Waarom is er een aflossingsvrije hypotheek probleem?

Het aflossingsvrije hypotheek probleem is het onderwerp van de dag.

Wil je liever persoonlijk geholpen worden? Hier kunt kunt u zich aanmelden voor een gratis adviesgesprek.

Heb je altijd een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Gelukkig heeft niet iedereen ermee te maken, maar als je wel een aflossingsvrije hypotheek probleem hebt dan is het natuurlijk zaak om te zoeken naar een oplossing.

Advies Nederland heeft je inzicht in het aflossingsvrije hypotheek probleem, zodat jij zelf kunt bekijken of jij ook met dit probleem te maken hebt.

U kunt ook contact met ons opnemen met al uw vragen.

Hoe kun jij uit de problemen blijven

Dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Je kunt aflossingsvrije hypotheek einde looptijdeen afspraak maken voor een gratis hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur.

Meer weten? Bekijk dan de 10 voordelen van een aflossingsvrije hypotheek oversluiten.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheekvorm?

We horen de laatste tijd veel aflossingsvrije hypotheek nieuws, waarbij het kan gaan om een aflossingsvrije hypotheek Rabobank of ING.

Natuurlijk zijn er zo nog veel meer aanbieders van deze hypotheken. Bij al deze aanbieders kan er nu een aflossingsvrije hypotheek probleem zijn ontstaan.

Maar waarom hebben nu zo veel mensen gekozen voor deze hypotheekvorm?

Dit heeft te maken met de belangrijke voordelen van deze hypotheek, welke je hieronder vindt. Je kan van maximaal hypotheekrenteaftrek profiteren.

De hypotheekschuld blijft even hoog, waardoor een maximale aftrek mogelijk is (bij hypotheken afgesloten vóór 2013)

 • De maandlasten zijn zeer laag Aflossingsvrije hypotheek probleem
 • Je spaart niet voor hypotheekaflossing middels verzekeringspremies

Leer hier de 10 voordele van een aflossingsvrije hypotheek omzetten.

Wat zijn dan precies de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen. De hypotheken die vrij van aflossing zijn hebben de volgende belangrijke nadelen:

 • Je lost niets af, waardoor het niet mogelijk is om je koopwoning vrij te maken
 • De hypotheekrenteaftrek is per 1 januari 2013 na 30 jaar komen te vervallen
 • Het gevolg van bovenstaande is dat de netto hypotheeklasten worden omgezet in bruto hypotheeklasten, waardoor de netto hypotheeklasten hoger worden

Aanvullende informatie nodig? Dan is dit artikel over de aflossingsvrije hypotheek alles omvattend.

Aflossingsvrije hypotheek Radar

aflossingsvrije hypotheek radarWanneer we kijken naar de klachten over de aflossingsvrije hypotheek op Radar, dan zien we dat veel mensen te maken hebben met een aflossingsvrije hypotheek probleem.

Zeker problemen over de aflossingsvrije hypotheek 50 plus worden veel genoemd. Het is dan ook zo dat veel 50-plussers te maken hebben met het aflossingsvrije hypotheek probleem.

Tips over het aflossingsvrije hypotheek probleem

Het gaat om honderdduizenden personen die de maandlasten laag hebben gehouden door niets af te lossen. Dit zou natuurlijk eigenlijk geen probleem moeten zijn. Daar is de aflossingsvrije hypothecaire lening immers voor, zou je denken.

Toch komen deze mensen nu in de problemen wanneer zij een nieuwe lening willen afsluiten, wanneer zij de koopwoning willen verkopen of wanneer de hypotheek op relatief korte termijn afloopt.

Direct extra aflossen is het advies van ING

In Nederland hebben ongeveer 1.100.000 huishoudens een hypotheek die (deels) aflossingsvrij is. Een deel van deze personen bestaat uit 50-plussers.

ING liet een onderzoek uitvoeren door Kantar TNS onder deze huishoudens. Hieruit blijkt dat maar liefst 87% van deze huishoudens zich helemaal geen zorgen maakt over het aflossingsvrije hypotheek probleem.

Is dat terecht?

Nee! Dit zou wel moeten, want meer dan de helft ziet aflossingsvrije hypotheek nieuwsgeen noodzaak om te sparen of af te lossen. Deze personen hebben dab ook geen vermogen opgebouwd.

Veel 50-plussers denken dat een nieuwe hypotheek geen problemen op zal leveren, maar ING geeft aan dat een groot deel van deze groep niet meer in aanmerking zal komen voor een nieuwe hypotheek.

ING adviseert dan ook om direct extra te gaan aflossen zolang het nog kan voordat de hypotheek afloopt.

Wat moet je nu doen met je aflossingsvrije hypotheek?

Velen vragen zich af wat zij dan nu moeten doen met hun hypotheek om het aflossingsvrije hypotheek probleem te voorkomen.

Je kunt natuurlijk aan meerdere stappen denken, zoals:

 • Het verlengen van de aflossingsvrije hypothecaire lening
 • De aflossingsvrije hypotheek aflossen
 • Het omzetten van de betreffende hypotheek naar een andere hypotheekvorm
 • Afwachten tot einde looptijd van de hypotheek

Oplossing aflossingsvrije hypotheek probleemAflossingsvrije hypotheek probleem aflossen

Wat nu het meest verstandig is om te doen, dat is vooral ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Krijg daarvoor hypotheekadvies.

De laatste optie, dus wachten tot einde looptijd en zien wat er dan mogelijk is, is in geen geval aan te raden.

Op de andere opties komen wij later nog terug. Laten we eerst eens kijken naar wat nu werkelijk het aflossingsvrije hypotheek probleem is.

Wat is het aflossingsvrije hypotheek probleem nu echt?

Het aflossingsvrije hypotheek probleem is een probleem dat bestaat bij veel aflossingsvrije hypothecaire leningen die Nederlandse huishoudens in het verleden hebben afgesloten.

Van al deze hypotheken voldoen ruim 15% niet aan de actuele eisen die worden gesteld wanneer je een nieuwe hypotheek af wilt sluiten. Dit lijkt niet heel erg, maar dat is het wel.

Is het probleem dan echt zo groot?

Sterker nog, het kan zelfs zo zijn dat een deel van deze huiseigenaren gedwongen wordt om de koopwoning te verkopen. Veel van deze personen hebben door de jaren heen niet of nauwelijks iets afgelost op hun hypotheek.

Krijg ik dan geen restschuld?

Zeker. Hierdoor is de restschuld zelfs behoorlijk en voor deze restschuld moet een nieuwe hypotheek worden afgesloten bij het aflopen van de huidige hypotheek.

Met de actuele inkomensgegevens zijn veel mensen niet in staat om voor dit bedrag een nieuwe hypotheek af te sluiten.

aflossingsvrije hypotheek verlengenHet aflossingsvrije hypotheek probleem: niets aflossen

De belangrijkste oorzaak van het aflossingsvrije hypotheek probleem is wel dat er niet of nauwelijks wordt afgelost.

Zoals we eerder hebben aangegeven denken veel mensen dat de aflossingsvrije hypothecaire lening bedoeld is om niets te hoeven af te lossen.

Is dat altijd zo?

Niets is minder waar, zo blijkt nu, want als je niet hebt afgelost kun je nu in de problemen raken.

Meer dan de helft van de totaal uitstaande hypotheekschuld in Nederland is een hypotheekschuld van personen met een aflossingsvrije hypotheekvorm.

Om hoeveel geld gaat het?

Het gaat om 55%, waarmee de hypotheekschuld komt op maar liefst 340 miljard euro. Dit is door De Nederlandse Bank berekend in 2017.

Verreweg de meeste hypotheken die aflossingsvrij zijn hebben een 30 jaar durende looptijd.

Huis verkopen bij een aflossingsvrije hypotheek probleemaflossingsvrije hypotheek rabobank

Heb je een aflossingsvrije hypotheek probleem, dan bestaat het risico dat je de koopwoning moet verkopen. Hiervoor waarschuwen de Nederlandse banken ook.

Hoe zit dit dan precies?

Het is zo dat ongeveer 700.000 hypotheken die aflossingsvrij zijn aflopen tussen het jaar 2035 en het jaar 2038.

Voor veel mensen geldt dat zij al vanaf 2031 geen hypotheekrenteaftrek meer hebben.

Dit is het geval voor huishoudens die de hypotheek vóór 2001 hebben afgesloten. Van deze groep is een aanzienlijk deel niet in staat om de hypotheek af te lossen bij afloop.

Hoe gaan andere om met de aflossingsvrije hypotheek?

De meesten willen de woning niet verkopen en zullen dan een nieuwe hypotheek af willen sluiten voor het huis. Velen zijn tegen die tijd gepensioneerd en ontvangen minder inkomen.

Hierdoor is een nieuwe hypotheek niet mogelijk en moet de woning worden verkocht.

aflossingsvrije hypotheek afsluitenHuishoudens kunnen minder lenen

Het aflossingsvrije hypotheek probleem is in feite dat de waarde van een mogelijke nieuwe hypotheek tegenover de resterende restschuld moet worden gezet.

Hierbij blijkt dat de restschuld van de aflossingsvrije hypothecaire lening nog (bijna) even hoog is als de aanvankelijke som, omdat mensen niet of nauwelijks hebben afgelost.

Hoeveel minder kunnen ze lenen?

Huishoudens kunnen minder lenen als de hypotheek afloopt door een afname aan inkomen voor pensionering. Het verschil is maar liefst gemiddeld 83.000 euro.

Dit betekent dat er 83.000 euro minder geleend kan worden dan de hoogte van de resterende hypotheekschuld.

Uiteindelijk zorgt dit voor een gat met een totaalwaarde van maar liefst 40 miljard euro.

Een aflossingsvrije hypotheek probleem: wat nu?

De Nederlandse regering geeft aan dat ongeveer 16% van de huishoudens met een aflossingsvrije hypotheekvorm te maken hebben of krijgen met het aflossingsvrije hypotheek probleem.

Hypotheekadviseurs en marktkenners denken hier anders over. Zij zijn van mening dat de groep met een aflossingsvrije hypotheek probleem veel groter dan dat is.

Hoe groot is het probleem dan landelijk?

Het maakt niet uit hoe groot de groep is, als aflossingsvrije hypotheek aftrekbaarjij met het aflossingsvrije hypotheek probleem te maken krijgt word je er absoluut niet vrolijk van. De gevolgen zijn voor velen niet te overzien.

Zie jij dat je in de toekomst te maken krijgt met het aflossingsvrije hypotheek probleem, dan is het belangrijk om nu actie te ondernemen.

Vier delen van het aflossingsvrije hypotheek probleem

Een aflossingsvrije hypotheek moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Dit kan bijvoorbeeld door middel van vermogen dat je in de looptijd hebt gespaard voor aflossing.

Er blijft dan vanzelfsprekend een restschuld over en hiervoor wordt er normaal gesproken een nieuwe hypotheek afgesloten.

Doordat er niet of nauwelijks is afgelost moet er een nieuwe hypotheek worden afgelost voor een restschuld die (bijna) even hoog is als het aanvankelijke hypotheekbedrag.

Kan dit tegen lage kosten?

Voor dit bedrag kan men vaak geen nieuwe hypotheek afsluiten en dit heeft met meerdere factoren te maken. Het aflossingsvrije hypotheek probleem bestaat dan ook eigenlijk uit vier delen.

Vier factoren die ervoor zorgen dat er geen nieuwe hypotheek kan worden afgesloten. Het gaat om de volgende zaken:

 • Gedaald inkomen
 • Gestegen hypotheekrente
 • Woningwaardedaling
 • Veranderde bankvoorwaarden

aflossingsvrije hypotheek einde looptijdGedaald inkomen als onderdeel van het aflossingsvrije hypotheek probleem

Het inkomen is eigenlijk nooit hetzelfde als 30 jaar geleden, toen de aflossingsvrije hypothecaire lening werd afgesloten voor de huidige woning.

Ditzelfde geldt uiteraard voor een kortere looptijd, maar de meeste mensen met deze hypotheek hebben een looptijd van 30 jaar. In het beste geval is het inkomen gestegen.

Wat is het probleem op de lange termijn?

Helaas is het zo dat na 30 jaar de meeste mensen met pensioen zijn, waardoor het inkomen (soms drastisch) is gedaald.

Door het gedaalde inkomen wordt de maximale hypotheek ook een stuk lager en in veel gevallen dus te laag om een nieuwe hypotheek voor de huidige woning af te sluiten.

Gestegen hypotheekrente als onderdeel van het aflossingsvrije hypotheek probleem

De hypotheekrente is op dit moment (2018) aan de lage kant, maar er is geen enkele garantie dat dit in de toekomst ook nog het geval is.

Veel aflossingsvrije hypotheekvormen lopen af tussen 2035 en 2038. Niemand kan aangeven hoe de hypotheekrente er dan uitziet.

aflossingsvrije hypotheek nieuwsWat voor risico brengt dit met zich mee?

Het risico bestaat dat de hypotheekrente tegen die tijd (flink) gestegen is. Dit betekent vanzelfsprekend dat de maximale hypothecaire lening lager wordt.

Hierdoor wordt het erg lastig om de restschuld nog opnieuw te kunnen financieren middels een hypotheek.

Woningwaardedaling als onderdeel van het aflossingsvrije hypotheek probleem

Natuurlijk hoop je dat je woning meer waard is geworden. Helaas is dit lang niet altijd het geval en ook op dit vlak kun je niet in de toekomst kijken.

Daarnaast is je inkomen veel relevanter dan de woningwaarde, dus als je inkomen sterk is gedaald kun je het niet redden met alleen een overwaarde op je woning.

Wat gebeurd er als de waarde van een woning daalt?

Als je woningwaarde is gedaald, dan levert de woning vanzelfsprekend een stuk minder op wanneer je deze verkoopt.

Dit betekent dat er meer risico ontstaat voor de bank en daardoor wordt de maximale hypotheek die je kunt krijgen een stuk lager.

Dit kan onvoldoende zijn om een nieuwe hypotheek voor je huidige woning af te sluiten.

Veranderde bankvoorwaarden als onderdeel van het aflossingsvrije hypotheek probleem

Bankvoorwaarden staan niet vast. De kans dat aflossingsvrije hypotheek verlengende voorwaarden van de bank nog hetzelfde zijn tegen het einde van de looptijd van je hypotheek is nihil.

Als je een nieuwe hypotheek voor je huidige woning af wilt sluiten, dan bestaat het risico dat je niet voldoet aan de eisen die de bank stelt.

Hebben de nieuwe regels invloed op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Veranderde bankvoorwaarden kunnen ervoor zorgen dat het onmogelijk is om een nieuwe hypotheek af te sluiten als de restschuld hoog is. Dit zou betekenen dat je de woning moet verkopen.

Wat kun je nu nog doen?aflossingsvrije hypotheek aflossen

Moet je je hypotheek omzetten? Kun je deze nog verlengen? Of is het wellicht toch beter om je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen?

Iedere situatie is anders, maar één ding is duidelijk. Als jij te maken krijgt met het aflossingsvrije hypotheek probleem, dan moet je nú actie ondernemen.

In het beste geval heb je nog zo’n 20 jaar om te sparen of af te lossen. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan het aan te raden zijn om je hypotheek direct over te sluiten.

Wat kan Advies Nederland voor mij betekenen?

Advies Nederland geeft je graag duidelijkheid over óf jij te maken krijgt met het aflossingsvrije hypotheek probleem én over de stappen die jij nu moet nemen om dit te voorkomen.

Als onafhankelijke partij adviseren wij je graag.

Maak direct een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek met onze adviseur.