Kun jij bouwrente meefinancieren?

De bouwrente meefinancieren; kan dat nu wel of niet?

Veel mensen weten dit niet, maar wij kunnen u hierover gratis adviseren.

Kosten die onder Vrij Op Naam vallen

Wanneer je een nieuwbouwwoning vrij op naam koopt, ook wel v.o.n., dan zijn diverse kosten al opgenomen in de totale som. Hieronder vallen de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor inschrijving Kadaster
  • Notariskosten voor eigendomsoverdracht
  • Eventuele extra bouwkosten
  • Bouwrente

U kunt hier contact met ons opnemen.

Bouwrente meefinancierenHoe werkt bouwrente meefinancieren?

Kun je de bouwrente meefinancieren? Een veel gestelde vraag waar geen eenvoudig antwoord op is.

Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de fiscale aftrekbaarheid van bouwrente.

Advies Nederland gaat hier dieper op in om de zaken duidelijk te maken, zodat jij ook weet waar je rekening mee moet houden wanneer je een woning wilt gaan kopen.

Wel of geen bouwrente meefinancieren

Moet je nu eigenlijk wel of geen bouwrente betalen?

Wanneer er een aannemer in jouw nieuwe huis aan het werk is terwijl jij er nog niet woont, dan krijg je met bouwrente te maken.bouwrente meefinancieren 2018

De aannemer is al aan de slag als de hypotheekakte nog getekend moet worden. In deze tijd worden er dus wel kosten gemaakt, maar je hebt nog geen hypotheek tot je beschikking.

De kosten die gemaakt worden vóórdat je de beschikking hebt over de hypotheek moeten worden vergoed aan de aannemer. Dit is de zogenaamde bouwrente.

Maar dit betaal ik toch uit het bouwdepot?

Nee, zo zit het niet. Wanneer je eenmaal de beschikking hebt over je hypotheek, dus ná het tekenen van de hypotheekakte, kan de aannemer worden betaald vanuit het bouwdepot.

Het bouwdepot is onderdeel van je hypotheek en kun je dus niet aanspreken voor het voldoen van de kosten wanneer je de hypotheek nog niet tot je beschikking hebt.

Hoeveel bouwrente kun je meefinancieren?

bouwrente berekenen voorbeeldHoeveel bouwrente per maand je moet betalen is afhankelijk van diverse factoren. Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van de werkzaamheden die door de aannemer worden verricht.

Wanneer er veel moet gebeuren in de woning terwijl de hypotheekakte nog niet is getekend, dan ligt de bouwrente hoger dan wanneer de werkzaamheden minimaal zijn.

Maak geen gebruik van rekenvoorbeelden!

Het komt voor dat mensen kijken naar een bouwrente berekenen voorbeeld van iemand anders, waarna ze zich als het ware vasthouden aan de bedragen die hierop vermeld staan.

Dit is in geen geval verstandig. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld een renteverlies tijdens de bouw voorbeeld. De bedragen zijn namelijk voor iedereen specifiek en helemaal niet standaard.

Hoe kun je het dan wel berekenen?

Je kunt het renteverlies tijdens de bouw berekenen door zelf alles op papier te zetten. Je maakt uiteindelijk afspraken met de aannemer of het bouwbedrijf.geen bouwrente betalen

Natuurlijk kun je je ook laten adviseren over bedragen en over bijvoorbeeld de bouwrente meefinancieren door een adviseur. Advies Nederland staat dan uiteraard voor je klaar.

Kun je over bouwrente onderhandelen?

Je kunt in de praktijk over bouwrente onderhandelen. Kun je bouwrente meefinancieren of niet? Voor de prijs maakt dat geen verschil. Je wilt zo voordelig mogelijk uit zijn.

Je kunt met de ondernemer onderhandelen over de bouwrente om deze zo laag mogelijk te maken.

De ene aannemer zal wel willen onderhandelen, de andere partij doet dit niet.

Bouwbedrijven en aannemers mogen zelf hun tarieven bepalen. Het loont in veel gevallen zeker de moeite om over de bouwrente te onderhandelen.

Is bouwrente aftrekbaar?

Kun je bouwrente meefinancieren, dan is er niet zo veel aan de hand. Is de bouwrente meefinancieren niet mogelijk, dan wil je weten of het dan wel fiscaal aftrekbaar is.

In dit geval moeten wij je erop wijzen dat er verschillende rentevormen zijn. Deze worden door de belastingdienst anders behandeld, waardoor je met meerdere regels te maken hebt.

hoeveel bouwrente per maandBouwrente meefinancieren of niet?

Bouwrente meefinancieren is niet altijd verstandig. Wanneer de kosten fiscaal niet aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen, dan is meefinancieren geen slimme zet.

In dit geval betekent het eigenlijk dat je de rente niet via de inkomstenbelasting terug kunt ontvangen. De kosten zelf betalen is dan uiteindelijk een stuk voordeliger.

5 zaken om rekening mee te houden

Of de bouwrente meefinancieren slim is of niet is afhankelijk van meerdere factoren. Je moet in elk geval rekening houden met de volgende zaken:bouwrente aftrekbaar

  • Je kunt te maken krijgen met bouwrente
  • Daarnaast kun je te maken krijgen met grondrente
  • De rente betaal je vóór het tekenen van de koopovereenkomst
  • Ook na het tekenen van de overeenkomst betaal je deze rente
  • Je betaalt de rente vóór het ondertekenen van de hypotheekakte

Bekijk de situatie goed

Je kunt de periode waarin je bouwrente betaalt onderverdelen in drie delen. Bouwrente meefinancieren kan verstandig zijn voor de rente die je betaalt in periode één.

De rente uit de tweede periode en uit de derde periode, namelijk het renteverlies tijdens de bouw, kun je beter niet meefinancieren.

Zelf betalen is dan de meest voordelige keuzerenteverlies tijdens de bouw voorbeeld

Omdat je de rente uit het tweede en derde deel niet kunt aftrekken van je belastbare inkomen kun je het niet van de belastingdienst terug ontvangen.

Dit betekent in de praktijk dat het uiteindelijk een stuk voordeliger is om dit van je eigen geld te betalen. Je moet er ook rekening mee houden dat je niet alles kunt meefinancieren.

De 100 procent regel sinds 2018bouwrente onderhandelen

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100 procent van de woningwaarde aan hypotheek te krijgen. Meefinancieren van de meest uiteenlopende kosten kan niet meer.

Dit betekent uiteindelijk dat je nu veel meer eigen geld nodig hebt om alle kosten te kunnen voldoen die komen kijken bij het kopen van een huis.

Wij helpen je graag verder

Wil jij precies weten hoe het zit met het meefinancieren van kosten, met bouwrente en je bouwdepot?

Advies Nederland helpt je verder.

Meld je online aan voor een gratis adviesgesprek met onze onafhankelijke adviseur.

Advies Nederland Banner