Samen huis kopen zonder samenlevingscontract

Samen huis kopen zonder samenlevingscontract: is dat mogelijk? En als het dan mogelijk is, is het dan ook verstandig? Het is zeker iets om van tevoren goed over na te denken.

Advies Nederland vertelt je alles over het samenlevingscontract wanneer je samen een woning wilt gaan kopen. Willen jullie persoonlijk en gratis geadviseerd worden?

6 voordelen van een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is voor velen een aantrekkelijke optie. Wij benoemen 6 belangrijke voordelen van een samenlevingscontract:

  • In geval van overlijden is er duidelijkheid over de gang van zaken
  • Het is goed vast te leggen wie welk deel van de hypotheek draagt
  • De boedelverdeling kan goed worden vastgelegd
  • Je profiteert van diverse belastingvoordelen
  • Er kunnen afspraken worden gemaakt over een eventuele scheiding
  • Je hebt recht op een nabestaandenpensioen

Samen een huis kopen in verschillende omstandigheden

Samen een huis kopen kan natuurlijk meerdere betekenissen hebben. Deze neem ik allemaal met je door in dit artikel.

Samen een huis kopen met je ouders en samen wonen komt bijvoorbeeld vaker voor.

Hierin zijn ook weer meerdere mogelijkheden

Je kunt samen een huis kopen met je ouders om er daadwerkelijk met je ouders te gaan wonen, maar er kan ook worden bedoeld dat je ouders je helpen met de hypotheek.

In dit laatste geval ga je er in de meeste gevallen alleen wonen en staan je ouders bijvoorbeeld borg voor jou.

Samen met vrienden een woning kopen

Samen huis kopen met vrienden is ook mogelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat dit een stuk lastiger is dan een woning kopen met een levenspartner.

Ga je met vrienden een huis kopen, dan heeft ieder een eigen inbreng. Deze hoeft overigens niet gelijk te zijn. Samen huis kopen ongelijke inbreng is dus toegestaan.

Samen een huis kopen met ongelijke inbreng

Je kunt altijd met iemand anders, of met meerdere personen, een huis kopen met een ongelijke inbreng. Je krijgt dan te maken met een samen huis kopen verdeling die niet in verhouding is.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat 3 vrienden een huis kunnen kopen en dat 1 iemand 50 procent inbrengt. Daarnaast brengt iemand 30 procent in en de laatste persoon 20 procent.

Kun je ook samen een huis kopen op 1 naam?

Samen huis kopen op 1 naam, kan dat? In principe kan dit niet. Wanneer er twee personen een woning kopen, dus beide hebben een bijdrage, dan staan beide personen op het contract.

Je kunt wel alleen een huis kopen en een toekomstig partner bij jou laten wonen wanneer je dit wilt.

Dan is de woning dus ook niet van de tweede persoon, maar alleen van jou.

Samen een huis kopen of alleen?

Je kunt samen huis kopen of alleen. Deze keuze is helemaal aan jou. Samen kunnen jullie waarschijnlijk meer hypotheek krijgen en dus een groter huis kopen.

Ben je niet helemaal zeker van je relatie? Dan is het wellicht verstandiger om de woning alleen te kopen en je partner bij jou in huis te laten wonen.

Kun je samen huis kopen zonder samenlevingscontract?

Samen huis kopen zonder samenlevingscontract is mogelijk. In geen geval is een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap verplicht bij huis kopen.

Willen jullie samen een woning kopen, dan is het dus niet nodig om een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het kan wel verstandiger zijn.

Huis kopen samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Je kunt samen huis kopen zonder samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, maar in de meeste gevallen is dit niet aan te raden. Uiteindelijk willen jullie toch zekerheid.

Zekerheid heb je in alle gevallen een stuk meer wanneer jullie een woning kopen mét een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.

Waarom is samen huis kopen zonder samenlevingscontract onverstandig?

Waarom is samen huis kopen zonder samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap nu zo onverstandig? Dit heeft vooral te maken met het feit dat er gewoonweg niets goed geregeld is.

We leggen je stap voor stap uit wat een samenlevingscontract voor jullie allebei regelt, zodat je precies weet waarom samen huis kopen zonder samenlevingscontract onverstandig is.

Mocht je een huis willen kopen dan moet je ook rekening houden met verbouwkosten. Denk aan het aanbrengen van renovlies behang of het inhuren van een stukadoor. Dit kan flink in de bedragen lopen!

Je erft niets van elkaar zonder samenlevingscontract

Wanneer er geen samenlevingscontract is, dan zijn jullie bij de wet niets van elkaar. Dit betekent dat een partner niets erft van de andere partner wanneer deze overlijdt.

In de praktijk betekent dit dat de helft van een woning, bij gelijke inbreng, wordt geërfd door ouders, zussen of broers van de overleden partner.

Als de achterblijvende partner in het huis wil blijven wonen, dan zal deze het betreffende deel van de woning dus moeten terugkopen van zijn of haar schoonfamilie.

Het betalen van erfbelasting

Dan is er ook nog erfbelasting. Gehuwden hebben meer dan 6 ton aan vrijstelling van belasting als het gaat om de erfbelasting. Dit heb je als ongehuwde partners niet.

Een samenlevingscontract kan deze vrijstelling wel overbrengen. Dit is vanzelfsprekend ook een belangrijk voordeel in geval van overlijden van één van beide partners.

Belastingvoordeel

Samen huis kopen zonder samenlevingscontract is ook onverstandig met het oog op belastingvoordelen, waar je natuurlijk zo veel mogelijk van wilt profiteren.

Met een samenlevingscontract zijn jullie fiscaal partners.

Dan kan er voor de inkomstenbelasting met aftrekposten worden geschoven voor optimaal belastingvoordeel.

Partnerpensioen

Bij overlijden is het in de meeste gevallen wenselijk dat de achterblijvende partner een nabestaandenpensioen of partnerpensioen ontvangt.

In verreweg de meeste gevallen kan dit uitsluitend worden geregeld wanneer er een samenlevingscontract aanwezig is. Dit is een eis van de meeste pensioenfondsen.

Willen jullie samen huis kopen zonder samenlevingscontract?

Zijn jullie van plan om samen een huis te kopen en is er geen samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap? Dan kunnen wij jullie van het nodige advies voorzien.

Advies Nederland vertelt jullie graag wat de opties zijn en met welke zaken jullie rekening moeten houden. Wij werken uitsluitend met onafhankelijke adviseurs.

Interesse in een gratis hypotheekgesprek?

Ben jij benieuwd naar de specifieke mogelijkheden als je een huis wilt kopen zonder samenlevingscontract?

Wij vertellen het je graag op basis van jouw persoonlijke situatie.

Je kunt je bij ons eenvoudig online aanmelden voor een gratis adviesgesprek. Vanzelfsprekend is dit eerste gesprek volledig vrijblijvend. We zien je graag binnenkort!