Boetevrij oversluiten?

Uw hypotheek boetevrij oversluiten, kan op meerdere momenten tijdens de looptijd. Oversluiten zonder boete houdt in dat u de verloren inkomsten van uw hypotheekverstrekker niet hoeft te compenseren.

Dit is namelijk vaak het geval wanneer u gaat oversluiten en uw verstrekker minder rente ontvangt dan van tevoren verwacht. De compensatie die u in deze gevallen moet betalen, wordt de boeterente genoemd.

Het betalen van een boeterente kan echter vaak opwegen tegen de voordelen die u na oversluiten kunt behalen! Oversluiten is namelijk gunstig wanneer de hypotheekrente die u gaat betalen een stuk lager ligt dan uw huidige rente. Het geld dat u bespaart zal uiteindelijk een hoger bedrag zijn dan de boeterente die u betaalt.

Graag willen de hypotheekexperts van Advies Nederland dit voor u aantonen aan de hand van een berekening. Deze bieden wij dan ook vrijblijvend en kosteloos aan. Wilt u een hypotheek oversluiten zonder boete? Vraag dus snel een gratis adviesgesprek aan!

Wil je meer informatie? Lees dan alle regels om boetevrij over te kunnen sluiten.

Wat is boetevrij oversluiten?

U wilt uw hypotheek boetevrij oversluiten. Wat houdt dit dan precies in? In veel gevallen wordt er van u verwacht dat u een boete betaalt wanneer u uw hypotheek oversluit. In dit blog leggen wij uit hoe een hypotheekrente oversluiten werkt.

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen voor het betalen van een vaste hypotheekrente. Dit is fijn, want op die manier weet u van tevoren welk bedrag u per maand zal betalen.

U kunt de rente dan ook vastzetten gedurende een rentevaste periode. Het meest populair is momenteel een periode van 10, 20 of 30 jaar. Dit komt omdat de hypotheekrente nu al langere tijd ontzettend laag staat.

boetevrij oversluiten

Uiteraard is het mogelijk dat tijdens deze periode de rentestanden toch dalen. Het oversluiten van uw hypotheek kan er dan voor zorgen dat u minder rente per maand gaat betalen.

Oversluiten betekent dat uw oude hypotheek wordt afgelost en u een nieuwe hypotheeklening afsluit bij een andere bank.

Hoeveel is een hypotheek oversluiten boete? Laat onze adviseur berekenen of u zonder boete kunt omzetten. Schrijf u bij ons in.

Wanneer boetevrij oversluiten?

Een hypotheek oversluiten kan boetevrij of met boeterente. Het ligt aan het moment van oversluiten wat in uw situatie het geval zal zijn. Er zijn meerdere momenten tijdens de looptijd aan te wijzen waarbij bijvoorbeeld uw ING hypotheek boetevrij oversluiten mogelijk is.

Een eerste voorbeeld is het einde van uw rentevaste periode. Aan het einde van deze periode heeft u namelijk de keuze om een nieuw rentevoorstel van uw verstrekker te accepteren of te weigeren.

Het is dus belangrijk om een aantal maanden van tevoren te beginnen met het oriënteren op de beste hypotheekrente. Blijkt dat u elders een beter aanbod kunt krijgen? Dan kan uw hypotheek boetevrij overgesloten worden. Ook bij verhuizing is boetevrij uw hypotheek oversluiten mogelijk.

Op dat moment kunt u namelijk uw oude hypotheek boetevrij aflossen. Dit betekent dat u daarnaast een kleinere hypotheekschuld zult hebben. Laat u wel altijd voorlichten door onze hypotheekadviseur!hypotheek boetevrij oversluiten

Boeterente of boetevrij oversluiten

U wilt uw hypotheekrente boetevrij oversluiten. Maar wat is dan precies de boeterente waar u op andere momenten op moet rekenen? De boeterente is zoals gezegd compensatie voor het inkomstenverlies van de bank.

Wanneer u een rentevaste periode heeft, wordt door de bank een bepaalde hoeveelheid aan inkomsten berekend. U heeft zekerheid wat betreft uw maandlasten, maar dit geldt voor de bank qua inkomsten.

Het tussentijds oversluiten van uw hypotheek betekent dat u te maken krijgt met deze boete. De precieze hoogte is afhankelijk van uw hypotheekrente en de resterende rentevaste periode.

U betaalt de boeterente als eenmalig bedrag aan uw verstrekker. Daarbij is deze geheel fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat u voor het betalen van de boete gecompenseerd wordt bij uw jaarlijkse belastingaangifte.

Een lagere hypotheekrente zorgt ervoor dat u een stuk minder per maand gaat betalen. De besparing levert vaak meer op dan de boete u gaat kosten. Dit zie je ook bij een aflossingsvrije hypotheek oversluiten. Dit kost in eerste instantie geld. Maar de voordelen die u daarbij behaald zijn gigantisch. Hierdoor valt elke boete in het niets. Vraag een gratis berekening bij ons aan!

Boetevrij aflossen oversluiten

Wanneer u uw hypotheek boetevrij wilt oversluiten, gebeurt dit op een bepaald moment. In deze gevallen is het daarnaast vaak mogelijk om uw hypotheek boetevrij extra af te lossen. Dit houdt in dat u meer aflost dan per maand minimaal vereist wordt.

Hoe werkt extra hypotheek aflossen? Bij de meeste banken mag u tussen de 10% en 20% van uw hypotheekschuld per jaar extra aflossen. Op dat moment hoeft u geen boeterente voor het aflossen te betalen. Bij een verhuizing boetevrij oversluiten, betekent dat u ook boetevrij mag aflossen.

U hoeft vervolgens voor een kleiner deel van uw initiële lening een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit zal uiteraard verder schelen wat betreft uw nieuwe maandelijkse lasten. Graag berekenen onze hypotheekadviseurs voor u wat u in de toekomst zult kunnen besparen. Let er wel op dat u een geheel nieuwe hypotheek afsluit.

U krijgt dus opnieuw te maken met afsluitkosten en kosten voor een notaris. Zijn de kosten oversluiten hypotheek bij dezelfde bank lager? Ja, intern omzetten is goedkoper. Maar wat is beter? Dit zullen wij voor u nakijken. Vraag een persoonlijk gesprek bij ons aan.

Onze adviseur zal dan beide situaties voor u vergelijken. Hierdoor weet u precies wat u te doen staat. Zo geven wij ook uitleg over het oversluiten van een hypotheek bij de eigen bank. Dit voorkomt vaak het betalen van boeterente. Lees hier meer over of meld u bij ons aan!

Aflossingsvrije hypotheek boetevrij oversluiten

Hoe zit het wanneer u in het verleden een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten? Dit is een hypotheekvorm die voor 2013 veelvuldig werd afgesloten. Dit kwam door de fiscale voordelen die deze met zich meebracht.

De aflossing vindt namelijk plaats aan het einde van de hypotheeklooptijd, waardoor maandlasten bestaan uit enkel hypotheekrente. De aflossing van de hypotheek komt vaak voort uit de opbrengst van de woningverkoop.

Dit betekent dat er een kans bestaat op een restschuld. Het is namelijk mogelijk dat een huis na verloop van tijd minder waard wordt dan de afgesloten hypotheek.

Om die reden is een aflossingsvrije hypotheek oversluiten een verstandige beslissing. In principe kunt u bij een aflossingsvrije hypotheekvorm op dezelfde momenten boetevrij uw hypotheek oversluiten.

Aan het einde van uw rentevaste periode boetevrij oversluiten, is dus zeer gunstig! Ook extra aflossen kan bijdragen aan het vermijden van een restschuld. Uiteraard helpen wij u hier graag bij.

Zijn bij een hypotheek oversluiten kosten aftrekbaar? Jazeker. Er zijn verschillende fiscale voordelen. Het is belangrijk dat u deze inzichtelijk krijgt en benut. Wij helpen u daar graag mee.

Advies boetevrij oversluiten

Wanneer kan je een hypotheek boetevrij oversluiten? Zoals gezegd is dit mogelijk aan het einde van uw rentevaste periode of bij verhuizing. Het oversluiten van uw hypotheek is verstandig wanneer u elders een lagere rente of betere voorwaarden kunt krijgen.

Om alle mogelijkheden zo goed mogelijk te bekijken, wint u uiteraard bij Advies Nederland advies in. Onze adviseurs geven dit namelijk geheel vrijblijvend en gratis. Waarom? Omdat de kans groot is dat u aanzienlijk op uw maandelijkse hypotheeklasten kunt besparen.

Zelfs als u een boeterente moet betalen! Een adviesgesprek kan zowel persoonlijk als online plaatsvinden. We bekijken uitvoerig uw situatie en zullen vervolgens een berekening aanleveren. Blijkt dat u kunt besparen? Dan sluiten wij uw hypotheek graag voor u over. Neem dus snel contact met ons op!