Hypotheekvorm

Wat is een hypotheekvorm en welke past bij mijn situatie? Een hypotheek is een lening die wordt gebruikt om een huis te kopen.

Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar en het is belangrijk om de juiste te kiezen die past bij uw financiële situatie en levensstijl. In deze blog zal ik de meest voorkomende hypotheekvormen bespreken.

Wil je advies over de vorm of de goedkoopste hypotheek aanvragen?

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij u gedurende de looptijd alleen rente betaalt. Aan het einde van de looptijd moet u het geleende bedrag in één keer terugbetalen.

Dit kan risicovol zijn, omdat u aan het einde van de looptijd mogelijk niet genoeg geld heeft om de lening af te lossen. Daarnaast bouwt u geen vermogen op, omdat u niet aflost op de lening.

Welke hypotheekvorm? Laat je adviseren over de nieuwe mogelijkheden.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een lening waarbij u gedurende de looptijd zowel rente als aflossing betaalt. De maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk, maar het aandeel rente en aflossing verandert wel.

In het begin van de looptijd betaalt u voornamelijk rente en aan het einde van de looptijd voornamelijk aflossing. Na afloop van de looptijd heeft u de lening volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een lening waarbij u gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag aan aflossing betaalt. Het bedrag aan rente dat u betaalt, wordt berekend over het openstaande bedrag van de lening.

Hierdoor dalen uw maandlasten gedurende de looptijd. Aan het einde van de looptijd heeft u de lening volledig afgelost.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een lening waarbij u gedurende de looptijd alleen rente betaalt. Daarnaast spaart u elke maand een bedrag waarmee u aan het einde van de looptijd de lening aflost.

Dit spaarbedrag wordt gestort in een levensverzekering of spaarrekening, waarbij u profiteert van belastingvoordelen. Aan het einde van de looptijd heeft u de lening volledig afgelost en heeft u vermogen opgebouwd.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een lening waarbij u gedurende de looptijd alleen rente betaalt. Daarnaast belegt u elke maand een bedrag waarmee u aan het einde van de looptijd de lening aflost.

Het rendement op uw beleggingen bepaalt of u aan het einde van de looptijd voldoende vermogen heeft opgebouwd om de lening af te lossen. Dit kan risicovol zijn, omdat beleggingen niet gegarandeerd zijn.

Hypotheekvorm omzetten

Het omzetten van een hypotheekvorm is in veel gevallen erg verstandig. Er zijn veel hypotheekvormen die aangepast moeten worden. Heb je één van de bovenstaande hypotheken? Contact ons dan.

Welke hypotheekvorm kiezen

Het kiezen van de juiste hypotheekvorm hangt af van uw financiële situatie en levensstijl. Laat u daarom goed adviseren door Advies Nederland.