Wat kost een huis bouwen?

Natuurlijk wil iedereen met bouwplannen eerst weten: wat kost een huis bouwen m3? Het bouwen van een huis is een van de grootste investeringen die je in je leven kunt doen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen zich afvragen wat de kosten zijn van het bouwen van een huis. De kosten van het bouwen van een huis zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • De grootte van het huis
  • Het type materiaal dat wordt gebruikt
  • De locatie en de afwerking

Het beste kunt u zich eerst bij ons aanmelden voor een gratis adviesgesprek. Zo krijgt u inzicht in de kosten en financieringsmogelijkheden.

Wat kost het om een huis te bouwen?

Het bouwen van een huis begint met het opstellen van een budget. Hierbij moet je niet alleen rekening houden met de bouwkosten, maar ook met de:

  • Kosten voor de grond
  • De architect
  • Aannemer
  • Vergunningen en leges

Het is daarom verstandig om van tevoren een kostenraming te laten maken door een aannemer of architect. Op die manier krijg je een goed beeld van de totale kosten en kun je je budget hierop afstemmen.

De factoren die de prijs bepalen

De kosten van en huis bouwen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte van het huis en het type materiaal dat wordt gebruikt.

Over het algemeen kost een nieuwbouwhuis tussen de €1.500 en €2.500 per vierkante meter. Dit is exclusief de kosten voor de grond, de architect en de aannemer. Een vrijstaande woning is duurder dan een tussenwoning of hoekwoning.

De bouwkosten per vierkante meter bij nieuwbouw

Naast de bouwkosten zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er de kosten voor de grond, de architect en de aannemer.

De kosten voor de grond zijn afhankelijk van de locatie en de grootte van het perceel. Voor een gemiddelde kavel van 500 vierkante meter betaal je al snel tussen de €100.000 en €200.000.

De kosten voor de architect en de aannemer zijn ook afhankelijk van het type huis dat je wilt bouwen en de afwerking. Dit zijn de kosten van een houten huis bouwen.

Kosten voor grond, architect en aannemer

Wat kost het bouwen van een huis? Over het algemeen liggen de kosten voor een architect tussen de 5 en 15 procent van de bouwkosten en de kosten voor een aannemer tussen de 15 en 25 procent van de bouwkosten.

Tot slot moet je rekening houden met eventuele vergunningen en leges. Voor nieuwbouw heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig.

Hoe kun je een budget opstellen voor het bouwen van een huis?

Dus, wat kost een huis bouwen? De kosten van bouwen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Ook moet je rekening houden met eventuele leges voor het bouwen op gemeentegrond.

Kortom, de kosten van het bouwen van een huis zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom verstandig om van tevoren een kostenraming te laten maken en een budget op te stellen.

Op die manier voorkom je verrassingen en kun je zonder zorgen genieten van je nieuwe woning.

Schrijf je meteen bij ons in voor een gratis en onafhankelijk adviesgesprek.