Samenlevingscontract

Als u gaat samenwonen met uw partner, is het afsluiten van een samenlevingscontract een slimme zet. Een samenlevingscontract biedt namelijk de nodige bescherming voor u en uw partner.

In dit blog bespreken we waarom het afsluiten van een samenlevingscontract verstandig kan zijn en wat de voordelen ervan zijn.

Wil je goedkoop een contact door onze notaris laten opstellen?

Het opstellen van een samenlevingscontract. Dit zijn de regels en kosten.

Een samenlevingscontract biedt u en uw partner bescherming

Als u gaat samenwonen, deelt u vaak kosten en bezittingen met uw partner. Als u geen samenlevingscontract heeft afgesloten, kan het lastig zijn om te bepalen wie wat precies bezit en wie verantwoordelijk is voor welke kosten.

Een samenlevingscontract biedt hierin uitkomst. In het contract legt u vast wie wat bezit en wie verantwoordelijk is voor welke kosten. Hierdoor zijn er bij een eventuele breuk of conflict minder problemen en misverstanden.

Wat staat er allemaal in een samenlevingscontract?

Het is een juridisch document waarin u afspraken vastlegt over uw samenwonen. Zo staan er bijvoorbeeld afspraken in over wie wat bezit en wie verantwoordelijk is voor welke kosten.

Ook kunt u afspraken maken over uw erfenis, het pensioen en de zorg voor eventuele kinderen. Ook kan het handig zijn voor samen een huis kopen.

Hoe u een samenlevingscontract kunt opstellen: tips en advies

Als u een samenlevingscontract wilt opstellen, is het verstandig om hierbij hulp in te schakelen van onze notaris. Deze kan u adviseren over welke afspraken u het beste kunt vastleggen en hoe u dit het beste kunt doen.

Een voorbeeld document kunt u gratis bij ons downloaden.

Samenwonen zonder contract: de risico’s en nadelen

Als u gaat samenwonen zonder contract, loopt u het risico dat u minder goed beschermd bent. Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om te bepalen wie wat bezit en wie verantwoordelijk is voor welke kosten.

Ook kunt u zonder contract niet automatisch aanspraak maken op elkaars erfenis en pensioen. Bespaar op de samenlevingscontract kosten door in zee te gaan Advies Nederland.

Een samenlevingscontract voorbeeld: wat kunt u verwachten?

Als u wilt weten hoe een samenlevingscontract er in de praktijk uitziet, kunt u een voorbeeldcontract bekijken. Deze kunt u bij ons gratis downloaden.

Voor een persoonlijk contract waarin uw beide wensen worden vastgelegd, is het belangrijk om u bij ons aan te melden. Zo kun je samen een huis kopen op 1 naam.

Conclusie

Het is verstandig om bepaalde zaken vast te leggen. We leven nou eenmaal in een tijd waar veel mensen uiteindelijk toch uit elkaar gaan.

Een dergelijk document voorkomt de kans op een ruzie omdat alle zaken vooraf netjes zijn vastgelegd. Dit geeft beide partijen de mogelijkheid hun leven verder op te pakken.

Vragen of advies nodig over het opstellen van een samenlevingscontract?