Rentemiddeling 2022

Rentemiddeling. Indien u net als anderen wilt profiteren van de historisch lage hypotheekrente van dit moment is het de moeite waard dit te overwegen.

Wat is rentemiddeling en wat levert het op?

Wij zetten het voor u op een rij. Net als de fiscale mogelijkheden en eventuele nadelen, zodat u een goed beeld krijgt van de mogelijkheid tot middelen.

Start de berekening hier.

Gratis berekening van een adviseur?

Vraag dan een gratis afspraak aan via het contactformulier.

Wat zijn de rentemiddeling voordelen?

  • Zonder dat u een flinke boete moet betalen gaan uw maandlasten direct omlaag en profiteert u voor een deel van de huidige lage hypotheekrente. De nieuwe afgesproken hypotheekrente staat voor een lange periode vast en geeft u in die periode de zekerheid qua maandlasten. Pas op langere termijn, wanneer duidelijk is wat het rentetarief is op het moment dat uw oude rentevaste periode afloopt, zal blijken of dit een financieel verstandige keuze is geweest.
  • De besparing is misschien bij het oversluiten van uw hypotheek wel het grootste. De huidige laagste hypotheekrente wordt opnieuw vastgelegd. Het oversluiten van uw hypotheek is wel een kleine investering in tijd en (afsluit) kosten.
  • De kosten blijven bij rentemiddeling beperkt, het gaat eigenlijk alleen om een administratieve handeling. Die besparing is relatief echter ook weer beperkt daar de rente die opnieuw wordt vastgesteld niet de laagste rente in de markt is.

Rentemiddeling

Hoe werkt rentemiddeling?

Wat is rentemiddeling? U spreekt een nieuwe looptijd met de bank af. De boeterente die daarvoor geldt wordt uitgesmeerd over die nieuwe periode, zodat u het niet in 1 keer hoeft te betalen.

Kort door de bocht wordt de boeterente verdeeld over de nieuwe looptijd. U betaalt een rentepercentage die lager ligt dan de huidige hypotheekrente die u betaalt. Gratis advies? Schrijf u in!

Het verlagen van een hypotheekrente

Maar, die iets hoger ligt dan het laagste tarief dat er voor een nieuwe hypotheek mogelijk zou zijn.

Op die manier ontstaat er ‘middeling’, tussen de lage rente van dit moment en de veel hogere rente die u zonder de middeling anders zou blijven betalen.

Op die manier kan het interessant zijn om de rente te middelen.

Is rentemiddeling aftrekbaar?

Indien u de hypotheek zou oversluiten betaalt u daarvoor een boeterente. Tenminste, als de rentevaste periode op dat moment nog niet is afgelopen.

Dat geldt voor een aflossingsvrije hypotheek, net als voor een hypotheek waarop u al wel automatisch aflossingen doet. Wilt u besparen? Schrijf u dan meteen in.

De bank loopt inkomen mis

Het heeft ermee te maken dat de bank uitgaat van bepaalde (rente)inkomsten, die door het oversluiten lager uitvallen. Daar is ook sprake van als u de hypotheekrente besluit te middelen, omdat u een lager rentetarief gaat betalen.

Gelukkig is de rentemiddeling aftrekbaar, net als de boeterente die u anders in één keer zou betalen. Inclusief eventuele andere opslagen die hiermee verband houden.

Fiscale voordelen rentemiddeling

Dat betekent dat u gewoon gebruik kunt blijven maken van de fiscale voordelen, ook voor de opslag die u betaalt door de rente te middelen.

De aftrekbaarheid geldt dan namelijk voor het nieuwe rentetarief, de opslag voor de middeling en zelfs voor eventuele andere opslagen die hiermee verband houden.

Opslagen bij rentemiddeling

Let op: de andere opslagen mogen maximaal 0,2% van de totale hypotheekrente bedragen, om die volledig fiscaal aftrekbaar te houden.

Wil je meer weten over een hypotheek middelen?

Lees dan verder of stel je vragen over hypotheekadviseur. Schrijf u meteen bij ons in voor een gesprek.

Rentemiddeling aanvragen

Zitten er nadelen aan rentemiddeling?

Specifiek benieuwd naar de nadelen van rentemiddeling, zodat u daarvoor een goede afweging kunt maken? Houd er rekening mee dat de bank kosten berekent om de rente te kunnen middelen.

Die kosten worden netjes verdeeld over de komende looptijd, maar het neemt niet weg dat ze er zijn.

Wij helpen u graag te berekenen wat de kosten hiervan zijn.

Ten opzichte van het voordeel van een lager rentepercentage. Over het algemeen is de middeling vooral interessant indien u op dit moment een (zeer) hoge rente betaalt, in vergelijking tot de nieuwe rente.

Welke aanbieders bieden rentemiddeling?

Houd er rekening mee dat de verschillende banken verschillend mogen omgaan met het middelen van de rente.

De grootbanken ABN AMRO, ING en de Rabobank hanteren andere voorwaarden dan de andere banken en geldverstrekkers die er beschikbaar zijn.

Rentemiddeling berekenen voor alle banken

Klant bij Aegon, Argenta, ASR of BLG? Net als bij Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, Direktbank en Florius kennen we hun voorwaarden als het gaat om rentemiddeling.

We kunnen u goed helpen de voordelen en nadelen van rentemiddeling te berekenen, voor de diverse hypotheekverstrekkers. En daarbij houden we er rekening mee dat de middeling aftrekbaar is, zodat we in netto opbrengsten kunnen spreken.

Ook voor Hypotrust, Nationale Nederlanden, Obvion, SNS en het Woonfonds, zodat u altijd kunt rekenen op een maatwerk berekening.

Rentemiddeling voor alle hypotheekvormen

Benieuwd naar de mogelijkheden van rentemiddeling bij een aflossingsvrije hypotheek? Bij een annuïtaire of een lineaire hypotheek?

Wij kijken goed naar uw huidige rente, de mogelijkheden bij uw geldverstrekker om te middelen en de netto voordelen die dat oplevert.

Ten opzichte van de kosten in de vorm van een opslag, tijdens de nieuwe hypotheekrente periode. Op die manier krijgt u een goed beeld van wat er mogelijk is en wat dat u maandelijks zal opleveren.

Waarom rentemiddeling berekenen?

Online de rentemiddeling berekenen? Wij helpen u graag de berekening te maken, gewoon door uw gegevens achter de laten. We nemen dan contact met u op en zorgen ervoor dat we een duidelijke berekening maken.

We berekenen de mogelijkheden van middeling, ten opzichte van de hypotheekrente die u op dit moment betaalt. Voor een aflossingsvrije hypotheek en voor de andere hypotheekvormen.

Nadelen rentemiddeling

Waarbij we er rekening mee houden dat ook de nieuwe rente en opslag aftrekbaar zijn. Dat levert fiscale voordelen op, zodat u er netto eenvoudig op vooruit kunt gaan.

En benieuwd naar het juiste moment om de middeling toe te passen? Wij helpen u graag goed te kijken naar de resterende rentevaste periode, in vergelijking tot de huidige hypotheekrente.

Waarbij we rekening houden met de rente die u nu betaalt. Voor een compleet beeld van de mogelijkheden, zodat daarvoor goed advies kunt ontvangen en u daarmee het onderste uit de kan kunt halen.

Conclusie » rentemiddeling is vaak duurder dan oversluiten

Wilt u maximaal besparen? Dan is een persoonlijk advies aan te raden.

Meldt u dan aan voor een gratis rente adviesgesprek.