Bieden op een huis 2017-08-29T20:01:26+00:00

Bieden op een huis

Na lang zoeken heeft u uw droomhuis gevonden. Het maken van een afspraak voor een bezichtiging van uw droomhuis is zo gemaakt, alleen hier komt veel meer bij kijken dan u waarschijnlijk verwacht. Wat zijn de spelregels tijdens een bezichtiging en het bieden op een huis? Bereid u daarom goed voor zodat u tactisch het spel van onderhandelen en bieden mee kunt spelen.

Belangrijkste advies: zorg ervoor dat “u” de regie houdt gedurende het gehele proces. De aankoopmakelaars van Advies Nederland hebben op dit gebied veel kennis en ervaring.

Landelijk zijn onze aankoopmakelaars dagelijks bezig met het begeleiden van consumenten tijdens het kopen van een huis. Bent u geïnteresseerd in de ondersteuning en begeleiding die een aankoopmakelaar u kan bieden?

Maak direct een kosteloze afspraak, het juiste bod uitbrengen kan u duizenden Euro’s schelen! Ook voor het afsluiten van uw hypotheek: Advies Nederland. 

Inhoudsopgave ‘Bieden op een huisBieden op een huis

– De eerste voorbereidingen voor het bieden op een huis
– De voorbereidingen voor het bieden op een huis
– Uw eerste bezichtiging voor het bieden op een huis
– Uw tweede bezichtiging voor het bieden op een huis
– Het bieden op een huis, het openingsbod
– Onderhandelen over het bieden op een huis
– Het eindbod bij het bieden op een huis
– Het (voorlopig) koopcontract
– Het definitieve koopcontract
– De aankoopmakelaar tijdens het bieden op een huis
– Uw hypotheek na het bieden op een huis

De eerste voorbereidingen voor het bieden op een huis 

Voor alle zekerheid enkele aandachtspunten die helder en duidelijk moeten zijn voordat u gaat bieden op een huis. Want hoe kunt u een bod uitbrengen als u bijvoorbeeld nog niet precies weet wat u maximaal kunt lenen om uw hypotheek af te sluiten! Het is belangrijk om de huizenmarkt eerst goed in kaart te brengen.

 • Maak een kosteloze adviesafspraak met een adviseur van Advies Nederland en laat uw adviseur berekenen welk bedrag u maximaal kunt lenen voor het afsluiten van een hypotheek.
 • Oriënteer u goed op de huizenmarkt qua huizenprijzen.

De voorbereidingen voor het bieden op een huis

Voordat u gaat bieden op een huis is het van belang om u eerst te verdiepen in de buurt waar de nieuwe woning staat. Denk hierbij aan de verkoopbedragen in die buurt en meer informatie over de woning die u graag wilt kopen.

 • Laat kosteloos uw maximale hypotheek berekenen door een erkende adviseur van Advies Nederland.
 • Informeer en zoek uit hoe de buurt bekend staat. Vraag bewoners in de buurt gewoon eens hoe de buurt bevalt.
 • Wat is er bij de gemeente bekend over de buurt? Denk hierbij aan funderingsproblemen, bodemverontreiniging en bestemmingsplannen.
 • Probeer te achterhalen voor welke bedragen andere huizen in die buurt zijn/worden verkocht.
 • Wat is de waarde van het huis en in welk jaar heeft de huidige eigenaar het huis gekocht?
 • Hoe lang staat het huis al te koop?
 • Probeer de reden van verkoop te achterhalen. Hoe groter de noodzaak van een snelle verkoopt hoe hoger uw kans tijdens het onderhandelen. 

bieden op een huis zonder makelaarUw eerste bezichtiging voor het bieden op een huis 

De afspraak voor uw eerste bezichtiging. Vergeet niet, u houdt de regie in handen en alles wat wordt besproken hoort bij de onderhandeling.

 • Geeft u aan zo snel mogelijk een afspraak te willen? De makelaar kan denken dat u haast heeft en daardoor niet snel zakken met de prijs.
 • Hoe graag u het huis ook wilt kopen, laat dit nooit merken. Blijf continue kritisch, beleefd en gematigd enthousiast. U bent zich nog steeds gewoon aan het oriënteren!
 • Vraag naar eventuele verborgen gebreken. Test tijdens de bezichtiging zoveel mogelijk: het toilet, ramen en deuren. Check de schuur, kelder en het dak.
 • Noteer alle antwoorden op vragen die u heeft. Is het antwoord onvolledig of onduidelijk, vraag gewoon door.
 • Zorg ervoor dat u de volgende documenten toegezonden krijgt: een bouwkundig rapport en een overzicht met de roerende zaken die wel/niet mee worden verkocht.

Uw tweede bezichtiging voor het bieden op een huis

Een algemeen advies: maak maximaal twee afspraken voor een bezichtiging. Hoe meer afspraken u maakt, hoe meer u aan de makelaar laat merken hoe graag u het huis wilt kopen. En alles heeft invloed op de uiteindelijke verkoopprijs!

 • Maak voor de tweede bezichtiging een afspraak met de aankoopmakelaar van Advies Nederland zodat hij u tijdens deze bezichtiging kan ondersteunen. En nog belangrijker, vervolgens in overleg met u tot het juiste bod op het huis kan komen. Want het uiteindelijke bieden op een huis komt dichterbij.
 • Er zijn absoluut na de eerste bezichtiging nog vragen. Stel deze vragen en noteer de antwoorden.
 • U kunt eventueel gelijk een aankooptaxatie en/of waarde taxatie laten doen. Denk eraan dat u hiermee wel aangeeft serieus in het huis geïnteresseerd te zijn. En ook dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van het huis. 

Het bieden op een huis, het openingsbod

Ga met onze aankoopmakelaar van Advies Nederland om tafel en kom met elkaar tot een openingsbod kijkend naar de volgende factoren:

 • De vraagprijs van het huis versus de taxatiewaarde van het huis.
 • Is de vraagprijs al gezakt?
 • Wat is de vraagprijs van vergelijkbare huizen in de buurt?
 • Is de woning populair? Zijn er meerdere kapers op de kust?
 • Wil/moet de verkoper het huis snel verkopen?
 • Hoe lang staat het huis al te koop?
 • De staat van onderhoud van het huis en zijn er misschien nog verborgen gebreken gevonden?

Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt. Bij een te laag openingsbod, loopt u het risico dat er geen tegenbod op volgt. Afhankelijk van een aantal factoren zal u het openingsbod nog een paar keer moeten verhogen! Het bieden op een huis en onderhandelen, kan gaan beginnen. 

Onderhandelen bieden op een huisOnderhandelen over het bieden op een huis

Ook hier geldt weer, houd zelf de regie in handen. Na de bezichtiging zal de makelaar contact met u opnemen, blijf gematigd enthousiast en bepaal zelf het moment wanneer u uw openingsbod uitbrengt.

Let hierbij wel op het feit dat er misschien meer geïnteresseerden zijn. Laat de makelaar altijd weten dat u met meerdere huizen bezig bent en uw financiering rond is. Bewaar de rust bij een huis kopen.

Spreek met de makelaar een maximale termijn af voor de terugkoppeling naar aanleiding van uw openingsbod. Indien de reactie is: de verkoper gaat niet lager dan 175.000 Euro, vraag de makelaar dan altijd om duidelijkheid. Wat betekent dit concreet?

Is dit een tegenbod van 175.000 Euro? Aan u is de keuze hoe scherp en hoe lang u doorgaat met het bieden op een huis en onderhandelen. Gemiddeld komt men na drie keer bieden met elkaar tot een overeenkomst.

Het eindbod bij het bieden op een huis

Uiteraard heeft u zich goed voorbereid op het bieden op een huis en zit het uiteindelijk eindbod al in lang uw hoofd. Is het juiste moment voor het eindbod aangebroken, communiceer dit helder en duidelijk met de makelaar.

Ook hier geldt dat u nog steeds in een onderhandelingsfase zit, de makelaar zal het spel van onderhandelen blijven spelen. De opmerking: “U moet wel snel beslissen want er zijn meerdere kopers” kan terecht zijn indien het huis net in de verkoop is gekomen. Maar kan ook een onderhandelingstruc van de makelaar zijn!

Geef altijd schriftelijk aan dat uw eindbod onder voorbehoud is van de financiering en bouwkundige keuring. Stel dat u de financiering niet rond krijgt of er blijken grote aanpassingen nodig te zijn, dan bent u hier tegen gedekt. 

Het (voorlopig) koopcontract

Het bieden op een huis is afgerond en u krijgt een voorlopig koopcontract ter ondertekening aangeboden. Na het tekenen van het voorlopige koopcontract heeft u wettelijk drie dagen bedenktijd.

Dit betekent dat u zonder opgave van reden binnen drie dagen de koop nog kan annuleren. Check het voorlopige koopcontract altijd zeer zorgvuldig. Zijn alle gegevens correct ingevuld?

Kloppen alle beschreven voorwaarden en condities? Ons advies is om het voorlopige koopcontract altijd kritisch door een aankoopmakelaar van Advies Nederland te laten controleren. Dit om te voorkomen dat u later met slechte condities of beperkende voorwaarden wordt geconfronteerd.

De laatste stap, het ondertekenen van het definitieve koopcontract!

Het definitieve koopcontract

Het ondertekenen van het definitieve koopcontract vindt plaats bij een notaris. Zorg ervoor dat u zelf kunt bepalen bij welke notaris. Kies een notaris bij u in de buurt waar u misschien al eerder goede ervaringen mee heeft gehad en u zich goed bij voelt.

Ook hier geldt, controleer het definitieve koopcontract heel nauwkeurig voordat u gaat ondertekenen! Is alle informatie correct en komt alles overeen met het voorlopige contract?

Laat dan goedkoop uw hypotheek afsluiten! Daarna volgt de ondertekening. Gefeliciteerd, u heeft uw droomhuis officieel gekocht!

De aankoopmakelaar tijdens het bieden op een huis Bieden met aankoopmakelaar

U beschikt absoluut over voldoende zelfkennis om voor het bieden op een huis te kunnen inschatten in hoeverre u uw emoties kunt verbergen en hoe sterk u bent in het onderhandelen.

Het kopen van een huis is een totaal andere situatie dan het afdingen tijdens uw vakantie of het onderhandelen op uw werk. Bij het kopen van een huis gaat het om uw privé situatie en enorme bedragen.

Neem bij twijfel contact op met een aankoopmakelaar van Advies Nederland. In goed overleg gaat onze specialist voor u bieden en onderhandelen. Ook de controle van het (voorlopig) koopcontract behoort tot zijn taak.

De kosten bedragen een x percentage van het bedrag dat de aankoopmakelaar van de vraagprijs af kan krijgen. Lukt dit niet dan bent u ons ook geen kosten verschuldigd. Maak een vrijblijvende en kosteloze afspraak met één van onze professionele aankoopmakelaars. 

Uw hypotheek na het bieden op een huis

Voor u kunt gaan bieden op een huis moet uw maximale hypotheek worden berekend. Want hoe kunt u anders een bod uitbrengen op het huis van uw dromen! Is uw bod geaccepteerd?

Dan volgt het afsluiten van een hypotheek. Maar welke hypotheekvorm is voor u op dit moment en in de toekomst de meest verstandige keuze? Bent u een starter op de woningmarkt? Advies Nederland weet de weg en kan u ook ondersteunen bij het aanvragen van de nieuwe starterslening, de combinatielening.

Maak gebruik van het kosteloze aanbod van Advies Nederland. U krijgt vrijblijvend een adviesgesprek en een advies op maat! Vul het aanvraagformulier rechts op de website in en onze adviseur neemt contact met u op voor het maken van een afspraak!