aan de onverdeeldheid te maken: wat zijn daar de gevolgen van?

Het gevolg is relatief eenvoudig. In dit geval zullen de overgebleven eigenaren van de woning worden gedwongen om het woningdeel van de betreffende persoon te kopen.

Samen een huis kopen met ouders, broers of zussen

Laten we eens naar een andere situatie kijken. Je wilt gezamenlijk een huis kopen met je ouders, een broer of een zus. Wat zijn dan je mogelijkheden?

In principe is samen huis kopen met ouders een veel voorkomend iets. Dit kan in de basis ook goed geregeld worden bij een hypotheekverstrekker.

Waarom zou gezamenlijk een huis willen kopen?

Een belangrijk aandachtspunt in dit geval is wel de erfenis. Je wilt er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat de ouders tijdens de looptijd komen te overlijden.

Als de koopwoning op naam van de ouders en het kind staat, dan is het deel van de ouders op dat moment dus onderdeel van de erfenis. Zij laten dit deel van de woning na.

Als er meer kinderen in het gezin zijn, dan kunnen deze kinderen dat deel van de woning dus opeisen. Dit kan de nodige problemen opleveren.

Gezamenlijk een huis kopen met een partner

De optie die het meest voorkomt is natuurlijk wel het gezamenlijk een huis kopen met een partner. Ook in dit geval zijn er zeker wel enkele zaken om goed rekening mee te houden.

Een belangrijk aandachtspunt in dit geval is het samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap wanneer jullie niet zijn getrouwd.

Ontdek hier hoe je samen een huis kunt kopen op 1 naam.

Kun je samen huis kopen zonder samenlevingscontract?

Ja, je kunt samen een huis kopen zonder samenlevingscontract. Nee, aan te raden is dat niet. Het is eigenlijk best belangrijk om goede afspraken vast te leggen als je samen gaat kopen.

Wanneer jullie samen een huis kopen, dan dragen jullie allebei een deel van de hypotheek. Dit deel vertegenwoordigt natuurlijk ook het deel van het huis.

Een 50-50 verdeling van de hypotheek

We houden het even makkelijk. Jullie willen gezamenlijk een huis kopen, allebei voor 50 procent. Jullie hebben dus allebei een even groot aandeel in de hypotheek en van het huis.

Vervolgens komt één van jullie te overlijden. Als er geen samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk is, dan heeft de achterblijvende partner geen rechten.

Wat gebeurt er dan met de helft van het huis?

In de praktijk betekent dit dat de helft van de woning wordt geërfd door de naaste familie van de overleden partner. Zij mogen met dit deel doen wat zij willen.

Bestaat er een onderlinge goede band, dan zijn er vaak mogelijkheden om gewoon in de woning te blijven wonen. Helaas is deze goede band lang niet altijd aanwezig.

Hierdoor kan het zo zijn dat je de woning moet verkopen, of dat je moet proberen te regelen om de helft van het huis terug te kopen van je schoonfamilie.

Gratis koopadvies

Gezamenlijk een huis kopen is niet niks.

Zorg er altijd voor dat je goed weet wat je doet, dat de zaken goed geregeld zijn en dat je belangrijke punten vast laat leggen.

Advies Nederland helpt je graag verder.

Maak online een afspraak voor een gratis en vrijblijvend hypotheekadviesgesprek.