Bekijk hier hoe ontbindende voorwaarden werken

Wat zijn ontbindende voorwaarden? Bij een huis kopen kan er natuurlijk van alles misgaan. U kunt bijvoorbeeld opeens geen hypotheek krijgen. Dan kan de koop van uw woning niet doorgaan.

In dat geval is het handig als er in het voorlopige koopcontract voorwaarden vastgesteld zijn, waardoor u onder de koop uit kunt. Deze voorwaarden heten ook wel ontbindende voorwaarden.

Advies Nederland raadt altijd aan deze te laten opnemen in uw koopcontract. U wilt immers niet een boete krijgen wanneer de koop niet door kan gaan. Wilt u beschermt worden door onze adviseur?

 

Ja, ik wil gratis en onafhankelijk advies over hypotheken!

 

Hoe hoog kan een boete worden?

Deze boete bedraagt vaak 10% tot 20% van de koopsom van de woning. Dit is een aanzienlijk bedrag! Het kan daarom zeker voordelig zijn om samen met een adviseur er na te kijken.Ontbindende voorwaarden

Een woning kopen moet namelijk een leuke aangelegenheid zijn! Neem vandaag contact op met onze adviseurs. Schrijf u direct bij ons in voor een gratis adviesgesprek!

Meer weten? Dan zit dit alle 10 voorwaarden van een voorlopig koopcontract.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

De ontbindende voorwaarden worden opgenomen in een contract. In dit geval praten wij over het voorlopig koopcontract van een huis. Lees alle regels en voorwaarden in dit artikel. 

 

Ontdek 10 gouden tips voor het kopen van een woning

 

Wat staat er in zo een contract?

Deze voorwaarden stellen de voorbehouden vast die tussen u en de verkoper van de woning zijn overeengekomen. Dit betekent in principe dat u nog gemakkelijk onder de koop van een huis uit kan komen, wanneer dit nodig is.

Vaak heeft u daar maar drie dagen voor, tenzij u deze voorwaarden laat opnemen in het voorlopige koopcontract. Er zijn verschillende situaties waarbij u onder het koopcontract zou moeten uitkomen.

Deze moeten allemaal vastgelegd worden in het koopcontract. Daarbij moet u omschrijven hoe u zou kunnen bewijzen dat deze situatie voor u geldig is.

Ontbindende voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

Onafhankelijk koopadvies

Onze adviseurs willen u graag helpen bij het opstellen van deze voorwaarden. U wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer u van de koop af moet zien. 

Vraag direct een onafhankelijk en kosteloos adviesgesprek bij ons aan over de hypotheek. Schrijf u bij ons in via het contactformulier. Onze adviseur zal u dan beschermen. 

Voorbeelden ontbindende voorwaarden

Er zijn enkele situaties te noemen waarvoor u ontbindende voorwaarden op zou moeten nemen in uw voorlopige koopcontract. Al deze voorwaarden zult u samen met de verkoper van de woning, of de koper van uw woning moeten bespreken.

Dit is immers onderdeel van de onderhandelingen die komen kijken bij het kopen of verkopen van een huis. Het is belangrijk dat u inhoudelijk ingaat op al deze situaties.

Het kan zomaar voorkomen dat de persoon die uw woning wil kopen, moet afzien van de koop. Dit kan andersom ook het geval zijn. Welke voorwaarden moet u bij een woning kopen laten opnemen in het contract? Lees verder. 

Ontbindende voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie zult u verzekerd zijn van een veilige en relatief voordelige hypotheek. Daarnaast beperkt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de financiële risico’s die bij het kopen van een woning komen kijken.

Er wordt gekeken naar uw inkomen, zodat u nooit meer woonlasten per maand heeft dan u zich kunt veroorloven. Mocht er iets gebeuren waardoor u even uw maandlasten niet kunt dragen?

Dan biedt de Nationale Hypotheek Garantie een vangnet

Dit is voor iedereen een zorg minder. Het kan belangrijk zijn dat uw hypotheek een dergelijke garantie heeft. Misschien is het noodzakelijk dat u deze financiële garantie heeft.

Toch is het nooit zeker dat u deze garantie krijgt. Dan is het een goed idee om een voorbehoud over de NHG in uw ontbindende voorwaarden op te nemen.

Het koopcontract zal dan niet doorgaan wanneer u geen NHG krijgt. U moet daarnaast bewijs aanleveren van de weigering. Zijn de ontbindende voorwaarden verlopen? Neem dan contact op. 

Ontbindende voorwaarden financiering

Welke manier zijn er allemaal qua bescherming? De bekendste voorwaarde is het onder voorbehoud van financiering. Financiering houdt hierbij uw te verkrijgen hypotheek in.

Het zou kunnen dat u deze lening toch niet krijgt. Dan kunt u de woning opeens niet meer kopen. Wanneer u voor een bepaalde datum uw financiering niet rond heeft, gaat de koop niet door. 

Het is belangrijk dat u dit laat opnemen in uw bod en uw voorlopige koopcontract. Denk daarbij aan de geldigheid van de voorwaarde.

Hoelang duurt zo een koopproces?

Bij veel hypotheekverstrekkers kan het tot 6 weken duren voordat uw hypotheek rond is. Geef uzelf dus voldoende tijd. U wilt niet dat u alsnog een boete moet betalen wanneer de periode verstreken is.

Onze adviseurs vinden dit de meest belangrijke voorwaarde die u in uw ontbindende voorwaarden kunt opnemen. Uw financiering is immers het meest belangrijk wanneer u een huis koopt.

Ontbindende voorwaarden koopwoning

Een correcte opstelling van deze voorwaarde kunt u samen met onze adviseurs formuleren. Zijn de ontbindende voorwaarden verkoper anders dan die van een kopen?Ontbindende voorwaarden bouwkundige keuring

Bekijk de regels of download onze samenvatting. Daar staat alles in wat u moet weten. Liever persoonlijke geholpen worden? Meldt u vandaag nog bij ons aan! 

Ontbindende voorwaarden bouwkundige keuring  

Een bouwkundige keuring vindt vaak plaats voordat u een huis koopt. De koop is onder voorbehoud van deze keuring.

U wilt immers zeker weten dat de woning in bouwtechnisch opzicht nog kwalitatief goed is. Onder deze voorwaarde valt ook het hoger uitvallen van de kosten voor een eventuele verbouwing.

U spreekt van tevoren een maximum bedrag voor verbouwingen en reparaties met de verkoper af. Als blijkt dat u toch meer moet uitgeven, kunt u van de koop afzien.

Bewijs hebben van de kosten

Een officieel rapport van een bouwkundige zal hierbij voldoen. Belangrijk is dat u op heldere wijze dit voorbehoud opneemt in uw ontbindende voorwaarden.

Wederom is een gestelde periode belangrijk. Geef uzelf genoeg tijd om een erkende bouwkundige uw aanstaande huis te laten controleren. Samen met onze adviseurs kunt u kijken naar de mogelijkheden voor deze voorwaarde. 

Geldigheid ontbindende voorwaarden

Er worden tegenwoordig meer eisen gesteld wanneer het gaat om het aanvragen van een hypotheek. Eerder gold een termijn van 3 tot 4 weken. Tegenwoordig is dit al snel 6 tot 8 weken.

Dit is vooral het geval bij de voorwaarde die stelt dat de koop onder voorbehoud van financiering is. Het is mogelijk dat het sneller kan dan deze tijd.

Dit hangt af van de hypotheekvorm en uw persoonlijke situatie. Wanneer u bijvoorbeeld een restschuld heeft of eigen ondernemer bent, kan het proces wat meer tijd in beslag nemen.

Huis ontbindende voorwaarden

De hypotheek wordt dan wat meer complex. Er komt immers meer documentatie bij kijken.  Zorg er dus voor dat u van tevoren met onze adviseurs alles heeft besproken.

Zo komt u niet voor situaties te staan die nog meer tijd in beslag nemen. Maak vandaag nog een afspraak om uw ontbindende voorwaarden te bespreken zodat u op tijd voorbereid bent.

Advies ontbindende voorwaarden

Wanneer u onverhoopt af moet zien van de koop van de woning en beroep wilt doen op uw ontbindende voorwaarden, doet u dit meteen de volgende werkdag.

Hierbij is de inspanningsverplichting van belang. Dit houdt in dat u vastlegt op welke manier u moet aantonen dat u bijvoorbeeld geen financiering kunt krijgen. 

Dit gebeurt meestal op schriftelijke wijze. Wat u precies moet vastleggen, kunnen onze adviseurs precies aan u uitleggen. Zij doen dit vrijwel dagelijks.

 

Aanmelden onafhankelijk en vrijblijvend adviesgesprek

 

Ons advies is altijd objectief

Wij denken vanuit het klantbelang en zullen er alles aan doen om de koop voor u zo veilig mogelijk te maken. In een eerste kosteloos gesprek van een uur gaan wij alle mogelijkheden met u langs.

Wilt u meteen beginnen? Neem dan meteen vrijblijvend contact met ons op. Dit kunt u doen door uw gegevens achter te laten via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 dag contact op.