De beste uitleg voor iedereen die een huis wil kopen

Een huis kopen, hoe gaat dat precies? Door het proces dat erbij komt kijken in fases te delen, kunnen wij u uitleggen hoe het in zijn werk gaat. Vooral wanneer het gaat om een eerste huis, kan het een spannende uitdaging lijken. U moet immers verschillende partijen erbij betrekken.

Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekadviseur en een aankoopmakelaar. Wellicht bent u een zelfstandig ondernemer en is een hypotheek afsluiten iets minder eenvoudig. Maar met onze hulp toch te realiseren!

Wat de situatie ook is, de adviseurs van Advies Nederland kunnen u met de financiële zaken helpen. Van hypotheken tot verzekeringen, wij zijn van alle markten thuis. Daarnaast is een eerste afspraak altijd gratis en vrijblijvend.

We maken voor u een berekening en advies op maat. Uiteraard kan dit ook via onze website. Kan ik een huis kopen zonder spaargeld? Dat kan. Laat dan snel uw gegevens achter voor een gratis oriënterend gesprek!

Meer weten? Gebruik dan ons gratis stappenplan voor het kopen van een huis.

Ik wil een huis kopen, en nu?

Een huis kopen

Eerste huis kopen waar moet ik opletten? Wanneer u een woning wilt kopen, is de hypotheekaanvraag erg belangrijk.

Zonder deze lening is het namelijk vrijwel onmogelijk om dit te kunnen doen. Grof gezien kan het proces van de hypotheekaanvraag opgedeeld worden in drie fases.

U begint met de oriëntatiefase waarin u berekent hoeveel u zou kunnen lenen aan hypotheek. Aan de hand van deze berekening weet u in welke prijsklasse u zich een woning kunt veroorloven.

Daarmee wordt ook het doen van een bod mogelijk. Wordt uw bod geaccepteerd, dan tekent u de voorlopige koopovereenkomst.

Vervolgens kunt u hypotheekadvies inwinnen bij onze hypotheekadviseur. Hij of zij zal de hypotheekofferte opmaken en versturen naar de bank. Gaat de bank akkoord, dan wordt de hypotheek afgesloten.

Een notaris maakt de hypotheekakte op en schrijft deze in het kadaster in. Op dat moment kunt u uw woning kopen en wordt u eigenaar. Een huis kopen, welke stappen neemt u verder? Download ons stappenplan huis kopen zonder makelaar of maak een afspraak.

Een huis kopen, hoe gaat dat?

De oriëntatiefase is een belangrijk onderdeel van de procedure bij een eerste huis kopen. Het kan daarbij verstandig zijn om al één van onze hypotheekadviseurs in te schakelen.

U zult namelijk moeten berekenen wat u op basis van uw inkomen kunt lenen van de bank. De hypotheeklening zorgt er immers voor dat u daadwerkelijk een woning kunt kopen. Uw inkomen en dienstverband zijn daarbij de belangrijkste pijlers.

Kunt u een hypotheek met uw inkomen terugbetalen? Dit is de vraag waar de bank een zeker antwoord op wil hebben. U kunt uw maximale lening door onze hypotheekadviseur laten berekenen gedurende een kosteloos gesprek.

Uiteraard is het ook mogelijk om dit via onze rekentools te doen. Wanneer u weet of en wat u maximaal kunt lenen, kunt u op zoek gaan naar een woning. Dit kan via een makelaar of talloze websites. Belangrijk daarbij is dat u kijkt naar de juiste prijsklasse.

Wilt u begeleid worden in het gehele proces? Of zoekt u een checklist huis kopen? Schrijf u dan in via ons contactformulier voor een kosteloos oriëntatiegesprek.

een huis kopen hoe doe je dat

Een bod doen een huis kopen

Heeft u een woning gevonden, dan kunt u met een makelaar een bod doen. Bekijk hoe succesvol bieden op een huis moet! Daarbij is het essentieel om te weten wat u kunt lenen. In 2017 is dit 101% van de woningwaarde.

Dit betekent dat u 5% van de 6% aan extra kosten zelf zult moeten financieren met bijvoorbeeld spaargeld. Met een hypotheekadviseur kunt u een overzicht maken van datgene wat u nodig heeft.

Wordt uw bod geaccepteerd, dan is het tijd om te kijken naar de hypotheeklening. Wilt u weten hoe een hypotheek afsluiten werkt? U gaat kiezen voor een aflossingsvorm en een rentevorm. U moet kijken naar de rentepercentages en hypotheekvoorwaarden die een bank of verzekeraar aanbiedt.

Natuurlijk wilt u de goedkoopste, maar ook de beste hypotheek voor uw situatie. Is de voorlopige koopovereenkomst getekend? Dan maakt onze hypotheekadviseur voor u een hypotheekofferte op en wordt deze verstuurd naar de hypotheekverstrekker van uw keuze. Wat kost een huis kopen?

Kosten een huis kopen

Accepteert de hypotheekverstrekker uw aanvraag? Dan wordt de hypotheek afgesloten en kunt u de woning kopen. Als deze geweigerd wordt, kunt u meestal dankzij de ontbindende voorwaarden onder de koop uitkomen.

Deze voorwaarden staan in het voorlopige koopcontract. Let hier dus goed op! Naast de koopsom van de woning zijn er meerdere kosten die u grotendeels uit eigen middelen moet financieren.stappenplan een huis kopen

 • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
 • Notariskosten
 • Taxatiekosten
 • Makelaarskosten
 • Overdrachtsbelasting (2%)
 • Bereidstellingsprovisie Nationale Hypotheek Garantie
 • Eventueel bankgarantie, overbruggingskrediet en bouwtechnische keuring

Een groot deel van deze kosten wordt ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. Een huis kopen met erfpacht zal daarnaast andere kosten met zich meebrengen, evenals het geval is bij een nieuwbouwwoning.

Bij nieuwbouw zijn de kosten vrij op naam en voor de rekening van de verkoper. De meeste kosten zijn fiscaal aftrekbaar.  Dit betekent dat u deze eenmalig kunt opgeven bij uw jaarlijkse belastingaangifte.

Als starter een huis kopen

De hoogte van uw hypotheeklening is onder andere afhankelijk van uw inkomen. Dit betekent dat wanneer u als starter wat minder verdient, het lastiger kan zijn om een hypotheek te krijgen.

Om die reden biedt de overheid in samenwerking met gemeenten de Starterslening aan. Deze overbrugt het verschil tussen wat u kunt lenen en wat u nodig heeft voor de aankoop van een woning.

Daarnaast hoeft u de lening de eerste drie jaar niet zelf af te lossen. Dit gebeurt vanuit de bijbehorende Combinatielening. Pas wanneer uw inkomen dit toelaat, begint u met de aflossing. Bij de Starterslening hoort een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Dit betekent dat 101% van de woningwaarde maximaal 247.450 euro mag zijn. De hypotheek zal dus altijd bij uw inkomen passen. Aangezien het uw eerste woning betreft,  bieden wij u graag een huis kopen stappenplan aan. Ons eerste adviesgesprek is geheel gratis en vrijblijvend!

Checklist een huis kopen

Is een huis kopen nu verstandig? Een vraag die onze hypotheekadviseurs vaak te horen krijgen. Op dit moment staat de hypotheekrente nog steeds erg laag. Toch is de verwachting dat deze binnen aanzienlijke tijd enigszins gaat stijgen.

Om die reden is het nu dus de tijd om een woning te kopen. Wij bieden u graag onze hulp aan. Uiteraard zullen onze hypotheekadviseurs u gedurende de hele procedure bijstaan. Tegen zeer lage tarieven kunnen wij verder voor u bemiddelen. Ook blijven wij uw hypotheek controleren.

Wellicht zijn er na enkele jaren aanzienlijke besparingen mogelijk! Dit is het voordeel wanneer u werkt met een adviseur van Advies Nederland. Benieuwd naar onze verdere tips en aanbevelingen? Laat dan snel uw contactgegevens achter!

Wil je meer weten over de bijkomende kosten bij het kopen van een huis? Neem dan contact met ons op of lees snel verder! Door dit artikel heb je een huis gekocht maar nu dan? Lees het allemaal in het volgende blog.

By |2019-09-03T09:43:32+01:0017 April, 2017|Huis kopen|2 Comments

2 Comments

 1. Said balouchi August 26, 2021 at 12:30 pm - Reply

  Goedendag
  Mijn vriend en zijn vrouw zijn Iraniërs. Beide gepensioneerden. Ze hebben geld om een ​​huis in Nederland te kopen. Ze willen niet in Nederland wonen maar gewoon een huis kopen en met een “Multi-Visum (of iets dergelijks) meerdere keren Nederland bezoeken. Is het mogelijk?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie op mijn e-mail:
  snmozaffari@yahoo.com

  Met vriendelijke groeten
  Saïd Balouchi

  • admin August 31, 2021 at 1:49 pm - Reply

   U kunt zich altijd aanmelden voor een gratis adviesgesprek. Onze adviseur zal dan samen met u de mogelijkheden doornemen. Dit kan persoonlijk of via een webcam verbinding. M.v.g. Geert van Advies Nederland.

Leave A Comment