Hypotheek afsluiten met meerdere personen?
Een hypotheek afsluiten met meerdere personen is mogelijk, maar niet eenvoudig. Wil je samen met je ouders of vrienden een woning kopen?
5 nadelen van een huis kopen met vrienden
Een hypotheek afsluiten met 3 personen, of nog meer, klinkt vaak aantrekkelijk voor singles. Toch zitten er ook wat haken en ogen aan.
Lees hier hoe gezamenlijk een huis kopen werkt in Nederland werkt.
Wij geven je 5 belangrijke nadelen van een huis kopen met vrienden:
- Je krijgt te maken met kopen in onverdeeldheid
- Het is vaak niet mogelijk om de eigen inbreng gelijk te stellen
- Wanneer één van de vrienden een relatie krijgt wil deze misschien wel verhuizen
- Je kunt gedwongen worden om een persoon uit te kopen als deze wil verhuizen
- Het verkrijgen van een goede hypotheek is een stuk lastiger
Hypotheek meerdere eigenaren: Cohousing
Een hypotheek meerdere eigenaren is een term voor de financiering van een woning die meerdere eigenaren krijgt. Hierbij hebben we het dan bijvoorbeeld over een groep vrienden.
In principe zorgt iedere partij voor de financiering en hier wordt één hypotheek van gemaakt. Je kunt zo dus een hypotheek delen met vrienden.
Deze hypotheek wordt ook wel een cohousing hypotheek genoemd.
Wil je daar meer over weten? Laat dan nu je gegevens bij ons achter.
Een cohousing hypotheek voor een huis met meerdere eigenaren
Wanneer we het hebben over een huis met meerdere eigenaren, dan hebben we het niet over een woning die door een stel wordt gekocht. Dit is natuurlijk veel voorkomend.
Een hypotheek afsluiten met meerdere personen, zoals vrienden of goede bekenden, komt natuurlijk veel minder vaak voor. Zij sluiten een zogenaamde cohousing hypotheek af.
Cohousing staat voor gezamenlijk een huis kopen
Cohousing, ofwel een cohousing hypotheek, betekent eigenlijk niets anders dan gezamenlijk een huis kopen. Voor een huis met meerdere eigenaren is het lastiger een hypotheek te krijgen.
Een hypotheek afsluiten met meerdere personen is niet onmogelijk, maar je krijgt wel met enkele zaken te maken waar je gewoonlijk niet mee te maken krijgt.
Bekijk hoe samen een huis kopen met vrienden of familie werkt.
Stel, je wilt een huis kopen met 4 personen
Laten we een voorbeeld nemen. Je wilt een huis kopen met vier personen in totaal, dus jij zelf en drie andere personen. Dan koop je in onverdeeldheid.
Je kunt dan een hypotheek afsluiten met 4 personen, waarbij ieder individu een eigen deel van de hypotheek betaalt. In de akte wordt er gesproken van in onverdeeldheid kopen.
Wat is in onverdeeldheid kopen?
Ga je een hypotheek afsluiten met 4 personen, of een ander aantal natuurlijk, dan wordt er in de akte opgenomen dat er wordt gekocht in onverdeeldheid.
Dit geeft aan dat de woning uiteindelijk eigendom is van meerdere personen. Voor iedere persoon wordt vastgesteld hoe de verhoudingen liggen. Dit kun je zelf bepalen.
Bij samen huis kopen op 1 naam liggen de regels en voorwaarden net wat anders.
Wat zijn hierin de mogelijkheden?
Ga je een hypotheek afsluiten met meerdere personen, in de voorbeeldsituatie met 4 mensen, dan kunnen de verhoudingen gelijk zijn. Dus, ieder 25 procent.
Dit kan, maar het hoef niet. Het is in de praktijk zelfs mogelijk om te bepalen dat 97 procent op naam van één persoon komt en de overige drie personen nemen slechts 1 procent.
Wanneer je koopt in onverdeeldheid, dan betekent dit ook dat iedere betrokken persoon aan einde aan deze zogenaamde onverdeeldheid kan maken.
Een einde maken aan de onverdeeldheid
Je wilt nu een hypotheek afsluiten met meerdere personen, maar over een paar jaar wil je misschien onder de ‘deal’ uit. Dan wil je dus een einde aan de onverdeeldheid maken.
Kan dit onderling niet geregeld worden?
In dit geval is het nodig om bij de rechter een verzoekschrift in te dienen, waarna de andere personen worden gedwongen om jouw aandeel van de woning te kopen.
Het is ook mogelijk om een verzoekschrift in te dienen om de andere partijen de woning aan jou te laten verkopen.
In dit geval wordt bij alleen een woning kopen het uitsluitend van jou.
Een extra clausule opnemen in de aankoopakte
Bij een hypotheek afsluiten met meerdere personen neem je dus wel de nodige risico’s. Wat als één van de personen al binnen een paar maanden van de onderlinge deal af wil?
Dit kun je voorkomen door een extra clausule te laten opnemen in de aankoopakte. Hierin kun je laten vastleggen dat iedereen zich voor een bepaalde tijd aan de afspraak bindt.
De periode mag je zelf vaststellen
Wil je een hypotheek afsluiten met meerdere personen en een extra clausule laten opnemen voor de nodige bescherming? Dan mag de periode zelf worden vastgesteld.
Wel is het zo dat het maximaal 5 jaar mag duren. Na deze 5 jaar is het wel mogelijk om het opnieuw vast te leggen voor deze maximale periode. Dit is zo bij de wet geregeld.
De woning verhuren in plaats van samen kopen
Een hypotheek afsluiten met meerdere personen vind je te risicovol, dus heb je een andere oplossing bedacht om wel samen met vrienden in een koopwoning te gaan wonen.
Jij sluit zelf een hypotheek af en jij koopt de woning zelfstandig. Je vrienden trekken vervolgens in en betalen huur, waardoor zij bijdragen aan de hypotheeklast die jij draagt.
Wil je een huis kopen met familielid? Geef je dan bij ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
Geen toestemming voor een hypotheek
Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar in de praktijk werkt het wel even anders. Een hypotheekverstrekker moet namelijk akkoord gaan met de verhuur aan vrienden.
In verreweg de meeste gevallen krijg je deze goedkeuring niet, omdat het eenvoudigweg te onzeker is voor de hypotheekverstrekker. Officieel mag je dan niet verhuren.
Hypotheek afsluiten met meerdere personen – aansprakelijkheid
Ga je een hypotheek afsluiten met meerdere personen? Dan zijn alle personen aansprakelijk. Kan één iemand niet betalen voor de hypotheek? Dan moet de rest dit dus doen.
Uiteindelijk komt de hypotheekverstrekker bij één van de personen terecht van wie het huis is en deze wordt aansprakelijk gesteld. De hypotheeklast moet betaald worden en dat is alles waar de hypotheekverstrekker om geeft.
Niet zomaar een hypotheek afsluiten met meerdere personen
Ga nooit zomaar een hypotheek afsluiten met meerdere personen. Er komen meer risico’s bij kijken dan je je wellicht van tevoren realiseert.
Advies Nederland adviseert je op onafhankelijke basis en bekijkt de mogelijkheden voor je.
Maak online een afspraak voor een gratis adviesgesprek.