Rentevaste periode spaarhypotheek loopt af

De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af, en nu?

Veel mensen weten eigenlijk niet goed wat zij aan het einde van deze periode met hun hypotheek moeten doen.

Advies Nederland neemt een adviserende rol aan en staat voor je klaar om je van persoonlijk advies te voorzien.

Maak online een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

5 kenmerken van de spaarhypotheek

De spaarhypotheek is jarenlang een bijzonder populaire hypotheekvorm geweest.

Hieronder vind je de 5 belangrijkste kenmerken van de spaarhypotheek:

  • Tijdens de looptijd los je niets af op je hypotheekschuld
  • Eén deel van je maandlast bestaat uit rentebetalingen
  • Eén deel van je maandlast bestaat uit spaarpremie
  • Je spaart om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen
  • Je ontvangt spaarrente over het opgebouwde spaarbedrag

Rentevaste periode spaarhypotheek loopt afDe bankspaarhypotheek rentevaste periode loopt af

We kennen het allemaal wel: de spaarhypotheek of bankspaarhypotheek rentevaste periode loopt af en we moeten keuzes gaan maken voor de komende periode.

Zo werkt een rentevaste periode.

Wat gaan we doen?

Zeker in deze tijd is het maken van een keuze lastiger, om meerdere redenen.

Een belangrijke reden is natuurlijk wel het feit dat de hypotheekrente nu extreem laag staat.

Aan de andere kant is het ook zo dat de spaarhypotheek een aflossingsvrije hypotheek is en de aflossingsvrije hypotheken zijn erg in opspraak de laatste tijd door de grote risico’s.

rentevaste periode loopt af INGAfloop rentevaste periode en afloop hypotheek

Laten we eerst een belangrijk verschil aangeven tussen de afloop van de rentevaste periode en de afloop van de hypotheek zelf.

Een rentevaste periode hypotheek loopt af na de termijn waarvoor je zelf afspraken hebt gemaakt met de hypotheekverstrekker. Dit kan bijvoorbeeld een rentevaste periode van 5 jaar zijn.

Een spaarhypotheek loopt af na 30 jaar als je deze voor 30 jaar hebt afgesloten.

Dit is dus niet het einde van de rentevaste periode, maar het einde van de hele hypotheek.

Rentevaste periode loopt af overstappen of verlengen?

De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af en je moet een keuze gaan maken.

Ga je de hypotheek verlengen of ga je de spaarhypotheek oversluiten?

De rentevaste periode loopt af overstappen of verlengen zijn niet de enige opties die je hebt. Je kunt natuurlijk ook je hypotheekschuld aflossen als dit tot de mogelijkheden behoort.afloop rentevaste periode spaarhypotheek Rabobank

De rentevaste periode loopt af Rabobank

Stel, de rentevaste periode loopt af Rabobank. Wat gebeurt er dan? Dan ga je kiezen wat je met de hypotheek gaat doen als je deze niet kunt aflossen.

Blijf je bij de Rabobank?

Bij de afloop rentevaste periode spaarhypotheek Rabobank zal deze bank je een nieuw voorstel doen voor de hypotheekrente. Dit gebeurt helaas vaak wel pas op het laatste moment.

Een nieuw voorstel op het laatste moment

Veel hypotheekverstrekkers bieden je pas een nieuw rentevoorstel op het allerlaatste moment. Dit is zo bij alle hypotheekverstrekkers, dus niet alleen bij de Rabobank.

De rentevaste periode loopt af ING, bij de ABN AMRO of bijvoorbeeld Aegon? Dan heb je met hetzelfde te maken. Waarom wachten de hypotheekverstrekkers zo lang?

bankspaarhypotheek rentevaste periode loopt afEen grotere kans op akkoord van jou

Aan het einde rentevaste periode aflossingsvrije hypotheek, zoals de spaarhypotheek, ontvang je het nieuwe voorstel op het allerlaatste moment en hier is een goede reden voor.

Door jou op het allerlaatste moment pas een voorstel te bieden heb je nog maar weinig tijd over om het voorstel te vergelijken met de rentes van andere hypotheekverstrekkers.

Dit betekent dat er een grotere kans is dat je akkoord met het voorstel van je eigen hypotheekverstrekker gaat, waardoor het risico op oversluiten voor de bank kleiner is.

Rentevaste periode spaarhypotheek loopt af binnen een half jaar

Het is goed om zelf, al ruim voor het ontvangen van het nieuwe voorstel van je hypotheekverstrekker, te gaan vergelijken. Zo heb je meer dan voldoende tijd.

De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af binnen 3 tot 6 maanden? Dan is het nu het moment om alvast te gaan kijken welke hypotheekverstrekker het voordeligst is.

Dit zou je eigen hypotheekverstrekker kunnen zijneinde rentevaste periode aflossingsvrije hypotheek

De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af en je gaat zelf op zoek naar de meest voordelige opties. Dit zou uiteindelijk gewoon je eigen hypotheekverstrekker kunnen zijn.

Dit kán, maar het hoeft dus niet. Juist daarom is het belangrijk om goed te vergelijken. Zo weet je of verlengen voordelig is of dat je toch beter kunt kiezen voor oversluiten.

Rentevaste periode spaarhypotheek loopt af – verlengen

Je ontvangt een nieuw rentepercentage in het voorstel van je hypotheekverstrekker wanneer de rentevaste periode afloopt. De rente is nu waarschijnlijk lager dan voorheen.

Dit betekent niet dat verlengen voordeliger is. Je spaarrente daalt namelijk ook, waardoor je meer spaarpremie moet gaan betalen. Let hier dus goed op!

rentevaste periode loopt af RabobankMinder spaarpremie en meer rente

Met de lage hypotheekrentestanden ga je minder rente betalen en meer spaarpremie. De hypotheekrente biedt belastingvoordeel, maar een lage spaarrente biedt nadeel.

Als je optimaal wilt profiteren van belastingvoordeel is het dus helemaal niet zo voordelig om te kiezen voor de lage rente bij je spaarhypotheek.

De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af – oversluiten

Kun je dan beter oversluiten? In sommige gevallen wel. Het kan ook zeker de moeite waard zijn om direct te kijken of een andere hypotheekvorm niet beter bij je aansluit.

Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dit kan je aantrekkelijke voordelen bieden, maar dit hoeft niet.

spaarhypotheek loopt af na 30 jaar

Tips rentevaste periode spaarhypotheek loopt af

Is het verstandig om vast te houden aan een aflossingsvrije hypotheek? De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af en dit is het moment om je keuze te maken.

Waar doe je nu goed aan? Kun je niet beter kiezen voor een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek met het oog op je financiële toekomst?

Gratis rentevaste periode spaarhypotheek adviesrentevaste periode hypotheek loopt af

We kunnen ons goed voorstellen dat het allemaal heel verwarrend is en dat je nu niet goed weet wat je te doen staat. Wij denken daarom graag met je mee.

De onafhankelijke hypotheekadviseur van Advies Nederland brengt je huidige situatie en je mogelijkheden in beeld. Op basis daarvan kunnen wij je van een persoonlijk advies voorzien.

Ben jij benieuwd naar wat voor jou de meest voordelige keuze is?

Meldt je dan online aan voor een gratis hypotheekadviesgesprek.