Bouwfases nieuwbouw 2022

De bouwfases nieuwbouw geven je inzicht in de hele gang van zaken voordat jij je nieuwe woning kunt betrekken, van de initiatieffase tot de uiteindelijke oplevering.

Advies Nederland geeft je inzicht in de verschillende fases die worden doorlopen. Wil jij een nieuwbouwwoning kopen? Wij adviseren je graag gratis en onafhankelijk.

Hier kun jij je aanmelden voor een kosteloos hypotheekgesprek.Bouwfases nieuwbouw

Welke bouwfases nieuwbouw zijn er?

Als we het bouwproces in bouwfasen aan willen geven, dan doen we dit in de meeste gevallen in de volgende 6 fases:

Deze standaard bouwfasen worden in de regel gehanteerd en verschillen in lichte mate van de bouwfasen Jellema. Grote verschillen zijn er echter niet.

Bouwfases nieuwbouwHoe lang duren bouwfases nieuwbouw?

Hoe lang duurt ruwbouw? Met welke perioden moet je rekening houden wanneer je echt vanaf het begin betrokken bent bij de bouw van je nieuwe woning? Dit is heel verschillend.

De duur van de bouw is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder natuurlijk de grootte van de woning. Ook maakt het verschil of het gaat om de bouw van 1 woning of een hele straat of wijk.Bouwperiode nieuwbouw

Hoe ziet de tijdlijn eruit bij bouwfases nieuwbouwwoning

We kunnen ons voorstellen dat je meer wilt weten over de bouwfasen ruwbouw afbouw. Eigenlijk wil je gewoon weten hoe lang ieder onderdeel van de bouw duurt.

Daarom hebben wij een handige tijdlijn voor je opgesteld. Hierin vind je de gemiddelde duur van de werkzaamheden die tijdens de bouwfases nieuwbouw worden uitgevoerd:Bouwfasen ruwbouw afbouw

 • Kelder en grondwerken: 3-4 weken
 • Metselwerken: 12-14 weken
 • Dakwerken: 3-4 weken
 • Voorbereiding ventilatie en elektriciteit: 2-3 weken
 • Plaatsing deuren en ramen: 2-4 dagen
 • Realiseren sanitair, ventilatie en elektriciteit: 4-5 weken
 • Verwarming en vloerisolatie uitvulchape: 2-3 weken
 • Chape: 2-3 dagen
 • Pleisterwerk: 3-4 weken
 • Vloeren: 2-3 weken
 • Badkamer en keuken: 1-2 weken

Een helder stappenplan nieuwbouw

In de regel ontvang je van tevoren een stappenplan nieuwbouw. Het plan laat zien wat er gedaan wordt en wanneer dit gedaan wordt. In de praktijk kan er uiteraard vertraging ontstaan.

Bouwproces in bouwfasenHet is belangrijk om goed rekening te houden met mogelijke vertragingen. Dit is zeker belangrijk bij het prikken van een datum voor het verlaten van je ‘oude’ woning.

Waardoor kan er vertraging ontstaan?

Op ieder moment in de bouwfases nieuwbouw kan er vertraging ontstaan. Dit kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat het bouwbedrijf met veel uitval te maken krijgt.

Ook komt het voor dat er vertragingen ontstaan voor miscommunicatie, door het defect raken van machines/apparatuur of door een vertraging in levering van materialen.

Dit zijn slechts voorbeelden van oorzaken die vertraging opleveren in de bouwproces stappen. Er zijn eindeloos veel factoren die voor oponthoud kunnen zorgen.Bouwfases: ruwbouw

Wat gebeurt er in de standaard bouwfases nieuwbouw?

Eerder in dit artikel hebben we je inzicht gegeven in de standaard bouwfases nieuwbouw, zodat je een goed idee hebt van de volgorde werken nieuwbouw.

Natuurlijk geven we je graag wat meer informatie over de gebeurtenissen binnen deze verschillende bouwfases nieuwbouw.Stappenplan nieuwbouw

De initiatieffase als eerste fase

Op de eerste plaats is er de initiatieffase. De bouwvraag wordt ontwikkeld in deze specifieke fase, waarbij deze volledig wordt doorgenomen en uitgewerkt.

Uiteindelijk ontstaat er aan het einde van deze bouwfase een bouwvraag die concreet is. Vanaf dat moment kan er door worden bewogen naar de tweede fase.

De uitwerkingsfase als tweede fase

In de uitwerkingsfase wordt de concrete bouwvraag in meerdere delen opgesplitst. Er worden subvragen opgesteld, onder meer over het verkrijgen van vergunningen.

Volgorde werken nieuwbouwUiteindelijk kan er aan de hand hiervan een Programma van Eisen, ook wel een PvE, worden opgesteld en gaat men door naar de derde stap van de bouwfases nieuwbouw.

De ontwerpfase als derde fase

De derde fase van de bouwfases nieuwbouw is de zogenaamde ontwerpfase. Op basis van de uitgeschreven PvE gaat er een architect aan de slag om het ontwerp te maken voor de woning.

Aan de hand van dit ontwerp moeten er vergunningen worden aangevraagd en zal de betreffende gemeente meerdere toetsingen doen.Van ruwbouw tot oplevering

De aanbestedingsfase als vierde fase

De aanbestedingsfase is de fase waarin de prijs moet worden opgevraagd en waarin de architect een definitieve goedkeuring nodig heeft.

Deze fase wordt uiteindelijk afgesloten met het verkrijgen van de nodige vergunningen en goedkeuringen van diverse partijen.

Bouwproces stappenDe uitvoeringsfase als vijfde fase

De uitvoeringsfase spreekt eigenlijk voor zich. Dit is de fase waarin de uitvoerende partij, dus de aannemer, aan de slag gaat met de bouw van de woning.

In deze fase vallen dus de werkzaamheden van de tijdlijn die wij je eerder hebben gegeven. Dit is in de basis de laatste actieve fase van de bouwfases nieuwbouw.

De opleveringsfase als laatste fase

De opleveringsfase en de gebruiksfase worden vaak in één adem genoemd. Dit is de fase waarin de woning aan de nieuwe bewoners wordt opgeleverd.

Na oplevering start direct de gebruiksfase. Dit betekent dat de bewoners de woning kunnen betrekken en daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken als hoofdwoning.Bouwfases tijdens de nieuwbouw van uw woning

Waarom zijn nieuwbouw fases belangrijk?

Als je kijkt naar een huis bouwen stap voor stap, dan realiseer je je vaak pas hoe lang het allemaal gaat duren. In de regel moet je rekening houden met 12 tot 18 maanden.

Waarom zou je er dan toch voor kiezen om zelf een huis te bouwen? Veel mensen doen dit om hun droomwoning te realiseren. Andere mensen kopen liever een nieuwbouwwoning.Bouwfasen Jellema

5 redenen om een nieuwbouwwoning te kopen

Je kunt natuurlijk ook een nieuwbouwwoning kopen, dus een woning die je niet zelf hebt laten bouwen. Hieronder vind je 5 goede redenen om een nieuwbouwwoning te kopen:

 • Alles is splinternieuw
 • Je koopt het huis vrij op naam (v.o.n.)
 • Alles voldoet aan jouw wensen
 • Je woont prettiger én gezonder
 • Je hebt minder onderhoudskosten dan bij een bestaand huis

Huis bouwen stap voor stapWil jij een nieuwbouwhuis gaan bouwen of kopen?

Heb jij plannen om een eigen woning te gaan bouwen of om een nieuwbouwwoning te gaan kopen? Dan moet dat financieel natuurlijk allemaal goed geregeld worden.

Advies Nederland biedt onafhankelijk advies over hypotheken en andere financieringen. Wij staan voor je klaar als jij de zaken goed en voordelig geregeld wilt hebben.

Ben je benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Dan kun je je online aanmelden voor een gratis adviesgesprek.De bouwfase