Wat is rentebedenktijd?

De rentebedenktijd. De meeste mensen sluiten een hypotheek af met een vaste rente en een looptijd. Tegenwoordig is dit een verstandige beslissing, omdat de hypotheekrente zeer laag staat.

Voor langere tijd dezelfde lage lasten per maand hebben, is natuurlijk voor iedereen aantrekkelijk. Uiteraard is het altijd mogelijk dat in de tussentijd de hypotheekrente verder daalt.

Dan wilt u voortijdig hiervan kunnen genieten zonder dat daar al te veel gevolgen aan vastzitten. Veel verzekeraars hebben hier oplossingen voor bedacht.

 

Schrijf u hier in voor een onafhankelijk hypotheekrente advies

 

Hoe werkt rentebedenktijd precies?

Een voorbeeld is een hypotheek met rentebedenktijd. Wilt u ervoor zorgen dat u kunt profiteren van de laagste rentes? Dan is dit een manier om dit te bereiken.

Vraag nu een gesprek aan bij Advies Nederland en krijg antwoorden op al uw vragen! Voor een vrijblijvend advies komen wij graag bij u langs.

Laat uw gegevens achter zodat onze medewerkers contact met u kunnen opnemen. Meld u direct bij ons aan voor een gratis adviesgesprek!

Wat betekent rentebedenktijd?

Wat is rentebedenktijd? Het is een bepaalde periode die u vooraf afspreekt met uw hypotheekverstrekker, waarin u ervoor kunt kiezen uw hypotheekrente kosteloos vast te laten zetten.

Gedurende deze tijd kunt u zich oriënteren op de rentestanden en de lengte van de rentevaste periode.  Op die manier kunt u rustig beslissen wat voor u het beste zal zijn.

De bedenktijd kan op meerdere momenten gedurende de looptijd van uw hypotheek ingaan. Vindt deze plaats aan het begin van uw hypotheek, dan heeft u te maken met een starthypotheek.

 

Aanmelden voor een gratis rentevaste periode adviesgesprek

 

Voor welke rentevaste periode moet ik kiezen?

Kiest u ervoor om deze te starten na een bepaalde periode, dan heeft u een rente met bedenktijd. Dit kan gunstig zijn, omdat u in het geval van dalende rentestanden na afloop van uw hypotheekrente periode kunt profiteren. 

Gebruik maken van een rentebedenktijd is niet verplicht

Doet u dit niet, dan geldt het rentevoorstel van uw verstrekker. Wilt u een beter voorstel met een lagere hypotheekrente? Schrijf u dan bij ons in voor een gratis adviesgesprek.

Rentebedenktijd hypotheek

Rentebedenktijd hypotheek

Betaal ik bij rentebedenktijd achteraf? Het hebben van bedenktijd is voor veel mensen een fijne gedachte. Wanneer u kiest voor een vaste rente, zit u immers voor langere tijd hieraan vast.

Op deze manier krijgt u wat bewegingsruimte voordat u moet kiezen zonder dat daar kosten aan vastzitten. Over het algemeen krijgt u een rentebedenktijd van 2 jaar.

Dit kunnen de eerste jaren van uw hypotheek zijn, maar ook de jaren nadat uw rentevaste periode aflooptBij een starthypotheek heeft u de zekerheid dat u de juiste keuze kunt maken.

Dit wordt ook wel de instapmogelijkheid genoemd

Tijdens deze periode staat uw rente gewoon vast. Bij bedenktijd na afloop van de hypotheekrente vaste periode kunt u zelf kiezen wanneer u uw rente vastzet.

Dit is handig wanneer u verwacht dat de rente gaat dalen. U kiest op dat moment dus zelf voor een nieuwe rentevaste periode. Dit is de meest voorkomende vorm van bedenktijd. 

Rentebedenktijd boeterenteRentebedenktijd

Wilt u voordat uw bedenktijd ingaat al uw rentevaste periode openbreken? Dan krijgt u te maken met de zogenaamde boeterente.

De boete is bedoeld om het verlies aan inkomsten dat de bank of verzekeraar zal hebben te compenseren. 

U wilt immers minder rente gaan betalen dan vooraf is afgesproken met uw verstrekker.

Resterende looptijd van een hypotheek

De hoogte hangt af van het verschil tussen uw oude en nieuwe hypotheekrente en de resterende hypotheek periode. Heeft u gekozen voor een rentebedenktijd achteraf? 

Dan betaalt u boete over uw bedenktijd. Deze geldt uiteraard ook als rente vaste periode. U koopt uw huidige rente af door middel van de boeterente en krijgt een nieuwe rente en vaste renteperiode.

Rentebedenktijd belastingdienst

De boete die u betaalt, is fiscaal aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Dit betekent dat u deze eenmalig mag opgeven bij uw jaarlijkse belastingaangifte.

Het kan dus nooit kwaad om de kosten te laten berekenen. Het kan u voordelen opleveren! Vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Rentebedenktijd aflossen

Het doel van een rentebedenktijd is dat u zelf mag beslissen wat u wilt doen. Dit kan op dat moment kosteloos. U kunt uw hypotheekrente vastzetten of boetevrij aflossen of oversluiten naar een andere verstrekker. 

Boetevrij aflossen houdt in dat u zonder kosten een deel van uw hypotheekschuld extra kunt afbetalen. Uw schuld wordt daardoor lager, waardoor ook uw maandelijkse lasten zullen dalen.

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u tot een maximum percentage jaarlijks aflossen. Meestal ligt dit percentage tussen de 10% en 20% van uw hypotheekschuld.

Mag ik boetevrij aflossen?

Aflossen in rentebedenktijd mag dus jaarlijks boetevrij. Wilt u berekenen hoeveel u op dat moment mag aflossen? Laat een vrijblijvende berekening maken door onze adviseurs zodat u weet of extra aflossen mogelijk voor u is.

Ook weet u zo zeker dat u niet te maken krijgt met vervelende extra kosten. Gebruikmaken van bedenktijd kan dus zeer gunstig voor u uitpakken!

Lees meer over de rentebedenktijd bij ABN AMRO, Obvion, ING en de Rabobank

Voordelen rentebedenktijd

Eén van de grootste voordelen van bedenktijd is het feit dat u rustig kunt nadenken over de hoogte van uw hypotheekrente en de duur van uw rentevaste periode.

Binnen 2 jaar moet u beslissen

In die tijd kunt u kijken naar de hypotheekrente verwachting en eventuele ontwikkelingen in uw toekomst laten meewegen.

Een rentebedenktijd vooraf is vooral gunstig wanneer de verwachting is dat de rentestanden bij uw hypotheekverstrekker binnenkort zullen gaan dalen.

Om dit correct te kunnen voorspellen, heeft u uiteraard de hulp nodig van een hypotheekadviseur. Onze adviseurs maken om de zoveel tijd een voorspelling wat betreft de hypotheekrente ontwikkeling. 

Voor rentebedenktijd betaal je

Het is wel belangrijk om te weten dat hypotheken met bedenktijd duurder zijn dan normale hypotheken. Daarbij is het mogelijk dat u niet eens gebruikmaakt van deze tijd.

Laat u dus altijd eerst goed adviseren of bedenktijd nuttig voor u is. Wat is de verwachting hypotheekrente voor de komende jaren? Lees meer daarover. 

Rentebedenktijd of niet?Rentebedenktijd of niet

De keuze voor wel of geen rentebedenktijd is vooral afhankelijk van de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Is de verwachting dat de rente gelijk zal blijven of zal stijgen, dan is een hypotheek met bedenktijd niet heel bruikbaar. 

U betaalt dan extra terwijl u er geen voordeel uit zult halen. Om te bepalen in hoeverre het voor u functioneel zal zijn, is het belangrijk dat u advies inwint van onze hypotheekadviseurs.

Maak ik wel of geen gebruik van rentebedenktijd?

Aan de hand van onze hypotheekrente verwachting kunnen we u adviseren over het wel of niet kiezen voor bedenktijd.

Daarnaast maken we voor u graag een berekening die zal uitwijzen wanneer het voor u gunstig is om uw rente vast te zetten. Het advies is geheel op maat voor u gemaakt.

Om u de tijd te geven een besluit te nemen, is een eerste gesprek altijd kosteloos en vrijblijvend! Vul dus snel uw contactgegevens in voor een afspraak!

Rentebedenktijd uitleg

Je kunt zelf kiezen wanneer de hypotheekrente moet ingaan. Dat bedoelen wij met de rentebedenktijd. Hier zitten verder geen kosten aan. Deze bedenktijd is meestal aan de het einde van uw vaste hypotheekrente periode.

Het gaat vaak om een periode van maximaal twee jaar

Veel hypotheekverstrekkers sturen standaard een verlengingsvoorstel. Advies Nederland kan vaak een beter aanbod doen. Dat komt omdat wij onafhankelijk de hypotheekrente vergelijken.

De verschillen tussen aanbieders zijn vaak er groot. Benieuwd naar u mogelijkheden? Meldt u dan bij ons aan voor een kosteloos adviesgesprek. 

Rentebedenktijd advies

Hypotheken met een rentebedenktijd van twee jaar zijn vaak 0.2 procent duurder. Veel geldverstrekkers gebruiken bij hun rente periode, een rentebedenktijd van een jaar. Er zijn diverse belangen.

Aanbieders willen het liefst hoge rentes. Ze hopen dan ook dat de hypotheekrente stijgt. Advies Nederland wil echter de laagste hypotheekrente. Op dit moment is de rente historisch laag.

Een prima moment om de hypotheek te laten narekenen. Meestal kunnen wij een hypotheekrente verlaging doorvoeren. Dit doen wij tegen een scherp tarief.

Bij ons staan uw wensen centraal in ons hypotheekadvies

. De hypotheek zal volledig bij u aansluiten. Dat is de kracht van onze onafhankelijkheid. Via ons contactformulier kunt u een vrijblijvend hypotheekadvies aanvragen.

Rentebedenktijd in het laatste jaar

Niet elke geldverstrekker waarschuwt als de hypotheekrente stijgt. Onze hypotheekadviseurs bekijken dit elk jaar voor u. Zodra het beter kan dan zullen zij contact met u opnemen.

Veel verstrekkers werken met respijttermijn. Deze is meestal drie tot vijf werkdagen. In deze periode kun je een besluit nemen, of je de oude lagere rente opnieuw wilt vastzetten.

 

Meld u hier aan voor een kosteloos adviesgesprek

 

Maar biedt jouw bank wel de laagste rente?

Dat zal moeten blijken uit ons onderzoeken. Er zijn veel grote spelers die maandelijks met elkaar concurreren. Wij maken daar graag gebruik van! Onze klanten plukken hier de vruchten van.

Buiten lage maandlasten kijken wij ook naar de hypotheekvorm. Deze is minstens zo belangrijk. Laat u verassen door de rentemogelijkheden van Advies Nederland.