Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek 2023

Wij geven u inzicht in de besparingsmogelijkheden. Wilt u rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek berekenen?

Start hier eerst een onafhankelijk berekening.

Het kan goed zijn dat u geholpen wilt worden

Wij helpen u graag. Vraag meteen een gratis en onafhankelijk adviesgesprek bij ons aan via het contactformulier.

Loont rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek of niet?

Heeft u ooit uw hypotheek afgesloten tegen een hoge rente? Dan is de huidige historisch lage rente vast een doorn in uw oog.

Misschien is rentemiddeling interessant voor uw situatie.

Een mogelijkheid om toch te profiteren van de huidige lage rente. Men neemt het gemiddelde van uw huidige rente en de actuele hypotheekrente.

Kiest u voor deze optie, dan moet u boete betalen. De boete wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Op deze wijze hoeft u niet in één keer een hoog bedrag te betalen.

Hoe werkt rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek?

De boete wordt verspreid over een aantal jaren. Op deze pagina gaan we dieper in op alle voor- en nadelen. Hoe werkt het en wat levert het financieel op.

Is dit voor u “de” oplossing of is oversluiten misschien gunstiger? Voor een persoonlijk advies bieden wij u een adviesgesprek aan. Geheel vrijblijvend en kosteloos. Meld u aan voor een adviesgesprek.

Wat is rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek?

U wilt uw maandlasten verlagen. U wilt profiteren van de huidige lage rente. Wie wil dat niet! Wat zijn de mogelijkheden? Is rentemiddeling verstandig of oversluiten?

In beide situaties moet u een boete betalen. De bank lijdt namelijk verlies. Men loopt rente inkomsten mis.

Inkomsten die men niet wil missen over de aflossingsvrije hypotheek.

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek

Dit compenseert men door deze boete

Voor het middelen van rente berekent men de nieuwe rente. Het gemiddelde van de oude en huidige rente. Plus de boete en kosten.

U betaalt dus alsnog een iets hogere rente. De rekenmethodes die men hiervoor gebruikt verschillen per bank. In tegenstelling tot oversluiten betaalt u de boete niet in één keer.

Moet ik boeterente in één keer betalen?

Nee. Het bedrag wordt uitgesmeerd over een langere periode. U sluit een nieuwe rentevaste periode af. Het middelen van rente is op termijn meestal iets duurder dan oversluiten.

Onder druk van de overheid bieden steeds meer banken dit aan. Wilt u rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek berekenen?

Schrijf u in voor een gratis berekening voor banken zoals ING en Rabobank.

Rentemiddeling Radar

April 2016. Een uitzending van het consumentenprogramma Radar. Met als onderwerp: is rentemiddeling voordelig? Een samenvatting van uitspraken en conclusies:

 • Ondanks de druk vanuit de overheid. Bieden nog niet alle banken middeling aan;
 • Op korte termijn gunstig. Op langere termijn vaak minder gunstig;
 • Banken gebruiken trucjes om de rente te verhogen;
 • Een tussentijdse renteaanpassing waar banken aan verdienen;
 • Sommige banken wijzigen gelijk de voorwaarden. Soms ten nadele van de consument;
 • Iedere bank hanteert een eigen rekenmethode;
 • Er zijn banken die een opslag rekenen.

Onafhankelijk aflossingsvrije hypotheek rentemiddeling advies

Wilt u profiteren van de huidige lage rente? Wat is voor uw situatie de voordeligste keuze? Laat u adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek inventariseert men uw situatie. Uw polisvoorwaarden worden gecheckt. Welke optie biedt u nu en in de toekomst het meest financieel voordeel?

En zijn administratiekosten rentemiddeling aftrekbaar? Stel uw vragen aan onze adviseur in een persoonlijk adviesgesprek!

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek berekenen

Wilt u rentemiddeling berekenen?

Iedere bank die het middelen van rente aanbiedt, gebruikt een eigen rekenmethode. Voorbeeld van de meest gebruikte methode:

 • Huidige hypotheekrente is 5,5%. De rentevaste periode is nog drie jaar;
 • De nieuwe rentevaste periode is 10 jaar met 2,7% rente;
 • De actuele rente voor een 3 jarige lening is 2,5%. Dat verschil van 3% moet u via middeling terugbetalen;
 • Drie jaar lang mist de bank 3% aan inkomsten. Totaal 9%;
 • De nieuwe rentevaste periode is 10 jaar. Jaarlijks moet u een opslag van 0,9% extra rente betalen;
 • Nieuwe hypotheekrente: 2,7% + 0,9% = 3,6%.

Sommige banken rekenen hier bovenop nog extra kosten of een opslag. Niet alle banken bieden middeling aan!

Op Internet vindt u vele online rentemiddeling rekentools.

Na het invullen van enkele basisgegevens krijgt u een indicatie Advies: wees hier voorzichtig mee.

Raadpleeg “altijd” uw hypotheekadviseur. Reken u niet te snel rijk. Voorkom financiële tegenvallers.Rentemiddeling banken

Is rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?

Het is al eerder genoemd. Niet alle banken bieden middelen van rente aan. Het is geen verplichting. Ondanks de druk vanuit de overheid om deze mogelijkheid wel aan te bieden.

Gelukkig komen er wel steeds meer banken bij. De grote banken zoals de Rabobank en ABN AMRO hebben hier lang mee gewacht.

Wat zijn de fiscale regels bij rentemiddeling?

Reden was de onduidelijkheid over de fiscale regelgeving. Die onduidelijkheid is er vanaf 2015 niet meer. Rentemiddeling boeterente is rente. Het zijn geen kosten.

Dit betekent dat de boeterente bij middelen van rente fiscaal aftrekbaar is. Er zijn 34 Nederlandse banken. Hiervan bieden nu (begin 2017) 17 banken dit onder voorwaarden aan.

Rentemiddeling verplicht voor een aflossingvrije hypotheek?

Banken zijn niet verplicht om rentemiddeling aan te bieden. In 2016 zijn hier vanuit diverse fracties Kamervragen over gesteld. Minister Dijsselbloem heeft hier schriftelijke op gereageerd.

Hij benadrukt dat het belang van de consument altijd voorop moet staan. De klant staat centraal. Banken zijn vrij in de keuze om wel of niet middelen van rente aan te bieden.

Er zijn meerdere mogelijkheden om van de lage hypotheekrente te profiteren. Wel dringt hij aan op een proactieve houding van banken.

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek nadelen

Er zijn positieve gesprekken geweest met de Nederlandse Vereniging van Banken. De meeste banken hebben aangegeven deze mogelijkheid te gaan aanbieden.

En zoals u hierboven heeft kunnen lezen. Op dit moment biedt 50% van alle Nederlandse banken middeling van rente aan. Let wel goed op met het middelen van een rente.

In de meeste gevallen kun je beter kiezen voor een omzetting.

Bekijk hier maar eens het grote probleem van een aflossingsvrije hypotheek.

Rentemiddeling fiscaal aftrekbaar

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen. Er is lang onduidelijkheid geweest. Is de rentemiddeling boete aftrekbaar ja of nee? Die onduidelijkheid is er al geruime tijd niet meer.

De staatssecretaris van Financiën heeft in 2015 besloten dat de rente aftrekbaar is. U kunt de volledige nieuwe hypotheekrente van uw belastbaar inkomen aftrekken.Rentemiddeling kosten

Zijn er nog meer fiscale voordelen bij middelen?

Dit geldt ook voor het eenmalige advies en/of administratiekosten.

Ook de overige opslagen zijn aftrekbaar tot 0,2%.Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opslag voor het vroegtijdig aflossen bij verkoop.

Of dit fiscale voordeel op termijn opweegt tegen de oversluitkosten? Onze hypotheekadviseur neemt ook dit punt mee in de berekening.

U ontvangt het beste hypotheekadvies voor uw situatie.

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek kosten

Naast het feit dat niet alle banken middelen van rente aanbieden. Banken gaan ook verschillend met de extra kosten en voorwaarden om. U betaalt soms niet alleen het renteverlies van de bank.

Er zijn banken die u verplichten dat de rentemiddeling via een tussenpersoon loopt. Een hypotheekadviseur en die kost geld.

De eventuele advieskosten zijn wel eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Er zijn ook banken waar u toeslagen en/of administratiekosten moet betalen.

Deze kosten verschillen behoorlijk per bank. Houd rekening met een bedrag tussen de € 250 en € 900. Ook dit is van invloed op uw uiteindelijke keuze.

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek gunstig of niet?

Op deze vraag is geen algemeen antwoord te geven. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Uw persoonlijke situatie, de looptijd, de kosten en nog veel meer.

Of dit wel of niet voor u gunstig is?

Dat is alleen te bepalen tijdens een adviesgesprek. Er situaties waarbij deze mogelijkheid financieel onvoordelig is:

 • Als de hypotheekrente nog meer gaat dalen. Uw nieuwe rentetarief ligt namelijk voor een lange periode vast;
 • Middelen rente versus oversluiten. Wat zijn de totale kosten? Wat is het financiële voordeel? Welke mogelijkheid biedt u het beste financiële voordeel! Zowel nu als in de toekomst, Uw hypotheekadviseur maakt de vergelijking;
 • Ongunstig is rentemiddeling met spaarhypotheek. Een hypotheekvorm waarbij de hypotheekrente is gekoppeld aan de spaarrente.

U leest het goed. Neem geen financieel risico. Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Meld u aan voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek!

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek of oversluiten?

Twee mogelijkheden om uw maandlasten te verlagen. Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. U bespaart waarschijnlijk het meeste met oversluiten.

De nieuwe lagere hypotheekrente wordt opnieuw vastgelegd.

U kunt kiezen voor een andere geldverstrekker. Oversluiten kost wel meer tijd. Ook krijgt u te maken met extra afsluit- en advieskosten.

Kosten die eenmalig fiscaal aftrekbaar zijn.

Het middelen van rente bestaat eigenlijk alleen uit een administratieve handeling. Een handeling die u alleen kunt laten uitvoeren bij uw eigen bank.

En biedt uw bank deze optie wel aan?

De bijkomende kosten liggen lager dan bij oversluiten. De financiële besparing op termijn is betrekkelijk. Het nieuwe rentepercentage wordt berekend. De nieuwe rentemiddeling looptijd wordt vastgelegd.

Wat levert u het meeste voordeel op? Laat beide opties door uw hypotheekadviseur berekenen. Een lagere hypotheekrente betekent niet altijd meer financieel voordeel!

Voordelen rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek
Rentemiddeling voordelen

 • Uw maandlasten gaan direct omlaag;
 • De boete wordt uitgesmeerd over een langere periode;
 • Het nieuwe rentetarief geeft zekerheid;
 • Lage bijkomende kosten;
 • Fiscaal voordeel;
 • Een redelijk eenvoudige administratieve handeling.

Nadelen rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek

 • Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan;
 • Een optie die alleen mogelijk is bij uw eigen bank;
 • De mate waarin u profiteert van de actuele lage rente is betrekkelijk;
 • U betaalt boeterente inclusief extra kosten en/of opslag;
 • U betaalt iets hogere rente;
 • Onvoordelig bij een daling van de hypotheekrente;
 • Sommige banken verplichten u om dit via een tussenpersoon aan te vragen. Dit betekent extra advieskosten;
 • Geen geschikte optie voor wie een (bank) spaarhypotheek heeft;
 • Banken hanteren verschillende rekenmethoden.

Is rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek verstandig?

Een vraag waar niet zomaar een antwoord op te geven is. Maak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek. Schrijf u direct in via het contactformulier.

Rentemiddeling ja of nee?

Wij hopen dat u alle informatie met interesse heeft gelezen. Alle aandachtspunten zijn aan bod gekomen. U heeft absoluut nog vele vragen over uw persoonlijke situatie.

Zoals hierboven ook staat beschreven, ieder situatie is uniek. De informatie op deze pagina is algemeen en neutraal. Meldt u aan voor een onafhankelijk maatwerkadvies.

Maak gebruik van gratis hypotheekadvies

Een advies wat past bij uw huidige en toekomstige situatie. De fiscale regelgeving wijzigt jaarlijks. Wat zijn de renteverwachtingen voor de toekomst?

Onze adviseurs zijn optimaal op de hoogte van alle ontwikkelingen. Wij kijken niet alleen naar lage maandlasten nu. Wij kijken ook naar uw maandlasten in de toekomst.

Aflossingsvrije hypotheek rentemiddeling doen of niet? Laat onze hypotheekadviseur het vandaag nog berekenen. Dit doet hij kosteloos voor u en zonder verplichtingen.

Schrijf u hier in voor gratis advies.