Eerste huis kopen: hoe werkt het?

Eindelijk, het is zo ver! U bent op een belangrijk punt in uw leven gekomen. U wilt een eerste huis kopen! Een grote stap in uw leven.

Leuk maar eigenlijk ook wel een beetje spannend. Er gaat veel op u afkomen. Soms is het moeilijk om de juiste weg te vinden. Bekijk nu de beste startershypotheek.

Voor alle starters hebben wij ook een super handige begeleiding. Op deze manier zal jouw eerste aankoop vele malen makkelijker verlopen. Mogen wij je gratis helpen?

 

 

Ik wil zo snel mogelijk mijn eerste huis kopen

U moet keuzes maken waar u straks maandelijks mee wordt geconfronteerd. Lees de informatie op deze pagina rustig en goed door.

Wij informeren u stap voor stap over de hypotheek en aankoop van de woning. Wat gaat u tegenkomen en waar moet u aan denken. Lees al onze handige tips!Eerste huis kopen

Kan ik ook geholpen worden?

Daarnaast bieden wij u een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aan. Maak hiervan gebruik! Na een inventarisatie van uw situatie en wensen ontvangt u een advies op maat.

Wij vinden voor uw situatie de voordeligste hypotheek met de gunstigste voorwaarden. Voor nu en voor in de toekomst.

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

Jazeker. Ga een gratis kennismakingsgesprek aan met onze adviseur. Hij zal stap voor stap aan je uitleggen welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Waar moet ik financieel rekening mee houden? Bekijk hier de gemiddelde aankoopkosten voor een eigen woning.

Uiteraard kan onze hypotheekadviseur ook een persoonlijke berekening voor u maken. U weet dan exact de bedragen en financieringsmogelijkheden.

 

 

Uw maximale hypotheek

Hoe verleidelijk het ook is om direct de huizenmarkt op te gaan, eerst de financiën! Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Is uw hypotheek berekenen globaal duidelijk?

Dan kunt u gerichter zoeken. Zo voorkomt u teleurstellingen of misschien valt het bedrag wel mee. Op internet zijn sites te vinden waar u uw mogelijkheden kunt berekenen.

Zijn online hypotheek berekeningen wel correct?

Let op, u krijgt een indicatie! Het is raadzaam om advies te vragen aan een deskundige hypotheekadviseur. Een adviseur is op de hoogte van alle laatste hypotheek- en fiscale regels en mogelijkheden voor starters.Eerste huis kopen

Denk hierbij aan de combinatielening, NHG en hypotheekregels die jaarlijks wijzigen.

Zijn de financiën helder? 

U kunt nu u op zoek naar uw droomhuis. Gevonden? Dan gaat u uw eerste huis kopen. Wij adviseren u graag verder qua hypotheekmogelijkheden.

Krijg altijd de maximale hypotheek

Uw geldverstrekker bepaalt uiteindelijk wat uw maximale hypotheek is voor een eerste huis. De maximale hypotheek is 102% van de waarde van het huis.

Woonwensen bij een eerste huis kopen

Eerste huis kopen waar moet ik opletten? Denk vooraf altijd eerst goed na over uw wensen. Zo kunt u efficiënter zoeken naar uw droomhuis.

Bespaar veel tijd met zoeken op internet en bezichtigingen

U gaat uw eerste huis kopen, aan welke eisen moet dat huis voldoen? Denk hierbij aan de volgende punten:

 • Uw huidige gezinssituatie nu en in de toekomst.Woonwensen bij een eerste huis kopen
 • Uw financiën.
 • De grootte van het huis, aantal kamers.
 • De omgeving: straat, wijk, woonplaats.
 • Sfeer in de wijk.
 • Oud, bestaand of nieuwbouw?
 • Appartement of eengezinswoning?
 • Tuin, balkon?
 • Woon klaar of veel kluswerk?
 • Winkels, scholen in de buurt?
 • Wel of niet een kinderrijke buurt?
 • Reistijd werk/school

U heeft duidelijk voor ogen waar uw huis aan moet voldoen? 

Op deze wijze kunt u vaak al 80% van de huizen op Funda of Jaap schrappen. Lees al onze tips over een woning kopen! Dit zorgt ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.

Een eerste huis zoeken

Een eerste huis kopen stap voor stap. De balans is opgemaakt. U weet globaal wat uw financiële mogelijkheden zijn. Uw woonwensen zijn helder. U kunt op zoek naar uw droomhuis.

eerste huis kopen tips

Oriënteer u goed op de woningmarkt. Voor een eerste huis kopen kunt u een makelaar inschakelen of zelf gaan zoeken.

Het inschakelen van een makelaar kost u uiteraard geld. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 1,5% en 2% van de koopsom.

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en het zelf doen?

Voordelen: kost u minder tijd, een makelaar ziet het aanbod eerder en onbezorgd onderhandelen.

De voordelen van het zelf zoeken zijn: financieel en u bepaalt alles zelf. De meeste mensen zoeken zelf. Zoek en bekijk de Internet sites: Funda, Jaap en Zoekallehuizen of het woningaanbod in kranten.

De eerste stap bij een huis kopen

Scherp uw Internet zoekopdrachten aan zodat dat u niet verdwaalt in het aanbod van huizen. Liever tien passende huizen, dan honderden ongeschikte.

Tijdens een bezichtiging ervaart u pas echt of het huis aan uw wensen voldoet. 

De bezichtiging

U heeft een paar huizen gevonden die aan uw wensen voldoen. De volgende stap: het maken van een afspraak voor een bezichtiging.eerste huis kopen starter

Op internet ziet een huis er altijd perfect uit. Tijdens een bezichtiging ziet u pas echt of dit uw droomhuis is.

Je voelt wanneer het goed zit bij een huis kopen

Vaak weet en voelt u bij binnenkomst al of dit “ het’ huis wel of niet gaat worden. Voelt alles tijdens de bezichtiging goed? Reageer tijdens de bezichtiging niet te enthousiast en blijf nuchter.

Blijf alert op het onderhoud en gebreken. Komt u iets tegen, vraag de makelaar naar de oorzaak en maak foto’s. Informeer ook altijd bij de makelaar naar eventuele gebreken.

Bevalt het huis en wilt u een bod uitbrengen? 

Ga dan altijd nog een keer kijken. Een tweede keer kijkt u toch anders naar een huis. Heeft u qua huis (en woonomgeving) uw droomhuis gevonden?

Dan komt het eerste huis kopen dichterbij! Hulp nodig? Vraag het onze aankoopmakelaar. Dit kunt u doen zonder er voor te hoeven betalen.

eerste huis kopen stap voor stapHet bieden bij een eerste huis kopen

U heeft uw droomhuis gevonden. Het begin van een spannende periode, het bieden op een huis. Denk voordat u een bod uitbrengt, goed na over uw onderhandelingsstrategie. 

U weet wat u financiële mogelijkheden zijn. Begin met een redelijk openingsbod.

Hoe weet ik wat een goed bod is?

Een bod wat lager ligt dan wat u maximaal voor het huis wilt betalen. Zo houdt u ruimte over om te onderhandelen. Vaak ontvangt u een tegenbod.

Onderhandelen is een spel

Een spel wat respectvol wordt gespeeld. Laat u niet onder druk zetten door een opmerking zoals: er komen nog meer kijkers. Blijf tijdens de onderhandeling altijd zakelijk.

Reageer niet te enthousiast, u loopt hierdoor het risico dat de makelaar de prijs opdrijft.

Bent u op een punt gekomen waarop u tevreden bent over de prijs en voorwaarden? 

Wacht dan niet langer en bevestig de deal direct. Bevestig dit altijd schriftelijk. Uw eerste huis kopen is een feit!Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

De hypotheek

De (voorlopige) koopovereenkomst is getekend. Het is nu van belang dat u uw hypotheek zo snel mogelijk regelt én rond krijgt. 

De hypotheekUw geldverstrekker kan nu berekenen wat uw maximale hypotheek is. De maximale hypotheek is maximaal 102% van de waarde van het huis.

Welke documenten heb ik nodig?

Er wordt u om vele documenten gevraagd. In spanning wacht u af of alles rondkomt.

Hoe beter uw voorbereiding, hoe sneller dit proces zal verlopen. Als het goed is, heeft u al zich al verdiept in een aantal zaken. Uw huidige en toekomstige persoonlijke en financiële situatie is duidelijk.

Kan ik ook zelf een eerste huis kopen?

Voor het eerste huis kopen is een hypotheekadvies niet altijd nodig. Heeft u voldoende kennis van zaken en tijd? Dan kunt u bij Advies Nederland een online hypotheek afsluiten. 

Heeft u wel behoefte aan advies en begeleiding tijdens een hypotheek afsluiten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. 

Hypotheekvormen

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek kunt u kiezen voor: een lineaire of annuïteitenhypotheek. Hypotheekvormen die u zekerheid bieden.eerste huis kopen waar moet ik opletten

De zekerheid, dat aan het einde van de looptijd uw hypotheek in zijn geheel is afgelost. U loopt geen risico op een restschuld.

Waar bestaat een hypotheek uit?

Het vaste maandelijkse bedrag bestaat uit: een deel aflossing en een deel hypotheekrente. Verschil tussen deze twee hypotheekvormen is de verhouding tussen aflossing en rente.

Bij lineair betaalt u maandelijks 1/360 deel van uw hypotheekschuld af. Uw hypotheekschuld daalt dus per direct en uw rentelasten nemen af.

Dit betekent hoge maandlasten in de beginperiode

Bij annuïtair nemen uw netto maandlasten toe. In het begin betaalt u veel rente en lost u weinig af. Tijdens de looptijd gaat u steeds minder rente betalen en meer aflossen.

Dit betekent in de beginperiode lage maandlasten. De reden waarom bij een eerste huis kopen deze vorm zo populair is. 

 

 

eerste huis kopen eigen geldCombinatielening (Starterslening)

U bent een starter op de woningmarkt. Is uw maximale hypotheek net onvoldoende om uw droomhuis te kopen?

Voor een eerste huis kopen bestaat de combinatielening. Een creatieve combinatie van de starterslening met een hypotheekvorm.

Voor welke hypotheek zal ik kiezen bij mijn eerste huis?

Een hypotheekvorm (annuïtair en lineair) die voldoet aan de aflossingsverplichting. U komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u hieraan voldoet. 

De combinatielening, de mogelijkheid waardoor u net dat beetje extra kunt lenen om uw huis te kopen.

Wat zijn de kenmerken van een combinatielening?

 • Een extra lening voor starters op de woningmarkt. Een lening die u kunt aanvragen bij de gemeente waar u uw woning heeft gekocht.
 • U heeft de eerste drie jaar geen maandlasten.
 • Een lening die fiscaal aftrekbaar is.

Vraag uw hypotheekadviseur om advies. Onze adviseurs weten de weg en kunnen u direct met het aanvragen van uw hypotheek adviseren en ondersteunen.

eerste huis kopen forumVaste of variabele rente

Tijdens het afsluiten van uw hypotheek moet u vele keuzes maken. U moet niet alleen voor een hypotheekvorm kiezen maar ook tussen een vaste of variabele rente. 

Vaak een lastige keuze. U wilt niet teveel betalen. Wat is op dit moment verstandig voor uw persoonlijke situatie? Overleg dit in een persoonlijk gesprek met onze adviseur.

Durft u een risico te nemen?

Kunt u een plotselinge verhoging van uw maandlasten opvangen? Dan is een variabele rente een optie. Kiest u voor zekerheid? Dan moet u uw rente vastzetten. 

De hypotheekrente is altijd afhankelijk van de gekozen rentevaste periode. Variabele rente ligt meestal lager dan de vaste rente.

Standaard regels: Vaste of variabele rente

 • Is de verwachting dat de hypotheekrente gaat dalen? Dan is een variabele rente voordeliger.
 • Verwacht u dat de hypotheekrente gaat stijgen? Dan is een vaste rente voordeliger.

Laat u tijdens het eerste huis kopen adviseren door onze hypotheekadviseur. Na een inventarisatie ontvangt u kosteloos een adviesrapport. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

U gaat uw eerste huis kopen. De NHG, een interessante garantie voor starters op de woningmarkt. Dat is een garantie die u kunt krijgen bij het afsluiten van uw hypotheek.

De Nationale Hypotheek Garantie biedt u zekerheid en een veilige, verantwoorde hypotheek. Daarbij ligt de rente vaak lager. 

Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?

Om voor een combinatielening (Starterslening) in aanmerking te komen moet u een hypotheek met NHG afsluiten. 

U moet voor een NHG voldoen aan de algemene voorwaarden NHG. Overleg tijdens het hypotheekadvies gesprek wat uw mogelijkheden zijn. 

Advies eerste huis kopenEen eerste huis kopen, verzekeringen

Voor de uiteindelijke overdracht moet u nog uw woonverzekeringen regelen. Denk hierbij aan: een aansprakelijkheids- opstal- en een inboedelverzekering.

Het is verstandig om deze verzekeringen bij één maatschappij af te sluiten. Advies Nederland beschikt over een tool om alle verzekeringen snel met elkaar te vergelijken.

Welke verzekeringen heb je nodig bij een eigen huis?

Hierbij wordt gekeken naar de meest gunstige prijs en passende voorwaarden. U heeft absoluut al lopende verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan uw autoverzekering.

Laat gelijk al uw lopende verzekeringen door ons checken. Wij bieden u een gratis verzekeringscheck aan.Maak daar snel gebruik van!

eerste huis gekocht en danDe notaris

Eindelijk is het zo ver, uw hypotheek is rond! Tijd voor de notaris. Voor het passeren van uw woning bent u verplicht om een notaris in te schakelen. Een notaris regelt alle juridische zaken. 

Heeft u een bestaande woning gekocht?

Dan bepaalt u de keuze qua notaris en moet de notariskosten betalen. De notariële akte wordt opgemaakt, bestaande uit: de overdrachts- en hypotheekakte. 

Kloppen alle gegevens?

Dan volgt eindelijk “het moment” van ondertekenen! Gefeliciteerd met het eerste huis kopen! 

Advies en bemiddelingeerste huis kopen starter

U heeft op deze pagina kunnen lezen waar u tijdens het kopen van uw eerste huis allemaal aan moet denken. Welke beslissingen en keuzes u moet maken. 

Belangrijke keuzes, waar u jarenlang maandelijks financieel mee wordt geconfronteerd. Denk goed na over hoe u dit proces van een eerste huis kopen in wil gaan. 

Met of zonder advies of misschien een tussenoplossing?

Wij bieden u diverse mogelijkheden aan. Zie ook de pagina “Hypotheek online afsluiten”.  Maak gebruik van ons aanbod: een vrijblijvend en kosteloos hypotheekadvies gesprek. 

Maar ook: een gratis verzekeringen check! U kunt een afspraak maken via het formulier rechts op deze pagina.