Onze prognose hypotheekrente voor het jaar 2020

De prognose hypotheekrente 2020 is nu al belangrijk. Is het verstandig om de hypotheekrente lang vast te zetten of moet je toch denken aan een korte periode?

Advies Nederland vertelt je meer over de hypotheekrente, over de huidige en de toekomstige standen.

Mogen wij je helpen aan de laagste hypotheekrente?

5 tips om je hypotheekrente direct te verlagen

Je kunt zelf meerdere dingen doen om de hypotheekrente te verlagen. Hieronder vind je enkele opties:

  • Een deel van je hypotheek aflossen door middel van extra aflossing
  • Bij overwaarde op je woning de hypotheekrente verlagen
  • Zorgen voor een verlaging van de risico-opslag
  • Je hypotheek oversluiten tegen een lagere hypotheekrente
  • De rentevaste periode voor kortere tijd vastzetten

Ontdek hier ook alvast onze hypotheekrente prognose voor het jaar 2025.

Prognose hypotheekrente 2020Waarom is de prognose hypotheekrente 2020 belangrijk?

Wanneer je een hypotheek afsluit, dan kun je de rente vastzetten voor een bepaalde periode. Dit kan voor lange tijd, maar ook voor korte tijd. Een bewuste keuze is belangrijk.

Door goed te kijken naar de rente verwachting lange termijn en korte termijn ben je beter in staat een goede keuze te maken.

Gaat de rente verder dalen de komende 10 jaar?

Dan kies je voor een korte tijd.

Twijfel je over de juiste looptijd? Onze hypotheekadvies helpt je er graag bij. Uiteraard onafhankelijk en kosteloos zoals je van ons gewent bent. Laat je gegevens achter.

Hoe betrouwbaar is de prognose hypotheekrente 2020?prognose hypotheekrente 2025

De prognose hypotheekrente 2020 wordt gebaseerd op meerdere factoren. Zo wordt er op de eerste plaats gekeken naar de hypotheek ontwikkeling grafiek van de laatste jaren.

Hieraan valt te zien dat de hypotheekrente de laatste jaren flink is gedaald, maar dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst. De rente staat nu immers historisch laag.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar invloeden in de nabije toekomst. Hierbij kun je denken aan veranderingen in de inflatiedruk, om een voorbeeld te noemen.

Welke factoren hebben invloed op de prognoses?

De prognose hypotheekrente 2020 hangt nauw samen met de prognose woningmarkt 2023. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld ook veel veranderingen in de woningmarkt gezien.

Daarnaast spelen tal van factoren een rol bij het vaststellen van de prognoses. Stijgende of dalende olieprijzen en een stijgende of dalende werkloosheid zijn slechts voorbeelden.

Wat is de hypotheekrente verwachting in de nabije toekomst?

Wanneer we kijken naar de verwachting hypotheekrente komende 5 jaar, dan zien we dat een verhoging van de hypotheekrente heel reëel is.

Wel is het zo dat dit nog eventjes duurt.prognose hypotheekrente komende 10 jaar

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld de prognose hypotheekrente komende 10 jaar, al is het precieze verloop natuurlijk nooit te voorspellen.

We moeten er rekening mee houden dat de gemiddelde hypotheekrente van de afgelopen jaren ongeveer 5 procent is. Nu duiken we onder de 2 procent. Dit ter vergelijking.

Als de hypotheekrente stijgt is dit overal het geval

Er wordt wel eens gedacht dat de hypotheekrente verwachting Rabobank totaal anders in elkaar steekt dan van de ING, de SNS Bank, de ABN AMRO of bijvoorbeeld de ASR Bank.

Niets is minder waar. Alle hypotheekvertrekkers hebben met dezelfde invloeden te maken. Als de hypotheekrente bij de ene partij stijgt, dan is dit ook bij de andere partij het geval.

Wanneer gaat de hypotheekrente stijgen?

De prognose hypotheekrente 2023 laat ook de periode daarvoor zien, dus de verwachtingen voor 2023. Hieraan kunnen we zien dat de stijging waarschijnlijk einde van 2024 zal starten.

Dit betekent dat de hypotheekrentestanden relatief laag blijven tot het einde van dat jaar, maar het betekent ook dat de rente in 2025 waarschijnlijk hoger ligt dan nu.

Waarom rekening houden met de prognoses?

We hebben niet alleen een prognose hypotheekrente 2025, maar ook een prognose hypotheekrente 2030. Waarom moet je nu rekening houden met die prognoses?

Je kunt de rentevaste periode vaststellen op 1 jaar, maar ook op 10 jaar, 20 of zelfs 30 jaar.

Dit is een keuze die je maakt. Juist voor deze keuze zijn de prognoses belangrijk.

Geeft de prognose hypotheekrente 2030 bijvoorbeeld aan dat de hypotheekrente dan lager ligt dan nu? Dan is het niet verstandig om de rente voor 20 of 30 jaar vast te zetten.

Dus in 2023 gaat de hypotheekrente al stijgen?hypotheekrente ontwikkeling grafiek

Wanneer we de prognose hypotheekrente 2024 bekijken, dan zien we inderdaad dat verwacht mag worden dat de rente gaat stijgen tegen het einde van 2023.

Ook de ECB, de Europese Centrale Bank, houdt vast aan deze voorspelling. Hierbij wordt aangegeven dat dit ‘op zijn vroegst’ is. De stijging kan dus ook in 2023 plaatsvinden.

Invloed van de economie

De stijging van de hypotheekrente hangt vooral ook samen met de economie. Hierbij moeten we kijken naar het herstel van de economie zoals deze zich ontwikkeld in de eurozone.

Wanneer we kijken naar de streefwaarde van de Europese Centrale Bank, dan mag de inflatie hier met 2 procent op staan. De kerninflatie is op dit moment de helft, slechts 1 procent.

Prognose hypotheekrente 2023 uit de VS

verwachting hypotheekrente komende 5 jaarWij staan onder invloed van wat er in Amerika gebeurt. De Amerikaanse Centrale Bank heeft sinds 2015 maar liefst 7 maal de rentetarieven verhoogd, voor het laatst in juni 2018.

Deze verhoging bestond uit 25 basispunten. Op dit moment zien we 2 procent staan op het basisrentetarief. In Amerika neemt de inflatiedruk nu al toe en dit gaan we hier ook merken.

Lees meer over onze hypotheekrente prognose voor de komende 10 jaar en langer.

We merken het niet alleen aan hypotheekrente

Misschien kun je je herinneren dat we nog niet zo lang geleden in Nederland te horen kregen dat de benzineprijs zal stijgen naar 2 euro per liter. Dit heeft ook met de zaak te maken.

Zowel de hypotheekrentestanden als de benzineprijzen stijgen wanneer onder meer de prijs van ruwe olie stijgt. Dit is op dit moment aan de hand door een beperkte olieproductie.

Landen zoals Koeweit en Saoedi-Arabië produceren minder olie om er meer geld voor te kunnen vragen. Dit zorgt voor de duurdere tarieven op wereldwijd niveau.

prognose woningmarkt 2020

Hoe groot is de stijging volgens de prognose hypotheekrente 2023?

De prognose hypotheekrente 2023 laat zien dat er een stijging van de rente aan zit te komen. Hierbij wordt ook een voorspelling gegeven van de grootte van de stijging.

We hoeven niet bang te zijn dat we in 2025 alweer op een rentetarief van 5 procent zitten. Zo’n vaart zal het zeker niet lopen in de nabije toekomst.

De prognose hypotheekrente 2023 geeft een lichte stijging aan.

Wanneer we kijken naar de ontwikkeling voor de komende 10 jaar, dan zien we een stijging van 0,5 procent.

Waar moeten we nog meer rekening mee houden?

Natuurlijk, de prognose hypotheekrente 2023 is belangrijk. Toch zijn er meer mogelijke veranderingen die de Nederlandse hypothekenmarkt op de kop kunnen zetten.

Er wordt nagedacht over meerdere wijzigingen op het vlak van hypotheken. Sommige plannen zijn al doorgevoerd voor de toekomst. Waar moeten we allemaal rekening mee houden?

Woningprijzen gaan mogelijk dalen

Naast de prognose hypotheekrente 2024 is er ook een prognose die aangeeft hoe de woningprijzen zullen ontwikkelen. De verwachting is dat de woningprijzen gaan dalen.

Vanaf het jaar 2020 start het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en dit gaat met maar liefst 3 procentpunt op jaarbasis. Dat is vrij snel.

Een mogelijk direct gevolg van het snelle afbouwen van de hypotheekrenteaftrek is het verlagen van de woningprijzen.

Je kunt mogelijk minder gaan lenenrente verwachting lange termijn

Een lagere loan to value behoort ook tot de mogelijke wijzigingen. In Nederland kunnen we op dit moment 100 procent van de woningwaarde lenen. In 2012 was dit nog 106 procent.

De Nederlandse Bank is van mening dat dit nog altijd aan de hoge kant is en denkt over het terugbrengen van dit percentage naar 80 of maximaal 90 procent van de woningwaarde.

Veel meer eigen geld nodig

Wanneer daadwerkelijk wordt doorgevoerd dat we nog maar 80 of 90 procent van de woningwaarde kunnen lenen, dan hebben we veel meer eigen geld nodig om te kunnen kopen.

Dit geldt zullen de meeste mensen niet hebben, waardoor dit naar verwachting zal leiden tot een sterk verminderde vraag naar koophuizen. Hierdoor zullen de prijzen verlagen.

Woningprijzen kunnen behoorlijk gaan zakken

Het verlagen van de loan to value naar 80 of 90 procent vermindert de vraag naar koophuizen en dit heeft een negatieve invloed op de woningwaarde.

Op dit moment luidt de voorspelling dat woningprijzen wel kunnen dalen met maar liefst 4 procent. Dit is ook zeker wel iets om rekening mee te houden, al is het nog niet definitief.

Het is namelijk zo dat de Tweede Kamer helemaal niet enthousiast te maken is voor het verder verlagen van de loan to value.

prognose hypotheekrente 2030Een lagere maximale hypotheek bij hogere rentestanden

De prognose hypotheekrente 2024 laat dus een lichte stijging zien, maar mogelijk gaat deze stijging doorzetten en blijft deze oplopen tot 2025 of misschien wel 2030.

Een bijbehorend effect hiervan is wel dat de maximale hypotheek zal zakken. Als de prognose hypotheekrente 2023 dus gelijk heeft kun je in 2023 minder lenen dan nu.

Waarom kun je dan minder lenen?

Wanneer de hypotheekrente gaat stijgen, zoals de prognose hypotheekrente 2023 aangeeft, dan betekent dit ook dat de maandlasten stijgen. Je betaalt immers maandelijks rente.

Je moet de maandlasten nog altijd kunnen voldoen. Dus als je salaris gelijk blijft en de maandlasten stijgen behoorlijk door de rentestijging, dan kun je een stuk minder lenen.

Minder hypotheek voor bepaalde woningen

Er wordt ook verwacht dat het energielabel een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen voor hypotheekverstrekkers. Het energielabel kan zorgen voor een lagere hypotheek.

Wanneer een woning wordt verkocht met energielabel D of slechter, dan bestaat er de mogelijkheid dat hier helemaal geen hypotheek voor verkregen kan worden.

In dit geval zal de woning eerst duurzamer / energiezuiniger moeten worden gemaakt voordat er een hypotheek voor kan worden verkregen.

De vergrijzing in Nederland speelt ook een rolprognose hypotheekrente 2019

Ons land is sterk aan het vergrijzen, al jaren. Dit gaat steeds meer invloed hebben op de woningmarkt, ook omdat de zogenaamde babyboomers op dit moment van de markt af gaan.

Dit betekent een behoorlijke toename van eengezinswoningen en een afname van appartementen. Het aantal koopwoningen op de markt zal daarmee toenemen.

Het PBL, ofwel het Planbureau voor de Leefomgeving, ziet da er nu gemiddeld 30.000 koophuizen per jaar op de markt verschijnen.

Dit loopt op naar ongeveer 50.000 in 2030.

Wat vertelt de prognose hypotheekrente 2020 nu echt?

De prognose hypotheekrente 2023 geeft aan dat de hypotheekrente langzaam zal gaan stijgen. Deze stijging wordt ingezet vanaf einde 2024 of pas in 2025.

Het risico dat de hypotheekrente over 5 jaar hoger is dan nu is aanzienlijk. Het is daarom goed om je keuzes voor de rentevaste periode bewust te maken.

Moet ik dan nu wel of geen hypotheek afsluiten?

Een hypotheek afsluiten kan natuurlijk altijd. Als je zo voordelig mogelijk uit wilt zijn, dan kan nu zeker een goed moment zijn om een hypotheek af te sluiten.

Op dit moment, oktober 2018, staat de hypotheekrente historisch laag en daar kun je goed van profiteren door nu een hypotheek af te sluiten. Je kunt kiezen voor lineair of annuïtair.

hypotheekrente ontwikkeling 2018

Welke hypotheekvorm moet ik dan kiezen?

Wanneer de prognose hypotheekrente 2023 gelijk heeft, en de hypotheekrente gaat stijgen, dan geldt dit voor zowel de annuïtaire hypotheek als de lineaire hypotheek.

Wat dit betreft maakt het dus niet uit voor welke hypotheekvorm je kiest. Wel is het belangrijk dat de hypotheekvorm goed past bij jou, voor nu en voor later.

Advies Nederland kan samen met jou bekijken welke hypotheekvorm het best bij jou aansluit. Je kunt hiervoor een gratis adviesgesprek met onze onafhankelijke adviseur maken.

Biedt de prognose hypotheekrente 2023 garanties?

Nee, helaas is het zo dat de prognose hypotheekrente 2024 geen garanties kan bieden. Een prognose is niet meer dan een verwachting. Wel is de verwachting in dit geval aannemelijk.

verwachting hypotheekrente

De kans dat de hypotheekrente nog veel verder gaat dalen is relatief klein, terwijl het risico dat de hypotheekrente weer gaat stijgen binnen een paar jaar relatief groot is.

Hier kun je je keuzes op baseren. Wel is het altijd verstandig om je vooraf goed te laten adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Meld je binnen 1 minuut bij ons aan

Je kunt je eenvoudig online binnen 1 minuut bij Advies Nederland aanmelden voor een gratis adviesgesprek met één van onze ervaren, onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Wij helpen jou graag om voor nu én voor in de toekomst de beste hypotheek te kiezen, tegen de meest gunstige hypotheekrente. Schrijf u direct bij ons in voor een gratis rente adviesgesprek.