Hoe werkt een huis kopen in Nederland als expat?

Een huis kopen in Nederland als expat gaat in veel gevallen lastiger dan wanneer je als Nederlander een hypotheek wilt afsluiten.

Gelukkig is het ook niet helemaal onmogelijk, vraag hier een gratis adviesgesprek bij ons aan.

Wanneer kun je een huis kopen als expat:

  • Je moet integreren in een compleet andere cultuur
  • In de meeste gevallen ben je helemaal alleen, zonder familie en vrienden
  • Vriendschappen van thuis verwateren snel
  • De taalbarrière kan je behoorlijk in de weg gaan zitten
  • Het afsluiten van een hypotheek is in veel gevallen niet eenvoudig

Wil je een huis kopen in Nederland als expat?

Schrijf je dan bij ons in voor een gratis en onafhankelijk adviesgesprek.

5 nadelen waar expats mee te maken krijgen

Er wordt vaak gedacht dat expats alleen maar voordelen genieten, bijvoorbeeld omdat zij een groot belastingvoordeel hebben.

Niets is minder waar.

Bekijk hoe je een huis kunt kopen in Nederland als buitenlander.

Huis kopen in Nederland als expat

Een huis kopen in Nederland als expat: kan het wel?

Als expat een huis kopen in ons land, of een huis kopen Nederland als niet ingezetene, is in de praktijk zeker niet onmogelijk. Je hebt wel opties wanneer je een koopwoning wilt.

De laatste jaren zijn de mogelijkheden voor expats wat uitgebreid, waardoor het gewoonweg iets eenvoudiger is om een expat hypotheek af te sluiten.

Het kan natuurlijk twee kanten op..

Je kunt natuurlijk twee kanten op wanneer je expat bent.

Het kan gaan om een huis kopen in Nederland als buitenlander, dus als je in Nederland verblijft, maar niet de nationaliteit hebt.

Anderzijds ben je ook een expat bij wonen in buitenland huis kopen in Nederland, dus als je als Nederlander in het buitenland woont en werkt, maar in eigen land een woning wilt kopen.

Iedere situatie is anders

Of het nu gaat om werken in buitenland hypotheek in Nederland, of juist andersom, uiteindelijk is iedere situatie toch weer anders. Je hebt immers met hypotheekregels te maken.

Dan is er ook nog een verschil tussen een huis kopen zonder verblijfsvergunning en een huis kopen mét verblijfsvergunning.

Kortom, het wordt er allemaal niet makkelijker op.huis kopen Nederland als niet ingezetene

Er wordt wel steeds meer mogelijk

Wil je een huis kopen in Nederland met verblijfsvergunning? Dan zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden dan enkele jaren geleden. De regels zijn wat dat betreft wat versoepeld.

Dit betekent dat het afsluiten van een hypotheek zonder Nederlandse nationaliteit nu een stuk makkelijker is.

Het betekent echter niet dat het even makkelijk is dan wanneer je een hypotheek wilt afsluiten als niet-expat.

Waarom huis kopen in Nederland als Expat?

Alle redenen gaan we hier uitleggen. En ook wat de geldverstrekkers vinden. Want wat is het risico voor de hypotheekverstrekker?

Een huis kopen in Nederland als expat zonder Nederlands paspoort levert de nodige risico’s op voor de hypotheekverstrekker en daar ligt natuurlijk het grootste probleem.

Het grootste risico is wel dat er een hypotheek wordt verstrekt aan iemand die ineens verdwijnt naar het thuisland en de afspraken met de hypotheekverstrekker niet nakomt.

huis kopen in Nederland als buitenlanderBanken zien nu minder risico’s

Enkele banken durfden een aantal jaren geleden de eerste stap te nemen door een expat hypotheek aan te bieden. Wat bleek? Expats hielden zich beter aan afspraken dan Nederlanders.

Hierdoor zagen de banken de risico’s dalen, waardoor een huis kopen in Nederland als expat vandaag de dag een stuk makkelijker is.

En toen kwam de MCD..

Een huis kopen in Nederland als expat werd dus tijdelijk wat makkelijker, maar toen kwam de EU ineens met de MCD, ook wel de Mortgage Credit Directive.

Deze nieuwe richtlijn werd ingevoerd om mensen met een vreemde valuta salaris te beschermen tegen schommelingen in de koersen.

Hierdoor werden banken verantwoordelijk voor het afdekken van het risico met betrekking tot de valuta. Dit veranderde de zaak natuurlijk weer.wonen in buitenland huis kopen in Nederland

Een huis kopen in Nederland als expat werd bijna onmogelijk

In één klap was een huis kopen in Nederland als expat bijna onmogelijk. Verreweg de meeste banken besloten geen hypotheken meer te verstrekken aan mensen die hun inkomen ontvingen in een vreemde valuta.

Dit lijkt misschien alweer lang geleden, maar dat is het zeker niet. Dit alles gebeurde namelijk in 2016. Expats, die door de MCD beschermd moesten worden werden er dus de dupe van.

Een goedkoop huis kopen in Nederland als expat is prima mogelijk. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Bekijk in dit artikel alle regels.

Bij wie kun je een huis kopen in Nederland als expat?

De ABN AMRO nam uiteindelijk een eerste stap naar een oplossing en riep extern advies in om te leren hoe er het best om kon worden gegaan met de MCD.

Zo werd er uiteindelijk een oplossing gevonden en deze is in de praktijk eigenlijk heel eenvoudig.

Het salaris in vreemde valuta wordt nu voor 90 procent meegerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek. Zo kan de bank alle grote risico’s goed afdekken.

expat hypotheekEen expat kan dus wel minder lenen?

In de praktijk is het inderdaad zo dat een expat met een inkomen in vreemde valuta dus minder kan lenen dan iemand met een inkomen in euro’s.

Toch zorgt deze regeling er wel voor dat er meer mogelijkheden zijn voor een huis kopen in Nederland als expat.

Een hoge hypotheek krijgen is wel lastiger

Er blijft dus wel een onderscheid bestaan tussen expats en mensen met de Nederlandse nationaliteit. Dit onderscheid zorgt ervoor dat een hoge hypotheek voor expats lastiger te verkrijgen is.

Advies Nederland helpt expats om een goede hypotheek te krijgen voor het aankopen van een woning in Nederland die aan alle woonwensen voldoet.

Laat je maximale hypotheek berekenen

werken in buitenland hypotheek in Nederland

De maximale hypotheek die je kunt krijgen als expat verschilt natuurlijk ook per hypotheekaanbieder. Daarnaast zijn er meer belangrijke factoren die een rol spelen.

Wij kunnen voor jou de maximale hypotheek berekenen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Hiervoor kun je een gratis hypotheekafspraak maken via de website.

Wil jij ook een huis kopen in Nederland als expat?

Een huis kopen in Nederland als expat is dus wel mogelijk, maar niet altijd eenvoudig. Wil jij een woning kopen als expat in Nederland? Dan helpt Advies Nederland je graag verder.

Je kunt bij ons online een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek. Onze adviseurs werken volledig onafhankelijk, zodat je altijd kunt rekenen op een eerlijk advies.

Meld je online aan voor een gratis gesprek en wij berekenen graag jouw specifieke mogelijkheden voor je.