Boeterente aftrekbaar

Is boeterente aftrekbaar? Ja. Als je de boeterente en andere kosten die gepaard gaan met het oversluiten van je hypotheek wilt aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1 bij de belastingaangifte, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet de nieuwe hypotheek inderdaad voldoen aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek, zoals de annuïtaire of lineaire aflossingsvorm.

Daarnaast moet de boeterente het gevolg zijn van het vervroegd aflossen van de hypotheek en niet bijvoorbeeld van het tussentijds wijzigen van de rentevaste periode. Verder gelden er nog andere regels en voorwaarden.

Wilt u geïnformeerd worden en uw oversluitvoordeel laten berekenen?

Boeterente aftrekbaar bij oversluiten

Een vraag die wij veel krijgen: is boeterente aftrekbaar of niet? Het is inderdaad mogelijk om de boeterente en andere kosten die gepaard gaan met het oversluiten van een hypotheek af te trekken van het belastbaar inkomen in box 1 bij de belastingaangifte.

Hierdoor betaal je inderdaad over een lager bedrag inkomstenbelasting en kan dit een financieel voordeel opleveren.

Het is wel belangrijk om te weten dat er bepaalde voorwaarden en regels gelden voor deze aftrekbaarheid.

Zo moet bijvoorbeeld de nieuwe hypotheek voldoen aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek en moet de boeterente het gevolg zijn van het vervroegd aflossen van de hypotheek

Er zijn namelijk nog meer kosten die aftrekbaar zijn bij het omzetten van een hypotheek.

Deze hebben wij voor u op een rijtje gezet:

  • Alle taxatiekosten die nodig zijn voor de hypotheeklening
  • De kosten van de notaris en kadastrale rechten zoals de hypotheekakte. Ook de BTW hierover is aftrekbaar.
  • De bemiddelingskosten van Recht Op Advies. Denk aan advieskosten en afsluitkosten.
  • Royementsaktekosten
  • Ook de boeterente is aftrekbaar bij het aflossen van een oude eigen woningschuld

Er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zeker als u de bovengenoemde kosten meefinanciert in uw nieuwe hypotheek.

Deze bedragen behoren dan tot een box 3 schuld. De rente en kosten over dat deel van de schuld zullen dan niet aftrekbaar zijn.

Nieuwe regels voor boeterente

Hebt u voor 1 januari 2013 een hypotheeklening afgesloten voor een eigen woning? Bekijk dan de aftrekposten voor afsluitprovisie hypotheek. Daar gaan wij verder in op de materie.

Omdat u er niet elke dag mee bezig bent kunnen fouten snel gemaakt worden. 

Wilt u weten hoeveel boeterente u moet betalen?

Dit zijn alle voorwaarden van de belastingdienst voor boeterente. Lees ze allemaal of laat je informeren door onze adviseur.

Wij bieden u namelijk een vrijblijvend gesprek om alle mogelijkheden door te nemen.

Boeterente fiscaal aftrekbaar

Is een boeterente aftrekbaar bij oversluiten? Ja, dat komt omdat de fiscus het ziet als een betaling van extra hypotheekrente. Wat is feite ook zo is.

Bij de berekening van een boeterente is het belangrijk dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, net zoals de gewone hypotheekrente.

Hoe bepalen ze de boeterente aftrek?

Bij de hogere inkomens kan 52 procent van de betaalde boeterente fiscaal terug gevorderd worden. Aan een overstap kunnen voordelen en nadelen zitten.

Er moet gekeken worden naar het saldo van de nette boeterente en de verlaagde hypotheekrente. Het kan dus voorkomen dat de overstap de eerste jaren nadelig is.

Blijft het boeterente percentage altijd gelijk?

Na een aantal jaren zal dat voordeel toenemen. Daarom maken wij voor al onze klanten eerst een boeteberekening.

Hierdoor krijgt u vooraf inzicht in de mogelijkheden op beperkingen.

Via Advies Nederland kunt u alleen een hypotheek oversluiten, als de voordelen groot voor u zijn. Is boeterente aftrekbaar en hoeveel procent is het?

Boeterente vervroegd aflossen aftrekbaar

Allereerst moet er gekeken worden naar de rentevaste periode. Deze bepaald hoe hoog de boeterente zal zijn. Te allen tijde zal de boeterente aftrekbaar zijn.

Het is alleen de vraag of je het in sommige gevallen wel moet willen. Sommige mensen staren zich bijvoorbeeld blind op middeling.

Maar is boeterente aftrekbaar bij rentemiddeling?

Het is een nieuwe ontwikkeling waar steeds meer woningeigenaren gebruik van willen maken. De vraag is echter waarom? Het komt maar zelden voor dat het echt interessant is.

Er wordt namelijk een gemiddelde hypotheekrente genomen. Wel te verstaan de oude hoge rente en de nieuwe lage hypotheekrente.