Waar moet je op letten bij een huizenjacht?

Vandaag zijn tienduizenden woningzoekenden druk bezig met het bezoeken van huizen die momenteel te koop staan. Een ware huizenjacht! Dit komt door de openhuizendag, een evenement dat wordt georganiseerd door de makelaarsvereniging NVM.

Het biedt een uitstekende gelegenheid voor mensen die zonder voorafgaande afspraak snel een groot aantal huizen willen bezichtigen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar waar moet je eigenlijk op letten?”

Vaak ruik je bij het bezoeken van een huis de verleidelijke geur van versgebakken appeltaart of een fraaie bos bloemen. Dit is een veelvoorkomende truc die makelaars gebruiken om de aandacht te trekken van potentiële kopers.

Dit gaat niet alleen om gastvrijheid, maar creëert ook een gevoel van gezelligheid en kan worden ingezet om onaangename geurtjes te verbergen. “Appeltaart is misschien cliché, maar we raden aan om minder aangename geuren te maskeren,” zegt Jeroen, een makelaar in Valkenswaard.

De grote charme van de open huizen dag zit hem er volgens Jeroen in dat zijn rol voor een dag wordt overgenomen door de huiseigenaar zelf. “Het wordt heel persoonlijk daardoor”, zegt hij.

Wil je een woning kopen? Zorg dat voor de goedkoopste hypotheek tegen de beste voorwaarden. Vraag geheel vrijblijvend een gratis 1 ste adviesgesprek bij ons aan!

Huizenjacht

Keuze uit meer dan 13.000 woningen

Vandaag heb je de keuze uit meer dan 13.500 beschikbare huizen die je tussen 11.00 en 15.00 uur zonder aankondiging kunt bezoeken. Sommige makelaars vragen je echter om je kort te registreren. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om later je interesse te peilen.

Maak een rondje door de buurt

Voordat je op huizenjacht gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden, zoals geadviseerd door de NVM. Bedenk eerst in welk soort buurt je wilt wonen. Zoals Jeroen aangeeft: “Als je ergens een partytent in de tuin ziet staan, kan dit wellicht van invloed zijn op je beslissing.”

Het is ook handig om van tevoren te bedenken hoeveel budget je hebt en welke aspecten van een huis voor jou belangrijk zijn. Geert Hendrik geeft bijvoorbeeld het volgende voorbeeld: “Stel dat je van koken houdt, maar niet zo van in bad liggen. Als je dan helemaal onder de indruk bent van een prachtig ligbad, kan het zijn dat je over het hoofd ziet hoe beperkt de keuken is.”

Hij voegt eraan toe: “Kijk ook door de meubels heen.” Verkopers kunnen namelijk de huizen volledig stylen voor bezichtigingen, legt ze uit. De NVM raadt inderdaad aan om ‘zoveel mogelijk persoonlijke accenten te verwijderen’.

Ga voorbereid op huizenjacht

Hoe mooi de inrichting ook mag zijn, Geert benadrukt dat deze meubels verdwijnen zodra het huis van jou is. Daarom moet je er niet al te veel waarde aan hechten. In plaats daarvan moet je extra aandacht besteden aan de staat van de muren, vloeren en kozijnen.

“Kijk verder dan je neus lang is,” adviseert Geert. Ze geeft enkele tips zoals het opzij schuiven van een kast om te controleren op eventuele vlekken en het opzij trekken van een gordijn om te inspecteren op barsten in de muur.

Het is ook slim om de keuken grondig te inspecteren, bijvoorbeeld door de oven te openen. Dit kan waardevolle informatie opleveren, zoals of je nog steeds pizza in de oven kunt bakken of dat deze niet geschikt is voor dergelijk gebruik.

Kortom, wees soms wat doortastend door simpelweg dingen te verplaatsen om ervoor te zorgen dat niemand iets probeert te verbergen. Het kan ook helpen om een lijst met bijzonderheden te vragen om eventuele tekortkomingen op te sporen.

Geert benadrukt ook dat het belangrijk is om vragen te stellen. “Meestal is er een lijst met bijzonderheden beschikbaar, met informatie over wat er bij de verkoop inbegrepen is en wat niet,” aldus Geert. “Zijn er bekende lekkages? En wordt die prachtige inbouwkeuken toevallig meegeleverd?” Het stellen van deze vragen kan cruciaal zijn bij het nemen van een beslissing over de aankoop van een huis.