Overwaarde hypotheek: zijn er ook nadelen?

Overwaarde kan interessant zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om te verhuizen, te verbouwen of extra geld wilt lenen. De overwaarde van je huis is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheekschuld.

Als de waarde van je huis is gestegen sinds het afsluiten van je hypotheek, dan heb je overwaarde opgebouwd. Je kunt dan een overwaarde hypotheek nemen.

Een hypotheek met overwaarde kan je helpen om extra geld te lenen. Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten en de overwaarde als onderpand gebruiken. Hierdoor kun je geld lenen tegen een lager rentetarief.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je bij een tweede hypotheek hogere maandlasten hebt en dat je extra kosten hebt, zoals notaris- en advieskosten. Vraag een gratis adviesgesprek aan om het voor elkaar te krijgen.

Nadelen overwaarde hypotheek

Het grote nadeel is dat je maandlasten omhoog gaan. Ook hoop je niet dat de woningmarkt instort. Echter, vaak is de overwaarde zoveel dan men echt wel een auto of verbouwing kan doen. Hier helpen wij huisbezitters dagelijks mee.

Sluit je hypotheek over

Een andere mogelijkheid is je hypotheek oversluiten. Door je hypotheek over te sluiten, kun je de overwaarde van je huis opnemen en een nieuwe hypotheek afsluiten met lagere maandlasten. Dit kan voordelig zijn als de rente op dit moment lager is dan toen je je huidige hypotheek afsloot. Het is wel belangrijk om te beseffen dat er kosten zijn verbonden aan het oversluiten van je hypotheek, zoals boeterente en advieskosten.

Als je overweegt om overwaarde te benutten, is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Een financieel adviseur kan je helpen om de juiste keuze te maken en je adviseren over de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende voor- en nadelen. Daarnaast kan onze adviseur je helpen bij het vergelijken van de verschillende aanbieders van hypotheken en het vinden van de beste optie voor jouw situatie.

De reden om overwaarde op te nemen is vaak een verbouwing. Ze willen dan de kosten van renovlies behangen of een stukadoor graag dekken. Het mooie van overwaarde is dat je het bijna overal voor kunt gebruiken! Laat ons je informeren over de opties.