Soorten hypotheek 2023

In mijn artikel leg ik alle soorten hypotheek aan u uit. Ik zal op een simpele manier dieper ingaan op alle hypotheken.

Lees meer over alle verschillende hypotheekvormen.

Het kan zijn dat u meer persoonlijke informatie wilt. Ook dan kunnen wij u helpen.

Wij bieden iedereen met vragen een kosteloos adviesgesprek.

Hier kunt u zich voor inschrijven.

Welke soorten hypotheek zijn er?

Annuïteitenhypotheek soorten hypotheek

 • U betaalt elke maand een deel aan aflossing, hypotheekrente en overlijdensrisicopremie.
 • Uw maandlasten, de annuïteit, zijn bruto gezien elke maand hetzelfde.
 • Naarmate uw schuld kleiner wordt, verandert de verhouding tussen aflossing en hypotheekrente.
 • U gaat meer aflossing betalen en minder hypotheekrente, waardoor u minder aftrek heeft.
 • Netto gezien, zullen uw maandlasten gedurende de looptijd stijgen.
 • De hypotheek is aan het einde van de looptijd afgelost.

Lineaire hypotheek

 • Maandelijks betaalt u aflossing, hypotheekrente en overlijdensrisicopremie.
 • Tijdens de hypotheeklooptijd gaat u steeds minder aflossing en hypotheekrente betalen.
 • De bruto en netto hypotheeklasten zijn evenredig aan uw hypotheekschuld en dalen dus gedurende de looptijd.
 • De hypotheekschuld is aan het einde van de looptijd afgelost.

Soorten hypotheek uitleg

 • Aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij er alleen rente betaald wordt. Hierdoor zult u in de eerste jaren minder betalen. Het grootste probleem is alleen dat u niet aflost. Hierdoor zal er op de einddatum een restschuld ontstaan. Er werden vroeger verschillende soorten hypotheek afgesloten. Toch was de aflossingsvrije hypotheek het populairst. Tegenwoordig is dat niet meer het geval! Iedereen wil nu zijn hypotheek afgelost hebben. Omdat de hypotheekrente laag staat kan dat vrij goedkoop.
 • Annuïteitenhypotheek wordt over de gehele looptijd, bij een gelijkblijvende hypotheekrente, een vast bedrag aan aflossing en rente betaald. U betaalt altijd het zelfde bruto maandbedrag. De netto maandlast zal echter wel omhoog gaan. Dat komt omdat u steeds minder hypotheekrente gaat betalen. Dat is wel nadelig voor de hypotheekrenteaftrek. Van alle soorten hypotheek, is de annuïteitenhypotheek erg in trek.

Hypotheken met een verhoogd risico

 • Beleggingshypotheek is een hypotheek die bijna iedereen wil omzetten. Dat komt voornamelijk door de manier waarom de hypotheek wordt afgelost. Het gebeurt namelijk in risicovolle beleggingen met hoge kosten. Het is ook een vorm die Advies Nederland niet zal aanbieden. In de meeste gevallen zijn het woekerhypotheken waar actie op ondernomen moet worden. Soorten hypotheek waar wij de gratis hypotheek check voor hebben ontwikkeld. Mocht u een beleggingshypotheek bezitten dan kunt u zich bij ons aanmelden.
 • Levenhypotheek valt onder de soorten hypotheek die nagekeken moeten worden. Een gekoppelde levensverzekering moet ervoor zorgen, dat de hypotheek op de einddatum afgelost kan worden. Het wordt vaak opgebouwd in risicovolle beleggingsconstructies. Daarom raden wij iedereen met een levenhypotheek aan om contact met ons op te nemen.

Nieuwe hypotheeksoorten

 • Lineaire hypotheek heeft de volgende eigenschappen:periodieke aflossing op de hypotheek, gelijkblijvende maandlasten en een blijvende hypotheekrenteaftrek.
 • Spaarhypotheek is van alle soorten hypotheek het veiligst. Dat komt omdat de uitkering volledig gegarandeerd zal zijn. Dit komt omdat de rente op uw spaarvermogen, gelijk zal zijn aan de verschuldigde hypotheekrente. Rentewijzigingen zullen daarom minder heftig zijn.

Welke soorten hypotheken waren er vroeger?

Hypotheekvormen waren er vroeger in allerlei vormen en maten. Sinds 2013 is er echter een hoop veranderd. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele soorten die u kunt afsluiten.

Zeker als u bij een nieuwe hypotheek nog in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit maakt het kiezen tussen de verschillende vormen een stuk eenvoudiger.

Soorten hypotheek

Momenteel bieden de meeste banken de annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek aan. Daarbij gelden enkele belangrijke voorwaarden.

Voorwaarden soorten hypotheek

Natuurlijk is het belangrijk om meer te weten over deze hypotheeksoorten.

Dankzij onze kennisbank bent u verzekerd van onafhankelijke en deskundige hypotheek informatie.

Wilt u liever meteen een advies op maat, dat geldt in uw situatie? Dan kunt een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Dit kunt u meteen doen via het contactformulier.

Advies soorten hypotheek

De hypotheekadviseurs van Advies Nederland zijn onafhankelijk en door het hele land te vinden. U kunt uw gegevens achterlaten via deze pagina. Onze medewerkers nemen snel contact met u op.

Welke hypotheekvorm past bij mij? Laat het nakijken door onze hypotheekadviseur. Hij zal uw beste opties inzichtelijk maken. Schrijf u meteen in voor een gratis adviesgesprek!

Soorten van hypotheek

De hypotheeksoort die u afsluit, bepaalt voor een groot deel op welke manier u de hypotheek aflost. Aflossen is een andere term voor het terugbetalen van uw lening aan de verstrekker.

Voorheen werd de aflossing bepaald door de polis die verpand werd aan de hypotheek. Voorbeelden hiervan zijn de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek.

Maar wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Sinds 2013 kunt u deze verschillende soorten hypotheek niet meer afsluiten. Dit komt door strenge regelgeving die is geïntroduceerd.

Hypotheekrenteaftrek is voor veel mensen een belangrijke stimulans om een hypotheek af te sluiten. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek, moet u een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten.

Alles veranderde in het jaar 2013

Lopende hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, behouden het recht op hypotheekrenteaftrek tot het einde van de hypotheeklooptijd.

Ook wanneer u de hypotheek oversluit, valt u dankzij het overgangsrecht onder de oude wetgeving. Uw hypotheek verhogen, dan moet het nieuwe deel annuïtair of lineair worden afgelost.

Welke hypotheekvorm is het goedkoopst in mijn situatie? Laat het berekenen door een erkende hypotheekadviseur van Advies Nederland. Schrijf u bij ons in voor een persoonlijk adviesgesprek.

Alle soorten hypotheek

Welke hypotheeksoorten zijn er tegenwoordig? U kunt bij de meeste geldverstrekkers tegenwoordig de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

Daarbij geven alleen de eerste vormen recht op hypotheekrenteaftrek. En welke is beter de annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Wat is een hypotheek en wat zijn de verschillen tussen de twee hypotheekvormen? Hier zullen wij beide hypotheekvormen vergelijken op de belangrijkste punten.

Hypotheken met een verhoogd risico

Soorten aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek vindt de aflossing plaats aan het einde van de looptijd. Het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek is verbonden aan enkele voorwaarden.

Deze geeft ten eerste geen recht op hypotheekrenteaftrek. Ten tweede mag de helft van uw hypotheeklening aflossingsvrij worden gefinancierd.

Lees meer over de annuïtaire hypotheek.

Dit betekent dat het overige deel annuïtair of lineair moet worden afgelost.

Op deze manier wil de overheid ervoor zorgen dat de kans op een restschuld zo klein mogelijk is.

Nieuwe soorten hypotheek

Voorheen waren hypotheekvormen als de beleggingshypotheek, de levenhypotheek en de spaarhypotheek zeer populair. Veel huishoudens hebben in het verleden één van deze vormen afgesloten.

Deze lopen nu dan ook ongehinderd door. Het is verstandig om uw hypotheek in dit geval te laten controleren. De 3 soorten hypotheek die u momenteel kunt afsluiten, maken dat het aanbod kleiner.

Toch zijn de annuïtaire en lineaire aflossingsvormen aanzienlijk veiliger dan oudere hypotheken. Erg met het milieu bezig? Bekijk dan ook de mogelijkheid tot het afsluiten van een groene hypotheek.

Soorten hypotheek starter

Wilt u binnenkort uw eerste hypotheek afsluiten? Dan gaan we er vanuit dat u een starter bent. Een starter heeft vaak minder te besteden dan de meer doorgewinterde woningbezitter.

Om die reden kan er meestal minder geleend worden voor de aankoop van een woning. Toch wil de overheid het voor starters mogelijk maken een huis te kopen.

Er zijn regelingen die ervoor zorgen dat het verschil tussen de lening en de aankoopsom overbrugd kan worden. Denk daarbij aan de Starterslening!

Verschillende soorten hypotheek

Ook qua soorten hypotheek in Nederland is de ene vorm meer geschikt voor een starter dan de andere. Onder starters is de annuïteitenhypotheek onverminderd populair.

Dit komt omdat de hypotheeklasten aan het begin van de looptijd netto gezien laag zijn. Deze worden na verloop van tijd steeds hoger.

Een starter gaat, naarmate zijn of haar carrière vordert, meer verdienen. De kans dat de hogere lasten gedragen kunnen worden, is groot. Soorten hypotheekadvies? Meld u bij ons aan.

Soorten hypotheek berekenen

Zo kun je ook de lineaire hypotheek berekenen via onze adviseur. Welke soorten hypotheek ING zijn er allemaal? Bekijk van deze en alle aanbieders hun aanbod.

Schrijf je bij ons in voor een gratis hypotheekvormen check.

Vergelijken soorten hypotheek

Welke soorten hypotheek heb je? De hypotheekvormen die u tegenwoordig kunt afsluiten, zijn beperkt. Het is dus belangrijk om advies in te winnen dat aangepast is aan uw situatie.

Heeft u een keuze gemaakt voor een hypotheeksoort?

Dan wordt het tijd om verschillende hypotheekverstrekkers te gaan vergelijken.

Regels soorten hypotheek

Banken en verzekeraars bepalen, op basis van een actuele rente, zelf welke rentestanden worden aangeboden. U kunt dus kiezen voor de goedkoopste verstrekker.

Daarnaast zijn de voorwaarden die per hypotheek gelden essentieel. Iedere hypotheek is anders. Dit betekent dat de hypotheekrente die voor u geldt, voor uw buurman hoger of lager kan zijn.

Uw inkomen, dienstverband en eventuele openstaande schulden kunnen daarin bepalend zijn. Laat u door ons deskundig informeren over alle soorten hypotheken.

Wilt u een van de soorten hypotheek afsluiten?

Dan is het verstandig om één van onze hypotheekadviseurs in te schakelen. Hij of zij weet precies welke hypotheek bij u zal passen en kan een berekening maken van uw komende maandlasten.

Waarom zijn er verschillende soorten hypotheek?

Inmiddels weet u meer over de keuzes die u heeft wanneer u een hypotheek wilt afsluiten. Daarbij is een uitgebreide soorten hypotheek uitleg gegeven.

Toch weet u pas na een adviesgesprek met onze hypotheekadviseur welke hypotheekvorm het beste bij u past. De ene hypotheekvorm is meer geschikt voor de één dan de andere.

Bent u een starter?

Dan raden we een annuïteitenhypotheek aan. Koopt u een volgende woning en bent u van plan om in de toekomst minder te gaan werken? Dan past de lineaire hypotheek wellicht beter bij u.

Een aflossingsvrije lening is uiteraard gedeeltelijk mogelijk. Toch raden de adviseurs van Advies Nederland dit af. U wilt het risico op een restschuld niet lopen.

Wilt u meteen beginnen met het oriënteren op de mogelijkheden van huis hypotheek? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan. Laat snel uw contactgegevens achter!

Soorten hypotheek in Nederland

Tegenwoordig is het aanbod in hypotheekvormen groot.

Er zijn dan ook enkele prachtige vormen bijgekomen. Elke hypotheekvorm wordt op deze pagina doorgenomen.

Advies Nederland biedt ook de mogelijkheid tot een gratis gesprek. Onze software kan namelijk een hypotheekanalyse maken waarin uw wensen centraal komen te staan.

Gratis soorten hypotheek advies

De soorten hypotheek die bij u passen zullen inzichtelijk worden. Door hier de laagste hypotheekrente aan te koppelen, krijgt u de best mogelijke hypotheek.

Elk jaar helpen wij duizenden woningeigenaren met het verbeteren van hun hypotheek. Bent u opzoek naar een nieuwe hypotheek?

Meldt u dan bij ons aan voor een kosteloos adviesgesprek!