Oversluiten spaarhypotheek zinvol
Nu de aflossingsvrije hypotheekvormen steeds opnieuw in het nieuws komen vragen veel mensen zich af: oversluiten spaarhypotheek zinvol of niet?
Advies Nederland vertelt je er alles over.
Dit zijn bijvoorbeeld 10 voordelen van een spaarhypotheek oversluiten.
Wil je daar gratis een persoonlijk advies over?
Schrijf je dan in voor een gratis adviesgesprek.
Waarom oversluiten spaarhypotheek zinvol?
De spaarhypotheek valt onder de aflossingsvrije hypotheken.
Hieronder vind je 5 belangrijke kenmerken van de spaarhypotheek:
- Tijdens de looptijd hoef je niets af te lossen
- Je betaalt elke maand een bedrag dat uitsluitend uit rente bestaat
- Tijdens de looptijd spaar je voor de uiteindelijke aflossing van je hypotheek
- Je hebt geen last van renteschommelingen bij deze hypotheekvorm
- Je kunt via een bankspaarrekening of een levensverzekering sparen
De spaarhypotheek openbreken of oversluiten
Veel mensen vragen zich af of oversluiten spaarhypotheek zinvol of verstandig is, of juist niet. Deze gedachte is natuurlijk niet voor niets boven komen drijven.
De vraag is natuurlijk of dit voordeel ook voor de spaarhypotheek geldt.
Wanneer oversluiten spaarhypotheek zinvol?
De spaarhypotheek oversluiten bij verhuizing of verbouwing lijkt een logische keuze, maar is oversluiten spaarhypotheek zinvol wanneer je kijkt naar het financiële voordeel?
Het klopt dat de spaarhypotheek een aflossingsvrije hypotheekvorm is, maar niet iedere aflossingsvrije hypotheek steekt hetzelfde in elkaar. We kennen onder meer:
- Spaarhypotheek
- Bankspaarhypotheek
- Beleggingshypotheek
- Levenhypotheek
- Aflossingsvrije hypotheek
Maar in welke situatie is oversluiten nu werkelijk financieel voordelig? Wij leggen je dit graag uit.
Beleggingshypotheek en aflossingsvrije hypotheek
Heb je een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek?
Dan kun je goed profiteren van de historisch lage rente op dit moment. Oversluiten is dan vaak zinvol.
Waar heeft dit nu precies mee te maken? Dit heeft vooral te maken met het feit dat de spaarrente en de hypotheekrente gelijk zijn bij deze hypotheekvorm.
De rentestanden zijn gelijk
Wanneer de spaarrente en de hypotheekrente gelijk zijn, dan kun je dus eigenlijk niet goed profiteren. Een historisch lage hypotheekrente zorgt voor een historisch lage spaarrente.
Veel mensen kozen voor de spaarhypotheek vanwege de hoge zekerheid met betrekking tot het te behalen rendement. Deze mensen worden nu dus juist benadeeld.
Kun je een spaarhypotheek oversluiten naar aflossingsvrij?
Wil je je spaarhypotheek oversluiten Rabobank, bij de ABN AMRO Bank of bijvoorbeeld de ING Bank?
Dan heb je natuurlijk de keuze uit meerdere hypotheekvormen.
Is het oversluiten spaarhypotheek zinvol als je een aflossingsvrije hypotheek kiest? Hier win je niets mee. De spaarhypotheek is namelijk ook een aflossingsvrije hypotheek.
Je mag geen nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten
Hier komt nog bij dat de aflossingsvrije hypotheek sinds 2013 verboden is. Deze mag dus niet langer worden verstrekt door de hypotheekverstrekkers.
Wil je jouw spaarhypotheek oversluiten na rentevaste periode? Dan kun je in de basis kiezen uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek.
Je spaarhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm
Je kunt dus je spaarhypotheek oversluiten naar annuïteitenhypotheek of naar een lineaire hypotheek.
Wil je echt oversluiten? Laat je dan adviseren bij het maken van deze keuze.
Bij de lineaire hypotheek start je met hoge maandlasten die maandelijks lager worden en bij de annuïtaire hypotheek start je met lage maandlasten die elke maand hoger worden.
Advies Nederland bekijkt graag voor je of oversluiten spaarhypotheek zinvol is en welke van de twee hypotheekvormen dan het best bij jou past. Maak een gratis adviesafspraak online.
Oversluiten spaarhypotheek zinvol of zinloos?
Is het oversluiten spaarhypotheek zinvol of is het eigenlijk totaal zinloos? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eens kijken naar een voorbeeld uit de praktijk.
We gaan je een voorbeeldberekening laten zien, zodat je aan de hand daarvan ook kunt ontdekken in hoeverre het oversluiten spaarhypotheek zinvol is.
Een praktijkvoorbeeld
Je hebt een spaarhypotheek afgesloten in 2010. Het gaat om een bedrag van 250.000 euro en je hebt de hypotheekrente 10 jaar vastgezet op 5 procent.
In 2018, dus na 8 jaar, wil je de spaarhypotheek oversluiten.
De rentevaste periode is nog niet om, dus je moet boeterente betalen van 15.500 euro.
Je mag de boeterente aftrekken, dus er blijft nog 9.000 euro over. Daarnaast betaal je 3.000 euro voor de hypotheekakte, het hypotheekadvies en de nodige taxatie.
De berekening van beide hypotheken
Je betaalde maandelijks 665 euro aan hypotheekrente (netto) voor het oversluiten. De hogere rente zorgt voor een hoger spaardeel, namelijk 300 euro. Je totale maandlast van je oude hypotheek was dus 964 euro netto.
Je sluit je spaarhypotheek over en profiteert daardoor van 2,3 procent hypotheekrente. Hierdoor betaal je dus 338 euro per maand minder aan hypotheekrente.
Hier staat tegenover dat je meer aflossingspremie moet gaan betalen. Uiteindelijk komt je netto maandlast op 821 euro.
Betekent dit dat oversluiten zinvol is?
Je zou het zo op het oog wel denken natuurlijk. Je netto maandlasten worden 143 euro lager. Kassa.. of toch niet? Nee, helemaal niet zelfs. Je vergeet de hoge kostenpost!
Weet je nog dat je 12.000 euro hebt moeten betalen om je hypotheek over te sluiten? Dat betekent dat het 7 jaar duurt voordat je de kosten hebt terugverdiend met je besparing.
Soms is oversluiten spaarhypotheek zinvol
Bovenstaand is natuurlijk maar een voorbeeld. Iedere hypotheek is anders en dus ook iedere berekening. Soms is oversluiten spaarhypotheek zinvol en soms is het totaal zinloos.
Zoals je hebt kunnen zien kan oversluiten financieel in je nadeel werken, maar dat betekent niet dat dit per definitie het geval is. Het kan namelijk ook financieel voordelig zijn.
Wij berekenen het graag voor je
Om dit zeker te weten heb je een nauwkeurige berekening nodig.
Advies Nederland berekent het graag voor je. Je bent bij onze onafhankelijke adviseur van harte welkom voor een gedegen en eerlijk advies.
Wil jij vrijblijvend hypotheekadvies over je spaarhypotheek?